kulki w cieście - 536 przepisów (strona:17/36)

Francuska plecionka 178

pizzy – ja miałam prymat (może tez być mieszanka przypraw: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek )   Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty ser żółty Ketchup pikantny – ja użyłam pudliszki 5 plasterków szynki np. polędwica sopocka Przygotowanie: 1.        Ciasto francuskie rozłożyć, ponacinać po bokach paski długości około

Fabryka pomysłów
Czekoladowe popękane ciasteczka 195

będzie już dobrze schłodzone, piekarnik nastawić na 175 stopni C. Dużą blaszkę pokryć papierem do pieczenia.  Cukier puder wsypać na talerz. Wyjąć ciasto z lodówki i nabierać porcje małą łyżeczką.   Formować z nich kulki o średnicy około 2 cm, każdą obtaczać w cukrze i układać na blaszce w niewielkich odstępach, gdyż ciastka w trakcie pieczenia się spłaszczą

wyzwania kuchenne
Pizza ze szparagami i mozzarellą 141

razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy 3 łyżki oliwy. Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej wody. Dolewamy

Kolizje Smaków
Bułki szwajcarskie 144

natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 1,5 godziny. [ ja wyręczyłam się wypiekaczem do chleba]. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 lub 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć

Moje domowe kucharzenie
Domowe mleko kokosowe i krajanka ekstremalnie orzechowa 188

znów 1/2 szklanki wrzątku i znów dobrze wymiksowałam i zrobiłam to samo, co za pierwszym razem. W efekcie tej pracy powstało mleko kokosowe i kulka odpadów wiórkowych, które podobnie jak okarę przeznaczyłam jako dodatek do ciasta:) Krajanka ekstremalnie orzechowa Po wyprodukowaniu mleka od razu przystąpiłam do produkcji krajanki orzechowej,  którą znalazłam kilka dni temu na blogu Zdrowienawidelcu i zapisałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta serowa z truskawkami 237

schłodzić w lodówce min. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciasto przenieść na blachę do tarty średnicy około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 10 minut. Masa serowa: * 250 g miękkiego półtłustego twarogu * 2/3 szklanki cukru * 2 jajka * 1 płaska

kolorowotorcikowo
Bardzo proste karnawalowe kruche ciasteczka 203

zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe schładzać ok. 1 godzinę w lodowce, może być dluzej. Ciasto najlepiej zawinac w folie spozywcza. Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. ( Ksztalt zalezy od naszej fantazji, albo kulka albo splaszczona kulka ). W każdej kulce zrobić palcem wgłębienie, posmarować białkiem i włożyć np.kolorowego M&M, lub orzecha w czekoladzie, lub migdala

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą 149

wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie odstawiamy je w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy krążek nakładamy kulkę ostudzonego farszu i dokładnie zlepiamy. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy. Tym razem pierogi podawałam podsmażane na tłuszczu wytopionego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowa Tarta z Panna Cottą i Karmelizowanymi Brzoskwiniami 169

pieczenia. Odrywamy jeden arkusz i przenosimy ciasto do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Dno dziurkujemy widelcem. Dno i boki ciasta okrywamy papierem do pieczenia, na dno wysypując obciążenie, nie mam ceramicznych kulek, więc wysypałam ryż, można też suchą fasolę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut , następnie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze przez

Blondynka Gotuje
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 385

wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około

Fabryka pomysłów
Tarta z musem jagodowym 193

minut do zamrażalnika.  Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem.  Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut

Fabryka pomysłów
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 218

podsypaną mąką blaszkę i odstawiamy pod przykryciem na ok.30-45 minut, w celu napuszenia. Nie trzeba ich formować w kulki (ja z części toczyłam okrągłe piłeczki, a podczas smażenia wszystkie wychodziły tak samo okrąglutkie). Z reszty ciasta zagniatamy kulę, którą rozpłaszczamy dłońmi i znów wycinamy kółka. Tak aż do zużycia całego ciasta. Jeżeli chcemy upiec pączki od razu z nadzieniem

Smaczne Zdrowe
Pizza na tortilli – pizza na super cienkim cieście z szynką, papryką, oliwkami i rukolą 252

Post Pizza na tortilli – pizza na super cienkim cieście z szynką, papryką, oliwkami i rukolą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ - NAJLEPSZA 183

mogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać mąki pszennej , tak więc pokombinowałam i stworzyłam pizzę na mące orkiszowej. Ciasto jest idealne: elastyczne, pulchniutkie i łatwe w wyrabianiu , no i smaczne, bo to też ważne. Polecam ! Zawsze to zdrowsze niż te kupne. :-) Dodatki są oczywiście dowolne. Każdy daje(...)okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze do pieczenia.  Na rozwałkowane ciasto wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego i dodajemy swe ulubione dodatki, np. pieczarki, starty ser, szynkę, szynkę parmeńską, kulkę mozzarelli, salami, różne gatunki serów pleśniowych, paprykę , oliwki, itp. Co kto lubi co kto woli...Możemy posypać świeżym lub suszonym

Smaczne Zdrowe
Truskawkowe zachcianki ze śnieżnej lepianki 141

musi ;) Dodatkowo przygotowałam truskawki (po 2-3 na bułkę), cukier waniliowy i 1 jajko (plus 1 łyżka mleka) do posmarowania bułek.  Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 10 części (można też na 8 większych). Z każdej uformowałam kulkę, którą następnie spłaszczyłam. Wszystkie wstawiłam na 10-15min. do piekarnika (50st.) do drugiego wyrośnięcia. Następnie z pomocą szklanki zrobiłam wgłębienie, do środka

bastalena

Proponowane wyszukiwania