album trafił do mojej kulinarnej biblioteczki, bo nie raz, ani nie dwa - będzie dla mnie wielką inspiracją . Zresztą kilka potraw obowiązkowo zaprezentuję tu - na blogu. Jesteście miłośnikami kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej, meksykańskiej, rosyjskiej, indyjskie, a może jesteście tradycjonalistami i uwielbiacie - polską? W każdym bądź razie każdy w tej książce znajdzie coś dla siebie! Dane o książce: Autor: opracowanie zbiorowe Liczba tron
Di gotujesypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę
Karo in the Kitchentego rodzaju pieczywa, by poczuć, jak jadali Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach. W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa
Food SquareOboje z mężem uwielbiamy kuchnię w stylu meksykańskim. Tu tortille w trochę mniej tradycyjnej wersji bo z fetą. Szybko i smacznie, w sam raz na obiad dla zabieganych:) 4 placków tortilli ok. 40 g pikantnego chorizo czerwona papryka mała puszka kukurydzy bez cukru 0/5 avocado 100 g sera feta szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki papryki wędzonej pikantnej 1/4 łyżeczki kminu
Mienta blogsobotni poranek padło pytanie, od którego wszystko się zaczęło: - Kuchnia włoska czy meksykańska? - Meksykańska! - brzmiała odpowiedź. I w ten sposób motyw przewodni tego weekendu został przesądzony. Potem już było tylko ciekawiej. Danie jednogarnkowe, w zasadzie gulasz wołowy. Można go przyrządzić z fasolką szparagową, ale w Meksyku to jadalne kaktusy, tzw. nopales, są najpopularniejszymi warzywami i to one powinny wystąpić
W kuchni wieczoremCukinie faszerowane po meksykańsku 2016-05-26 22:11:28 Ilość porcji: 3 Cukinia ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki(...)piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej
Wędrówki po kuchnizalać zalewą w której dochodziły. Zamknąć słoiki i nie gotować. Ciekawa jestem jakie będą Pyra zachwala, że najlepsze mocno schłodzone prosto z lodówki :)). Artykuł Ogórki meksykańskie pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaLeniwa niedziela przy piekarniku – w roli głównej ciasto meksykańskie! Przepis znalazłam przypadkiem na Kuchni Lidla, gdzie swoje ciasto trochę pozmieniałam. Zamiast mango dodałam banany i zwiększyłam porcję czekolady. Dla każdego komu w upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku i dla tych co lubią czekoladę ;) Składniki 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka […] Artykuł Czekoladowe ciasto meksykańskie pochodzi
Pink EnvelopeFestiwal Opolskich Smaków , w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata. Będzie okazja, by skosztować frykasów kuchni rosyjskiej, hiszpańskiej, szwedzkiej, litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny. Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej: - Lekach - miodowe ciasto z orzechami
Bon Appetit MałgorzatyGuacamole Guacamole to tradycyjny sos meksykański podawany do tortilli , burrito , nachos w zasadzie do wszystkiego , tak jak u nas ketchup " class="wp-smiley" style="height: 1em
Ogrodnik w podróży500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 czerwonej surowej papryki 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera
Świat Domowej KuchniNie wiem, czy zadajecie sobie z tego sprawę, ale ostre sosy na bazie papryczek chili są w USA przedmiotem konsumenckiego kultu. Tak jak w Polsce pewne
Jem więc Jestempodgrzać i zjeść ze smakiem na lancz. Dobrze smakuje i ładnie wygląda. Wtorek – Pieczona pierś kurczaka z ryżem a la pilaf Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze. W tym tygodniu ryż(...)Zjedliśmy go ze smakiem razem z filetem z kurczaka (który, zgodnie z założeniem, że ma być bez smażenia, upiekliśmy w niedzielę). Środa – Burrito Burrito to potrawa meksykańska, ale zarazem klasyk kuchni amerykańskiej. Świetnie zastępuje kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się do spożytkowania #leftovers . Do pszennego placka można wrzucić właściwie wszystko, zawinąć, podgrzać i zjeść
Niedzielny kucharz