Sytuacja jak zawsze: siedzimy sobie, cisza, spokój, nic się nie dzieje… Sielanka po prostu. I nagle słychać głos Ani: „Pablo, a może zrobimy zupę koperkową?” Więc
Marder&Marder ManufactureKończy się ten piękny zimowy dzień 😊 Zamiast spędzić czas w kuchni, spędziłam go podziwiając uroki zimy. Dlatego tylko szybki obiad wchodził w grę. Wystarczyło obsypać udka
Kulinarne przemysleniaCiecierzyca. Tak naprawdę odkryłem ją niedawno i od razu się zakochałem w tym smaku i teksturze.Dziś z jej wykorzystaniem coś z kuchni arabskiej w naszym
BaRepaspłaska łyżeczka oregano suszonego Dodatkowo: * pół większego ziemniaka * 2 patyczki do szaszłyka * odrobina folii aluminiowej Wykonanie: W misce wymieszać olej ze wszystkimi przyprawami i ziołami. Każdy kawałek piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół. Mięso przełożyć do marynaty, wymieszać tak, aby całe było pokryte przyprawami. Odstawić do lodówki na około 3- 4 godziny a najlepiej na całą noc. Ziemniaka przekroić(...)folią aluminiową. Ziemniaka położyć na blachę płaską stroną do dołu, wbić patyczki ostrą stroną ku górze. Na patyczki nakłuwać mięso jeden kawałek po drugim. Piekarnik nagrzać do 160'C, piec mięso około 1 godziny (mięso powinno być na blachę ustawione na stojąco). Upieczone mięso skroić na mniejsze kawałki nożem od góry do dołu
Zrób to smacznieodstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy farsz. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na duży placek. Wycinamy z niego 12 kół o średnicy 12 cm. Farsz: Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawami: czosnkiem granulowanym, curry, liściem lubczyku, suszoną natką pietruszki, przyprawą do mięsnej zapiekanki. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Następnie dodajemy mięso, pokrojone drobno pieczarki(...)natkę pietruszki. Pod koniec smażenia dodajemy keczup. Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Na każdym placku układamy farsz. Przykrywamy go drugim plackiem. Brzegi calzone dociskamy widelcem. Górę dziurkujemy widelcem lub słomką . Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut
VioletoweKucharzeniePrzekąska na przyjęcie karnawałowe. Tradycyjne danie, choć w nowym wydaniu - kąski z kurczaka jako faworki :). Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 jajka mąką do otoczenia mięsa (u mnie owsiana, ale może być zwykła) pokruszone płatki kukurydziane (może być bułka tarta) sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić faworki drobiowe? Pierś pokroić w dość cienkie paski. Lekko ubić(...)posolić, oprószyć pieprzem. W środku prostokątnego kawałka mięsa przeciąć dziurę i przez nią przełożyć jeden koniec faworka (jak w zwykłych faworkach). Teraz trzeba postępować tak jak przy pieczeniu kotletów w panierce. Otoczyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Można oprószyć słodką papryką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne
Rodzinka w kuchnikolejną minutę. Wlej resztę bulionu, dodaj kapustę i gotuj aż zmięknie, przez około 15-20 minut. Dodaj wymieszaną mąkę z wodą i gotuj kolejną minutę. Następnie dodaj makaron i kurczaka i gotuj zupę aż makaron zmięknie. Dopraw solą, pieprzem, miodem, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku, posyp pietruszką i podawaj! Smacznego! English version Asian style cabbage soup(...)sauce 4 tablespoons of rice vinegar 1 teaspoon of sambal oelek (or other spicy chilli paste) 3 teaspoons of potato flour 1 1/2 l chicken stock 2 cm piece of fresh ginger, peeled and grated 200 g of mushrooms, sliced 1 small head of cabbage (or 1/2 large), shredded 300 g of wheat pasta (noodles) 1 roasted or fried chicken
karmelowyKrok 3. Przygotowujemy dwa rodzaje szaszłyków: pierwsze - na szpilki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki papryki, cebuli, wołowiny i wieprzowiny; drugie - na szpilki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki kurczaka, grzyby i pozostałą paprykę oraz cebulę. Krok 4. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy zmiażdżony czosnek, oczyszczoną z ziaren i posiekaną drobno papryczkę chili, tymianek oraz ziarna(...)Szaszłyki wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - marynujemy ok. 10h (najlepiej przez całą noc). Następnie szaszłyki wyjmujemy z marynaty, którą odstawiamy (będzie nam jeszcze potrzebna) Krok 6. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 10 minut, w tym czasie często je obracamy i polewamy marynatą. Smacznego :) * zdjęcie dzięki uprzejmości tiverylucky z FreeDigitalPhotos.net
Moja Książka Kucharskaczarną, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka czerwonej peperoni Olej do smażenia i smarowania sajgonek PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w kostkę. Do rondelka wlewam łyżeczkę oleju i smażę kurczaka dodaję przyprawy. Następnie dodaję mieszanki chinskiej i całość mieszam i duszę ok 5 min aż warzywa będą miękkie. Zdejmuję z palnika. Grzyby zalewam wrzątkiem i czekam ok. 20 min następnie(...)farszu. Całość mieszam dodaję sos sojowy. Na talerz wylewam ciepła wodę, każdy papier ryżowy mocze ok 2 sekund. Następnie kładę farsz na płacie i zawijam. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam sajgonki. Każdą smaruję olejem. Piekę ok 20 min w 200 stopniach podaje z ulubionym sosem
