Zapraszam na słodką ucztę :). Przenosimy się dzisiaj do Ameryki Południowej. Torta de tres leches to ciasto, które chciałam upiec może od roku. Ciągle coś stawało mi
Przepisy AleksandryMoja mama bardzo dużo gotuje i naprawdę robi to wyśmienicie. Ma "smykałkę" do tego. Pomimo wielu moich prób namówienia Jej do prowadzenia własnego bloga
Przepisy AleksandryKukurydziane tortille z bardzo ostrą salsą są popularne w takich krajach, jak Meksyk czy Nikaragua. Robi się je niezwykle szybko i można dowolnie zamieniać składniki z
Przepisy AleksandryPogoda u nas bardziej przypomina późną jesień niż środek zimy. Na taką pogodę polecam Wam chili con carne. Rozgrzewające, sycące i bardzo aromatyczne. Można
MiksturownikDzisiejsza wizyta kuriera bardzo mnie ucieszyła. Otóż otrzymałam paczkę od Lidla, w której były produkty z Tygodnia Meksykańskiego, który startuje 2 września ( szczegóły ). Paczka była naprawdę
Pasja SmakuDzisiaj zapraszam na dietetyczne chilli con carne ( porcja ok 250 kal ) Skladniki 1 duza cebula 1 zielona paprika 300 gr mielonego miesa z wolowiny
Smaki EdytyZapraszam na smaki meksykanskie- Michoacán beef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán Okolo 1 kg wolowiny kroimy w kostke. Doprawiamy sola, pieprzem I opruszamy maka. Smazymy na
Smaki EdytyTortilla znana jest głównie z potraw kuchni hiszpańskiej oraz meksykańskiej. Odmian Tortilli jest bardzo wiele. U Polsce najbardziej przyjęła się wersja pszenna znana głównie z kebabów w cieście. Gotowe tortillę można kupić w sklepach jednak ich smak nie jest idealny i w dodatku te konserwanty... Zachęcam zatem do zrobienia domowych tortilli. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a mamy
Słodka Strona3 piersi z kurczaka gotowe placki tortilli sałata lodowa pomidorki cherry puszka kukurydzy czerwona papryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki
Świat Domowej Kuchnimojemu. Często gotuję ściśle przestrzegając klasycznych i tradycyjnych przepisów, czasami jednak wolę zaufać własnemu doświadczeniu i fantazji. Tak było tym razem - pomyślałem chwilę jak powinien smakować meksykański kurczak w mojej kuchni i tak go własnie po swojemu przyrządziłem. Decyzja była dobra, a nawet bardzo dobra, bo żona pochwaliła i to kilka razy! :) Lekko pikantny (możecie go wzmocnić), aromatyczny, słodko-kwaśny
zadanie-gotowanieUroda tego przepisu polega na tym, że jest i pyszny, i prosty w przygotowaniu. Wydaje się być przewidywalny w smaku, jednak to mylne wrażenie – zapiekanka to niecodzienny amalgamat kuchni włoskiej i meksykańskiej – delikatnie słodka i ziarnista kasza kukurydziana wspaniale pasuje do zdecydowanych i pikantnych smaków mieszaniny ryżowo-fasolowej. Często spotykam się z opinią, że kuchnia roślinna to kuchnia niedostatecznie
Roślinna - blog wegańskilitewski wersja II z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com 2. zupa miso z tofu i makaronem mie z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3. zupa meksykańska z bloga Wędrówki po kuchni 4. francuska zupa cebulowa z bloga czary gary 5. rosyjski rassolnik z bloga pyszne.blox.pl 6. chłodnik z migdałów/ gazpacho bianco
bastalenaZrobiło się zimno i zachciało mi się ciepłej, treściwej zupy. Gdzieś, kiedyś w internecie przeleciała mi przed oczami zupa z mięsem mielonym. Już dokładnie nie pamiętam
Kuchnia MagdaLeny