sobie rozkocha – gwarantuję! Delikatny, pół kruchy spód pokryty warstwą ( porządną warstwą ) cieniutko pokrojonych jabłek i chrupiącą kruszonką. Prawdziwe niebo w gębie! Jesienne niebo w gębie! Ps. do przygotowania Szarlotki tatrzańskiej użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku takich wysokich ciast sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe
Ostra na Słodkociasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek. Pulchne, lekkie i smaczniutkie. Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na dno:-) Składniki na ok 12 babeczek: 4 jaja ogrzane do temperatury pokojowej 150 g cukru 150 g mąki bezglutenowej 40 ml oleju - nie z lodówki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże, kruche(...)formy na babeczki włożyć papierowe foremki. Można je przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym lekko w oleju. Babeczki będą lepiej odchodziły od ciasta. Ciasto biszkoptowe łyżką nakładać do foremek maksymalnie do 2/3 wysokości. Następnie do ciasta wciskać plasterki jabłek - najlepiej, tak aby stały , wtedy nie opadną na dno dosyć rzadkiego ciasta biszkoptowego . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
Ze smakiem bez glutenuCzas na jesienne wypieki, a jak jesienne wypieki to zdecydowanie jabłeczniki. Dziś przedstawiam tartę z jabłkami pod bezą z dodatkiem rodzynek sułtańskich i sezamu firmy
W Moim Magicznym Domutrzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru. Około jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki. Resztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest(...)formę o średnicy 26 cm. Pamiętamy o wyłożeniu boków, tak jak na pierwszym zdjęciu. Obieramy jabłka i oczywiście usuwamy pestki. Kroimy je w małą kostkę i wykładamy do naszej blaszki na ciasto. Dokładnie mieszamy obie śmietany, cukier, jajko i budyń. Całość wylewamy na jabłka. Wyciągamy z lodówki schowane przed chwilą ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około pół
KasiaiKrzysiu.plGaleria Herbat . Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Plenus 1 łyżeczka proszku do pieczenia Plenus 125 gram masła Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Plenus Masa owocowa: 1 kilogram śliwek 1 kilogram jabłek 4 łyżki cukru(...)łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu aż będą gęste. Jabłka obieramy, usuwamy
Bajeczna KuchniaZnany też pod nazwą pleśniak. Delikatna skorupka na wierzchu, słodka pianka, soczysty owoc i kruchy spód. Najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Z dzieciństwa pamiętam to ciasto pieczone z domowym agrestem, ale czasami gdy nie było w domu pasujących owoców używaliśmy domowych konfitur. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1/2 kg mąki – 3/4 kostki masła w temp. pokojowej – 1 opakowanie(...)białka) – 3 łyżki cukru + 1 szklanka do ubicia białek – kakao (teoretycznie 1 łyżka, ale ja dałam na „oko” więcej) – owoc (u mnie podgotowane jabłka) Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić
Szybko Tanio Smaczniejabłkami (Tarte Tatin) to francuski, pyszny, bardzo słodki, karmelowy deser na cieniutkim kruchym spodzie. Zaraz po upieczeniu tartę odwraca się w taki sposób żeby jabłka znalazły się na górze. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, chociaż i po wystudzeniu niczego jej nie brakuje. Składniki: na ciasto: szklanka mąki 2 żółtka 50 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru łyżka
Pysznie & PięknieCiasto znikające w mgnieniu oka. Kruchy cieniutki spód idealnie komponuje się z nadzieniem jabłkowo-klonowym. Pomimo braku cukru jest ono odpowiednio słodkie i aromatyczne, a to za sprawą naturalnej słodyczy jabłek polanych syropem z cynamonem
Milion Smakówmięciutką budyniową pianką :) Polecam! :)) Blacha 22cm x 33cm Przepis podpatrzyłam u Arabeski . Składniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 200g cukru 200g zimnego masła (lub margaryny) opakowanie (16g) cukru waniliowego 5 żółtek 2-3 łyżki gęstej śmietany Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek kilka łyżek cukru Pianka budyniowa: 5 białek 2 opakowania budyniu śmietankowego ( takie na pół
Czerwona PorzeczkaWyobrazcie sobie, że nigdy nie robiłam szarlotki sypanej, nigdy takowej nie jadłam. Dostałam dwa ogromne pudla wspaniałych jabłek i pierwsze co mi do głowy przyszło
Z Kuchni Do Kuchniprzypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej szarlotki na kruchym cieście. SKŁADNIKI forma 24 x 35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić
RAROSSAParówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkilodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając jednocześnie przy tych samych(...)mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, masło do posmarowania papieru, cukier demerala do posypania, 4 łyżki migdałów w płatkach, 600 g jabłek. Tarta - krem frangipane
SzczyptaSmaQproszku do pieczenia nadzienie około 1200-1300g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych 850-900g) 80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) 60g miodu 50g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem(...)ciasto kruche, może się nieco kleić, lecz niezbyt mocno - gotowe ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na dwie części: większą około 2/3 i mniejszą około 1/3 całości - na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz - większą częścią ciasta wyłożyć dno oraz boki formy do mniej więcej 2/3 jej wysokości - spód nakłuć widelcem - jabłka oczyścić, obrać
Smakołyki BerenikiTo chyba najstarszy przepis z mojego zeszytu, ale zawsze na czasie Składniki mąka pszenna, 500g margaryna, 250g cukier, 1/2 szklanki żółtka, 3 sztuki śmietana kwaśna
Gotowanie moimi oczami