Gotowanie PatkiPalce lizać ! Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 jajko Wykonanie: Rozkładamy ciasto francuskie. Piersi z kurczaka kroimy każdą na cienkie kotlety. Z obu storn oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Układamy w dwa rzędy obok siebie na środku ciasta, zostawiając boki ciasta wolne. Na wierzch układamy plastry(...)boki ciasta nacinamy do środka co kilka cm, następnie raz z jednej raz z drugiej strony paski nakładamy na środek ciasta, robiąc a'la warkocz. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 20-25 minut do zrumienienia ciasta
Z Majeczką w kuchniogniu (aż do zgęstnienia). Dodatkowo: 100 g żółtego sera (użyłam goudy) 1 mała pieczarka 1/2 pomidora 100 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka w przyprawach (1 małą pierś z kurczaka upiec w ulubionych przyprawach np. czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna(...)utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia
BullioDusimy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zestawiamy z palnika, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na bok. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa. Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem. Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę(...)mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce. Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika. Na każdą roladkę wykładamy porcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna
Wędrówki po kuchniwyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skórek) 1-2 pomidory malinowe starty, żółty ser sól, pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia Udka z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Mięso przesmażyć z obu stron. Gdy udka będą miały lekko złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego(...)pokroić w plasterki. Każdy kawałek mięsa posypać startym, żółtym serem. Na sam koniec ułożyć plasterki pomidora. Ewentualnie plasterki pomidora delikatnie posolić oraz popieprzyć. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia około 15-20 minut w 195°C. Pod sam koniec pieczenia, udka jeszcze raz posypać startym serem. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Udka przed pieczeniem
Ugotowaćpistacji 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę(...)pistacji. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Resztę pistacji siekamy, dodajemy do masy mięsnej, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztety piekę w wypróbowanych formach PAPILART . Wiem, że z Nimi
Z Majeczką w kuchniStudzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno-grzybowym(...)marynatę, którą nacieramy schab i zamykamy na minimum 24 godziny w szczelnym pojemniku. Przechowujemy w lodówce lub innym, równie chłodnym miejscu. Po tym czasie schab przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200st na ok 45 minut. Po tym czasie temperaturę skręcamy do 160st C i pieczemy jeszcze 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry
Kuchnia w czekoladzieSkładniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko do posmarowania Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku(...)Serek pokroić w paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem
Monia miesza i gotujejogurt i kechup .Nadal smażymy całość uważając by się nie przypaliło. • Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy.Można posypać przyprawą do grosa lub kurczaka. • Usmażonego kurczaka wrzucamy na patelnię ze szpinakiem. • Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do farszu Oliwki w plasterki • Ser kroimy w plastry. • Na koniec do farszu dodajemy(...)plastry sera • Naleśniki zawijamy i kładziemy do naczynia żaroodpornego • Całość polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym • Na wierzch kładziemy po plastrze sera żółtego • Pieczemy aż ser się rozpuści ok. 15 minut
Gotowanie Patkiogniu (aż do zgęstnienia). Dodatkowo: 100 g żółtego sera (użyłam goudy) 1 mała pieczarka 1/2 pomidora 100 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka w przyprawach (1 małą pierś z kurczaka upiec w ulubionych przyprawach np. czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna(...)utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia
Bulliopozytywny początek. A jak wiadomo dobry początek np. tygodnia - rzecz ważna ;) Przejdę do szczegółów kolejnego przepisu obiadowego z kurczakiem w roli głównej. Składniki (na jeden obiad): 2 ćwiartki kurczaka sól, pieprz kilka kropli ciemnego sosu sojowego papryka słodka mielona chili mielone majeranek 1 spora marchew Przygotowanie: Umyte udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego dla uzyskania(...)obsypujemy chili. Na koniec mocno zsypujemy papryką słodką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wkładamy wraz z pokrojoną w ćwiartki marchwią do folii do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 185-190 stopni przez ok godzinę. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez ok. 15 minut bez przykrycia dla uzyskania chrupiącej skórki. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Kuchnia po mojemupodwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy(...)przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut
VioletoweKucharzenie