Klasyczny przepis na jabłecznik na kruchym cieście z puszystą, słodką bezą. Idealny na poniedziałkowe popołudnie ;) Składniki na Jabłecznik z bezą: na formę 24 x 28 cm 250 g mąki 50 g przesianego cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli otarta skórka z 1/2 cytryny 100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 4 żółtka 1-2 łyżki(...)kwaśnej śmietany NADZIENIE: 1 kg jabłek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu BEZA: 4 białka szczypta soli 200 g przesianego cukru pudru Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz otartą skórkę z cytryny mieszamy w misce, dodajemy zimne masło i rozcieramy palcami tworząc kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto
Rozpustne gotowanieCiasto kruche orzechowe: 120g masła 50g cukru kryształu 1 żółtko +/-150g mąki tortowej 80g drobno posiekanych lub mielonych orzechów włoskich Szczypta soli Masa serowa: 1 kg podwójnie zmielonego twarogu lub dobrej jakości „wiaderkowego” 5 jajek 150g cukru kryształu ¾ szklanki soku jabłkowego 1 duży budyń śmietankowy na ¾l mleka 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka kajmaku 5 jabłek
Kuchnia w czekoladziekruche jabłko - ja użyłam championa tłuszcz do smażenia - ja użyłam mieszanki smalcu i oleju (smalec nadaje fajnej kruchości) ale można też użyć samego oleju Mąki i drożdże wymieszać. Cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Jajko roztrzepać. Ciepłe mleko i jajko dodać do mąki i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - 30 minut wystarczy. Ciasto(...)musi rosnąć długo bo temperatura na patelni zmusi drożdże do intensywnej pracy. W międzyczasie obrać jabłko, pokroić na równe kawałki o grubości ok. 2-3 mm. Dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką zmoczoną w zimnej wodzie nakładać ciasto z jabłkami, lekko rozpłaszczyć i smażyć na złoto z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem, albo
Ze smakiem bez glutenuciasto jak roladę, położyć na papierze do pieczenia i piec około 35 minut w 200C upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i sokiem który wyciekł w czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę jak ciasto dobrze wystygnie posypać pudrem cukrem ciasto filo przypomina ciasto francuskie choć jest mniej kruche............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto tzn. wpierw posiekać zimny tłuszcz, łyżke masła, dodać mąkę i posiekać razem z mąką i proszkiem,dodać cukier, jajka, śmietanę i zagnieść na koniec mokrymi rękoma, podzielić na 2 równe części Blaszkę wysmarować i przełożyć do niej rozwałkowany jeden blat ciasta, zapiec go na rumiano w temp. 180 stopni C.( obserwować(...)przypalić) W tym czasie przygotować jabłka, obrać, drobno pokroić i z cynamonem i jeśli lubimy, z goździkami. Cukru dodać na swój smak. Prużyć często mieszając , aż masa stanie się szklista i jednorodna Gdy ciasto już się zarumieniło, ostrożnie wyjąć blaszkę i wyłożyć na ciasto ciepłą jeszcze masę jabłkową- rozsmarować Drugą część pozostawionego ciasta rozwałkować Wierzch przykryć drugim rozwałkowanym
Proste PotrawyPrzepis dostałam od mojej sąsiadki, a ona od swojej, a ta dostała go od jeszcze swojej...itd :)Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 6 jaj kisiel cytrynowy
Proste PotrawyRobiłam je jako dziecko z moją Babcią Składniki 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
czarrna od kuchniPrzepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy
mojewypiekiinietylkoSzarlotka na kruchym cieście Prosta w wykonaniu i do tego bardzo smaczna, po prostu rozpływa się w ustach. Szarlotkę robi się szybko i myślę, że prawie każdemu uda się ją przygotować. Składniki : Ciasto: żółtka jaj - 4 szt mąka - 3 szkl śmietana kwaśna - 1 łyżka cukier waniliowy - 1 opak cukier - 0,5 szkl margaryna lub masło - 250 g proszek do pieczenia(...)łyżeczka Dodatkowo : jabłka ( szara reneta ) - 1,80 kg cukier - 3 łyżki cynamon - 1 łyżka tłuszcz do formy cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem. Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Podzielić ciasto na dwie nierówne części
Kuchnia Danusimyślach powtarzacie sobie: " to sie nie uda, że niby jak? " Też tak miałam i tym razem postanowiłam spróbować. Rewolucja ! Szarlotka wyszła idealna, krucha, słodka, taka jak na szarlotkę przystało, ale wiecie co jest w tym cieście najlepsze? Zero miksera, zero wygniatania - po prostu sypiesz składniki do miski mieszasz i gotowe . Podczas pieczenia delektujesz się zapachem cynamonu, a już(...)godzinie szarlotka (jeszcze ciepła) podana z ulubionymi lodami rozpływa się w naszych ustach. Moi kochani do dzieła ! Składniki: duża tortownica 1,5 kg jabłek - u mnie papierówki 1,5 szkl mąki 1,5 szkl kaszy manny 1 szkl cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego cynamon 1 kostka masła opcjonalnie cytryna Przygotowanie: kostkę
Garnkowe fanaberiePyszna szarlotka z budyniem, na kruchym cieście. Doskonała do popołudniowej kawy, lub herbaty. Najlepsza na drugi dzień po upieczeniu, jak troszkę od wilgnie. Doskonale smakuje oprószona cukrem pudrem lub "pomiziana" lukrem :) ciasto: 45 dag mąki + 2 łyżki cynamonu( lub przyprawa De Lexe ) 25 dag margaryny (Kasia) ½ szklanki cukru pudru 1 całe jajko + 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany(...)łyżeczką proszku do pieczenia dodatkowo: około kg jabłek 2 budynie śmietankowe + 3 łyżki cukru 750 ml mleka drobna bułka tarta (do oprószenia ciasta) Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30 cm), wyłożonej papierem
Takie tam pichcenieulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego z jasnego i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Kuleczki lekko spłaszczyłam i nadawałam im różne wzorki np.za pomocą widelca(...)minut. Pachniało w całej kuchni ;-) Smacznego! Zapraszam do pieczenia innych ciasteczek: owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady czekoladowe kruche ciasteczka ciasteczka serowe z rabarbarem rożki maślano serowe z jabłkami paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem ciasteczka orkiszowo kakaowe owsiane czekoladowo orzechowe oponki serowe
potrawyregionalneBardzo kruche ciasto, delikatne jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli orzechów będzie idealne bo są dość wyraźnie wyczuwalne :) Dokładnego źródła nie podaję, bo praktycznie wszędzie receptura jest taka sama więc opierałam się na kilku źródłach.Składniki na ciasto :350g mąki4 żółtka250g margaryny1/2 szkl cukru pudru1(...)mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę.Przełożenie ciasta :Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się nie rozpływa
charlotte gotujeprzepis na szarlotkę na kruchym cieście, wykonaną z pamięci, w ekstremalnych dla mnie niemal warunkach, bez prawie miar i wag, bez sprzętu elektrycznego i robotów i bez piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masa jabłkowa: 1 do 1 ½ kg jabłek – najlepiej jakby to była szara reneta lub papierówka. U mnie? Nawet nie wiem jakie jabłko, babcia nawet nie pamięta jak się nazywa ten gatunek. ½ szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cukier i cynamon, wynieszać odstawić aż puści
Z Kuchni Do Kuchninucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki(...)jest trudne, może tylko nieco czasochłonne. Każdą warstwę przygotowujemy osobno, w dodatku trzeba je wszystkie dokładnie ostudzić i schłodzić. Za to oczekiwanie wynagrodzi nam smak po prostu niebiański - kruchy spód, który smakuje jak najlepsze kakaowe herbatniki, krem karmelowy, delikatny, lekki i słodziutki, a całość wieńczy lekko kwaśny, różowiutki rabarbar. Tarta wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej - gwarantuję. Mogłabym ją całą
Pożeraczka, czyli raz adobrze