kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:465/674)

Roladki z kurczaka na brązowym ryżu w ostrym sosie 118

Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Na dnie wysypujemy suchy ryż. Następnie rozkładamy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na kotlety). Przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Na każdym płacie układamy plasterki żółtego sera. Mięso zwijamy w ciasny rulon(...)wodą, dodajemy keczup oraz przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym lubczykiem i słodką papryką. Zalewę najlepiej smakować i doprawić pod swój ulubiony smak. Gorąca zalewą zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem przez 50-60 minut

VioletoweKucharzenie
Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym 91

absolutnie pyszne – tak Jamie Olivier zachwala to danie. I absolutnie na rację: to orechiette z groszkiem i chorizo zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu. Środa: SAŁATKA COBB, CZYLI KURCZAK, AWOKADO I JAJKO Sałatka Cobb – klasyk amerykańskiej kuchni z 6 składników. Pyszne i niezwykle sycące danie, idealne na lunch. U nas z dressingiem w wersji light. Czwartek: SPAGHETTI Z KREWETKAMI(...)poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Piątek: PIECZONE PIEROGI Z PSTRĄGIEM Zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi

Niedzielny kucharz
Mięsna babka z jajko niespodzianką otulona boczusiem 137

Dodatkowo: 16 plastrów boczku parzonego 6 jaj ugotowanych na twardo Wykonanie: 1. Masa mięsna: Bułkę zalać mlekiem i namoczyć przez około godzinę, po tym czasie dokładnie odcisnąć. Filet z kurczaka, mięso z łopatki, bułkę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, lubczyk, słodką paprykę, przyprawę do mięsa mielonego, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą(...)kominem, wysmarować masłem i wyłożyć plastrami boczku. Następnie wyłożyć połowę masy mięsnej, ułożyć ugotowane jajka, przykryć pozostałą masą mięsną, a końcówki plastrów boczku złożyć na wierzchu babki. 3. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut. Espumisan  Max  – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej

Szalona Kuchnia Eweliny
PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 406

pietruszki 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso(...)którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Papryki kroimy w kosteczkę, tak samo pieczarki, które wcześniej obgotowujemy. Do masy mięsnej dodajemy warzywa, pieczarki i natkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
Muszle z pesto i kurczakiem 219

miksuje blenderem. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję, 2/3 pesto, sól, pieprz i mieszam. Zimne muszle nadziewam farszem z kurczaka. Sos: Na patelni rozpuszczam masło i wsypuję mąkę. Przesmażam na wolnym ogniu uważając żeby mąka się nie zrumieniła. Patelnie zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko cały czas mieszając montewką(...)mieszam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam na nim muszle. Posypuję pokrojonym chili. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut. Przed końcem pieczenia posypuję muszle pokrojoną mozzarellą

wesoła kuchnia
Miodzio udka ! Przepis BLW na obiad. 242

grillu. A jakie pomysły na piknik przychodzą Wam do głowy? Macie może jakieś swoje must have na spacerach z dziećmi? Piszcie!! Chętnie wszyscy na tym skorzystamy. Miodowe udka z kurczaka zagrodowego 4 udka 4 podudzia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki curcumy 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego 1 łyżeczka(...)oliwek Przygotować naczynie żaroodporne. W miseczce połączyć wszystkie przyprawy, sok z cytryny, miód, oliwę. Natrzeć marynatą udka i podudzia i ułożyć w naczyniu. Wstawiamy udka do zimnego piekarnika. Piec przez godzinę w temperaturze 150 ℃ góra dół. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut do zrumienienia.   Udka dla niemowlaka to świetny pomysł na obiad! Polecamy upiec do niech

Krupeczki
Piersi kurczaka w majonezie z pieczarkami serem i ketchupem 555

Składniki: 4-5 szt. filetów z piersi kurczaka 500g pieczarek łyżka oleju kokosowego do posmarowania naczynia żaroodpornego przyprawy ulubione do filetów-u mnie tylko sól i pieprz 3-4  łyżki majonezu 2 szkl. startego sera żółtego keczup Wykonanie   Filety doprawić solą i pieprzem i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny ,lub dzień wcześniej na noc w woreczku(...)zamknięte. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem kokosowym. Pieczarki umyć , pokroić na plastry i podsmażyć na patelni. Gotowe filety poukładać w naczyniu do pieczenia,następnie posmarować , każdy kawałek majonezem. Na to ułożyć podsmażone pieczarki. Wszystko posypać startym serem. Wierzch posmarować keczupem. Wstawić do piekarnika .Piec w 180 ° C ,około 30-40 minut pod przykryciem. Ostatnie 10 minut piec w 200 ° C.:)) przepis

w mojej kuchni
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 183

posiekanej papryczki chili, zalewam nią pokrojonego w kostkę kurczaka odkładam do lodówki. Pora kroję w cienkie plastry, podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po chwili dodaję kurczaka, razem smażę, aż mięso będzie soczyste. Całość zalewam wodą i śmietanką, dodaję przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Trzy banany kroję w kawałki, miksuję z dodatkiem curry(...)mieszam, aż zgęstnieje. Na koniec wrzucam świeży majeranek. Ziemniaki kroję w paski (wielkości mniej więcej, jak na frytki), zalewam oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, imbirem i przyprawami, dokładnie mieszam. Piekę w 200 stopniach około 30-40 minut

JejKuchnia
Babka marchewkowa z rodzynkami 146

Wielkanoc depcze mi po piętach, straszy kolorowymi pisankami i stroszącymi piórkami kurczakami. Moje tegoroczne menu będzie bazować na sprawdzonych przepisach, nie wykluczam jednak spontanicznej improwizacji wynikającej głównie z braku produktów, których zapomniałam umieścić na liście zakupów. Na moje szczęście na blogu w dziale "Wielkanoc" nie brakuje serników ( TUTAJ ) pasztetów ( TUTAJ ) sosu wielkanocnego ( TUTAJ ) i kilku drożdżowych wypieków ( TUTAJ ) . Ostatnio(...)grona dołączyły również dwie nietuzinkowe i szybkie babki ( TUTAJ ) . Zapraszam po inspiracje, jeśli i Wam brakuje czasu.  Składniki Czas przygotowania:  15 min + 50 min pieczenie 1 szklanka rodzynek sok z 1 pomarańczy 1-2 łyżek likieru cointreau (opcjonalnie) 140 g brązowego cukru 250 ml oleju rzepakowego  250 ml miodu 6 jajek 1 laska wanilii 1 łyżeczka

Słodki Kompromis
Paprykowe mumie 152

kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany filet z kurczaka i doprawiamy przyprawą chili con carne. Mieszamy i smażymy do momentu, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy serek philadelphia, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy(...)wystudzenia. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy ketchupem, tworząc na każdej papryczce oczka. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami

Wędrówki po kuchni
Filet z grilla z bakłażanem 145

filety z piersi kurczaka 1 bakłażan 2 pomidory 50-60 g sera pleśniowego 8-10 szt pieczarek sól pieprz lubczyk oregano oliwa bazylia świeża Filet lekko przecinamy w miejscu gdzie jest zbyt gruby i rozkładamy, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami, odstawiamy na ok 1 godzinę. Bakłażan kroimy na plastry i solimy, również odstawiamy na godzinę. Bakłażan płuczemy i osuszamy . skrapiamy(...)oliwą i posypujemy przyprawami. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową i smażymy bakłażan a obu stron. Następnie pieczemy mięso na grillu lub patelni grillowej i obok pieczarki przyrumieniamy z kazdej strony . Bakłażan układamy na przemian z plastrami pomidora i posypujemy serem pokrojonym w kosteczkę, Skrapiamy całość oliwą i posypujemy posiekaną bazylią

Gotowanie jest łatwe
Pesto z cukinii i białej papryki 200

krakersów na imprezę allllboo... do makaronu. Polecam zrobić sobie pesto w słoiczki, zapasteryzować i jak macie ochotę na szybkie danie z makaronem to dajecie 2-3 łyżeczki pesto, trochę kurczaka i gotowe :). Nasze pesto z dodatkiem orzechów laskowych jest bardzo Polskie i bardzo bardzo smaczne :) Zapraszam! Dla 4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 średnia obrana(...)himalajska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę lekko solimy, dodajemy pieprz i mieszamy. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia wraz z orzechami i wkładamy do pieca na około 15-20 minut z temperaturą ok, 180 stopni. Pieczemy aż warzywa się zarumienią i zmiękną, nie dopuszczamy by się zwęgliły

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak w marynacie miodowo - cynamonowej 186

drobiu wydawał mi się co najmniej dziwny, a wyszło naprawdę pyszne mięsko. Polecam serdecznie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 3 pełne łyżki miodu 1/4 szklanki oleju / oliwy 1/4 szklanki białego octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki(...)Składniki marynaty dobrze wymieszać, natrzeć mięso marynatą, odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą non. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykryć folią aluminiową, piec w 160-180 st. C przez ok 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec mięso jeszcze 20 minut. Smacznego!!! Źródło: Eksperymenty kuchenne

Kuchnia domowa Ani
Filet z piersi kurczaka, pieczony w rękawie 155

Kruche, delikatne i soczyste drobiowe mięso.     Składniki: -duży, podwójny filet z piersi kurczaka (u nas ok. 1 kg) -solanka:               1,5 l wody               7 dkg soli               po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kolendry (stłuczone(...)mieszamy i na 24 godziny  wkładamy do niej filety. Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy. Miód, olej i paprykę mieszamy i smarujemy filety. Wkładamy do rękawów do pieczenia, zawiązujemy, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut. Na 10 minut przed upływem czasu rozcinamy rękawy i zapiekamy. Smacznego

Maminek kulinarny
Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem 237

polecam pyszne faszerowane udka z kurczaka. Można je podać z frytkami i surówką. To doskonały pomysł na łatwy, szybki i niedrogi obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 1 por, 50g słonecznika łuskanego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, szczypta majeranku, 100ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Ostrym nożem usuwam z udek kości, pozostawiając tylko najdłuższą(...)pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinam wykałaczkami. 2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem.  3. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 196

mrugają w naszą stronę. Dziś proponuję kolorowe szaszłyki , które w sezonie grillowym  idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka(...)polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam

potrawyregionalne
Kurczak w żurawinowej galarecie 168

Smaczna przystawka Składniki 2 filety z kurczaka 400 g świeżej żurawiny 200 g cukru 2 łyżki żelatyny 2 łyżki oleju sól ,pieprz Przygotowanie   Mięso dokładnie opłukałem , osuszyłem . Natarłem solą i pieprzem , skropiłem olejem , odstawiłem w chłodne miejsce. Żurawiny umyłem , w rondelku zasypałem cukrem , skropiłem wodą , zagotowałem , stale mieszając . Gotowałem do momentu , aż cukier się rozpuści , a owoce rozgotują. Wtedy(...)masy żurawinowej dodałem żelatynę , wymieszałem. Częścią tężejącej galarety dość grubo wysmarowałem dno i boki formy , odstawiłem do zastygnięcia. Mięso piekłem godzinę w temperaturze 190 stopni , polewałem wytwarzającym się sosem , wyjąłem , ostudziłem. Zimne mięso włożyłem do formy z żurawinową galaretą. Na wierzch nałożyłem pozostałą galaretę , wstawiłem do lodówki , by całość całkowicie stężała

R'n'G Kitchen
Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową 147

Składniki: 6 udek z kurczaka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka oregano sól  pieprz czarny mielony przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą(...)Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie  i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie  odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem

Bea(u)ty kitchen
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 164

bazylii i pietruszki z brązowym masłem i majerankową solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii.  Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu(...)lody waniliowo-rozmarynowe z białym kremem z octu balsamicznego (czemu wszystko co najlepsze znika tak szybko?!).  Mylicie się sądząc, że to już koniec. Otóż nie. Nadszedł czas na kurczaka ze szczypiorkowym żółtkiem i esencją z trybuli - ponownie przygotowanego metodą sous vide i nieprzyzwoicie wręcz delikatnego - och i ach po prostu!  Uczta, prawdziwa! A skoro uczta, to musi być

KUCHARNIA
Sen to zło, nie ma złudzeń 194

pospać. Cóż począć? Wyrwana z objęć Morfeusza, postanowiłam wykorzystać czas nie tylko na buszowanie po sieci. Kurczak się ucieszył i z tego wszystkiego piekielnie spiekł! 2 udka kurczaka (wymyte, osuszone) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 papryczka piri piri drobno pokrojona (bez pestek) 1/2 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oliwy *** Składniki marynaty wymieszałam(...)włożyłam na ok. 5h do lodówki ( można na całą noc ). Następnie zawiniątko wyjęłam, przełożyłam do żaroodpornego naczynka, zalałam marynatą i zapiekłam przez 40-50min. w 150st. ( w połowie pieczenia odwróciłam udka na drugą stronę ). UWAGA! Wyszło ostre!!! Moja wersja była nieco lżejsza

bastalena
Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem 266

jesteście fanami miksu owoce plus mięso to polecam. Możemy również zrezygnować z grilla i upiec go w piekarniku. Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem   Składniki: duża pierś z kurczaka około 7 plastrów ananasa z puszki Marynata: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzy(...)łączymy z mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Plastry ananasa kroimy na 4 części. Na patyki szaszłykowe nabijamy mięso   i przekładamy ananasem. Pieczemy na grillu około 15 minut lub w piekarniku przez około 20 minut

Mania Gotowania
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 115

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem jest pysznym pomysłem na efektowny obiad. Osobiście, bardzo lubię paprykę pieczoną w piekarniku, ponieważ ma słodkawy smak i według mnie smakuje jeszcze lepiej niż papryka surowa. W tym przepisie papryki przekroiłam na pół i nadziałam mięsem mielonym oraz wcześniej ugotowanym ryżem. Podałam je z kwaśną śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Uważam, że nic więcej(...)Oczywiście w taki sam sposób możecie przygotować różne rodzaje papryk, aby prezentowały się ciekawiej na talerzu. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem na pewno Wam posmakuje. Smacznego! Zobacz też: Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki

Kuchnia Bazylii