kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:467/674)

Filety z kurczaka w panierce z krakersów 100

świetnie pasuje sos czosnkowy, czy majonezowo-jogurtowy z ziołami. 2-3 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa sól, pieprz około 330g kwaśnej śmietany 18% (mniej, przy wykorzystaniu 2 piersi kurczaka) około 180 g krakersów Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa lub pieprzem i solą. Przekładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy kwaśna śmietaną(...)pył, tylko gdzieniegdzie zostawić mniejsze kawałeczki). Mięso wyjmujemy z pojemnika i panierujemy w krakersowej mączce (warstwa śmietany nie powinna być zbyt gruba). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym

Smaki Na Talerzu
Rolada drobiowa z kurkami 123

filet z kurczaka - 400 g cebula - 1 szt jajko - 1 szt natka pietruszki  żółty ser - 1 plaster wegeta sól i pieprz masło do smażenia Przygotowanie : Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, dobrze rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na folii spożywczej. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Kurki oczyścić, umyć, pokroić, dodać(...)dokładnie wymieszać. Wyłożyć grzyby na mięso, na grzybach ułożyć natkę pietruszki i pokrojony ser, zwinąć roladę za pomocą folii spożywczej i zawinąć jak cukierek. Przełożyć roladę na blachę i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 20 minut, po tym czasie, rozciąć folię i piec jeszcze do zrumienienia mięsa. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Skrzydełka marynowane w jogurcie z majerankiem 175

Składniki: 16 sztuk skrzydełek kurczaka 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki majeranku 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso myjemy, suszymy i zalewamy jogurtem i sokiem z cytryny. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy całość aby marynata równomiernie pokryła kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej(...)Blachę smarujemy olejem, układamy na niej mięso (razem z marynatą) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę

Qchnia po prostu
Warzywna sałatka do grilla-dodatki do grilla 214

Domowe pesto , szparagi , rzodkiewki , awokado …Wszystko co macie pod ręką i lubicie najbardziej pod słońcem! Sałatka do grilla już gotowa. Ja podałam ją do grillowanych udek z kurczaka . Przepyszny obiad, wspaniały grill…Smacznego kochani a ja idę się teraz opalać. Warzywna sałatka do grilla Składniki: na 4-6 porcji 1 kg ziemniaków 100 ml zielonego pesto, tutaj przepis(...)smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp solą i wymieszaj z oliwą. Wstaw do piekarnika nastawionego na 175ºC i piecz przez 40 minut. W międzyczasie zmiksuj pesto. Możesz użyć dowolnie wybranego zielonego pesto . Odetnij końcówki szparagów na wysokości 2 cm. Pokrój szparagi na kawałki. Odłóż kłosy, a resztę obgotuj

codojedzenia
Kurczak pieczony z błękitnym serem i boczkiem 150

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 100 g sera Lazur 4 plastry wędzonego surowego boczku 4 pomidory suszone z oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju Sposób wykonania: Umyte i osuszone piersi przekrawamy wzdłuż tak aby otrzymać 4 płaskie filety. Każdy kawałek oprószamy przyprawami a następnie nakładamy po kawałku(...)sera i pomidora. Składamy na pół i zawijamy kawałkami boczku. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy olejem i wkładamy porcje mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 50 minut

Qchnia po prostu
Drobiowy pilaw z brokułem 155

czosnku suszony tymianek przyprawa do kurczaka sól pieprz 3 łyżki oleju kokosowego masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: 1.  Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć tymiankiem, przyprawą do kurczaka i odstawić na około 20 minut. 2.  Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3.  Brokuł podzielić na małe różyczki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie(...)kukurydzy z groszkiem odsączyć z zalewy, a orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni. 6.  Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, przełożyć  do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Dietetyczny szaszłyk 175

nawet potrawy z grilla.  Takie dania są przecież dużo zdrowsze niż te smażone i przede wszystkim mniej kaloryczne.  Składniki na 1 porcję: 100 g fileta z piersi kurczaka 2 pieczarki 1/2 małej cebuli kawałek czerwonej papryki ostra papryka zioła prowansalskie dodatkowo: (czarny) pomidor + kiełki sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C - opcja grill. Filet kroimy(...)papryki i cebulę - powtarzamy kolejność. Szaszłyki posypujemy z każdej strony ostrą papryką i ziołami. Wkładamy do piekarnika na środkowy ruszt wyłożony folią aluminiową. Grillujemy 10 min, następnie obracamy i pieczemy kolejne 10 minut. Szaszłyka zajadamy z pomidorem doprawionym solą i pieprzem oraz pieczywem Wasa

Alutka-Gotuje
Tarta z pieczarkami i porem 130

Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę. Ciasto na tartę:   100g zimnego masła   200g mąki pszennej   1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 300g pieczarek 150g sera cheddar 1 duży por  sól(...)pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy

Szefowa kuchni
Domowy pasztet z pieczarkami 189

kroimy. Gotujemy wodę i wkładamy do niej mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. 2 Kiedy boczek się lekko podgotuje dodajemy do niego pierś kurczaka. 3 Kiedy pierś z kurczaka się podgotuje wkładamy do garnka pokrojone pieczarki. 4 Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z wątróbką. 5 Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy je do naczynia. Całość miksujemy(...)bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. 7 Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. 8 Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przepis dla robota Kohersen MyCook Artykuł Domowy pasztet z pieczarkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Kaczka w jabłkach 163

Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem. Pierwsza ważna zasada, to pamiętajcie kaczkę piecze się dłużej niż inny drób. Kaczkę około 1,8 kg (tuszka) pieczemy około 2 godzin w temp 170- 180 stopni. Czasami warto też ten czas wydłużyć. Kaczkę trzeba też co jakiś czas podlewać wytapiającym się tłuszczem wtedy jest soczysta i mięciutka(...)żeliwnym, dzięki czemu kaczka mogła "dochodzić" dłużej w niższej temperaturze.  Podaje przepis poniżej ;-) SKŁADNIKI: - 2 udka z kaczki - 4 małe kwaskowate jabłka - przyprawa do drobiu (ale nie do kurczaka!) - 4-6 ząbków czosnku - 1/2 cebuli czerwonej - odrobina majeranku -1/2 szklanki wody - troszkę oleju do natłuszczenia naczynia żeliwnego Kaczkę przygotowywałam na kuchni (indukcja) nie w piekarniku. Początkowo rozgrzewamy delikatnie

SMYKWKUCHNI
UDKA W MARYNACIE MIODOWO-CHRZANOWEJ 146

Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki CHRZANU LUKSUSOWEGO z WSP Społem 2 łyżki miodu spadziowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz  Sposób wykonania: Udka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i natrzeć solą i pieprzem. W misce wymieszać chrzan, miód, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę. Udka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać(...)wstawić do lodówki na 2-3h. Po danym czasie mięso przełożyć do rękawa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200 stopniach C przez 1h. Pod koniec rękaw rozciąć aby mięso zarumieniło się. Do przygotowania tej potrawy użyłam Chrzanu Luksusowego firmy WSP Społem , który otrzymałam aby przetestować i przygotować przepis.  Chrzan Luksusowy charakteryzuje się wyrazistym i czystym smakiem

Prosto i Smacznie z Anetą
Marchewkowe tacos 246

jajka, marchewkę, mąkę, ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser jest już słony, więc uważajmy żeby nie przesadzić ;) Naszą wymieszaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy koła równej wielkości i wkładamy do nagrzanego do 200˚C na około 15 minut. Po tym czasie tacosy powinny mieć fajnie chrupkie brzegi – jeśli nie, zostawmy na kolejne parę(...)będą się łamać ;) Wystarczy zgiąć je i zostawić na szklance/butelce. Wersję bardziej wilgotną można potem swobodnie formować :) A co wkładamy do środka? A to, co chcemy! Szynka, ser, warzywa, kurczak… wszystko pasuje :D U mnie wersja z kurczakiem, ogórkiem i pomidorem – jako lunch do pracy ;) Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Roladki z kurczaka w marchewce. 1859

