kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:471/674)

Pasztet Wielkanocny w towarzystwie marchewki i sliwki 130

pasuje. Smażymy na odrobinie oleju bez mąki . Doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Koło 20 minut dusimy i starczy, zostawiamy do ostygnięcia. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mięsko z udek kroimy i dodajemy do piersi. Smażymy jakieś 30 minut, oczywiście doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Zostawiamy do ostygnięcia. Mięsko i wątróbka zimna(...)Dodajemy rosół ciepły i energicznie mieszamy. Konsystencja powinna być miękka i powinna lekko się wiązać. Foremki aluminiowe smarujemy masłem i przekładamy nasz farsz. Na wierzchu kładziemy śliweczki i do pieca. Pieczemy jakieś 30 minut w 200 stopniach i gotowe. Mówię wam jaki pyszny wyszedł

Różowa kuchnia
Drobiowe szaszłyki z kolorową papryką i kolbami kukurydzy 143

kolby kukurydzy 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 2 cebule czerwone przyprawa do kurczaka sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na 30 kawałków, oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 20 minut. 2.Czerwoną i zieloną paprykę pokroić na 10 kawałków. 3. Cebulę obrać i pokroić na 10  plastrów. 4. Kolby kukurydzy, ugotować al dente(...)patyki do szaszłyków według kolejności:  kukurydza, filet, cebula czerwona, filet, zielona papryka, czerwona papryka, filet, kukurydza, filet, czerwona papryka, zielona papryka, filet, cebula czerwona, filet, kukurydza. 6. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 30-35 minut. Szaszłyki również można upiec na grillu

Szalona Kuchnia Eweliny
Filety z pomidorami i mozzarellą 163

sprawił, że mięso było delikatne i soczyste. Nie ma przy nich wiele pracy. Polecam je więc z całego serca na szybki i pyszny rodzinny obiad. 4 nieduże filety z kurczaka kulka mozzarelli słoiczek suszonych pomidorów zioła prowansalskie 16 cienkich plasterków bekonu parzonego sól, pieprz czosnek granulowany Filety umyć, osuszyć, naciąć głęboką kieszeń. Na zewnątrz i w środku oprószyć solą, pieprzem(...)czterema plastrami bekonu. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć, np. folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię. Filety podawać posypane szczypiorkiem z ziemniaczkami i ulubioną sałatką

Smakołyki Asi
Piersi kurze ze szpinakiem 153

roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół. spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso(...)płyn prawie wyparuje. Następnie wlać śmietanę, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Wlać wszystko na mięso. Podgotowane ziemniaki ułożyć na górę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec do momentu aż ziemniaki się zarumienią. Mi zajęło to 25 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Danie obiadowe- pieczone części kurczaka 143

Zapraszam na propozycję pysznego dania obiadowego.  Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów bardzo drobno pokrojonych Przygotowanie: Mięso myjemy a następnie dzielimy na 2 części: udka i podudzia. Odcinamy tylną kość i zdejmujemy skórkę( jeśli jej nie lubimy). Jeszcze raz myjemy mięso i je osuszamy. Przyprawy razem mieszamy i nacieramy(...)nimi mięso. Przekładamy je do miski i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. W między czasie włączamy piekarnik. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Najpierw pieczemy przez 30 min pod przykryciem a potem kolejne 30 minut bez przykrycia. Upieczone udka i podudzia podajemy z sałatkę i ryżem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Wytrawne ciastka francuskie z kurczakiem i szpinakiem 164

niespodziewani goście. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 100g rozdrobionego szpinaku świeżego lub mrożonego, oliwa, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję szpinak. Wszystko razem smażę około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku oregano(...)przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 4cm kawałki. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15-20 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Filety z kurczaka w parmezanowej panierce, pieczone w piekarniku 185

Soczysta pierś kurczaka w pysznej panierce, z dodatkiem pomidorów i mozzarelli. Fajny pomysł na niedzielny obiad. SKŁADNIKI: (4 porcje) podwójna pierś z kurczaka Łyżka oliwy z oliwek (może być smakowa, np. bazyliowa) 2/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 duże pomidory czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli świeża bazylia do posypania 2 cukinie sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać(...)porcje. Jeżeli są zbyt grube,rozbijamy tłuczkiem na ok. 0,5 cm.. Solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą. Następnie obtaczamy w mieszance bułki i sera. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy filety i pieczemy 15 minut. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, odsączamy z nadmiaru soku, łączymy z drobno posiekaną cebulą. Pomidory nakładamy na filety, posypujemy kosteczkami mozzarelli, wkładamy do piekarnika

Kopystką po garach
Cudowny domowy pasztet 179

tartej sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę(...)mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni za bardzo.     Artykuł Cudowny domowy pasztet pochodzi

MojaQchnia.pl
50 przepisów z zielonymi warzywami 152

soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka(...)mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
skrzydełka kurczaka w miodzie 253

skrzydełka w miodzie porcja skrzydełek  dla czterech osób, czyli co nam będzie do gotowania potrzebne 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz  co i jak po kolei Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju,  octu,  sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy(...)strony i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce. Następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty  i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika, po dwudziestu minutach uchylamy piekarnik i  smarujemy skrzydełka pozostałą marynatą, do której dodajemy pozostałe dwie łyżki miodu.  Pieczemy jeszcze przez dziesięć, piętnaście minut

Kuchnia Babci Basi
Spinacz Cafe - oryginalnie i kanapkowo 138

Cafe Rekomendacja tego miejsca przez znajomego dotyczyła kanapek dlatego też i dwie takie pozycje trafiły na nasz stół. Pierwsze zdjęcia w poście przedstawia  Głodołamacza nr 1 - mięso wieprzowe pieczone z konfiturą z cebuli i roszponką. Generalnie dobra ta pozycja - mięso smaczne, soczyste aczkolwiek źle pokrojone... Podane mięso było pokrojone wzdłuż włókien przez co pierwszy gryz zakończył się niemalże(...)delikatna i odrobinę chrupiąca z zewnątrz. Ogólnie dla mnie roszponka nie ma żadnego smaku - zamieniłbym na coś bardziej kontrastującego do słodkiej cebuli.  Druga pozycja skonsumowana to Koko Dżambo - kurczak, suszone pomidory i rukola w bagietce własnej produkcji. Smaczna, skromna wielkością kanapka, w której rukola zrobiła swoje i ożywiła trochę smak potrawy. Podczas drugiej wizyty w Spinaczu zjadłem Drugiego Głodołamacza

Right Behind The Kitchen
Fileciki z cebulką 359

podwójny filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Ostra czerwona papryka 3 białe cebule Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 2 łyżki pikantnego keczupu Olej do smażenia Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski około 3 cm. Doprawiamy przyprawą do mięsa i ostrą czerwoną papryką. Odstawiamy na chwilkę żeby mięso przegryzło się z przyprawami. Następnie smażymy na rumiano. Cebule(...)Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i dodajemy keczup. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze dusimy przez 3-4 minuty. Na talerzu układamy cebulę a na niej fileciki. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami

VioletoweKucharzenie
Kurczak w sosie z Mozzarellą 510

Składniki: pierś z kurczaka puszka pomidorów bez skórki cebula 2 ząbki czosnku 250 g sera Mozzarella (do zapiekania) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka i ostra szczypta tymianku, lubczyku  Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze lub większe kawałki. Pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pomidory z puszki, czosnek i przyprawy, a na końcu sos zblendować(...)następnie dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Do żaroodpornego naczynia przelać sos, położyć na nim mięso. Wszystko posypać startym serem Mozzarella. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 st C na ok 20-30 min i...................... Smacznego

Gaździnka warzy
chlebki tureckie 110

dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.  Najlepiej dodawać mąkę stopniowo i w zależności od tego jakie będzie wychodzić ciasto dodać(...)Farsz: * podwójna pierś z kurczaka * 1 duża cebula * 2 ząbki czosnku * 2 dojrzałe pomidory * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól. pieprz, ostra papryka, tymianek * olej * keczup..Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kiedy kurczak się już lekko przyrumieni

w mojej kuchni
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 313

łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony(...)otrzymanej pulpy, dodać śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy. Foremki przesmarować lekko oliwą i posypać bułką tartą. Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić  foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak na batatach pod chmurką z mango 191

sól morska pieprz kajeński Wykonanie. Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę z curry, przyprawy do dań Kucharek, posiekanego czosnku i oleju. Do marynaty włożyć  kawałki kurczaka, wymieszać, odstawić do lodówki na 0,5 godziny. Mango (duże, gotowe do jedzenia ) pokroić w kostkę i z połowy za pomocą blendera zrobić puree, dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego. Resztę odłożyć(...)kawałki udek  i przełożyć na bataty. Posypać resztą mango. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z puree z mango. Pianką przykryć zawartość formy i posypać pieprzem kajeńskim. Piec 25 minut w temperaturze 180 stop

Kulinarny karnet Christophera
Białe enchiladas z kurczakiem 201

Wlać 1/2 szklanki rosołu drobiowego i wymieszać, po czym wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, ponownie wymieszać i gotować razem, często mieszając, przez około 5 minut, aż płyny wsiąkną w kurczaka i nadadzą mu soczystości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Przygotować biały sos do enchiladas. Na rozgrzane, na osobnej, czystej patelni, masło (2 łyżki) wysypać  równomiernie(...)dołu w naczyniu do zapiekania (żaroodpornym). Wierzch enchiladas równomiernie polać przygotowanym, białym sosem. Enchiladas wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut, aż sos zacznie bulgotać. Podawać gorące, bezpośrednio po upieczeniu, obficie oprószone posiekaną kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 enchiladas, przygotowanych z tortilli w rozmiarze

Gospodyni Miejska
Najlepsze przepisy z cukinii 589

spolszczona nazwa włoskiego zucchino, która dotarła do Polski z Włoch i zadomowiła się w naszym klimacie. Można ją jeść na surowo, faszerować, smażyć, przyrządzać leczo, robić przetwory i piec wytrawne ciasta. Zrobisz z niej pyszny makaron warzywny, ozdobisz pasztet, ugotujesz zupę oraz przygotujesz na wiele innych! Sprawdź nasze najlepsze i niezawodne pomysły z cukinią w roli głównej! Pyszne dania(...)cukinią i marchewką 2. Cukinia w cieście 3. Cukinia faszerowana mięsem mielonym 4. Kotlety wieprzowe z cukinią. Kotlety mielone z cukinią 5. Schab faszerowany cukinią 6. Szaszłyki z kurczaka i warzyw 7. Leczo do słoików na zimę 8. Wytrawny placek z kurczakiem i warzywami 9. Zupa krem z cukinii 10. Placki z cukinii i szynki 11. kotlety z kurczakiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowana cukinia 177

pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ ze środka. 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 4. Do mięsa dodajemy drobno pokrojony por, wyciśnięty przez praskę ząbek(...)posiekaną natką pietruszki. 6. Cukinię faszerujemy przygotowanym farszem. 7. Faszerowaną cukinię przykrywamy plasterkami pomidora i mozzarelli. 8. Faszerowaną cukinię posypujemy oregano i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w 180 stopniach C ok. 25 min. Faszerowana cukinia jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową, - witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kolorowa mięsna rolada 159

łyżeczki lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1.  Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić(...)wymiarach 35 cm x 30 cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4.  Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Tagliatelle z pesto pietruszkowym 208

W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tagliatelle z pesto pietruszkowym 207

W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
,,Sałatka Leśna Polana ‘’ 302

zalewy. Jajka gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Obręcze wykładamy folią spożywczą. Na dnie formy układamy usmażone i ostudzone kawałki kurczaka. Następnie wykładamy groszek, jajka, kukurydze , oprószamy solą i pieprzem i smarujemy niewielką ilością majonezu. Na to wykładamy groszek, kukurydzę marchew i pokrojoną pietruszkę. Na wierzch kładziemy pieczarki. Obręcz przykrywamy z góry(...)mamy gotową sałatkę. Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki Pierścienie zostały wykonane z wysokiej jakości stali. Przeznaczone do formowania, wykrawania oraz dekorowania potraw. Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Pierścienie cukierniczo-kucharskie

Podróż w kulinaria
Ekspresowe przepisy na wystrzałowego Sylwestra – pobierz PDF z przepisami :) 274

BAZYLIĄ I PARMEZANEM LUB Z PIECZARKAMI I CZARNUSZKĄ przepis na: MINI BURGERY Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI przepis na: SAŁATKĘ Z PALUSZKÓW KRABOWYCH DLA MIŁOŚNIKÓW SUSHI przepis na: SAŁATKĘ Z KURCZAKIEM, PESTO, RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI przepis na: QUICHE Z GRUSZKĄ, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CAMEMBERTEM, POSYPANE RUKOLĄ przepis na: SANGRIĘ, CZYLI OWOCOWE ORZEŹWIENIE przepis na: BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO(...)skusisz się na BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM? Wykonanie Ciasto francuskie rozwiń i nakłuj widelcem w wielu miejscach. Wstaw do piekarnika na około 15 minut i piecz w temp. 200 stopni. Do garnka wrzuć kawałki masła, dodaj masę i kakao, dodaj kilka posiekanych listków mięty (jeśli lubisz oczywiście, bo w tym przepisie można miętę pominąć). Rozpuść masę

Eat me! Fit me!
Skrzydełka kowbojskie. 137

cytrynowej oraz kilku innych przypraw. I jestem zachwycona ich smakiem. Są takie, hmmm....., świeże! O tak, to określenie chyba najbardziej do nich pasuje. Polecam :) Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka Marynata: 1 łyżka miodu 2 łyżki łagodnego ketchupu 1 łyżka octu winnego skórka otarta z jednej cytryny  1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)  1 łyżeczka suszonego rozmarynu(...)składniki na marynatę dokładnie ze sobą połączyć. Skrzydełka dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie przełożyć skrzydełka do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut

zadanie-gotowanie
Roladki ze schabu z mozzarellą i pomidorami. 193

Składniki : 6 ładnych plastrów schabu ( rozbitych) sol, pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 3 duże kulki mozzarelli   600 ml bulionu z kurczaka 1 łyżka czerwonej papryki 2 łyżki suszonego czosnku lub świeże ząbki  Wykonanie : Rozbite plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, następnie smarujemy łyżeczką musztardy.Mozzarellę i pomidory kroimy w paseczki(...)żadnych nici czy wykałaczek. Na patelni rozpuszczamy masło, obsmażamy z obydwu stron roladki. Następnie przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy czosnkiem i czerwoną papryką,  zalewamy bulionem. Roladki pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie tak około 60 minut.Naczynie można przykryć żeby roladki podczas pieczenia zbytnio się nie zeschły. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub czym wolicie. Takie

Sama słodycz i szczypta chili
Skrzydełka karmelowe 133

Mięso drobiowe na słodko. W przepisie użyliśmy papryczki peperonchinio od Rafex Składniki 1,5 kg skrzydełek kurczaka (bez ostrych końcówek) skórka otarta z limonki starta skórka z cytryny 2 łyżki oliwy 3 pomarańcze 2 łyżeczki gruboziarnistej soli 70 g cukru 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka peperonchino(...)skrzydełek odciąłem ostre końcówki. Przygotowałem marynatę : wymieszałem oliwę, sól i startą skórkę z połowy limonki i cytryny. W tak przygotowanej marynacie obtoczyłem skrzydełka. Na blaszce wyłożonej pergaminem ułożyłem skrzydełka. Piekłem je godzinę w 230 stopniach C, co jakiś czas je odwracałem. Z jednej pomarańczy wyciąłem fileciki , z pozostałych wycisnąłem sok. Sos : wsypałem cukier do rondelka , skropiłem łyżeczką wody, zagotowałem

