kulki w cieście - 536 przepisów (strona:16/36)

Bułeczki z fetą 144

Produkty sypkie tj. mąka, sól, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, miękką margarynę, oliwę, jogurt i ręcznie wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy ciasto na 30 min do zamrażarki. Po wyciągnięciu formujemy kulki, wkładając w środek łyżeczkę rozgniecionej fety. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Z przepisu powstaje 10 smacznych bułeczek

Aga w kuchni
Szarlotka 190

łyżeczki proszku do pieczenia 1kg jabłek 1 cukier waniliowy 1szkl cukru Jasny suchy kisiel Wykonanie: Mąkę, masło, 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku zagnieść w kulkę i podzielić na 60% i 40%, gdzie 40% ciasta włoży do zamrażalnika a 60% do lodówki. Jabłka zetrzeć oraz lekko podsmażyć w garnku. Dodać cukier waniliowy 2 łyżki wody i   ½ szklanki cukru. Wymieszać

Bonapetit2xM
Homemade bake rolls 157

wystygnięcia do wyrośniętego zaczynu dodałam 3 szklanki mąki i łyżkę soli, dokładnie wymieszałam ciasto zagniatałam ok. 5 min, pod koniec dodałam masło  gotowe ciasto podzieliłam na 13 równych części z każdej uformowałam kulkę i dodałam: otręby (2), posiekane czarne oliwki (2), granulowaną prażoną cebulkę (2) i  granulowany czosnek (2); 5 bułek pozostawiłam bez dodatków tak przygotowane bułki ułożyłam

bastalena
Knedle z truskawkami ze śmietaną i solonym karmelem 109

ziemniaczanej na knedle robimy wałek, kroimy na części, rozpłaszczamy każdą część na dłoni i wkładamy w środek truskawkę a potem lepimy jak pierogi i formujemy kulkę. Uff, teraz jesteśmy po najgorszej robocie! Gdy już ciasta brak i truskawek też niewiele zostało czas na ugotowanie naszych knedli we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Kolejnym etapem jest przygotowanie solonego karmelu

Mango Papaja
Pikantne ciastka z żółtym serem - w sam raz na letnią biesiadę:) 196

lubczyku (g) 3.  masło, ser (sł) 4.  musztarda, papryka ostra, curry (o) 5.  1/2 łyżeczki soli  i woda (sn) Zagniotłam ciasto, po czym odrywałam małe kawałki, toczyłam z nich kulki, a potem rozpłaszczałam na placek. Wcześniej próbowałam rozwałkować, ale nie udało mi się i ta metoda z kulkami była najlepsza chyba z możliwych. Ciastka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta cytrynowa 190

owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut

kolorowotorcikowo
Tarta cytrynowa z winem 195

owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut

kolorowotorcikowo
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 243

jest bardzo elastyczne. Z ciasta uformować kulę (rękoma zwilżonymi w oliwie) i umieścić w misce wysmarowanej oliwą na ok.20 minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy małe kulki (rękoma zwilżonymi w oliwie zagniatamy pod spód), które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy tępą stroną noża i smarujemy roztrzepanym jajkiem

Smaczne Zdrowe
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 207

wylewamy więc ;). Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach do momentu, kiedy powstaną drobne, sypkie grudki. Do chwili nałożenia trzymamy w lodówce.     Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna od szklanki - powinno być dosyć konkretne, żeby pomieścić

sama złodycz
Ciasto czekoladowe z kokosem 354

dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm.   Kokosowe kulki:  2 białka,  150g cukru,  200g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Na koniec(...)dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.  Łyżką kłaść kleksy na czekoladowym cieście tak, by powstały kopczyki. Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  500ml mleka,  2 żółtka,  3/4 szklanki cukru,  2 łyżki mąki pszennej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  łyżka cukru waniliowego,  200g masła.  W 2/3 szklanki mleka rozrobić mąki oraz

Z miłości do słodkości
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 207

kilka minut, aż zgromadzony płyn odparuje. Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciastem wyłożyć blachę do tarty średnicy około 25 cm. Dobrze docisnąć  brzegi. Na cieście ułożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i wsypać groch lub kulki do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 12 minut. Zmiksować 2 jajka, serek, śmietanę oraz mąkę pszenną(...)Dodać grzyby z cebulką i orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.   Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową z grzybami i orzechami. Na środek tarty wbić całe jajko. Piec tartę 20 minut w 170 stopniach C. Podawać na ciepło lub zimno, jako danie samodzielne

kolorowotorcikowo
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 497

kiełbasy podsuszanej 1 papryka czerwona 250 g startego sera żółtego Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Przecier wymieszać z pięcioma łyżkami(...)wody, sosem lub drobno posiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Kajzerki z makiem 231

minut i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulkę, a następnie lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posmarować lekko roztrzepanym białkiem, oprószyć makiem i naciąć. Odstawiamy do wyrośnięcia

Delicious Titbits
Lavas, turecki chlebek z patelni 186

dodajemy odrobinę maki.  Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na  cienki placek o średnicy około 20 cm. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki po około

Kulinarne przygody Gatity
Kwiaty cukinii nadziewane mozzarellą 127

jeszcze kilka dorodnych sztuk. Będą na kolację jak znalazł. Dzisiaj proponuję te z mozzarellą w środku. Wszystkie wersje smakują mi bardzo. Tutaj znajdziecie w cieście naleśnikowym , a tutaj z kurczakiem . Składniki : * kilka kwiatów cukinii  * kulka mozzarelli  * sól, pieprz * jajko, mąka i bułka tarta do panierowania  Przygotowanie : Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Kwiaty cukinii opłukać delikatnie, osuszyć. Nadziać

Magiczne Życie Marty
Jagodzianki Babci Ali 183

jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić  i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki.  Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego

Salonik smaków
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 248

proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze są smaczniejsze. Piec ok.15 minut

Smaczne Zdrowe
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 348

ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranej połówki jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone i ostudzone masło przelewamy do miski, a cynamon rozsypujemy na głęboki talerz. Każdą kulkę obtaczamy w maśle, a kolejno

Symfonia Smaków
Ciasteczka sezamowe 168

ucierania dodać jajko. W oddzielnej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sezam, sól, cynamon, proszek do pieczenia. Następnie suche składniki stopniowo dodawać do ciasta. Masę wstawić na 30-40 minut do lodówki. Formułować kulki ok. 3 cm, spłaszczyć. Układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp 170-180 stopni

Fabryka pomysłów
Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem 187

tworząc długi prostokąt, który kroimy radełkiem w paski, które smarujemy wodą. W równych odstępach układamy na jednym z nich kulki sera ricotta wymieszanego z łososiem. Na tak przygotowany pasek z farszem układamy drugi pasek i dociskamy przestrzenie między ciastem i farszem. Tak robimy z kolejnymi paskami ciasta i farszu. Następnie dzielimy paski na kwadraciki. Zagotowujemy osoloną wodę w rondlu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ptysie 156

powinno rwać się i rozlewać. Następnie odstawia się je na 10-15 min. do ostudzenia, po czym przystępuje do formowania wypieków " Te praktyczne  wiadomości zaczerpnęłam z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka"- Jana Czernikowskiego A teraz  przepis,  Składniki : 15 dag przesianej mąki (prawie pełna szklanka) 1 łyżka cukru -niekoniecznie 13 dag masła 3 jajka szklanka wody 1 łyżeczka proszku(...)każde jajko zostało "wrobione "w masę Dodaję proszek do pieczenia i jeszcze raz mieszam  Na blachę posypaną cienko mąką, kładziemy kulki takiej wielkości  by po wyrośnięciu miały wielkość ptysiów kupowanych w cukierniach (ciasto rośnie sporo , dlatego nie kładziemy ciasta blisko siebie) Piec na złoty kolor w temp.250 - 270 stopni C  Jeśli po przekrojeniu są mokre

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania