kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:454/674)

Papryka faszerowana z kurczakiem 118

całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Podsmażamy aż całość uzyska ładny kolor. Dorzucamy kurczaka oraz przyprawy, zioła oraz sól i pieprz, wszystko mieszamy i podsmażamy jedynie, by kurczak zmienił kolor. Na koniec dodajemy ugotowany al dente brązowy ryż i wszystko mieszamy. Farszu nie trzeba studzić, ale wygodniej się go nakłada, gdy jest nieco chłodniejszy. Nakładamy go do każdej papryki(...)żaroodpornym. Kuleczki mozzarelli kroimy na mniejsze kawałki i układamy na górze każdej papryki. Gdy napełnimy wszystkie papryki i ustawimy je w naczyniu, zalewamy całość bulionem i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 25 minut   Po wyjęciu z piekarnika papryka jest gotowa do jedzenia. Można polać ją ketchupem, sosem jogurtowym lub innym ulubionym dodatkiem. Życzę smacznego

Cooking Monster
Szaszłyki drobiowe 138

dużych pieczarek sól ziołowa, pieprz, oliwa dużo świeżych ziół, u mnie natka pietruszki, koperek, oregano i bazylia sos vinegret do warzyw słodka papryka i curry do kurczaka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości. Marynujemy w słodkiej papryce, ziołowej soli i curry, ilość przypraw zależy do Was i waszych upodobań smakowych. W podobne kawałki kroimy warzywa, ja pokroiłam cukinie(...)oddzieliłam warstwy od siebie, pieczarki w grube plastry, a paprykę w ogromną kostkę;). Marynujemy wszystko w pieprzu, oliwie, ziołach i sosie vinegret. Nadziewamy na patyki do szaszłyków. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 170 stopni, góra - dół z ustawionym termoobiegiem

Życie zaczyna się w kuchni
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 137

przykryciem około 15 minut. Wyłączamy palnik i zastawiamy kaszę na kilka minut pod przykryciem. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, następnie dodajemy marchew i smażymy kilka minut. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż się zetnie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Na koniec dodajemy kaszę oraz natkę pietruszki i podgrzewamy całość kilka minut. Farsz odstawiamy z palnika(...)Mieszamy. Wydrążone cukinie oprószamy solą, napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy odrobinę wody i zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy pozostałą mozzarellą.   SMACZNEGO!       Z pozdrowieniami dla Rodzinki z Gorzowa

Smak mojej kuchni
Chaczapuri z kurczakiem i z żółtym serem. 973

ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Kurczaka rozdrabniamy blenderem lub mielimy przez maszynkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do kurczaka, przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i łyżką suszonych pomidorów. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta robimy gruby wałek i dzielimy go na kilka równych kawałków(...)nakładamy na niego kulkę serową. Placek zlepiamy jak pączka i lekko go rozpłaszczamy tworząc cienki placek.Odstawiamy na kilka minut do porośnięcia.Na środku każdego placka robimy małe nacięcie. Chlebki pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Do chlebków podałam sos majonezowo- ketchupowy. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Szaszłyki z piekarnika 838

fajny i smaczny obiad, polecam przygotowanie szaszłyków z piekarnika :). Dodatki według uznania, tak na prawdę możecie na patyczki nadziać, co tylko lubicie. Składniki na szaszłyki: filety z piersi kurczaka cukinia pieczarki sól, pieprz po łyżeczce czerwonej papryki wędzonej i ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Przygotowanie szaszłyków: Mięso kroimy w średnią kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w półplasterki, pieczarki(...)patyczki nadziewamy naprzemiennie mięso-cukinia i mięso-pieczarki. Szaszłyki z cukinią obsypujemy ziołami prowansalskimi, a szaszłyki z pieczarkami przyprawiamy papryką wędzoną. Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, skrapiamy oliwą, pieczemy 30 minut. Artykuł Szaszłyki z piekarnika pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
PAŁKI Z KURCZAKA PO TAJSKU 167

Wspaniałe danie z kurczaka. Na bazie miodu,kolendry  i limonki, rozkosz dla osób lubiących kuchnię orientalną.Polecam  i zapraszam!. 8 pałek z kurczaka Olej sezamowy garść sezamu Marynata: ********************** 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku kilka gałązek kolendry- ja dałam suszoną 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry ********************************************** Wszystkie(...)marynaty dokładnie wymieszać.Pałki dokładnie otoczyć w marynacie i odstawić na noc do lodówki.Następnie obtaczamy w sezamie mięso i wkładamy do naczynia żaroodpornego.Polewamy niewielką ilością oleju i pieczemy ok.50 minut.w 200 stopniach.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie 151

Składniki udka z kurczaka, 4-5 szt miód płynny, 3 łyżki musztarda sarepska, 5 łyżek czosnek granulowany, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczka pieprz, 1/2 łyżeczki olej, 2-3 łyżki Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Udka myjemy, osuszamy i nacieramy dokładnie marynatą. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy(...)godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Pieczemy udka przez około 1 do 2 godzin w temperaturze 180st, podczas pieczenia kilkokrotnie podlewamy mięso sokiem wytopionym podczas pieczenia lub odrobiną bulionu drobiowego

Gotowanie moimi oczami
Schabowy po amerykańsku 157

Ostatnio u mnie na blogu prawie same słodkości.. no , ale ja co ja poradzę jak ja lubię piec.. ..czas to zmienić i pokazać coś innego..tak więc zapraszam na k olejną odsłonę schabowego..tym razem schabowy po amerykańsku...ale czemu po amerykańsku trudno powiedzieć..przepis znaleziony  tutaj.  U mnie oczywiście było więcej niż 2 plastry(...)astry schabu sos sojowy jajko  olej bułka tarta sól, pieprz 1 płaska łyżeczka vegety 1 łyże czka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bazylia tymianek 3 łyżeczki oleju mąka, jajka i bułka tarta do panierki   Wszystkie przyprawy wymieszać razem z olejem.  Mięso rozbić i natrzeć z obu stron marynatą . Skropić sosem sojowym [ ja sos wymieszałam

Moje domowe kucharzenie
Domowe sezamki 111

zastanawiałam się jak przygotowuje się j, po prostu brałam z półki sklepowej i tyle. Jednak wczoraj w szafie znalazłam paczkę otwartego sezamu (używałam go jako panierki do piersi z kurczaka) i doszłam do wniosku, że czas go wykorzystać. I tak powstały moje domowe sezamki. Czy są trudne do zrobienia? NIE :) Jedyne co trzeba pamiętać, to to że trzeba je robić(...)sezamu    2 łyżki wody    1 łyżka miodu Przygotowanie:   Na samym początku warto sobie przygotować miejsce pracy czyli: wałek, nóż oraz dwa arkusze papieru do pieczenia. Sezam uprażyć na suchej patelni uważając aby zbytnio się nie przyrumienił (będzie gorzki). W garnku podgrzać cukier z wodą (musi powstać karmel).  Garnek zdjąć z palnika, dodać miód

Amatorka kuchenna
Balotyna z kaczki 323

Galantine of duck Składniki. 1 kaczka 10 dag wątróbka z kurczaka 25 dag mięso z indyka 1 bułka namoczona w mleku 15 śliwki suszone 50 ml śmietana 36% 1 jajko gałka muszkatołowa majeranek vegeta sól pieprz  Wykonanie. Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem. Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone(...)zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Płat mięsa z kaczki ułożyć na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz. Całość zwinąć w rulon, obwiązać nicią kucharską. Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika, piec około 2 godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. PS. Osobiści lubię balotynę lekko spłaszczoną, po upieczeniu obciążam

Kulinarny karnet Christophera
kurczak z rosołu z pomidorami suszonymi, porem i chilli... 152

szklanki rosołu, wsypać zmielone suszone chilli, maggi dusić z 15 minut na mniejszym ogniu pod przykryciem śmietanę 18% wymieszać z mąką pszenną wlać do sosu i mieszając zagęścić smaczny kurczak z rosołu na drugie danie np. z ziemniakami, buraczkami.......SMACZNEGO!!! pomidory suszone na słońcu Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu - właściwości: tradycyjny sposób suszenia na słońcu nadaje pomidorom(...)zapach - skład: suszone pomidory na słońcu - zastosowanie: można je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach, znakomity dodatek do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy, zup, farszów, makaronu, pizzy, grillowanych i pieczonych warzyw, sosów w tym vinegrette a także do potraw, które lubisz - opakowanie: 100gram

W Mojej Kuchni Lubię
Razowa pizza z kurczakiem 171

szkl. mąki razowej 0,5 szklanki maki pszennej 50 ml. mleka ciepłego 50 ml. wody sól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka  mieszanka przypraw do kuchni  meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni(...)rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos:  Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy w tem. 180 st. przez 30 min. Pizze podałam z sosem czosnkowym przepis   tu  !!! Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function

NaKońcuJęzyka
Diwali – święto świateł i pysznego jedzenia 150

pasta przyprawowa do której dolejecie także trochę wody. A ostatni krok to sos pomidorowy. Do sosu tikka masala możecie dodać dowolne warzywa, mięso czy rybę. Tym razem postawiłam na kawałki pieczonej dyni. Zapraszam Was teraz na pyszne przepisy potraw, które widzicie na zdjęciach. Do ich podania przygotujcie dodatkowo ugotowany ryż jaśminowy lub basmati, świeżą kolendrę, jogurt grecki, drobno posiekane chilli(...)Tikka Masala Patak’s – olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Dynie pokrój w kostkę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez około 15 minut aż dynia zrobi się miękka i słodka. W tym czasie przygotuj sos. Na odrobinie oleju lub masła klarowanego podsmaż przyprawy z pierwszej

nietylkopasta.pl
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, czyli co zjeść gdy znudzi nam się kurczak 211

przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat  co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się tak dużą popularnością, jak to z kurczaka. Uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest bardzo smaczny i apetyczny.  Jakie są zalety mięsa z indyka? Ze względu na małą zawartość(...)niską zawartością kolagenu- idealne w diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego Jak przyrządzić indyka? Indycze mięso daje ogromne pole do popisu. Przyrządza się je łatwo i szybko. Można je smażyć, piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania

peanutbuttermonster
Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 190

Witajcie :-) Dzisiaj przepis na pyszne pieczone pierożki z nadzieniem z indyka, suszonego pomidora, oliwek, papryki i kukurydzy. To wszystko podsmażone z dodatkiem przyprawy kebab - gyros, zawinięte w ciasto drożdżowe i zapieczone w piekarniku. Jeśli chodzi o farsz to możecie dodać co lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki(...)masła (roztopionego) 1 żółtko 1 całe jajko 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżki soli 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru Farsz: 200 g filetu z indyka (kurczaka) suszone pomidory kilka oliwek czarnych przyprawa kebab - gyros 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka ketchupu lub passaty starta mozzarella 1. Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier

kruche babeczki
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 145

smalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Buraki żółte pieczemy w piekarniku razem z wołowiną przez około 1,5 godziny. Oprószoną pieprzem wołowinę podsmażamy na mocno rozgrzanym smalcu, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około(...)brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego 1 gęsia lub indycza szyja 0,25 kg podgardla wieprzowego 0,25 kg karkówki wieprzowej 0,25 kg świecy wołowej 25 g kaparów pół słoiczka

Wiem co jem
Kotlet siekany z piersi kurczaka 121

Z czym kojarzy się Wam taki zwykły prosty polski obiad? Pewnie pierwszą rzeczą, jaka przychodzi do głowy jest kotlet schabowy. Pewnie dlatego jest tak chętnie jedzony

Marder&Marder Manufacture
8 przepisów dla kibica na mecz Polska-Niemcy 155

To już dziś – mecz Polska-Niemcy Euro 2016! Każdy fan piłki nożnej na pewno będzie kibicował, przeżywał każdą minutę i trzymał kciuki za naszą reprezentację

Słodkie okruszki
Pasztet mięsny 271

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet(...)garnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion.  Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren

Kulinarne przygody Gatity
Prosty ryż z dynią i kurczakiem 122

spokojnie ryż innej odmiany tez będzie ok- ja akurat wykorzystałam ryż jaśminowy. 2-3 porcje: 2 szklanki wrzącego rosołu/bulionu 1 szklanka ryżu- najlepiej risotto 1 duża pierś z kurczaka 200 g surowej dyni (waga bez skórki) 100 ml białego, wytrawnego wina 50 g masła 30 g sera parmezan 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek po 1/3 łyżeczki(...)pieprzu i soli do mięsa szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej do smaku narka pietruszki do posypania Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, piec około 20 minut, a następnie rozgnieść widelcem. Mięso pokroić w drobną kostkę, doprawić i odstawić na minimum 30 min. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, chwilę podsmażyć. Dodać

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak w piwnej kąpieli 143

duże cebule Obraną cebulę pokroić w talarki, wymieszać z łyżką przyprawy warzywnej Vegeta Natur , ułożyć na dnie żaroodpornego rondla lub gęsiarki. Nagrzać piekarnik do 220°. W tym czasie kurczaka dokładnie wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym wewnątrz i zewnątrz. Nożycami przekroić na pół wzdłuż piersi, przekręcić grzbietem do góry i uciskając po środku, lekko całość  spłaszczyć nadgarstkiem.    Obsypać obficie(...)słodką papryką i delikatnie pieprzem cytrynowym. Ułożyć w rondlu na cebuli i podlać bulionem i piwem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na pół godziny pod przykryciem. Następnie odkryć i piec jeszcze 1 godz. często polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyłożyć na półmisek, pokroić na ćwiartki i podawać z ulubionymi dodatkami

Kulinarne przemyslenia
Papryka faszerowana kaszą kuskus, kurczakiem i oliwkami 150

Kaszę kuskus wsypać do miski i dodać 1/2 łyżeczki vegety. Zalać ją wrzątkiem około 1,5 cm ponad kaszę, przykryć i odstawić na parę minut do napęcznienia. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć. Oliwki pokroić w plasterki a ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przyprawić(...)warzywa tworząc "czapeczkę", wydrążyć gniazda nasiennie i napełnić farszem. Papryki ustawić na blasze, na której dno wlać około 1/4 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę

My simple kitchen
FILETY A'LA PIZZA Z PIECZARKAMI 169

Smacznego :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ będzie mi bardzo miło.   SKŁADNIKI  NA 4 Kotlety: 👉 1 filet z kurczaka  👉 4 pieczarki ja dałam brązowe 👉 4 łyżki sera żółtego tartego np. cheedar 👉 4 łyżeczki ketchupu  👉 sól ,pieprz , mielona papryka słodka i ostra  PRZYGOTOWANIE: 1. Fileta umyć i rozciąć(...)posmarować łyżeczką ketchupu.  4. Posypać każdy kawałek serem żółtym.  5. Pieczarki umyć, pokroić w plastry a następnie przełożyć na mięso.  6. Kotlety rozłożyć na papierze do pieczenia.  7. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Limonkowe skrzydełka z kolendrą 189

bulion). Przygotować marynatę do kurczaka. Do dużej miski wlać oliwę, sok wyciśnięty z limonek, wsypać czosnek granulowany, kumin oraz wędzoną paprykę i wymieszać. Do miski z marynatą włożyć kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszać, aby marynata dobrze pokryła skrzydełka. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (do max. 4 godzin). Po tym czasie skrzydełka wyjąć z lodówki, odsączyć(...)ruszcie ułożonym na blasze, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane skrzydełka wstawić do piekarnika nagrzanego do  220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec, aż staną się złociste, przez około 35 minut W międzyczasie przygotować glazurę do skrzydełek. Do rondelka wlać miód, ostry sos i sok z limonki. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Koperty z kurczakiem i curry 137

kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżki oleju 1 jajko sezam do posypania Filet z kurczaka drobno pokroić,oprószyć solą i pieprzem ,usmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dodać drobno pokrojona paprykę,chili i czosnek. Dodać curry i dusić kilka minut aż papryka zmięknie. Gotowy(...)spore kwadraty (wychodzi 8 szt),na każdy nałożyć porcję farszu,rogi ciasta zagiąć do środka tworząc kopertę. Koperty posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać sezamem,ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w temp. 190*C. Podawać można na ciepło jak i na zimno

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i owocami (bezglutenowa) 191

lubię gdy jest aromatycznie) i na końcu smażenia pieprz. Smażymy kilka minut i odstawiamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. 6. Odcedzony makaron przekładamy do naczynia. 7. Następnie dodajemy usmażonego kurczaka z cebulą. 8. Teraz czas na odsączone mandarynki. 9. Ananas pokrojony w kostkę. 10. Rodzynki sparzamy i dodajemy do zapiekanki, mieszamy. 11. Teraz czas na sos. Do szklanki wlewamy(...)soli, ok. 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę sosu sojowego jasnego, szczyptę pieprzu i mieszamy. 12. Tak przygotowanym sosem polewamy zapiekankę i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 13. Pieczemy zapiekankę bez przykrycia około 25 minut. Można też pod przykryciem, ale wtedy będzie bardziej ugotowana jak zapieczona. Ja lubię gdy się z wierzchu spieka i staje się chrupiąca. Niesamowicie pachnie

Kawa z mlekiem
Ajwar 135

makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje Wam nic innego tylko iść na zakupy i przygotować ajwar. Ajwar Składniki: 2 bakłażany 2 kg czerwonej papryki 6 ostrych papryczek(...)koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cząbru 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz sól Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na papierze do pieczenia skórą do góry. Papryki również kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Układamy je koło bakłażanów również skórką do góry. Warzywa pieczemy w 200°C przez

PatiGotuje
Kurczakowe warkocze z makaronem i żurawiną 105

Składniki: 1,5 piersi z kurczaka kilka nitek ugotowanego makaronu spaghetti 1/2 słoika żurawiny do mięs (około 130g) sól i świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Każdy płat piersi z kurczaka dzielimy na 2 lub 3 części (w zależności jak pozwala na to wielkość), a następnie każdą część na 3 odnogi (zostawiamy kawałek nie nacięty, aby dobrze się zaplatało). Mięso oprószamy(...)każdą "odnogę" układamy makaron spaghetti i smarujemy żurawiną do mięs. Zaplatamy w warkocz, a na końcu spinamy wykałaczką, by zachować kształt. Mięsne warkocze układamy w blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 minut

Kolorowy Przepisownik
PAŁKI DROBIOWE PIECZONE W KAPUŚCIE KISZONEJ 119

sól * ostra papryka  * ulubione przyprawy do przyprawienia pałek z kurczaka Wykonanie: W misce wymieszać olej z solą, ostrą papryką i ulubionymi przyprawami (wszystko według uznania), włożyć pałki z kurczaka, wymieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać z każdej strony(...)mięs  (przepis tutaj) . W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę kapusty kiszonej, na wierzch podpieczone pałki i następnie resztę kapusty kiszonej. Przykryć naczynie i piec dalej w piekarniku około 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie

Zrób to smacznie
Piersi kurze w sossie Bruschetta z makaronem 148

pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć chwilkę, aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso kurczaka i smażyć, aż lekko się przysmaży. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i chwilkę smażyć. Co jakiś czas zamieszać. Wszystko z patelni wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię(...)Bruschetta. Mąkę wymieszać z wodą i wylać na patelnię. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku. Wylać sos na mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Można posypać potartym serem. Podawać z makaronem lub ryżem. Można dodać ugotowany na pół-twardo makaron na górę mięsa i zapiekać razem w piekarniku. To już

Kuchnia Pokoleń
PASZTET DROBIOWY 128

kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka(...)Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART , zajrzyjcie koniecznie wysyłka 24 godz

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z KURCZAKA Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 197

piersi z kurczaka ser rokpol (bądź inny pleśniowy) parę suszonych pomidorów w oleju przyprawa do kurczaka sól,czarny pieprz słodka czerwona papryka ząbek czosnku plasterki szynki parmeńskiej Piersi z kurczaka umyłam.  W każdej z nich zrobiłam kieszonkę, którą nafaszerowałam suszonymi pomidorami i serem rokpol. Następnie posypałam je przyprawami  i natarłam startym czosnkiem. Zawinęłam  roladki(...)minut z każdej strony aż się zarumieniły. Po usmażeniu przełożyłam je do żaroodpornego naczynia, podlałam odrobiną wody, przykryłam i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Pod koniec pieczenia w temperaturze 200 stopni-odkryłam je, żeby się zrumieniły. Smacznego

potrawyregionalne
Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami 137

grzyby- 120 g (użyłam suszonych) * woda- 400 ml * suszona włoszczyzna- 2 łyżki (opcjonalnie) * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka oraz suszony rozmaryn- wedle uznania Udka z kurczaka zamarynować w oleju, soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz rozmarynie i odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Grzyby wraz z suszoną włoszczyzną zalać wrzątkiem- odstawić na 30 minut. W naczyniu żaroodpornym(...)kostkę i grzyby wyciągnięte z wywaru, następnie marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kieszonki drobiowe z jarmużem i żółtym serem 179

olej z pomidorków do skropienia Jarmuż rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą, zagotować i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Osączyć na sicie i wystudzić. Każdą z piersi kurczaka rozciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w cienkie paski o ok 2 cm długości. Pokrojony ser włożyć do kieszonek z mięsa(...)rękach z nadmiaru wody. Następnie włożyć do kieszonek. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej. Oba kawałki folii na środku posmarować masłem i ułożyć tam nadziane mięsko. Zawinąć dokładnie aby podczas pieczenia nie uciekały żadne soki. Zwinięte paczuszki włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać 30 minut. Kaszę bulgur ugotować. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Suszone pomidory pokroić w paseczki

Monia miesza i gotuje
Paczka z Lidla 158

niej wiele przepysznych produktów, które w szczególności polecam. 1. Przepysznę paluszki, które można dodać do zup kremów, sałatek, przekąsek czy również starterów 2. Oliwę z oliwek do pieczenia, smażenia, która jest tak dobra ze zeszła mi w  tygodnie. 3. Piri Piri doskonały dodatek do przeróznych potraw. 4 Oliwki idealna przekąska, która pasuje jako dodatek do sałatek jak i przękąska(...)telewizją, jak i wielkiej imprezy. 5, Ciasteczka i babeczki, orzeszki fajne do poczęstunku dla niezapowiedzianych gości jak i tych zapowiedzianych.  6. Pasta z czarnych oliwek fajny dodatek do kurczaka 7. Karczochy, które nie wiem jeszcze jak smakują i jestem dalej w poszukiwaniu inspirację na nie:) Niedługo będą przepisy z każdym produktem oddzielnie tylko czekamy na jakiś wolny czas:) Pozdrowiania

pichciszto
Kurczak z marchewką. 118

Rafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka czarnego sezamu 2 łyżki otrąb żytnich Pierś kroimy na plastry w poprzek włókien, oprószamy je staropolską przyprawą do mięs(...)rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb.  Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut.  Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie

MamaOskarka
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 167

mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK ) 2 łyżki miodu 3 plastry żółtego sera 1 jajko papryka słodka, sól, pieprz koperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. 2. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajko, dodajemy musztardę oraz sól i pieprz(...)masę. 3. W naczyniu żaroodpornym tworzymy dwie warstwy. Układamy połowę przygotowanych filetów, na to wylewamy połowę sosu, znowu układamy filety i zalewamy pozostałym sosem. Posypujemy startym żółtym serem. 4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Szefowa kuchni
Kurczak w marynacie imbirowo-czosnkowej 177

Składniki : 3-5 pałek kurczaka 4-5 cm obranego i startego imbiru 5 ząbków czosnku 2-3 łyżki przyprawy - pięć smaków do kurczaka duża łyżka miodu, 3-4 łyżki oleju płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku, pół szklanki wytrawnego wina- u mnie wino z winogron domowej roboty Przygotowanie :  Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu(...)wina zrobić w misce marynatę (ze solą ostrożnie) Mięso lekko ponacinać i włożyć do marynaty, przynajmniej na 2-3 godz. Po tym czasie ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i piec przez około 40 min- do miękkości mięsa ( w trakcie pieczenia polewać marynatą ). Smacznego

Proste Potrawy