R'n'G Kitchen
,,De volaille z serem i szynką” 294

Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła Sposób(...)stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem z pietruszką. Zawijamy ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych z solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem

Podróż w kulinaria
Pieczone pierożki z mięsem. 153

Dzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni"  w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto(...)szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej  pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę

Kuchnia Beaty
Domowe nuggetsy dietetyczne 390

Dobrze sprawdzą się w chwilach słabości i ochoty na fast-foody. Do przyprawienia użyłam papryki i soli, ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyście użyli gotowej przyprawy do kurczaka (najlepiej takiej bez soli i glutaminianu sodu) lub własnej mieszanki przypraw.  Składniki (3 porcje): 500 g   filetu z piersi indyka/kurczaka 3,5 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka 1 łyżeczka(...)robiłam to po prostu rękoma. 3. W misce wymieszaj jajka z przyprawami. 4. Mięso mocz najpierw w jajku, następnie obtaczaj w płatkach i wykładaj na blachę z papierem do pieczenia. 5. Piecz około 15-20 minut w zależności od wielkości kawałków, w 180 stopniach.  Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 329 kcal

Powiedz dietom nie
Dietetyczne frytki selerowe 161

Spełniają się w roli przekąski lub jako dodatek na obiad np. do kurczaka  :) Składniki: 0,5 selera (można więcej ;) mi jeden starczył na dwa razy) 2-3- łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy jakie kto lubi (ja dałam 1 łyżeczkę słodkiej papryki, niecałe pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta soli i pieprzu) Sposób przygotowania: Seler obieramy, myjemy(...)miski, dodajemy koncentrat i przyprawy mieszamy wszystko i wstawiamy na jakieś pół godziny do lodówki, żeby przyprawy przesiąkły w seler wykładamy seler na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut, parę razy przewracając na drugą stronę, podczas pieczenia co jakiś czas sprawdzamy czy się nie przypalają ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka gyros 2386

Ulubiona zapiekanka mojego męża. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łyżki keczupu 2-3 łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować.  2. Mięso pokroić w kosteczkę i usmażyć w przyprawie gyros(...)plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25 min w 180 °C. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym. Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo: 1) Ryż posmarowany majonezem wymieszanym z keczupem 2) Mięso 3) Warzywa 4) Ryż posmarowany majonezem wymieszanym z keczupem

Kto ugości moich gości?
BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z KURCZAKA 176

Składniki na 2 szt: 2 duże piersi z kurczaka 10 plasterków bekonu serek kremowy typu philadelfia ser żółty mały brokuł sól pieprz ostra papryka czosnek granulowany Wykonanie: Filet z kurczaka rozbijamy tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbity płat solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia lub innym białym twarożkiem(...)układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku. Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut

Walijskie Pichcenie
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1455

oliwek, wykałaczki Wykonanie: Przed wykonaniem roladek przygotowujemy wszystkie składniki nadzienia. Ser rozgniatamy widelcem, pomidory suszone, oliwki i liście świeżej bazylii kroimy w kaski, szpinak myjemy i osuszamy. Filety kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, osuszamy. Pojedynczą pierś z grubszej strony nacinamy tak, by po rozłożeniu powstał jeden duży, płaski kawałek mięsa. Filet rozbijamy używając tłuczka do mięsa. Solimy(...)Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Przed podaniem kroimy w plastry. Jemy

Taste Of My Day
pyszny "oszukany sernik" na śliwkach kisielowych z wanilią mieloną... 142

pieczenia na dnie rozłożyć biszkopty i na nie rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmiękną na śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwki piec w 200C około 50-60 minut po upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie ciasto(...)wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram

W Mojej Kuchni Lubię