Peruwiańskie ciasto pomarańczowe 257Wilgotne i bardzo mięciutkie ciasto z pomarańczami wprost z Peru albo i z Peru i Meksyku. Ciasto bowiem wypiekała pewna babcia Lietta która była pół peruwianką
Moje Małe Czarowanie
Chili con carne 204Z hiszpańskiego znaczy "chili z mięsem". Często podawana jest z tortillą meksykańską lub ryżem. U mnie wersja z tacos. Składniki 400 g fasoli czerwonej 500-600
R'n'G Kitchen
Zupa meksykańska 247Bardzo prosta i sycąca zupa. Połączenie prostych składników takich jak papryka, cebula, fasola czy kukurydza nadają jej niepowtarzalnego smaku. 600 g mięsa gulaszowego 2 łyżeczki mąki
VioletoweKucharzenie
Salsa z papai 193Używam takiej salsy do wszystkiego czyli do chleba, do wędliny, do kanapek, do pierożków mięsnych, do makaronu, do naleśników itd. Salsa jest bardzo odświeżająca, odżywcza i
Moje Małe Czarowanie
Naleśniki po meksykańsku 211Naleśniki były jednym z pierwszych moich dań które nauczyłam się robić w dzieciństwie. Najczęściej jadłam je z dżemem lub nutellą. Tym razem w ramach projektu „Palcem
Kuchenne Wariacje
Empanady z mięsem 182Dzisiaj zapraszamy na empanady z mięsem mielonym. Są to delikatne, smaczne i pikantno-słodkie pierożki zrobione z ciasta francuskiego i pieczone w piekarniku Składniki: - 250 g
Kuchenne Wariacje
Wołowina Michoacan 196Polecamy pyszny, sycący i aromatyczny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku
Kuchenne Wariacje
Nasz pierwszy e-book: kuchnia meksykańska z winami :) 189Po naszym tygodniu meksykańskim stwierdziliśmy, że zbierzemy wszystkie te przepisy i zrobimy z nich e-booka, aby każdy mógł mieć tę małą kolekcję przepisów meksykańskich w
Kuchenne Wariacje
Wołowina po meksykańsku 277Co tu dużo pisać o tej potrawie jednym słowem:szybko smacznie i kolorowo na obiad. Do przygotowania dania użyłam wołowiny warzyw oraz ryżu z warzywami
Wanilia i Kardamon
Wołowina ala Mexikana 214Danie błyskawiczne,pikantne! pełne smaku i różnorodnych witamin z wołowiną, poprawi nasz metabolizm i potrafi zachować dobre samopoczucie, szukając pomysłu padło na Meksyk, bo właśnie tam
Wanilia i Kardamon
Guacamole z grillowanym kurczakiem 211Guacamole to bardzo popularne danie - dodatek w kuchni zarówno meksykańskiej (skąd pochodzi) jak i hiszpańskiej. Podstawą jest awokado, do którego dodaje się tradycyjnie cebulę, pomidory, czosnek i przyprawy. Sprawdza się świetnie jako dip do chipsów z tortilli, jako pasta do kanapek, czy nawet dodatek do zup. Przede wszystkim jednak smakuje wyśmienicie w takim połączeniu jak dziś - guacamole i grillowany kurczak
Milion Smaków
Burrito w pszennej tortilli 169My Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam meksykańskie smaki. Kolendra, limonka, kumin, fasola, wołowina i tequila. Te produkty są najważniejsze. Kiedy pierwszy raz zrobiłam meksykańskie danie, …
My Blueberry Corner
Salsa pomidorowa 185My Blueberry Corner by "jagodzianka" Ulubiony sos do wszystkiego. Moi synowie jedzą z salsą zarówno nachos jak i tosty, parówki i zwykłe kanapki. Pikantny i …
My Blueberry Corner
Pszenne tortille 146My Blueberry Corner by "jagodzianka" Rewelacyjne meksykańskie placki. Doskonały składnik burrito czy fajity, chimichangi i quesadilli. Niestety nie wychodzą takie okrągłe jak te ze sklepu, …
My Blueberry Corner
Guacamole 153My Blueberry Corner by "jagodzianka" Guacamole pasuje do wszystkich rodzajów potraw, zwłaszcza do grillowanych mięs. Ten meksykański dip można jeść z pieczywem, chipsami czy na …
My Blueberry Corner