kulki w cieście - 536 przepisów (strona:12/36)

Mini pączusie 161

stopniowo ok. 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy ciasto zbyt się klei można dodać troszkę mąki. ( użyłam robota kuchennego ) Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto formujemy w niewielkiej ilości kulki i wrzucamy partiami  do  gorącego oleju, smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju , pączki układamy na ręczniku kuchennym aby odsączyć je z tłuszczu

Słodkości i nie tylko
Ciasto miodowe z morelami 198

Morele, pachnące słońcem kulki... Zawsze je uwielbiałam choć rzadko trafiały do deserów czy dań bo najchętniej zjadam je po prostu same, na surowo. Tym razem kupiłam więcej żeby choć kilka móc wrzucić do ciasta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szarlotka z bezą 212

cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek) 232

udusić na małym ogniu. Dodać cukier, rodzynki, cynamon - wg uznania.  Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z mąką kukurydzianą.  Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na dwie części (uformować dwie kulki). Włożyć na 10-15 minut do zamrażarki.   Formę (może byż tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką kukurydzianą. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych

głodny alergik
Parowańce, pampuchy, kluski na parze...smak moich chwil spędzonych z babcią. 257

łyżki oleju i ugniatamy ok. 10 minut.  Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki. Układamy na oprószonej mąką stolnicy.  Przyrządzamy w garnku do gotowania na parze lub do płaskiego garnka nalewamy do połowy wody, przykrywamy gazą i obwiązujemy dookoła gumką(...)Gazę smarujemy delikatnie masłem i gdy woda się zagotuje, układamy na nią ciasto.  Przykrywamy na 7-10 min i gotowe.  Jeśli robimy wariant "na słono" nie dodajemy cukru waniliowego

Olikowa kuchnia
90. Lekko i smacznie, czyli twarogowe kluseczki z miodem i jogurtem 333

obiad? Na obiad proponujemy Wam kluseczki z twarogu i kaszy manny podane z jogurtem, miodem i cynamonem. Pyszności! Łatwe i szybkie, chociaż lepienie takich kulek może okazać się uciążliwe gdy ciasto lepi się do rąk, ale na wszystko jest jakaś rada... A teraz, aby nie tracić czasu, zapraszamy Was na przepis. Składniki* 800 g twarogu 4 jaja(...)obsypujemy ją grubszą warstwą mąki. Ciasto może trochę przyklejać się do palców podczas lepienia kluseczek - wtedy wystarczy za każdym razem obsypywać dłonie mąką.  W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy po kilka (w zależności od wielkości garnka) na wrzątek. Gotujemy od wypłynięcia jeszcze ok. 5 minut - zależy to od wielkości kulek jakie zrobimy, najlepiej wyjąć jedną

Symfonia Smaków
Śniadaniowe mistrzów. 181

wodę. Zagniatamy ciasto (jeżeli bardzo się klei podsypujemy mąką). Odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce do wystygnięcia. Następnie oprószamy blat i ręce mąką, formułujemy kulki. Robimy w środku dziurkę (najlepiej kręcić ciasto wokół palca). Zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min. W dużym garnku gotujemy wodę (dodajemy 0,6 łyżki cukru pudru) i na wrzątek wrzucamy nasze bajgle

Brzuszki Łakomczuszki
Slimaki lubia deszcz 169

sekund. Kształtujemy gładką kulę. Myjemy i wycieramy naszą miskę z ciasta, smarujemy ją oliwą i przekładamy ciasto do miski na kolejne 10 minut. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto na natłuszczonej powierzchni i ukształtowawszy kulkę wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce (21 - 25 C) Dan Lepard teraz radzi wyłożyć spód kwadratowej foremki o bokach

