tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka(...)sałatka z szynką szwarcwaldzką sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty wytrawna ćwikła gotujemy białą kiełbasę
Proste PotrawyDodatek soli i rumu zdecydowanie podkręci smak słodkiego klasycznego maślanego karmelu. Solony karmel z rumem w połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi
Tajemnice Smaku3 składniki, trochę zabawy i GOTOWE!! :D Malutkie, pyszniutkie, chrupiące koperty z delikatnym cynamonowym wnętrzem :) Składniki: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka śmietany
Malinowo w kuchnimanna! Jest pyszne, ale kremowość ciasta przełamuje chrupiąca kruszonka na wierzchu. Składniki na małą tortownicę 18 cm (na standardowej wielkości tortownicę czy też blachę podwoić składniki) kruche ciasto na spód i dekorację wierzchu ciasta 120 g mąki pszennej 1 mały banan 30 g cukru 3 łyżki oleju roślinnego masa: 3 łyżki mąki z tapioki (może być ziemniaczana) 250 ml mleka(...)użyłam sojowego) 70 g kaszy manny (około 4 łyżek) 70 g cukru (około 4 łyżek z czego 1 łyżka to waniliowy) 150 ml naturalnego jogurtu wegańskiego owoce: 4 średnie jabłka lub brzoskwinie, gruszki Przygotowanie: Rozgnieć banana i razem z pozostałymi składnikami na ciasto zagnieć w miarę na jednolitą masę i jeżeli śpieszy Ci się zawsze
greenscarfkrucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo dodaniu drożdży - wcześniej nie trzeba żadnych etapów wyrastania. Robiłam już wiele razy wypieki słodkie bazując właśnie na tym albo bardzo podobnym cieście. Możecie(...)zrobić z niego rogaliki z jabłkami albo marmoladą. Zawsze się uda i będzie pysznie. Spróbujcie zrobić takie bułeczki i sami zobaczycie, że to doskonały pomysł. Ja przygotowałam je i zabrałam kilka dni temu na składkowe spotkanie ze znajomymi. Wszystkie zostały zjedzone i pochwalone - jestem pewna, że nie tylko przez grzeczność. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTartę można przygotować tuż przed podaniem i serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze się pracuje gdy jest dobrze schłodzone, bo jest krucha, ale nie rozwala się podczas krojenia czy nakładania na talerzyki, jest łatwa i szybka w przygotowaniu i zawiera tylko kilka składników. Aaaa i zapomniałam dodać(...)jajko 3o gr cukru pudru szczypta soli 3 duże kwaśne jabłka (około 650 gr) 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych do wysypania podpieczonego spodu garść żurawin cynamon (opcjonalnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej w malakserze z nożami do siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć
moj przepis namoich ulubionych ciast obok sernika. Jadłam ja w wielu postaciach - z kruszonką, z pianką bezową, na kruchym cieście, drożdżową, czekoladową.... Za to szarlotka sypana jest inna. Zdecydowanie najszybsza jaką do tej pory przyszło mi robić. Wystarczy 5-10 minut przygotowań i ciasto ląduje w piekarniku. I ten wyjątkowy smak... To trzeba po prostu spróbować :) Składniki ciasto: 2 szklanki kaszy(...)manny 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia porcja cukru waniliowego - 16g 1 szklanka cukru Nadzienie ok 2,5 kg kwaskowatych jabłek (po obraniu skórki) 2-3 łyżki cukru duża łyżka cynamonu 200 g schłodzonego masła + masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Kaszę, mąkę, cukry oraz proszek do pieczenia mieszamy w miseczce i dzielimy na trzy
ChilliJemyjabłek garść orzechów lub innych ulubionych bakalii WYKONANIE: Do maku dodajemy żółtka, kasze mannę, proszek do pieczenia, bakalie oraz starte na grubych oczkach jabłka i olejek migdałowy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i w dwóch turach dodajemy do maku. Delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Pieczemy(...)temp. 170-180 st. C ustawienie góra dół. Po przestudzeniu możemy polać polewą. Ja robiłam z połowy porcji. Przepis TUTAJ MAŁA RADA: Makowiec możemy zrobić również na kruchym spodzie, na biszkoptach lub herbatnikach
Pani na desersprostało ich wymaganiom. Te ciastka sprostały! Są przepyszne, delikatnie kruche z jabłkowym nadzieniem. SKŁADNIKI 100 g masła 50 g margaryny 3 jajka – w tym jedno do pomalowania ciastek 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 6 jabłek PRZYGOTOWANIE Masło i margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem(...)trzy części, owinąć folią i włożyć na 30-60 min. do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w drobne plastry. Następnie przełożyć do garnka i smażyć ok. 15-20 min często mieszając. Jabłka wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 180°. Wyjąć jedną porcję ciasta z lodówki i rozwałkować ją na grubość ok. 0,5 cm. Nałożyć jabłka, zawinąć i pokroić
zabawa smakiemPoczątek jesieni nie może obyć się bez dobrej domowej szarlotki :) Klasyczną szarlotkę z kruchym ciastem i dużą ilością szarej renety postanowiłam urozmaicić moimi ulubionymi kwiatami jadalnymi czyli płatkami róży. Zastąpiłam nimi cynamon i była to bardzo dobra decyzja. Zapach to jedno ale smak przerósł moje oczekiwania. Gorąco polecam na chłodniejsze jesienne dni :) 300 g mąki pszennej 60 g cukru dark(...)muscovado (drobno zmielonego) 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia jajko łyżka zmielonych suszonych płatków róży 2 kg jabłek szara reneta (tak zmieściłam aż tyle ;) możecie dodać trochę mniej) 3 łyżki suszonych płatków róży Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i zmielonym cukrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i płatki roży. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy
Mienta blogsię z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto... ...dzielę je na trzy równe części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości(...)następnie nożem wykrajam trójkąty - wielkość wg uznania, boki moich trójkątów mają ok. 10cm. Na ciasto nakładamy marmoladę lub, np. jabłka i zawijamy formułując rogalik. Ponieważ ciasto nie rośnie, powstały rogalik po upieczeniu będzie miał niemal identyczne rozmiary, jak przed wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu sami możecie zdecydować jaką wielkość ciastek preferujecie i wycinać odpowiedniej wielkości figury :). Jak wspomniałam
Taste Of My DaySkładniki na dużą blachę:2,5 szkl. mąki3/4 szkl. otrąb owsianych1 szkl. cukru3 żółtka250 g margaryny lub masłaMargarynę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść
kolorowotorcikowoskładniki na ciasto kruche: 500 g mąki 4 żółtka 300 g masła, schłodzonego 200 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie jedną część ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez(...)ognia i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do zimnego budyniu dodajemy ubitą kremówkę oraz żelatynę. Mieszamy delikatnie. wykonanie ciasta: Jedno ciasto kruche umieszczamy w foremce, wykładamy 1/2 część masy jabłkowej, wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy 1/2 część kremu, przykrywamy biszkoptem. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część kremu, na niej rozsmarowujemy masę jabłkową
Domowy Smak Jedzeniakwadratową blaszkę o boku ok 24cm Spód: 300g mieszanki ciastek: herbatników, kruchych, maślanych 100g margaryny zwykłej 50g gorzkiej czekolady Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 małe opakowanie śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki dżemu z czernic Masa jabłkowa: 4 jabłka sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody 1 galaretka o smaku(...)kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej folią spożywczą). 2. Śmietankę ubijamy na sztywno
Kuchnia w czekoladzie