kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:433/674)

Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami 113

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi pieczone i dziś polecam wypróbować przepis narodowej kuchni tatarskiej. Elesz- to pierogi w formie okrągłych koszyczków z nadzieniem z mięsa z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Są bardzo soczyste, sycące i po prostu przepyszne. Idealnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 185g kwaśnej(...)krążek, złączyć brzegi i zapleść „warkocz”, jak na filmiku. Gotowe elesz wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami Elesz- tatarskie pierogi pieczone

Smaki Armine
Cytrynowa pierś kurczaka i warzywny makaron 195

mnie, przerobić na trójbarwny makaron i przygotować go szybko na patelni. Całości mojej propozycji dopełnia sos z jogurtu, cytryny i kolendry. Składniki na 2 porcje : podwójna pierś kurczaka (bez skóry) 300g jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki posiekanych liści kolendry sól i pieprz 1 gruba marchew 1 gruby korzeń pietruszki 1/2 średniej cukinii łyżka oleju rzepakowego gałązki(...)wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki do zamarynowania na minimum 2h (a najlepiej na całą noc). Kawałki mięsa kłaść na rozgrzanym grillu (lub na patelni grillowej) i piec przez 15 minut. W tym czasie przygotować dodatki. Marchew i pietruszkę obrać ze skóry, cukinię umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować makaron warzywny – do tego można użyć krajalnicy spiralnej

Dietolog
Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim 193

Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i jajek) 308

szpinaku. Sama rzadko jadam nabiał, ale jeśli już mam jakiś wyskok to właśnie w daniach wytrawnych sosy śmietanowo-serowe są na ogół moim wyborem Składniki: 500 g piersi z kurczaka 20 g suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 10 ml (1 łyżka) soku z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 30 g masła klarowanego 200 g szpinaku(...)czosnku dodać do 10 g miękkiego masła klarowanego i wymieszać. Mięso doprawić solą i pieprzem, nasmarować masłem czosnkowym i sokiem z cytryny a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia w temperaturze 180 ° C przez 30 minut. W tym czasie umyć i osuszyć szpinak. W rondelku lub na patelni rozpuścić 20 g masła a następnie dodać 2 ząbki

Ola la LCHF
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i cukinią. Warsztaty #kulinarniemocni 171

przestygnięcia. Nadzienie: Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj(...)przestygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180 C. Naleśniki zawiń wraz nadzieniem, dodaj po łyżce sera do środka. Ułóż w formie do zapiekania, polej sosem pomidorowym i posyp odrobiną sera. Piecz 20 minut. Formy niczym nie przykrywaj. Smacznego! A teraz chciałabym Wam napisać kilka słów o warsztatach. Kulinarnie Mocni to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem

Moja pasja smaku
BIRJANI Z KURCZAKA 301

przepis na BIRJANI – klasyczne danie kuchni indyjskiej , a ściśle mówiąc mongolskiej, typowej dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”. Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania. Zobaczcie(...)kminek – 1 szczypta * cynamon – 1 szczypta * pieprz ziarnisty – 2 ziarenek * papryka chili – 1 duża szt *sok z cytryny – 2 łyżki DODATKOWO: * filet z kurczaka – ok. 600 g * mleko – 75 ml * klarowane masło ghi – 3 łyżki * duża cebula – 1 szt * ryż np. basmati – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miseczki wkładamy imbir

Ostra na Słodko
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym 192

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kukurydziany filet z kurczaka faszerowany włoskimi smakami 133

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy filet przekroić w poprzek (tak aby utworzyć kieszonkę), nafaszerować suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą. 5. Filety obtoczyć w cieście, pokruszonych płatkach kukurydzianych i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
kotlety schabowe faszerowane pieczarkami, pieczone w piekarniku 124

Bardzo smaczny pomysł na schabowe kotlety. Tradycyjne kotlety lubię, ale czasem warto zrobić je nieco inaczej. Miałam pieczarki, zrobiłam więc farsz pieczarkowy. Dodałam też po małym

Stare Gary
Pieczone burgery drobiowe z warzywami 136

nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy a następnie dłońmi formujemy kotlety. ( mi wyszło 8 większych burgerów). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub na 200 stopni bez termoobiegu. Pieczemy  30 minut

Kulinarne przygody
Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami 112

podudzia z kurczaka - wzięłam dwie ćwiartki, które podzieliłam na części Kilka małych ziemniaków Kilka marchewek Pietruszka 3-4 ząbki czosnku Olej rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ewentualnie mielona słodka papryka Składniki są na oko ponieważ można je dowolnie konfigurować. Można dorzucić więcej ziemniaków, mniej marchewek i odwrotnie. Ziemniaki najlepiej wziąć małe. Można je również wrzucić do pieczenia ze skórką, jeśli

Ze smakiem bez glutenu
Przepis: Kurczak w sosie musztardowym z pieczarkami 134

sosem nacieramy kurczaka (zostawiamy na godzinę w lodówce). Pieczarki czyścimy i obieramy, jesli są małe to zostawiamy w całości, a duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy cebulę, na nią układamy pieczarki - delikatnie solimy, a na samej górze układamy udziki razem z sosem, w którym się macerowały. Pieczemy w piekarniku przez

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Roladki z kurczaka z miechunką, fetą i orzechami nerkowca zapieczone z boczkiem 126

Filety z kurczaka nadcinam, rozkładam i rozbijam. Oprószam solą i pieprzem. Ser feta kroję w paski. Na koniec rozbitego fileta układam po kolei: miechunkę (kilka owoców), następnie orzechy, kolejny rząd to feta. Zawijam jak roladę, owijam plastrami boczku. Przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam w piekarniku w 180 stopniach około 35 - 40 minut. Podaję z kaszą, pieczonymi ziemniaczkami, ulubioną

kruche babeczki