Przysmaki Karolki
Zielone ravioli z rukoli 174

pełnoziarnistą mieszamy z jajkiem i zmiksowaną rukolą, dodajemy odrobinę soli, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota. Formujemy kulę i przykrywamy miską. Odstawiamy na 1/2 godziny. Ciasto cienko wałkujemy . W równych odstępach układamy na jednym płacie kulki z sera ricotta wymieszanego z posiekaną rukolą i suszonymi pomidorami. Przykrywamy ciastem i lekko dociskając, za pomocą okrągłej foremki wycinamy okrągłe ravioli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z czereśniami 170

cukrem Mąkę wymieszać z proszkiem, wysypać na stolnicę i dodać masło - posiekać, potem wlać żółtka i dodać śmietanę, wyrobić mokrymi rękoma Połączone składniki formujemy w owalną kulkę i dzielimy tak, by 2/3 ciasta ułożyć na dnie foremki,  o średnicy 28 cm, a 1/3 pozostawić na wierzch Na cieście układamy wydrylowane czereśnie, a na wierzchu rozsypujemy resztę ciasta do którego

Proste Potrawy
Appeltaart 219

Nadzienie: - 4 duże jabłka (szara reneta, jonagold) - garść rodzynek - 3 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki jasnego curku trzcinowego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - biały cukier - jajko Składniki na ciasto zagniatamy dość szybko i energicznie w kulkę, nie dopuszczając by masło nam się zbyt ociepliło. W składnikach celowo nie ma cukru. To dlatego, iż nadzienie naszego appeltaart i tak będzie wystarczająco słodkie. Poza

W mojej holenderskiej kuchni
Tarta z mascarpone i śliwkami oraz prezent od BioPlanet :) 299

śliwek robaczywek ;) 1. Wszystkie suche składniki na spód mieszamy ze sobą. Dodajemy zimną wodę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto (nie za długo, żeby nie ogrzać za bardzo masła), formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i przekładamy do formy 31 cm (taka forma

My Culinary Art
Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy 281

Gotowe ciasto przelałam do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Krem z mlecznej czekolady i kawy: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 350 g mlecznej czekolady, posiekanej 2 łyżki cukru pudru Wykonanie(...)przebić", więc uważałam. Kremu nie miksowałam długo, co było dla mnie miłą niespodzianką:) Dodatkowo: 4 opakowania cukierków Malters (ok.120 g każde opakowanie)- ja użyłam czekoladowych kulek z Biedronki (w mlecznej czekoladzie) WYKONANIE: Ciasta upiekłam dzień wcześniej. Następnego dnia rano upieczone blaty czekoladowe przekroiłam na pół. Ubiłam krem, którym przełożyłam moje 4 blaty czekoladowe, w kolejności: ciemny, krem,jasny, krem

Blondynka Gotuje
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 281

jajo z cukrami, pół szklanki ciepłej wody (wlewajcie partiami, może być za dużo) i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Gdy ciasto jest już lśniące, elastyczne i jednolite możemy uformować z niego kulkę, oprószyć mąką i umieścić w misce pod przykryciem (ściereczka), odstawić do wyrośnięcia ok. 60 minut (do podwojenia objętości). Po wyrośnięciu przebijamy ciasto a następnie(...)pączki" pieczone z nadzieniem z konfitury z róży (oczywiście domowej!) i odrywaniec cynamonowy.  Pączki: Ciasto należy rozwałkować i wycinać z niego kółka szklanką, kubkiem, filiżanką o średnicy ok. 9 cm. Na każde kółeczko nałożyć odrobinę nadzienia (u nas konfitura z róży) i ukulać kulkę ;) Każdą kulkę smarujemy roztrzepanym jajem. W naczyniu żaroodpornym bądź jakiejś formie, układamy papilotki (takie

Symfonia Smaków
Tarta z cukinią 179

mleka 1 jajko Składniki na farsz : 2 jajka  1 średnia cukinia - pokrojona w plasterki około 150 ml gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz mielony, oregano, sól kulka sera mozzarella Wykonanie : Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i pozostawiamy je na 1 godz. w lodówce Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy ciasto, tak by ułożone w foremce brzegi ciasta były

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania