kulki w cieście - 536 przepisów (strona:20/36)

Kwiaty cukinii nadziewane mięsem mielonym 184

jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą ziołową. Z mięsa uformować małe kulki tak aby zmieściły sie do kwiatów. Z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Następnie do każdego kwiatu włożyć kuleczkę mięsa. Przygotować tempurę, dokładnie wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. W gotowym cieście zanurzać nadziane kwiaty cukinii i smażyć na głębokim oleju aż się zarumienią. Osączyć

Monia miesza i gotuje
OPONKI SEROWE 193

cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast) - 3 jajka  - 50 dag mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie wymieszać. Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto  Powinno być miękkie i odchodzić(...)ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm.  Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku  wycinamy mniejsze kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pierogi z kapustą i grzybami 178

Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ostygnięcia.  Farsz: 2 kg kapusty kiszonej,   szklanka suszonych borowików,  3 cebule,  2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,  sól, pieprz,  łyżka przyprawy do dań z kapusty.  Kapustę dobrze odcisnąć, drobno(...)Gotować na małym ogniu ok. 2 godz.  Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić.  Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka np. szklanką, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2 minuty od momenty wypłynięcia.  Wyjąć na durszlak

Z miłości do słodkości
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 120

drugiej misce połączyć suche składniki. Wsypać je partiami do ciasta i wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Do gotowego ciasta wrzucić żurawinę, orzechy i czekoladę - wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać w lekkich odstępach, kulki wielkości orzecha włoskiego.  Ja nakładałam je łyżeczką. Zgnieść palcem, albo widelcem. Piec około 14 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Małe pączki z cukrem pudrem 163

momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie

Kulinarne przygody Gatity
Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 163

było gotowe przełożyłam je do wysmarowanej olejem miski i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na jakąś 1- 1,5h. Wyrośnięte ciasto uformowałam w wałek i podzieliłam na równe części (mi wyszło ich 11), z których robiłam spłaszczoną kulkę. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią do pieczenia posypaną mąką. Każdą kulkę posypałam mąką i zostawiłam na jakieś

bastalena
Bolillos - meksykańskie bułeczki 167

dałam olej z awokado ] 1 łyżka słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Domowe tortille 242

placki 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej około1/3 szkl. wody szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli są za suche dolać wody, jeśli za wilgotne dosypać mąki. Podzielić na 4 części, uformować kulki i rozwałkować na cienkie placki. Do środka możecie dać wszystko na co tylko macie ochotę. W mojej tortilli znalazły się: mięso z kurczaka

kolorowotorcikowo
Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku 314

hansi-theme-font:minor-latin;} Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju. Patyczki, np do szaszłyków, moczymy w czekoladzie i wbijamy

kolorowotorcikowo
Pizza a`la Caprese 189

momentu, aż ciasto przestanie być błyszczące. Potem odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwie kulki, które, albo rozwałkowujemy na dwa równe spody, albo rozkręcamy w rękach formując dwa spody do pizzy.  Dodatki: Pomidory suszone w oleju

Blondynka Gotuje
Tarta ze szpinakiem 186

cebuli 100 ml śmietany 18%  ser mozzarella 2 jajka Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania możemy dodać trochę wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki. Przygotowanie farszu : Połówkę cebuli drobno siekam, czosnek ścieram

Mechanik w kuchni
Knedle z truskawkami 160

Dzisiaj wspomnień czar ;) ulubione knedle z dzieciństwa . Pamiętam jak dziś , jak z siostrą czekałyśmy z wywieszonym językiem ;) , kiedy ugotują sie te pyszne kulki z truskawką w środku :).Do tej pory , sezon truskawkowy nie może się obyc bez knedli :) Składniki: kg ziemniaków kg truskawek 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko margaryna i bułka tarta do polania(...)makę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności jej odkleic ) Truskawki umyc , pozbyc się szypułek. Z ciasta urywac kawałki, formowac w małe kuleczki , po czym rozpłaszczac w ręku i wkładac po jednej truskawce, łyżeczkę cukru i sklejac tak , aby powstała kulka. Gotowe knedle wrzucac do gotującej się osolonej wody i kiedy wypłyną na wierzch , gotowac jeszcze ok. 3 minut

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka miodowo-korzenne 178

zimnego masła 1 średnie jajko 1 łyżka domowych przypraw korzennych (lub przyprawa do piernika) Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm posypując delikatnie mąką. Wycinać ciasteczka i stempelkiem odbijać

Delicious Titbits
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 220

miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany krupczatką blat i uformować długi, wąski wałek(ok. 5 cm) i wykrawać niedużym kubkiem kulki. Lekko rozpłaszczyć i nałożyć na środek powidła lub dżem. Dokładnie skleić i odłożyć na podsypaną lekko blaszkę, do ponownego wyrastania

Smaczne Zdrowe
Na spotkanie z latem 192

być nie dużo, tyle by składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można dodać odrobinę mąki krupczatki. Gotowe ciasto należy rozwałkować na blacie oprószonym mąką krupczatką. Wycinamy nieduże kwadraty i w każdy zawijamy osuszoną truskawkę, formujemy kulki. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku. Polewa na knedle to stopione masło z dodatkiem 1 łyżki cukru trzcinowego i 2 płaskich łyżek

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania