kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:449/674)

“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 151

też elegancja i estetyka podania, ale w prostocie, bez tony ściereczek, słoików zamiast talerzy, wyszukanych naczyń i dekorowania stołu jak na Wigilię. Donny Hay serwuje dużo dań z kurczakiem, uwielbia śmietanę kremówkę czy nowe wersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę.   Co bym zjadła z tej książki? Sprytnym pomysłem jest(...)plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony ratatouille i ciasta gallette, do których nie trzeba mieć formy. Pomysły są tak proste i genialne, że naprawdę warto mieć tę książkę, żeby nauczyć się jak małym wysiłkiem można osiągnąć

Ugotowane pozamiatane
CALZONE Z KURCZAKIEM I SOSEM BESZAMEL 343

odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Przypuszczalny czas na wyrośnięcie 1 – 1,5 godziny. Kiedy ciasto będzie gotowe, wysypać trochę mąki na blat, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę i przesmażyć na oleju. Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel(...)formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć na blachę i piec 40 – 45 minut

kuchniabellissima.wordpress.com
Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie 152

Dziś na blogu bardzo popularna, sprawdzona i polecana marynata słodko-ostra. Zanurzone w niej skrzydełka zyskały na smaku i charakterze. Można użyć jej także do innych fragmentów kurczaka.  1kg skrzydełek 1/2 szklanki pikantnego keczupu, u mnie od Jamar 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki soli 1. Mieszamy ze sobą(...)czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i sól. 2. Marynatę łączymy ze skrzydełkami, dokładnie mieszamy tak by pokryły każdy fragment mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1h. 3. Skrzydełka pieczemy w rękawie przed 1h w temperaturze 180 stopni. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek i włączamy termoobieg

Szefowa kuchni
Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem! 147

oryginalny włoski z Modemy) - sól - 1 łyżeczka miodu W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj rozmaryn i śliwki- smaż, aż puszczą sok i się rozprażą, dodaj ocet balsamiczny i filet z kurczaka. Dalej dusimy aż sos mocno się zredukuje a ocet troszkę odparuje, pozostawiając smak i aromat w sosie. Kuczaka dusimy do miękkości około 13 do 20 minut w zależności od wielkości(...)mięso szpikulcem i sprawdź czy jest już gotowe. Filet wraz z sosem wykładamy na talerze i dopiero kroimy na plasterki. Pyszota, możecie jeść z ciepłą bagietką, chlebem żytnim bądź pieczonymi ziemniakami. Smakuje wybornie! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Podpłomyki 285

Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy

NA MOIM TALERZU
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 145

krążki ok 10 szt. W 5 szt robimy mniejsze otwory, kółeczka tzw czapeczki zostawiamy. Całe krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy ciasto z otworkiem. Układamy na blaszce, "czapeczki" osobno i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Wędlinę rozdrabniamy blenderem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pieczarki, kurki, paprykę czerwoną, dokładamy wędlinę i 3 łyżki sosu Folwark Madziarski, chwilę podsmażamy. podpieczone(...)farszem, przykrywamy serem i nakładamy małe kółeczko ciasta. Wkładamy do piekarnika na 5 minut. Podajemy z sałatą, oliwkami, polane sosem.  Smacznego III miejsce - zestaw produktów Folwark Pita z kurczakiem i świeżym ananasem - przepis przywędrował od Małgorzaty W. Składniki : 8 bułek pita 1 pierś z kurczaka 1 ł yżeczka oliwy lub oleju kokosowego 0,5 kapusty pekińskiej 100g rukoli 100g

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muszle faszerowane bakłażanem i kurczakiem 182

posiekanej pietruszki 100 g sera gorgonzola 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Bakłażana, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. 3. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, ostrą papryką i oregano. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cebulę i smażyć kolejne 2 minuty. Pod koniec smażenia(...)Odstawić z ognia, wymieszać z sera gorgonzola, aż się rozpuści. 4. Muszle nadziać powstałym farszem. 5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidory. Ułożyć na nim nafaszerowane muszle. 6. Piec w 150 stopniach przez 18 minut. 7. Wyjąć z piekarnika i podawać. Sos pomidorowy: 350 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano

Moja Galeria Smaku
Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym. 150

ząbki czosnku na dip paprykowy: 1 papryka czerwona 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy z podanych składników marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą.  Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy(...)Kiedy będzie gotowa zdejmujemy skórkę, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek i blendujemy. Następnie doprawiamy dip solą i pieprzem do smaku. Podudzia podajemy z dipem paprykowym i grzankami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Symfonia smakowa
Najlepszy mazurek wielkanocny 207

Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Kajmak zmiksować z masłem i kawą na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Na ostudzonym spodzie rozsmarować masę kawową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Cukier skarmelizować w garnuszku. Dodać(...)masło, wymieszać. Podgrzewać, aż masa nabierze gładkiej konsystencji. Dodać sól, wymieszać. Przestudzić. Na mazurek pokruszyć bezy, polać sosem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! W tle na zdjęciach mój przeuroczy, wielkanocny kurczak. Był to zupełnie nieświadomy prezent z okazji Dnia Kobiet (w Danii się go nie obchodzi). C. cały zachwycony wyszedł ze sklepu i oświadczył, że coś dla mnie ma. Kurczaczek był

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wątróbka pieczona w piwie podana na jabłku z sałatką z jarmużu i czerwonej kapusty. 150

wiele sposobów, ale jeszcze nigdy nie robiłem jej z dodatkiem piwa. Myślę sobie trzeba spróbować. Jak pomyślał tak też zrobił. Polecam Wam serdecznie! Czego użyłem: -300 gram wątróbki z kurczaka -cebula -jabłko -piwo ciemne alkoholowe -jarmuż -kapusta czerwona -masło -sól, pieprz -mała garść cukru Na patelni, którą można wstawić do piekarnika cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy do smaku(...)podsmażamy kilkanaście sekund, tylko po to by ścięła się z zewnątrz. Podlewamy szklanką piwa i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni. Po 10 minutach pieczenia dorzucamy do patelni grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem

BaRepas
Piersi kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 5:2 186

cholesterolu Całodniowy jadłospis dostarcza jedynie: 466 kcal ŚNIADANIE: 200 ml. soku pomidorowego 2 jajka ugotowane na twardo (średnie jajko ma 60 g) OBIADOKOLACJA: 5-6 sztuk pojedynczych piersi kurczaka 4 czubate łyżki miodu 4-5 łyżeczek musztardy (np. sarepskiej lub rosyjskiej) 5 ząbków czosnku sól, pieprz 300 g cukinii łyżka suszonego tymianku Wykonanie: Piersi osuszmy papierowym ręcznikiem, kroimy w poprzek(...)doprawiamy solą Miód rozpuszczamy w osobnym naczyniu, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą pierś obtaczamy w marynacie.  Piersi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C ok. 20 min. Cukinię kroimy w talarki i wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gotujemy do miękkości

IMPRESJA SMAKU
Szaszłyczki drobiowe z harissą 222

Chicken with harissa Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 szalotki Marynata. 1 łyżeczka harissy 2 łyżki oleju sezamowego świeży rozmaryn pieprz sól Wykonanie. Umytą, osuszoną pierś pokroić na małe kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu. Na marynatę wymieszać harissę z olejem sezamowym i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, dodać rozmaryn i marynować 1 h. Szalotki obrać i pokroić ukośnie(...)kawałki Nabić na patyczki mięso i szalotki. Piec na dobrze rozgrzanej patelni grillowej 5 minut, obracając szaszłyczki

Kulinarny karnet Christophera
Kęski drobiowe z piekarnika 307

Kęski drobiowe - mogą stanowić dodatek do obiadu, lub samodzielną przekąskę. 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka ostrego ajvaru przyprawa typu vegeta, pieprz, odrobina curry ok. 1 szklanka zmielonych płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej Mięso pokroić w cienkie pasy, skropić olejem, obsypać pieprzem i vegetą. Dodać ajvar i wymieszać tak, aby rozprowadzić równomiernie przyprawy. Zmielone(...)płatki wymieszać z bułką tartą. Paski mięsa obtaczać w panierce, następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, do zrumienienia ( około 30 minut

Praktyczna pl
Soupe d'amour - zupa miłości. 150

Walentynki już tuż,tuż - 14 lutego. Częstujmy ,tych na których nam zależy i czekajmy na efekty!  „Miłosne kluski” z czystą pomidorową . Pomidorowa: 1 litr rosołu z kurczaka 1 puszka mała przecier pomidorowy 0,5 łyżeczki cukier 1 łyżka ketchup sól, pieprz Miłosne kluski. Składniki. 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1,5 łyżki startego parmezanu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki(...)pieprz Wykonanie. Jajka ubić ,dodać przesianą mąkę ,wymieszać. Wsypać  parmezan , startą gałkę  muszkatołową ,natkę lubczyku , wymieszać. Doprawić solą i pieprzem .Blaszkę ,20X30cm,wyłożyć pergaminem ,wylać ciasto i piec w temp.180 stop. przez 10 minut. Wyłożyć na deskę ,zdjąć pergamin i po przestudzeniu pokroić w paseczki ,a może wykroić serduszka. Masz miłosne dylematy, hoduj lubczyk. Zupa idealnie nadaje się

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan faszerowany kurczakiem 170

zeszklić cebulę po czym dodać paprykę czerwoną, chili oraz czosnek. Smażyć jeszcze przez około 2 min i dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci surowość, do farszu dodać pokrojony w kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym. Na koniec dodać ugotowany ryż, zioła prowansalskie(...)Połówki bakłażana nafaszerować, ułożyć na blaszce i zapiekać w temeraturze 180 stopni przez około 50 min (czas zapiekania może się wydłużyć, bakłażan musi być całkowicie miękki). W połowie pieczenia na każdej z połówek ułożyc 2 plasterki pomidora i posypać serem mozzarellą

Zgrabne Gotowanie