Schab. Co warto wiedzieć o mięsie schabowym? 169żeberka, możemy także dusić Zobacz przepisy na pyszny schab: Kotleciki schabowe w sosie pieprzowym Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Soczysty kotlet schabowy w chrupiącej panierce Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiem Najczęstsze błędy żywieniowe Polaków My Polacy bardzo lubimy dobrą kuchnię. Żadne spotkanie towarzyskie, czy to rodzinne czy zawodowe nie może obyć się bez dobrego(...)Szczególnie lubimy domową, typową polską kuchnię. Na obiad chętnie zjemy zupę a do tego drugie danie koniecznie z mięsem. Typowe popularne dania obiadowe to kotlet schabowy, kotlet z piersi kurczaka, karkówka w sosie własnym czy zrazy wołowe. Bardzo chętnie jadamy także pierogi, pyzy czy placki ziemniaczane. W ciągu dnia ze względu na wygodę i szybkość spożywania najczęściej jadamy kanapki
ProstePesto.pl
Mini szaszłyki z wątróbki 141nikt z gości nie miał pojęcia czego może się spodziewać w środku. Dopiero po pierwszym kęsie było widać ogromne zaskoczenie, a po chwili, zachwyt. Składniki 10 wątróbek z kurczaka 10 plasterków szynki parmeńskiej (można je zastąpić surowym wędzonym boczkiem) 1 winne jabłko 1 średniej wielkości cebula Krok po Kroku 1 Wątróbkę myjemy, oczyszczamy. Cebule i jabłko kroimy w cienkie plasterki(...)brzeg szynki parmeńskiej układamy plasterek cebuli, a na nią jeden kawałek wątróbki. Przykrywamy plasterkiem jabłka, zawijamy całość w rulon i spajamy wykałaczką. 3 Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min . Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Mini szaszłyki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Babka cytrynowa z majonezem 221wymieszaj obie mąki i proszek do pieczenia, następnie stopniowo dodawaj do ubijanych jajek. Na końcu dodaj majonez i aromat cytrynowy. Całość dokładnie wymieszaj – przelej do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Jeśli nie masz aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową(...)Polecam Wam też inne dania z majonezem: – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z szynką i ananasem – Zapiekane piersi z kurczaka – Sałatka brokułowa z papryką – Jajka w majonezie
Kulinarne S.O.S.
Babka cytrynowa z majonezem 221wymieszaj obie mąki i proszek do pieczenia, następnie stopniowo dodawaj do ubijanych jajek. Na końcu dodaj majonez i aromat cytrynowy. Całość dokładnie wymieszaj – przelej do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Jeśli nie masz aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową(...)Polecam Wam też inne dania z majonezem: – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z szynką i ananasem – Zapiekane piersi z kurczaka – Sałatka brokułowa z papryką – Jajka w majonezie
Kulinarny S.O.S.
Pieczone filety kebab-gyros 172Przygotowując te filety wzorowałam się na popularnej, imprezowej sałatce:). Zdrowo i kolorowo! 2 filety z kurczaka 1 papryka 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 korniszony 1 cebula 150g tartego sera przyprawa kebab-gyros 1. Filety przekrawamy na pół, rozbijamy na kotlety. Dokładnie obsypujemy przyprawą kebab-gyros. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z tartym serem(...)naczyniu żaroodpornym układamy filety a na każdy z nich grubą warstwę warzyw z serem. 3. Filety pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchni
Mięso z grilla palce lizać, czyli podudzia w marynacie keczupowo-cebulowej 173marynacie nadaje się też do przygotowania w domu, w piekarniku. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni, podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oleju, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 50 minut, po upływie tego czasu ściągamy folię i dopiekamy nasze udka około 10 minut lub dłużej, jeśli wolimy mięso bardziej wypieczone. Doskonałym dodatkiem do mięsa z grilla jest(...)prezentowana już wcześniej surówka coleslaw . Naprawdę nie trzeba nic więcej, żeby podać wspaniały obiad w ogrodzie na przykład z okazji urodzin czy w czasie majowej rozpusty kulinarnej. Podudzia z kurczaka w marynacie keczupowo-cebulowej Składniki na 2 porcje: 5 podudzi z kurczaka (ok. 650 g) ½ cebuli (73 g) 2 łyżki keczupu łagodnego (30 g) 1 łyżeczka miodu
KulinarneImpresje.pl
KURCZAK W SOSIE JACK DANIELS 385czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy przez około 20 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Odstawiamy z ognia. Przed podaniem można podgrzać. KURCZAKA osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z błon i kostek. Nacieramy przyprawami i oliwą. Jeśli możemy odstawiamy do zamarynowania. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół(...)Razem s piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą. Grillujemy filety po około 3 minuty z każdej strony, po czym przekładamy do rozgrzanej formy i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i smarujemy częścią sosem Jack Daniel's. Podajemy z pozostałym sosem oraz puree ze słodkich ziemniaków lub ryżem
cool and minty
DIETETYCZNE KOTLETY Z KURCZAKA 3827PRZYGOTOWANIE : Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Paprykę ( bez gniazd nasiennych ) i cebulę kroimy w małą kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Do miski przekładamy wszystkie składniki, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy mięso na 15 minut aby się przegryzło. Teflonowa patelnie o nieprzywieranym(...)dnie, smarujemy lekko oliwą i nakładamy średniej wielkości placki. Pieczemy na złoto, na małym ogniu, z jednej i drugiej strony. Podajemy z surówką i ulubionymi dodatkami. Kotlety są bardzo smaczne i soczyste, pyszne zjadane na ciepło lub zimno, polecam
Kulinarne Fantazje Marioli
Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej z koperkiem 145Miód i musztarda jako marynata do mięs to już klasyka:). Ja dodałam do tego jeszcze koperek i wyszło mi proste, smaczne i nieskomplikowane danie obiadowe. 1kg skrzydełek z kurczaka 1/2 pęczka koperku 4 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1. Mieszamy ze sobą miód, musztardę, pieprz, sól(...)przez praskę czosnek, olej i posiekany koperek. 2. Marynatę łączymy ze skrzydełkami, dokładnie mieszamy tak by pokryły każdy fragment mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1h. 3. Skrzydełka pieczemy w rękawie przed 1h w temperaturze 180 stopni. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek i włączamy termoobieg
Szefowa kuchni
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 230albo należy po prostu zrobić to kilka godzin wcześniej.) Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażam na odrobinie oliwy z oliwek aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka lekko podsmażamy z obu stron. Ostawiamy do ostygnięcia. Rozwijamy ciasto francuskie. Ciasto przekrawamy na pół (wzdłuż dłuższego boku należy zrobić nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co około(...)środek nakładamy pierś, na to rozsmarowujemy łyżeczkę ketchupu, następnie układamy pieczarki i plasterek żółtego sera. Zaplatamy paseczki od ciasta, od lewej do prawej. (pozostawiając malutkie przestrzenie aby mięso podczas pieczenia mogło swobodnie oddychać. Tak przygotowane cztery porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około
Smaki Natalii
Słoneczna pizza na cebulowym cieście wg mojego męża 429Uwielbiam pizze w wykonaniu mojego męża. Sama też czasem ją piekę, ale zawsze uważałam, że jego smakuję o wiele lepiej. W szczególności, że jego ciasto nigdy nie jest „zwykłe”. Zawsze ma jakiś pyszny, nadający wspaniałego smaku dodatek. Dziś mąż zaserwował mi i rodzinie słoneczną pizzę na cebulowym cieście. Coś wspaniałego. Już samo ciasto bez dodatków smakuje wybornie(...)farsz… równie pyszny. Żółta papryka, kukurydza (stąd nazwa pizzy) i filet z wędzonego kurczaka… idealne połączenie smaków. Polecam Wam ten pyszny i prosty przepis. Spróbujcie. Składniki: około 200 g filetu z wędzonego kurczaka około 250 g pieczarek 1 czerwona cebula około 1/2 słoiczka kukurydzy (u mnie od Pro-BIO ) 1 żółta papryka 2 1/2 szklanki mąki pszennej
Słodkie okruszki
pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami 231solą i pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Mozzarellę kroimy na dość grube plastry, pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze cząstki. Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń (uważając aby nie rozciąć mięsa). Teraz do wnętrza naszej kieszeni wkładamy, na przemian, kawałki mozzarelli(...)szczyptą bazylii). Tak przygotowane mięso układamy na blasze wysmarowanej oliwą ( może być ta z pomidorowej zalewy) i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy nasze piersi przez 30-35 minut ( po pierwszych 10 minutach smarujemy wierzch mięsa odrobina oliwy). Następnie mięso wyjmujemy, kroimy ostrym nożem na trzy części, posypujemy d robno posiekanym
Miód i pieprz
Marynowany kurczak z grilla 157udka i skrzydełka z kurczaka (ok 3 udka i skrzyełka) marynata 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka miodu z mniszka (ewent pszczelego) szczypta suszonej chili w płatkach sól pieprz Udka i skrzydełka umyć, udka(...)przeciąć na mniejsze kawałki. Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso na ok 12 godzin. W międzyczasie 2-3 razy męso obrócić w marynacie. Piec na grillu ok 35 min podawać z sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniaczkami i sałatką
Gotowanie jest łatwe
Udka pieczone w sosie majonezowo - ketchupowym 168Uwielbiam kurczaka w tym sosie! Składniki: 4 udka z kurczaka, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka ketchupu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka bułki tartej, sól do smaku, pieprz do smaku, tłuszcz do formy. Wykonanie: Udka umyć, natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym czosnkiem, po czym odstawić na trzy godziny w chłodne miejsce. Formę posmarować tłuszczem i ułożyć przygotowane udka. Majonez wymieszać(...)ketchupem, posmarować mięso, posypać tartą bułką i przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut, pod koniec pieczenia zdjąć folie i zrumienić mięso
Tradycyjna Kuchnia
Quiche z kurkami i kurczakiem 206ciastem wyklejamy formę o bokach 20x30 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy do miękkości. Dodajemy czosnek, kurki, kurczaka, ocet i cukier, pokręcamy ogień i przesmażamy cały czas mieszając, aż prawie cała woda odparuje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni Celsjusza. W misce mieszamy jajka, śmietankę, tymianek i rozmaryn, doprawiamy odrobiną soli. Na schłodzony spód wykładamy przestudzony farsz, zalewamy jajeczną masą, całość posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut, aż farsz się zetnie, a wierzch ładnie zarumieni. Przed krojeniem należy odczekać co najmniej 25 minut, aby farsz nam się nie rozpadł a najlepiej pozostawić do całkowitego
My Culinary Art