kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:470/674)

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym. 163

serka topionego śmietankowego 10 dag sera żółtego 3 łyżki śmietany 18% ok. 3/4 szkl. wody sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, gałka muszkatołowa 2 łyżki oleju   Przygotowanie; Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie z 2 łyżkami oleju. Doprawić do smaku przyprawą do gyrosa i smażyć do miękkości. Brokuł oczyścić i ugotować al dente (3-4 minuty(...)Doprawiamy do smaku, gałką muszkatołową oraz pieprzem i mieszamy do czasu rozpuszczenia sera. Kiedy sos będzie już gładki zalewamy nim zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 25- 30 min. Pięć minut przed końcem zapiekankę posypujemy startym żółtym serem. Gdy ser się rozpuści zapiekankę wyjmujemy z piekarnika.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Babeczki z ciasta francuskiego 388

kukurydzy kilka różyczek brokuła 1/2 piersi z kurczaka przyprawa gyros pół papryki czerwonej jajko 3 łyżki śmietany 18% zioła prowansalskie 100g sera żółtego sól pieprz  Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Ciasto francuskie(...)łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz dodajemy starty ser żółty. Mieszamy. Na każdy płat ciasta francuskiego wykładamy wszystkie składniki. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*, pieczemy ok 20 minut. Przekąska ta najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Kieszonki drobiowe 233

Zwykłego fileta z kurczaka postanowiłam urozmaicić nadziewając go smakołykami i piekąc w papirusowych osłonkach. Składniki na 3 porcje: 3 filety drobiowe 3 plasterki sera żółtego 9 pasków papryki czerwonej (ja kroiłam na ok 0,5 cm) 3 duże pieczarki pokrojone w talarki i uduszone na masełku 3 sztuki papirusu- ja miałam Winiary, w ziołach prowansalskich Sposób przygotowania: Filety obieramy(...)tłuszczy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy filety poziomo robiąc kieszonkę, do której dajemy plasterek sera, duszone pieczarki i 3 paski papryki. Zawijamy w papirusy i zamiast na patelni, pieczemy na brytfannie w piekarniku ok 7 minut z każdej strony w temp. ok 180 st. (Każdy piekarnik piecze inaczej, więc warto sprawdzić po 5 minutach czy zioła za bardzo się

Kuchnia w czekoladzie
Grillowana Pierś z Kurczaka w Rewelacyjnej Marynacie z Pieczonymi Marynowanymi Ziemniaczkami i Spaghetti z Cukinii z Pesto alla 299

kliknięciu w nią przeniesiecie się na przepis opisujący jej wykonanie.Czy nam to smakowało? Oj, bardzo! MIĘSO: 2 małe piersi z kurczaka Rewelacyjna marynata do mięs i warzyw Piersi z kurczaka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Odcięłam małe polędwiczki. Każdy kawałek z każdej strony osmarowałam marynatą, włożyłam do pojemnika i szczelnie go zamknęłam, wstawiłam do lodówki na kilka godzin(...)mięs i warzyw Ziemniaczki wyszorowałam dokładnie pod bieżącą wodą. Pokroiłam w ósemki. Każdy kawałeczek ziemniaka posmarowałam marynatą i ułożyłam na teflonowej blasze. Odstawiłam na kilkanaście minut. Potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy pewni czy już są gotowe, można przecież wyciągnąć jedną ćwiarteczkę

Blondynka Gotuje
Perliczka z kaparami 177

piersi perliczki (może być kaczka lub kurczak), 200 ml bulionu, 2 łyżki masła, imbir mielony, sól, 4 łyżki kaparów, 50 g słoniny, 1/2 łyżki mąki, Piersi perliczki oprószyć solą, natrzeć grubo imbirem. Podsmażyć na maśle w rondlu z grubym dnem, wlać bulion i dusić około 20 minut. Piersi wyjąć i trzymać w cieple. Słoninę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć wytapiając(...)mąkę i dokładnie wymieszać, zagotować, dodać do sosu, w którym dusiły się piersi. Dodać kapary, 1-2 łyżki octu winnego i zagotować. Doprawić do smaku. Podałam z sałatką z pieczonych buraków. zastawa

królestwo garów
Kąski z kurczaka w krakersach 211

czosnkowym. Nie wyobrażam sobie sylwestra czy karnawału bez nich, filet z piersi jest łatwo dostępny i tani, zachęcam do przygotowania na jutrzejszy dzień! Składniki 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kebaba sól pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 3 czubate łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku mała paczka krakersów słonych Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić na cienkie(...)przykryć i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia,wyjąć mięso z marynaty obtoczyć w pokruszonych wcześniej niezbyt bardzo drobno krakersach ułożyć kąski na wyłożonej pergaminem blasze i piec około 45 minut w temp 175*c Podawać z ulubionym sosem

Wanilia i Kardamon
Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie 182

płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około 70 ml jogurtu naturalnego łyżka oleju rzepakowego (7g) około 50ml wody jako dodatki: koncentrat, oliwki, kurczak, papryka, ser feta Sposób przygotowania: W jednej misce mieszamy suche, a w drugiej mokre składniki  do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy, a następnie ugniatamy ręką (jeśli będzie(...)będzie się kleić) na placek grubości kilku mm :) z powstałego placka wycinamy okrąg (nie jest to konieczne, ja chciałam żeby ładnie wyglądał:) rozsmarowujemy sos/koncentrat pomidorowy i wykładamy ulubione dodatki pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut ciasto wychodzi bardzo chrupiące :) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Skrzydełka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki podane z Ziemniakami z Majerankiem 196

Dnia Kochani! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 8 sztuk skrzydełek z kurczaka miód gryczany sos teriyaki zioła prowansalskie czosnek niedźwiedzi papryka słodka pieprz młotkowany z kolendrą sól himalajska różowa 1 łyżka oleju Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Skrzydełka(...)głębokiej blaszce. Na dno blaszki wlałam olej i wlałam wodę, tyle wody aby tylko przykryła dno blaszki.Blachę przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam około 30 - 40 minut. Po 10 minutach od wstawienia skrzydełek wstawiłam blaszkę z ziemniakami. Pod koniec pieczenia ściągnęłam folię aluminiową i piekłam do lekkiego spieczenia skórki. ZIEMNIAKI: sól majeranek

Blondynka Gotuje
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 208

typowa  potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania. Wspierałam się przepisem z  tej  strony składniki(...)jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku  i doprawić pieprzem.  Cebulę

Stare Gary
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 229

misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso - drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana(...)boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika  (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez  ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno - można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia

Szybko Tanio Smacznie
Pyszna rolada drobiowa z żurawiną 191

jeszcze wszystko jest zbyt świeże. SKŁADNIKI 1,5 kg. kurczaka garść żurawiny suszonej natka pietruszki, pęczek jabłka suszone- garść przyprawa do kurczaka  3 łyżki sosu sojowego WYKONANIE Kurczaka musimy pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć  wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości.  Chyba najtrudniej przy udkach(...)dokładnie owijamy bawełnianą nicią. Musi być dobrze zaciśnięte.  Wkładamy do żaroodpornego półmiska, jeszcze raz posypujemy przyprawą i sosem sojowym. Półmisek wysmarowany oczywiście tłuszczem.  Pieczemy  1,5 godziny, od czasu do czasu polewając płynem, który wytworzy się podczas pieczenia. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Udka w kurkach 227

Składniki: 5 udek kurczaka 150 gram kurek 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1/3 czerwonej cebuli 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku garść świeżej mięty sól pieprz tymianek świeży oliwa z oliwek Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem(...)papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim mięso wraz z marynatą. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni a następnie 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości. Na końcu posypujemy świeżym tymiankiem

Mango Papaja
Empanadillas: Post Scriptum 226

podzieli z nami swoimi wrażeniami.  Empanadillas przygotowane z ciasta według podanego przeze mnie przepisu (klik) można także piec w piekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka.  Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie(...)jeszcze bloga, a idea fotografowania dań w coraz gęstszej atmosferze zniecierpliwienia zgłodniałych domowników była mi zupełnie obca:) Zapraszam!  EMPANADILLAS Z KURCZAKIEM I BRZOSKWINIAMI / MORELAMI 2 łyżki oleju 1 drobno posiekana cebula 50 dag pokrojonej drobniutko piersi z kurczaka 10 dag brzoskwiń z zalewy, drobno posiekanych (można zastąpić suszonymi morelami, wcześniej namoczonymi) kumin (do smaku)  sól, pieprz do smaku

KUCHARNIA
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 166

cebula 3 litry bulionu warzywnego  1 czerstwa bułka  sól,pieprz  Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy(...)solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną.  Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
Pasztet z żurawiną 230

cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła  2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego Filet z kurczaka i łopatkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw,ziela angielskiego i listka laurowego. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i wrzucić na kilka minut do gotującego się mięsa. Ugotowane mięso(...)masy mięsnej wbić jajka,dodać przyprawy,1/2 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić.  Żurawinę wypłukać w letniej wodzie i wymieszać z masą. Foremkę nasmarować masłem,włożyć masę mięsną i piec 50 minut w temp. 180 stopni. Z podanej proporcji wyszła 1 foremka o wym. 22/10 cm i 2 foremki babeczki o średnicy

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania