kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:451/674)

Zapiekanka z ziemniakami, jajkami i mięsem 64

przygotowania zapiekanki (dla 6-ciu głodnych osób) potrzebujemy: – 6 ugotowanych ziemniaków – ketchup – przyprawy (np bazylię, majeranek, sól, pieprz) – mięso (może to być kiełbaska, mięso z kurczaka ) – 1 cebulę – 4 jajka ugotowane – 1 puszkę groszku – 1 puszkę czerwonej fasoli – 1 paprykę czerwoną surową Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy część z nich(...)mięso i posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę. Kolejna warstwa to pokrojone jajka, groszek, papryka, fasolka i na końcu ziemniaki. Na sam koniec polać ketchupem, oprószyć tartym żółtym serem i piec ok 30 minut w 250 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Poezja smaków 121

aromat, a także potrafi skutecznie poprawić nasz nastrój.   Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Przyprawa do kurczaka ·        Mozzarella ·        Pomidor ·        Kilka listków Bazyli ·        Sól Sposób(...)Spinamy wykałaczką. 11.                     Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 12.                     Zapiekamy 30 minut

Kulinarna Chwila
Malinowe Kurczaczki 93

serowy i warzywa. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Sól ·        Przyprawa do kurczaka ·        Dżem malinowy ·        Brokuł ·        Fix 4 sery z mozzarellą(...)Spinamy wykałaczką,   żeby dżem nam pod wpływem ciepła nie wypłynął. 6.    Mięso doprawiamy solą oraz przyprawą. 7.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8.    Pieczemy 30 minut w 180 °C. 9.    Po upieczeniu, kroimy na połówki i układamy w naczyniu

Kulinarna Chwila
Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów! 131

cykl, w którym publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis:  z marca - 2 x ryba i 5 x wege   z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege z maja -  przepisy do lunchboxa z czerwca -  6 x wege, 1 x ryba z lipca -  jedzenie do pracy na zimno z września(...)mięso z listopada - 7 x wege Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej.  Poniedziałek - Sałatka z pieczonym batatem Sałatka niebanalna, a to za sprawą dodatku upieczonego batata. Uwielbiam jego słodki smak! Zawartość sałatki dopasowana jest do wtorkowego obiadu, tak aby sprytnie zużyć wszystkie składniki ;) Sałatkę możecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaronowo- pomidorowa zapiekanka z kurczakiem 113

drobno posiekać. 3. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć z cebulą i czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy. Gdy kurczak będzie już miękki dodać papryki w proszku, curry, kukurydzę i świeże pomidory oraz pomidory z puszki. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie całość przełożyć na makaron znajdujący się(...)Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 5. Wierzch zapiekanki polać masą jajeczną, posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka strzępiasta z kurczakiem wg Siostry Anastazji 178

późno i bardzo głodni;) Bez zbędnych wstępów, zapraszam więc do zapoznania się z przepisem, może komuś z Was również przypadnie do gustu. 1 sałata strzępiasta 1 podwójny filet z kurczaka (moim zdaniem wystarczy 1 duża pojedyncza pierś) 100 g żółtego sera (dałam mniej) 1 pęczek rzodkiewek 4-5 kromek weki bazylia, oregano 2 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu (u mnie(...)naturalny pieprz, sól olej do smażenia lub masło klarowane Wekę kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy suszoną bazylią i oregano. Skrapiamy oliwą. Mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut (aż grzanki podpieką się na złoto). Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na plastry. Oprószamy je solą oraz

Smaki Na Talerzu
Żytnie Naleśniki ze Szpinakiem i Kurczakiem 206

usmażyłam na maśle. Do mięsa dodałam czosnek, podsmażyłam, na końcu szpinak i smażyłam wszystko razem kilka minut. Nie chciało mi się brudzić dodatkowej miski i do wystudzonego szpinaku z kurczakiem wkruszyłam ser feta, wymieszałam i odstawiłam na bok. Kiedy farsz miałam gotowy zaczęłam smażyć naleśniki i w jeszcze ciepłe zawijałam farsz. Każdy gotowy rulon naleśnika z farszem układałam do naczynia(...)wylałam odrobinę kremówki z przyprawami, dopiero na nią układałam naleśniki. Na końcu wystarczy zalać naleśniki pozostałą częścią kremówki z przyprawami i tu jak chcecie posypać żółtym serem. Piekłam w temperaturze 180 stopni około 25 - 35 minut