pietruszki - 3 łyżki- pasty tahini - czosnek 2-3 ząbki - 1 szalotka mała - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, imbir, chili - świeży rozmaryn - marokańskie chili do posypania rolady Filet z kurczaka rozbij tłuczkiem na jak największy blat, najlepiej kształtu prostokąta. Oprósz solą. Natkę z pietruszki, pastę tahini, przyprawy, oliwę z oliwek i cebulę, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Posmaruj nią(...)pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby marchew mocno przylegała. Pod marchew powkładaj liście rozmarynu. Polej oliwą z oliwek, oprósz marokańskim chili. Zapiekaj pod przykryciem w piecu przez 40 minut. Ja roladki podałam z risotto szafranowym. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole 241

pieprzem, pokrój w 1 cm paski, po czym ułóż je w naczyniu do zapiekania o wielkości około 25×20 cm. Odciśnij soki z cukinii i rozłóż ją na kurczaku, a na niej pokrojone pomidory. Rozgrzej średnią patelnie na dużym ogniu, włóż grzyby i smaż przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i masło do patelni, dopraw solą(...)wymieszaj wszystkie jego składniki i dopraw solą i pieprzem. Zalej nim grzyby i posyp zapiekankę startą mozzarellą. Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez około 45 minut, po czym zdejmij folię, zmniejsz tempertaurę do 180 oC i piecz kolejne 10-15 minut, do ładnego zarumienienia. Smacznego! Chicken, zucchini and chanterelle casserole

karmelowy
Paszteciki z farszem z karczku i kurczaka 323

obrane ząbki czosnku. Przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem i lubczykiem. Dodać cebulę i po zagotowaniu włożyć do garnka karczek i udka kurczaka. Gotować do miękkości (udka i warzywa,ugotują się wcześniej). Mąkę przesiać do miski, dodać zimną margarynę i śmietanę, przyprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę. Ugotowane mięso zmielić razem(...)smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wlać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać. Ciasto cieniutko rozwałkować, pokroić na prostokąty i zawijać farsz. Każdy zawinięty pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem, piec w 170 st C przez ok 15 min (aż się ładnie zrumienią).... Smacznego

Gaździnka warzy
Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 310

Pyszne piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem.  Super pomysł na obiad :) SKŁADNIKI 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 duże plastry szynki parmeńskiej serek o smaku czosnkowym typu Almette mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju sól,pieprz papryka   tymianek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy(...)każdej strony na patelni. Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym  i polewamy olejem z pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche. Piersi bardzo dobrze komponują się z rukolą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Cukinia z kalafiorem na ostro 150

Spójrzcie, jakie bogactwo barw w tej miseczce?!, a ile witamin, a tym samym zdrowia?! pełnia zbiorów cukinii i kalafiorów więc korzystajmy właśnie z ich bogactwa i

kgwjanczewo
Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla 113

chroni przed powstaniem rakotwórczych związków w trakcie grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną marynatę z dodatkiem oliwy, musztardy, ziół, papryczki chilli i miodu, która świetnie komponuje się z mięsem kurczaka. Uwielbiam także ryby oraz warzywa z grilla. Te pierwsze grilluję w całości, zawinięte w folię aluminiową lub umieszczone w specjalnych kratkach. Do grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartej strukturze(...)poręcznej buteleczce z dozownikiem, który daje mi dobrą kontrolę nad dodawaną ilością oliwy i tym samym nad kaloriami. Lubię spryskać nią dno patelni przed smażeniem czy też potrawę przed pieczeniem lub grillowaniem. Taki dozownik jest bardzo wygodny i pozwala uniknąć sytuacji, gdy niechcący oliwy wyleje nam się za dużo. Wiem, że na rynku dostępne są spreje do beztłuszczowego smażenia oparte

Chilli Czosnek i Oliwa
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 153

jest mnóstwo, proporcje zależą od tego ile macie tego drobiu do zamarynowania. Dziś dodatkowo znowu bawiłam się tą sprytną silikonową miską, a raczej hmmm..... oj tam, miska wielofunkcyjna, do pieczenia i nie tylko, czyli Steam Roaster firmy Lekue, ale o niej napiszę już wkrótce i pokażę kilka możliwości zastosowania tego produktu. Tymczasem, zapraszam Was do odwiedzenia sklepu, który znam już(...)się użalać, trzeba działać :) A te udka przygotowywałam całkiem niedawno, właśnie w chwilach mojej niemocy, więc nie są czasochłonne, ani trudne, a jakie smaczne! Składniki: udka z kurczaka świeżo zmielona sól (u mnie himalajska) świeżo zmielony pieprz czarny dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego

Blondynka Gotuje
Pomidorowe nuggetsy z kurczaka 149

Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni lub w malakserze. 2. Marynata: Koncentrat wymieszać z olejem, dodać przyprawę do kurczaka, curry i całość dokładnie wymieszać. 3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o grubości około 3 cm, oprószyć solą i pieprzem. Następnie zalać marynatą i pozostawić na około 2 godziny. 4. Ciasto: Mleko wymieszać z koncentratem pomidorowym(...)przełożyć do ciasta, wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty ciastem. Następnie każdy kawałek fileta obtoczyć w pokruszonych płatka kukurydzianych, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut. 6. Pomidorowy sos: Koncentrat pomidorowy wymieszać z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą, szczyptą

Szalona Kuchnia Eweliny
JAK UDEKOROWAĆ ŚWIĄTECZNY STÓŁ? #GotowiNaŚwięta 142

konfitur czy też sosów. Zachowajmy umiar w ozdobach, a postawmy na doskonałej jakości produkty. U mnie w tym roku królują produkty marki Konspol z serii NATURA – Kabanosy z kurczaka, Szynka z wędzarni, Kiełbasa wiejska i Pasztet z królika. Produkty z linii Natura są bezglutenowe i mają bardzo dobry skład, co doceniają wszyscy, którzy mieli okazję ich skosztować. Bardzo cieszy(...)Produkty Konspol z serii NATURA nie zawierają konserwantów ani glutaminianu monosodowego. Przygotowane są z najlepszej jakości wyselekcjonowanych składników. Kupując je wiemy, że naszych gości poczęstujemy czymś równie pysznym, jak pieczone, domowe wędliny. Zaoszczędzimy jednak sporo czasu, który możemy wykorzystać np. na pieczenie ciast z mojego bloga! Sprawdźcie i Wy! Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowałam Was do stworzenia wyjątkowej

Ostra na Słodko
Roladki drobiowe w boczku ze szczypiorkiem i papryką. 241

boczek robi całą robotę, bo to on dodaje smaku. Polecam na obiad, a jeśli nie zjecie to dobrze smakują również na zimno, pokrojone na kanapki. Składniki: 1 duża pierś kurczaka lub 2 mniejsze boczek w plastrach papryka czerwona szczypior sól, pieprz czosnek granulowany suszone pomidory czosnek niedźwiedzi trochę oleju Wykonanie: Piersi pokroić na cienkie kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić(...)kawałek papryki i pokrojony szczypior. Zawinąć w roladę, następnie owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać suszonymi [pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Delikatnie polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pod przykryciem przez 30 minut, następnie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Podałam z ziemniakami i surówką

Agusiowe smakołyki
SKRZYDEŁKA OSTRO SŁODKIE 312

skrzydełek kurczaka też można wyczarować pyszne danie. Wystarczą dobrze dobrane przyprawy i smaczny obiadek w kilka chwil gotowy. Zobaczcie sami Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka, chili 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy np francuskiej opakowanie mieszanki warzyw na patelnię Wykonanie: Skrzydełka myjemy, osuszamy, obcinamy lotki. Każdy kawałek mięsa oprószamy(...)miodem i musztardą, dodajemy przeciśnięty czosnek, wszystko dobrze mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy skrzydełka. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godz do lodówki.  Skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy 50 minut. (Moim faworytem wśród rękawów do pieczenia jest ten  STELLA . Cenię go sobie za wytrzymałość oraz odporność na wysokie temperatury, nie wszystkie inne pozytywnie zdają ten test

Z Majeczką w kuchni
Kurczak w krakersach z puree BBB 104

otoczka z krakersów dodaje smaczka :) Jako dodatek wersji fit puree BBB (brukselka, brokuł, bazylia) dla mojej żony a dla mnie na podbicie kalorii dodatkowo ryż paprykowy :)  Składniki: 1kg kurczaka 500ml jogurtu naturalnego 300g krakersów cebulowych 200g brokuła 200g brukselki kilka listków świeżej bazylii łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, czosnek, papryka  Kuraka  kroimy w paski, wrzucamy(...)leżakowaniu kuraka wyjmujemy z lodówki i kawałek po kawałku panierujemy w pogniecionych krakersach zostawiając jogurt, który przylega do kury. Gdy mamy wszystkie kawałki obtoczone wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i do pieca. Można też ułożyć kawałki kuraka na kratce do pieczenia aby bardzo nie przywarły. Piekarnik 190-200 ° C opcja termoobieg, pieczemy mięsko około 30 min (15 min z jednej

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Szaszłyki 142

Składniki filet z kurczaka ok 3 plastry schabowe kawałek wędzonego boczku kilka małych cebul czerwona papryka smalec sól, pieprz, sos sojowy ciemny słodka i ostra papryka szczypta rozmarynu i tymianku lubczyk 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, porządnie doprawić i odstawić na kilka godzin.  Cebulę pokroić na cztery części, paprykę i boczek(...)kostkę.  Wszystkie składniki naprzemiennie nabijać na patyczki do szaszłyków, gotowe poukładać na blasze z kilkoma plasterkami smalcu i do pieca na ok godzinę w 170 st C (góra dół)  Smacznego

Gaździnka warzy
DOMOWA SHOARMA Z KURCZAKA 664

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: duża podwójna pierś kurczaka. Składniki marynaty: 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczka czosnku granulowanego, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu. Przygotowanie: Mięso oczyszczam, każdą pierś przekrawam(...)składników przygotowuję marynatę, mieszam z mięsem i odkładam do lodówki. Podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej patelni na średnim ogniu - często mieszam. Podaję z ulubioną surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniakami

JejKuchnia
Ciastka francuskie z dodatkami 189

PRZYGOTOWANIE: łatwe     CZAS: szybko    ILOŚĆ: dużo Ciasteczka francuskie z dodatkami 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 cebulka 1 pomidor 30 dag sera żółtego natka pietruszki pieprz dowolna szynka (kilka plastrów) Ciasto francuskie pociąć na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić i lekko podsmażyć na patelni, chwilę potem dodać pokrojonego fileta(...)tłuszczu. Pomidora i szynkę pokroić na mniejsze kawałki.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć na pokrojone ciasta francuskie. Posypać startym serem, pieprzem i natką pietruszki. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25-30 minut.  Zasmakuje każdemu. Polecam. TYLKO TERAZ: 10% na produkty Ambition dla Twoich czytelników na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar

Gotuję Testuję
Calzone z kurczakiem 197

ewentualnie ½ czerwonej i ½ żółtej) 2 pomidory 20 dag startego sera żółtego 1 cukinia 2 cebule sól pieprz mieszanka przypraw kuchni włoskiej 1 łyżka masła klarowanego 30 dag piersi z kurczaka WYKONANIE: z podanych produktów przygotowujemy ciasto, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy do jednolitej masy, odkładamy do lodówki na 2-3 godz. paprykę, cukinię, pomidory, cebulę  kroimy w kostkę(...)wałkujemy (grubość 0,5cm), wykrawamy koła, na ciasto nakładamy farsz,zamykamy w pieróg,  smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(20 min, następnie 180), pieczemy aż ciasto się zrumieni około

Kuchnia Beaty
Pierś z kurczaka pieczona z miodem 200

sosu w naczyniu. ;) Nie robiłam zdjęć naczynia po upieczeniu, bo mokre od marynaty brzegi trochę się przypaliły. Ale co tam :) Smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek marynata:  1 łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki(...)marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią i schowaj na ok 2 godziny do lodówki. Wyciągnij przynajmniej 20 minut przed pieczeniem, aby piersi nieco się ociepliły. Każdy filet owiń 2-3 plastrami boczku wędzonego, ale nie jest to konieczne. Niemniej będą się różniły w smaku od tych bez boczku. Ja zrobiłam

Anioszek w kuchni
EMPANADAS 169

ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów.  Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i  przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli empanadas.  Pierożki przygotowałam z cieniutkiego ciasta na bazie mąki, wody i oliwy, które w zasadzie(...)upiec albo usmażyć, a ich przygotowanie rozłożyć w czasie i farsz zrobić dzień wcześniej.  Ważne, jest, aby dobrze skleić brzegi pierożków, gdyż w przeciwnym razie podczas smażenia lub pieczenia farsz wypłynie na zewnątrz. Empanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można je podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się z zieloną

cool and minty
Udka pieczone w pomidorach 153

ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo sposobów na jego przygotowanie. Nie tylko na kurczaka, ale i inne rodzaje mięsa. Składniki 6 udek z kurczaka 3 cebule 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 szklanki wody sól pieprz papryka słodka papryka ostra natka pietruszki Udka umyć, osuszyć , oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać(...)Pomidory z puszki wymieszać z wodą, doprawić solą, pieprzem, paprykami i wlać na mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Udka pieczone w pomidorach

O kuchni z uczuciem
Szaszłyki drobiowe z sosem gorgonzola 185

Ciepła kolacja, czy imprezowa przekąska - w obu przypadkach szaszłyki drobiowe sprawdza się doskonale. A żeby nie było nudno...szaszłyki proponuje podać z sosem z sera gorgonzola. Szaszłyki: filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy do grilla 4 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego Sos gorgonzola: 200 g sera gorgonzola 50 g śmietanki 30% pieprz mielony gruboziarnisty Wykonanie: Mięso(...)grilla. Marynatą zalać mięso, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Zamarynowane mięso nabijać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia, około 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Ser gorgonzola pokruszyć. W rondelku zagotować śmietankę. Dodać ser i rozpuszczać na wolnym ogniu, aż sos stanie się gładki. Doprawić

kolorowotorcikowo
Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 139

naszemu wypiekowi. Dodatek szynki parmeńskiej powoduje, iż całość staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki. Składniki: 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu 300 gram zmielonej piersi kurczaka gotowane warzywa: mały seler, dwie pietruszki, jedna cebula, dwa ząbki czosnku 5-6 suszonych grzybów, wymoczonych 1 łyżka soli ziołowej 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek bułki(...)warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie plastry szynki- najlepiej niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet

Mango Papaja
Zrazy - zaproszenie do akcji 159

szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków mięsa i nie tylko uciętego plastra ale i niekiedy z mielonego mięsa .Najważniejsze żeby tam znalazł się(...)przy okazji smacznie zjeść Tym zdaniem chciałabym zaprosić do mojej akcji  KRÓLESTWO ZRAZÓW  która już wkrótce rozpocznie się na Durszlak.pl Skladniki  4 porcje 3 filety z kurczaka 1 duża cebula garść grzybów suszonych  sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie  Mięso myję i osuszam , grzyby płuczę kilka razy i gotuję do miękkości. Jeden filet

Eli Gotowanie
Warzywne calzone 171

gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.  2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny. 3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki.  4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem(...)mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym. 6. Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli. 7. Zawijamy ciasto na kształt pieroga, mocno zgniatając, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp 180 st C ok 25 minut. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Papryka faszerowana ryżem i kurczakiem 181

Składniki: * 2 czerwone papryki * 1 podwójna pierś z kurczaka * pół szklanki ryżu * pół cebuli * 1 jajko * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz * tarta mozarella (ok. 100 g) * oliwa do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Piersi i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku(...)solą i pieprzem. Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy i pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni

Pobite gary Barbary
Naleśniki z pieczarkami i piersią kurczaka w sosie beszamelowym 247

wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na środek każdego naleśnika ułożyć przesmażone pieczarki i ugotowaną pierś z kurczaka. Zawinąć, formułując rulonik. Przygotowane naleśniki ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na sam koniec przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę ze sobą przesmażyć. Następnie wlać(...)pół lub całą szklankę mleka. Ponownie wszystko ze sobą wymieszać i przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem polać naleśniki. Na sam wierzch posypać startym żółtym serem. Naleśniki piec pod przykryciem około 30 minut w 180. Jeżeli chcecie uzyskać lekko chrupiącą serową skórkę to w połowie czasu pieczenia - należy zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia

Ugotować