zawsze wrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem. Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki 2-3 żółtka 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła Nasze substraty na ciasto, wrzucamy do miski, zacznijcie od mąki, w jej środek dodajcie żółtka. Białka zostawiamy na bezę. Przysypcie je cukrem(...)się wyrabia i mniej się klei do rąk. Gdy nasze ciasto nie będzie się kleić, to owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 30 min. Akurat tyle czasu zejdzie nam na przygotowanie reszty. Czas na przygotowanie nadzienia gruszkowo-jabłkowego: 5 gruszek średniej wielkości 3 jabłka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki białego wina
Kuba GotujeKolejny rok za nami, życzę więc wszystkim w nadchodzącym 2015 roku sukcesów, w życiu zawodowym, osobistym jak i oczywiście w kuchni Po raz kolejny przedstawiam też
karmelowyHej :-) Ostatnio na śniadanie taki omlet sobie zrobiliśmy, tzn trzy sztuki, bo młody takie śniadania, to wcina z przyjemnością. Gorzej jak trzeba zjeść coś innego. Uwielbiam
kruche babeczkiDwa tygodnie temu wróciłam z cudownego urlopu w Tatrach. Choć pogoda nie była najlepsza, to przeżyłam tam niezapomniane chwile i przeszłam szmat kilometrów po górskich szlakach
peggiwkuchniProsta szarlotka – łatwy przepis. Ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami… W takiej właśnie postaci najbardziej lubię szarlotkę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. To
Słodkie okruszkiPrzepis wygrzebałam ze swoich zapisków kulinarnych sprzed lat . Uwielbiam te pierożki. Kojarzą mi się ze słodkościami z dzieciństwa. Ser nadaje im specyficzny smak, są niezwykle
Różne smaki w kuchniWasze kubki smakowe. Zacznijmy od przystawki: 👉 Makrela / zielony groszek / jabłko / wędzona maślanka / szczypiorek / wasabi Pięknie podana, aromatyczna i delikatna przystawka. Makrela króluje obecnie w jesiennym menu wielu restauracji, co bardzo mnie cieszy, bo jestem fanką tej ryby. Dodatek delikatnego słodkiego groszku podkręcony wasabi fantastycznie równoważy lekko tłustą rybę, a jabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie. Danie główne(...)gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy. Deser: 👉 Banan / czekolada 70 % / orzech / ciasto kruche To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już wiecie, więc każdy deser szczególnie biorę sobie do serca. Orzechy, banan, czekolada i kruche ciastko - czy to może się
Cooking MonsterCzas na kolory w kuchni! Porzuć nudne już orzechy, jabłka, marcepany i sięgnij po pierwsze owoce jakie pojawiły się na straganach! Truskawki z hiszpańskich tuneli foliowych trudno porównać z pachnącymi sezonowymi krajowymi owocami, ale upieczone oszałamiają aromatem i zapachem. Tarta z truskawkami i pierwszym rabarbarem jest pyszna i kolorowa! Zniknie w oka mgnieniu! Przygotujesz ją bez trudu, nie potrzeba(...)fantazji. Tarta wygląda uroczo z brzegiem usianym płatkami migdałowymi. Inspiarację znalazłam tutaj . Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na prawdziwą pyszną szarlotkę i wszelkie jej tajemnice aby wyszła ona jak najsmaczniejsza i czego nie należy robić w trakcie przepisu :) Składniki: Ciasto 60 dag
W Moim Magicznym DomuDodaj soku z cytryny. Dno naczynia do zapiekania bądz kokilek wyłóż połową przygotowanej mieszanki delikatnie dociskając. Na wiechrzu poukładaj plasterki kiwi. Następnie dodaj banana i gruszkę. I resztę mieszanki jabłka z ziarenkami. Wyrównaj i lekko docisnij. Na wierzch dodaj masło orzechowe z kokosem Primavika. Podczas zapiekania wytworzy się z niego taka chrupiąca skorupka, która będzie spodem naszego deseru. Będzie(...)ziarenkami i podawaj koniecznie na ciepło. Niebiański smak, delikatny i słodki będzie przypominal w smaku cynamonową szarlotkę- spód z masła orzechowego to sprawi- że będziemy mieli wrażenie, iż jemy kruche ciasto! Po wierzchu posypka z Cynamonowego Raju ...plasterki kiwi...i deser wykwintny, zdrowy i pyszny podano ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipropozycja po najprostszym cieście z rabarbarem , czekoladowych babeczkach z rabarbarem , buchtach z jego dodatkiem i kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem na blaszkę(...)tego przepisu 100 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (ewentualnie) 300 g rabarbaru 1 litrowy słoik słodzonego musu jabłkowego (lub 1-1,2 kg jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem
Rozpustne gotowanieCzas wrócić po świętach bo ostatni post to wielkanocny koszyczek. Mamy już rabarbar, szparagi, młodą kapustę, kalafiory, za chwilę pojawią się truskawki. A ciągle mam wrażenie
bistro mamaKolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast i nie tylko moich bo mojej rodziny też. Już kilka razy robiłam to ciasto ale nie
Kuchenne WariacjeZ tego względu, że bardzo lubię szarlotki upiekłam kolejną. Pyszna jeszcze ciepła w jesienne popołudnie ze szklanką gorącej herbaty z cytryną po prostu rewelacja
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia