Pękam z dumy. Ja, antytalent wszelkich ciast (poza najłatwiejszymi wyjątkami), upiekłam fantastyczną szarlotkę. Na zdjęciach może prezentować się ciekawie, ponieważ ma ona okrągły kształt. Jak się możecie domyślać nie było to zamierzone działanie. Po prostu mój mąż wyrzucił styraną życiem prostokątną blaszkę, a sąsiedzi mieli tylko okrągłą. Średnica 25 cm. Szarlotka okazała się nie tylko pyszna, ale też fotogeniczna. Może(...)będę przekreślała pieczenia? Okazuje się, że już umiem zrobić kruche ciasto, a to otwiera przede mną nowe horyzonty... Składniki na szarlotkę: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masło 250 g jajko Nadzienie: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Wierzch: cukier puder do posypania (opcjonalnie
Karola gotujeJabłeczniki są to takie ciasta które nigdy się nie nudzą. Ciasto to zrobiłam z pyszną pianką. Wszystko super pasuje. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do
Kuchnia Pokoleńktórą to przepis znalazłam na blogu Addio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła szczypta soli 4 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru 25 g drożdży nadzienie: 1,2 kg jabłek 5 łyżkami cukru 1 łyżka mąki 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, szczypta
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na ciasto 2,5szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 2 łyżki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki
w mojej kuchniświetnie przełamuje słodycz polewy i kremu, nadając mu nieco orzeźwiający charakter :) Porcja na dużą blachę Składniki: Ciasto: 450 g mąki 300 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon(...)margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż wierzch się nie zezłoci. Składniki
My simple kitchenzagnieść jak na ciasto kruche. Podzielić na trzy części. Blachę o wymiarach 23cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć ciasto (można wcześniej rozwałkować i przenieść na blachę). Piec w temperaturze 170 0 C przez 25 minut (można na raz piec dwie blachy). Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 2 galaretki agrestowe Wykonanie: Jabłka(...)pozostałymi składnikami i doprowadzić do zagotowania na bardzo wolnym ogniu, cały czas mieszając. Od razu po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przestudzić (lekko ciepłe nałożyć na wierzch ciasta). Przełożenie ciasta: 1 warstwa ciasta kruchego – ½ kremu – ½ masy jabłkowej – 2 warstwa ciasta kruchego – druga połowa kremu – druga połowa masy jabłkowej – 3 warstwa ciasta kruchego – polewa z orzechami. [/hidden_content_1] Smacznego
Przepisy Babcikwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Rolada makowa(...)Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto Kokosowy cytrusek z kremem Sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Ciasteczka: Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą Ciasteczka "Makusie" - idealne słodkości do popołudniowej kawki Delikatne i puszyste
Słodkie okruszkiręką gładkie ciasto. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem, ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą foremkę i jej brzegi. Kawałek ciasta zostawiamy w misce, aby późnej zrobić z niego „łatki”. Wylepione ciastem foremki i resztę ciasta(...)lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Nasze spody podpiekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, napełniamy jabłkiem z cynamonem (brzegi zostawiamy wolne, u mnie po 3 łyżeczki z górką jabłka z cynamonem). Na wierzch rwiemy w palcach kawałki ciasta tworząc z nich a la „łatki”. Małe szarlotki wkładamy do piekarnika
Słodkie okruszkiPyszne, małe ciasteczka, muszelki na jeden gryz z powidłami ze śliwek . Można zrobić z serem, można z czekoladą, fajnie będzie włożyć jabłko w środek, możliwości dużo
Moje Małe Czarowanieuniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty
PaleoSMAKwybrać inne ulubione owoce nawet jabłka do wyboru do koloru, tarta jest w 100% zrobiona z mąki orkiszowej, nie zawiera rafinowanego cukru, który został zastąpiony kokosowym, a mimo ta nie straciła nic ze swojego smaku jest po porostu przepyszna :) Składniki : Składniki na kruche ciasto (forma 20 cm) Jeśli macie większą i wyższą formę to koniecznie zwiększcie
zdrowa vege kuchniauniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty
PaleoSMAKmoja pierwsza tak udana szarlotka. Świetne kruche ciasto, z "Szarlotki na sposób wiedeński" z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", którą dostałam od Mamy na Mikałaja pamiętnego roku 1991. ;) Notabene robiłam wiele ciast z tej książki i wszystkie się udawały. A pomysł na przyprawienie jabłek kardamonem pochodzi od mamy Prezydenta, nomen omen też Zofii
Kuchnia Prezydentowejsię pojawią na blogu. Póki co zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem, oprószone cukrem pudrem. Składniki : Ciasto : * kostka Kasi * 450 g mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * pół kg rabarbaru * 2 jabłka * 3 łyżki brązowego cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 3 budynie
Magiczne Życie Marty