Blondynka Gotuje
PRZEPIS NA FIT KOTLECIKI Z JAJEK I BROKUŁA 251

BROKUŁA składniki: - 500 g brokuła świeżego - 4 jaja ugotowane na twardo - 2 jajka kurze - 130 g kaszy jaglanej - 1/2 szklanki mleka 1,5% tłuszczu - 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - 1/4 łyżeczki czosnku suszonego Brokuła i ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, tylko że zamiast wody, dodajemy mleko i wodę(...)brokuła i pozostałe składniki, mieszamy mocno ściskając w dłoniach.  Dłonie zmocz pod bieżącą wodą i formuj kotleciki, z tej ilości otrzymasz 12 kotlecików, układamy na papierze na blaszce. Pieczemy w piekarniku przez 45 do 55 minut. Temp. 190 stopni C. Pieczemy z parą wodną (jeśli nie masz tej funkcji, wstaw na spód piekarnika metalowy kubek z wodą) całość

SMYKWKUCHNI
Pierś w marynacie miodowo - musztardowej 137

danie jest dla Was! Mięso nie będzie suche ani gumowate, wychodzi ideaaaalnie soczyste :) Niestety nie wiem jakim cudem nie zachowały się zdjęcia poszczególnych etapów... SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta pieprzu Wszystkie składniki marynaty łączymy. Piersi(...)wkładamy do marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Piersi osobno "pakujemy" w folię aluminiową i szczelnie zawijamy. Nasze zawiniątka ukladamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy w temp. 180 C przez

Mamuśka wraca do formy
Kurczak pieczony w aromatycznej marynacie 116

Dania z drobiu często goszczą na naszym stole. Dla odmiany przygotowaliśmy przepyszną, aromatyczną marynatę. Składniki 4 średniej wielkości ćwiartki z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1/2  łyżeczki chili w proszku 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso(...)myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: Oliwę, sos, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną paprykę, chili, cukier, sól i pieprz, dokładnie łączymy. Mięso mieszamy z marynatą i pieczemy 45-50 min w 180°C. Co jakiś czas polewamy marynatą, a 10 min przed końcem pieczenia, włączamy termoobieg. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z ziemniakami, jajkami i mięsem 152

przygotowania zapiekanki (dla 6-ciu głodnych osób) potrzebujemy: – 6 ugotowanych ziemniaków – ketchup – przyprawy (np bazylię, majeranek, sól, pieprz) – mięso (może to być kiełbaska, mięso z kurczaka ) – 1 cebulę – 4 jajka ugotowane – 1 puszkę groszku – 1 puszkę czerwonej fasoli – 1 paprykę czerwoną surową Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy część z nich(...)mięso i posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę. Kolejna warstwa to pokrojone jajka, groszek, papryka, fasolka i na końcu ziemniaki. Na sam koniec polać ketchupem, oprószyć tartym żółtym serem i piec ok 30 minut w 250 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Aromatyczny kurczak 194

słodka papryka, ostra papryka, 4 łyżki masła, Wykonanie: Kawałki kurczaka myjemy, osuszamy, opruszamy solą, pieprzem i obiema paprykami. Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy z obu stron kurczaka. Kiedy kurczak zacznie się rumienić posypujemy go kurkumą i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pokrojoną w piórka cebulę delikatnie obsmażamy na pozostałym tłuszczu. Cebulę również przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy do niego pozostały(...)kawałki mięsa układamy obrane ząbki czosnku, pokrojoną w plastry cytrynę, całość posypujemy żurawiną, cukrem i sezamem. Naczynie żaroodporne bez przykrycia wstawiamy do piekarnika, temperaturę nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. Smacznego

paapilotkaa
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem curry, porem i kluskami śląskimi 210

minutkę. Wrzuć por i czosnek. Po chwili wymieszaj i zmniejsz trochę gaz. Smaż ok 3-4 minut, często mieszając. Wlej wodę ze śmietaną i przyprawami. Dobrze połącz z kurczakiem i warzywami. Możesz posypać jeszcze niewielką ilością curry. Duś 2-3 minutki, od czasu do czasu mieszając. Połowę mięsa z porem wyłóż na kaszę, polej częścią sosu. Wyrównaj i posyp połową(...)wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie. Polej je resztą sosu z patelni. Posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180stC ok 20 minut. Produkty potrzebne do wykonania tego pysznego obiadu znajdziesz w sklepie internetowym z Superfood: www.sklepagnex.pl. var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null

Anioszek w kuchni
Udka pieczone ze szczyptą orientu 124

imbiru 1 łyżka przyprawy garam masala 100 ml mleczka kokosowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo : 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 1 jabłko 1 czerwona papryka   Przygotowanie Udka kurczaka po umyciu i osuszeniu naciąłem ostrym nożem. Składniki marynaty wymieszałem. Włożyłem do niej podudzia. Odstawiłem na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowałem warzywa do grillowania. Paprykę po umyciu(...)szerokie paski. Cebulę pokroiłem na dość grube talarki. Jabłko pokroiłem na plastry. Cukinię natomiast na długie paski. Po wyjęciu udek z marynaty ułożyłem na tacce wraz z warzywami i piekłem na rozgrzanym grillu, obracałem co 3 minuty

R'n'G Kitchen
Łódeczki z piersi kurczaka – z kozim serem, kiełkami rzodkiewki i czosnkiem 207

kurczaka (użyłam pikantnej), sól, olej lub oliwa Sposób przygotowania: Pierś podzielić na dwa filety, opłukać i osuszyć. Każdą naciąć wzdłuż, do głębokości polędwiczek (powstaną kieszonki). Piersi natrzeć przyprawą do kurczaka i oprószyć solą  z zewnątrz jak i wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. W miseczce rozetrzeć widelcem ser, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełki (niewielką(...)farsz można jeszcze posolić, ale ja uważam, że ser jest już dość słony). Wyjęte z lodówki piersi posmarować oliwą lub olejem i napełnić farszem.  Umieścić w worku do pieczenia i podlać odrobiną wody. Spiąć końce worka i wstawić do żaroodpornego naczynia. Piec około 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni (w trakcie pieczenia ser może zacząć kipieć z łódeczek

Nie tylko w kuchni
Złoty, soczysty, pikantny kurczak - przekąska do piwa jak znalazł 186

naszym produktem. I ot to cała filozofia. Kurczak w złotej, pikantnej panierce jak znalazł do piwa Pokroić kurczaka w kostkę, przełożyć do pojemnika i zalać maślanką. Trzymając w maślance kurczaka przez godzinę nie musimy go chować do lodówki. Przekładamy mięso na durszlak lub sito i potrząsamy aby jak najwięcej maślanki ściekło. W tym czasie robimy panierkę - miksujemy blenderem lub rozgniatamy(...)umieszczone woreczku (kilka garści). Mieszamy okruchy z przyprawą, dodajemy garść siemienia lnianego i łyżeczkę ostrej suszonej papryki. Obtaczamy mięso w panierce i układamy na blasze z folią/papierem do pieczenia. Mięso trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut (ostatnie kilka minut z termoobiegiem dla ładniejszego, złotego koloru). Podajemy z sosem czosnkowo-szczypiorkowym , o którym pisałem

Right Behind The Kitchen
Naleśniki z warzywami 399

Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki(...)szparagową. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut w temp. 200st C.  Tak przygotowane naleśniki najlepiej podawać z pikantnym ketchupem

Kuchnia w czekoladzie
Skrzydełka na słodkawą nutę - kurczak 175

łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżeczki musztardy 2-3 łyżki miodu odrobinę imbiru w proszku sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Skrzydełka dokładnie umyć, ususzyć, przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Olej rozgrzać i podsmażyć na nim skrzydełka z obu stron na złoty kolor. Następnie skrzydełka wyjąć i ułożyć w naczyniu(...)tłuszczu jaki wytopił się ze skrzydełek dodajemy, musztardę, miód, przecier, imbir, sól i pieprz do smaku. Sos należy zagotować i polać nim skrzydełka, następnie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie pieczenia jeden raz skrzydełka należy odwrócić i polać sosem, aby nie wyschły za bardzo

Jadło i czytadło
Pasztet drobiowy 672

Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, lub wykorzystujemy mięso z rosołu. Ważne aby mięso bardzo łatwo odchodziło od kości. Wątróbkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę i czosnek koimy(...)czosnek i cebulę wkładamy razem do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i obficie posypujemy mielonym pieprzem. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza i wkładamy pasztet na około godzinę. Po upieczeniu pasztet jest

Zapiski Młodej Żony
Zapiekanka z ciasta filo 473

czekamy az "zwiędnie". Przekładamy na sito i odciskamy z wody. Przekładamy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatalowej i 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty.  Następnie dodajemy usmażonego kurczaka, pokrojone oliwki, suszone pomidory, ser pleśniowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wbijamy jajko. Wszystko mieszamy ( mozna dodać tez ser feta).    W okrągłej tortownicy (dno smarujemy olejem z pomidorow(...)filo. Przekładamy farsz, na sam koniec układamy plastry mozzarelli i zawijamy ciasto na gorze. Mozna z wierzchu posmarować olejem z pomiodorow.  Piekarnik nagrzewania do 180-200. Stopni i pieczemy 30-40 min.                             Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Kurczak w ziołach i czosnku 253

pewniak który zawsze pysznie wychodzi. Jako dodatek oczywiście moja ulubiona sałatka z fetą, oliwkami i pomidorami bez której taka potrawa nie mogłaby się obejść  :) Składniki: 8 pałek z kurczaka, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie 1. Mięso myjemy. Wyciskamy czosnek przez praskę , dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz  zioła prowansalskie, dodajemy kilka kropelek(...)Następnie wcieramy ją w mięso. Odstawimy do lodówki na ok. przynajmniej 1h, ale lepiej na dłużej, aby mięso było bardziej aromatyczne:) 2. Piekarnik rozgrzewamy. 3. Wkładamy mięso w rękaw. Pieczemy ok 45 min w temp. 180*C, po czym rozcinamy rękaw i pieczemy kolejne

Kuchnia Pełna Pasji
Kurczak majerankowo lubczykowy 161

podudzi z kurczaka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego PRZYGOTOWANIE: Podudzia umyć, osuszyć i posypać przyprawami. Wszystkie podudzia lekko przemieszać w dłoniach aby zostały pokryte przyprawami. Ułożyć je potem w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i dodatkowo z wierzchu oprószyć jeszcze przyprawami. Przykryć pokrywką i zostawić na godzinę(...)potem wstawić do zimnego piekarnika i piec przez 40 minut w 190 stopniach od momentu pożądanej temperatury. Podawać na gorąco, ale równie dobrze smakują na zimno

Ewa w kuchni
Roladki szparagowe 127

Pyszna propozycja z zielonych szparagów i mięsa drobiowego. Danie proste do zrobienia, a bardzo efektowne i sycące. Składniki na 2 roladki: 10 zielonych szparagów 2 sznycle z kurczaka lub indyka rozmaryn suszony oliwa z oliwek pieprz, sól 5 łyżek śmietany 30 % 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Mięso(...)skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. To samo zrobić ze szparagami, które następnie zawinąć w kawałki mięsa po około 4-5 sztuk. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Śmietankę wymieszać z miodem oraz musztardą i takim sosem polać upieczone roladki

wyzwania kuchenne
Roladki z piekarnika 228

mozdzierzu ugniatamy pistacje i tymianek. Mozna dorzucic kilka ziarenek czarnego pieprzu. Gotowe pistacje mieszamy z serkiem. Jesli do pistacji nie dokladalismy wczesniej pieprzu to robimy to teraz. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i rozbijamy. W przypadku duzych kawaklow dzielimy je na 2 mniejsze. Mieso doprawiamy delikatnie slodka papryka w proszku i ewentualnie sola. Na kazdym kawalku miesa ukladamy po plasterku boczku(...)smarujemy calosc serkiem z pistacjami. Zwijamy w rulonik. Mieso ukladamy na kawalku folii aluminiowej i zwijamy kazda porcje osobno. Pakunki umieszczamy w naczyniu zaroodopornym lub na blaszce wysmarowanej olejem. Pieczemy okolo 25 minut w temperaturze 200°C. Zanim podamy roladki nalzey odczekac jeszcze 5 minut. Smacznego

Przysmaki Karolki
Polędwiczki wieprzowe w porach 155

Polędwiczki wieprzowe w porach to wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polędwiczka jest bardzo delikatnym mięsem więc musimy pamiętać aby w odpowiedni sposób je przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa koperkowa 91

Sytuacja jak zawsze: siedzimy sobie, cisza, spokój, nic się nie dzieje… Sielanka po prostu. I nagle słychać głos Ani: „Pablo, a może zrobimy zupę koperkową?” Więc

Marder&Marder Manufacture
Zimowy obiad 117

Kończy się ten piękny zimowy dzień 😊 Zamiast spędzić czas w kuchni, spędziłam go podziwiając uroki zimy. Dlatego tylko szybki obiad wchodził w grę. Wystarczyło obsypać udka

Kulinarne przemyslenia
Falafel z sosem ogórkowym z chrzanem i grillowanym kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 177

Ciecierzyca. Tak naprawdę odkryłem ją niedawno i od razu się zakochałem w tym smaku i teksturze.Dziś z jej wykorzystaniem coś z kuchni arabskiej w naszym

BaRepas