kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:99/152)

Szarlotka z bezą kokosową 134

szarlotek, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie kruche i delikatne ciasto z pachnące cynamonem z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-) Przepis na blachę 25 x 35 cm Składniki na ciasto 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 4- 5 łyżek cukru 150 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec japoński 153

Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej(...)inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński appeared first

mojewypiekiinietylko
Makowiec japoński 211

Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej(...)inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński appeared first

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z migdałami i nutą cytryny 159

Mój mąż fanem szarlotek jest, to wiecie, ja też z młodym lubimy, najbardziej te z ciastem kruchym. Żeby było trochę inaczej, to tym razem dodałam jeszcze migdały i do piany z białek sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Szarlotka wyszła pyszna, jak to szarlotka :-))). Polecam, blaszka 24x34 cm. Udanego poniedziałku :-)) Składniki: 3,5 szklanki maki tortowej 3/4 szklanki(...)szklanki cukru pudru do piany 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg jabłek cynamon 100 g płatków migdałów sok z 1/2 cytryny starta skórka z cytryny Na stolnicę dajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło i smalec. Siekamy nożem, dodajemy żółtka i cukier. Dodajemy też śmietanę, jak by ciasto było dalej za suche, to dodajemy jeszcze. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie

kruche babeczki
Pyszna szarlotka z orzechami :) 217

W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy Wam pokazać w jaki sposób szybko i prosto zrobić szarlotkę . Inspirację do tego przepisu znaleźliśmy w internecie, ale wykonanie delikatnie zmodyfikowaliśmy :) Szarlotka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche paszteciki z ryżem i kiełbasą. 131

coś czego nie było, ale tak szczerze było bardzo wiele ? Gołąbki, pomidorowa, sosy, jabłka i inne takie znamy. A ja chciałam zrobić coś innego. Coś do czego się wróci, a nie będzie to tylko jednorazowy wybryk, który powstanie na potrzeby akcji.  Przepis na ciasto ------>  KLIK 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (al dente) 0,5 kg surowej(...)ryżem. Dzięki temu będzie nam łatwiej wyrobić masę. Niczym nie doprawiamy ponieważ kiełbasa ma już swój smak, a później przejmie go także ryż. Dzięki temu mamy skróconą listę składników. Ciasto przygotowujemy według przepisu.  Wałkuje na cienki placek, tniemy na niewielkie paski. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy porcję nadzienia. Rolujemy i układamy łączeniem do spodu. Ostrym nożem kroimy

Dieta moja pasja
Kruche ciasteczka z jabłkiem 369

pieczenia. Na ciasto układamy (na połówkę) ósemkę, lub cieńszy kawałek jabłka (jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, lub dwunastki – da się ) Przykładamy jabłko drugą częścią krążka, jak pierożki. Nie zaklejamy, tylko lekko przyciskamy do jabłuszka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego   Artykuł Kruche ciasteczka

MojaQchnia.pl
Placek półkruchy z jabłkami 151

dotyczącym sporządzania ciast kruchych i półkruchych  ( czytaj na stronie: Zasady pieczenia ciast ) prezentuję wypróbowany przez lata przepis. Składniki: -50 dag mąki      -15 dag tłuszczu -2 jaja -15 dag cukru pudru -5 - 6 łyżek śmietany lub kefiru -1 paczka proszku spulchniającego ( 2 łyżeczki ) -2 dag margaryny do wysmarowana formy Nadzienie z jabłek: -1 kg kwaskowych

Kulinarne przemyslenia
Szarlotka tatrzańska 180

Jabłecznik dziś ponoć króluje na każdym stole..u mnie oczywiście  też....u mnie w sumie to jest szarlotka tatrzańska upieczona w ramach wspólnego pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 228

Kiedy padło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche babeczki z jabłkami 97

  Składniki na ciasto mąka pszenna, 300g masło lub margaryna, 150g jajko, 1 sztuka cukier waniliowy, 30g   Składniki na kruszonkę mąka pszenna, 8 łyżek masło

Gotowanie moimi oczami
Szarlotka mojej babci 206

ciasto: 40 dkg mąki, czyli jakieś 2,5 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 0,5-1 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 22% 1

Luźna Kuchnia
Szarlotka w cieście kruszonkowym 140

składnikiciasto kruszonkowe* 3 szklanki mąki pszennej* 1/3 szklanki cukru* 1 cukier wanilinowy* 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki)* 250 g margaryny* 5 żółteknadzienie

Mix smaku
Szarlotka ucierana 149

łatwe do zrobienia i pyszne ciasto, które jesienią smakuje najbardziej. Ciasto z jabłkami podane na deser na pewno zachwyci zarówno domowników, jak i wszystkich gości. Najlepsze jabłka na szarlotkę ucieraną są jesienią, gdyż o tej porze jabłka nie są jeszcze magazynowane i pochodzą prosto z sadu. Do tego ciasta najlepsze są jabłka słodkie i dość twarde(...)dodaniu białek delikatnie ciasto wymieszać i nie miksować. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta i równomiernie rozsmarować na dnie. Na ciasto równomiernie rozłożyć wystudzone jabłka, a na nich rozsmarować pozostałe ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno przypieka się

Kuchcik gotuje
Tarta makowo-serowa 209

sernika, na kruchym cieście to spełnienie marzeń niejednego łasucha:). To seromakowiec w nieco innej formie niż tradycyjna.  Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 250g mielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego  4 łyżki cukru  Masa makowa: 400g masy makowej 1 jabłko 1 białko Dodatkowo: kandyzowane owoce

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania