Dziś znów słodki popołudnie. Jabłecznik w trochę mniej tradycyjnej wersji- wygląda nieco jak bułeczki do odrywania. Ciasto pachnące niesamowicie słodko i waniliowo, po upieczeniu na zewnątrz kruche a w środku delikatne. I w dodatku bez jajek! Przepis znalazłam na blogu http://www.czekolada-utkane.pl :) Zapraszam, spróbujcie koniecznie! Składniki (forma 23cm x 23cm)3 szklanki mąki200 g miękkiego masła (kostka)3/4 szklanki(...)wanilinowegoszczypta soli5 jabłek (u mnie Rubin, zmieściło się 9 połówek)cynamon (do posypania jabłek) Przygotowanie Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier wanilinowy, szczyptę soli i serek. Wszystko mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy miękkie ciasto (podczas zagniatania dodałam trochę mąki, bo ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem
Symfonia Smakówłyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 1 kg jabłek kwaśnych 3 łyżki cukru kryształ 2 - 3 łyżeczki cynamonu 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru kryształ Użyłam foremki o wymiarach 25 cm x 25 cm Link do filmu z przygotowania : Ciasto jabłecznik z budyniem https://www.youtube.com/watch?v=ieOUAsOBPIQ Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto : Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder(...)żeby nie wypłynęła na boki ) . Ciasta kruchego nie wyrabiam zbyt długo , tylko do momentu połączenia się składników . Z wyrobionego ciasta odcinam kawałek ciasta troszkę większy niż 1/4, i zawijam w filię spożywczą . Drugi większy kawałek również zawijam w folię spożywczą , ( ciasto można zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do woreczka ). Mniejszy kawałek ciasta wkładam do zamrażalnika, większy do lodówki
Uwaga Babcia Gotujeskładniki na ciasto kruche: 500 g mąki 1 szkl cukru 250 g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, śmietanę oraz żółtka na końcu dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części(...)składniki na masę: 1000 ml mleka 4 łyżki cukru 3 budynie waniliowe dodatkowo: 1000 g jabłek kasza manna wykonanie: Z podanych składników gotujemy budyń. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i obtaczamy w kaszy manny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki. Na ciasto układamy cząstki jabłek, wykładamy na nie budyń. Przykrywamy drugą
Domowy Smak Jedzeniaklimatem, zaczyna pachnieć świętami. Łatwe rożki francuskie nadziewane jabłkami i oblane domowym solonym karmelem . W przygotowaniu tych rożków nie ma absolutnie nic trudnego. Przygotujecie nadzienie, które zresztą pewnie nie raz robiliście do naleśników czy szarlotki. Nadzienie zrobicie w patelni, a w ciągu 10 minut będzie już gotowe. Użyjcie gotowego ciasta francuskiego lub jeśli macie swój sekretny przepis przygotujcie(...)poprzednim wpisie. Pozostaje nadziać i uformować rożki. Wypieczone, ciepłe i rumiane rożki obficie oblejcie domowym solonym karmelem. Gwarantuję, że znikną w ciągu dnia ! Więcej przepisów z wykorzystaniem karmelu: Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem Ciasteczka brownie z solonym karmelem Artykuł Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanieszarlotkami nie przepada, był zachwycony. Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara reneta czy koksa. Jabłka muszą być z tych szarlotkowych -twardych odmian, żeby(...)kwaśnej śmietany 18%Masa jabłkowa:3 kg jabłek odmiany szara reneta (w UK: Russet apple) lub koksa (cox’s apples)3 łyżki cukru pudru (u mnie jeden cukier waniliowy)2 łyżeczki cynamonu (u mnie jeszcze szczypta goździków mielonych)1. Margaryna, żółtka i śmietana powinny być schłodzone. Wszystkie składniki na ciasto posiekać a następnie zagnieść szybko ciasto. 2/3 ciasta
UgotujmyTo.plprzyjemnie jest i już. Dziś zaprezentuję Wam pulchniutką drożdżówkę z gruszkami i jabłkami w kokosowej kruszonce – w oryginalnym przepisie, który znalazłam w necie są maliny, nektarynka i migdałowa kruszonka. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie, no i jest! Pyszna, domowa, lekka, krucha drożdżówka dla całej rodziny Składniki na formę 37 x 28 cm (w nieco(...)szklanka oleju 5 szklanek mąki pszennej owoce umyte, obrane i pokrojone w mniejszą kostkę: 2 gruszki 1 jabłko kokosowa kruszonka: ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki cukru 80 g bardzo zimnego masła 2-4 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w takiej kolejności: 1. pokruszone drożdże, 2. cukier, 3. pasta waniliowa lub cukier waniliowy
Zasmakuj KuchniSkładniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru plus 2 łyżki cukru waniliowego dodatkowo ok. 3/4 - szklanki cukru do ubicia białek 6 żółtek i 6 białek 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na nadzienie: 6 dużych jabłek 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki cynamonu (może być mniej) 3 łyżki cukru pudru
Proste Potrawyprosta, trzeba często przewracać jabłka przy smażeniu żeby nam się zbytnio nie przypiekły a były ładnie skarmelizowane, beza pięknie wyrośnie ale musimy ją długo miksować i powoli wsypywać cukier co jest bardzo ważne. Jeśli chcemy by beza wyszła grubsza dodajemy więcej białek lub po prostu robimy na mniejszej formie. Skala smaku - 10/10 Składniki na kruchy spód: 190 g mąki(...)żołtko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez
Kubki smakuwiem jak to się stało ,że moja ulubiona szarlotka nie została do tej pory opublikowana na blogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek(...)margaryny 250 ml śmietany kremówki 30 % 1,5 kg jabłek Szarej Renety ( można użyć słoik jabłek litrowy) cukier puder Sposób przygotowania: 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj z przesianą mąką , proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz
Słodkości i nie tylkosłonecznikowego dodatkowo: cukier puder do posypania. Przygotowanie: ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pozostałe składniki, zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki, delikatnie przycisnąć do spodu, spód będzie kruchy-bardziej sypki, jeśli chcesz by był zwarty dodaj więcej masła bądź kolejne jajko- ciasto będzie się bardziej lepić. 4. podpiec spód(...)Dodać po łyżeczce cukru 3. Dodać pod koniec ubijania sodę oraz ocet 4. Dodać pomału proszek budyniowy 5. Dolać małą stróżka olej słonecznikowy 6. Wykładać na podpieczony spód jabłka: 1. Podsmażyć na patelni z cynamonem i cukrem aż zbrązowieją i utracą odrobinę wody, ostudzić 2. Nałożyć na piankę Piec: w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około
KreatywnePinybardzo kruche ciasteczka z jabłkiem, które rozpływają się w ustach! Ten smak znany jest mi od dzieciństwa, bo moja moja mama bardzo często piekła te ciasteczka. Przepis jest naprawdę rewelacyjny i bardzo często go wykorzystuje w moim domu. Koniecznie spróbujcie 😊 💜 Składniki: ciasto: mąka pszenna 500 g, masło lub margaryna 500 g, śmietana 4 łyżki, ponadto: jabłka
kulinarne odsłony patiPyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników. Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już rogaliki. Nadziewać możecie według uznania. Co kto lubi. Tym razem zrobiłam z czekośliwką, ale pyszne są z nutellą, z zasmażanymi jabłkami, z różnego rodzaju dżemami. Za każdym razem mogą być inne. Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny
Agusiowe smakołykibędzie się bardzo kruszyć. Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: ciasto: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka około 6 – 8 obranych jabłek (twardych, soczystych) garść rodzynek cynamon
Kuchnia bezglutenowaDzisiaj zapraszam na kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Rewelacyjne w smaku. Słodka i bez i lekko kwaśne śliwki. "Niebo w gębie". Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Śliwek teraz mnóstwo, więc wykorzystajcie sezon na te owoce. Ciasto można upiec również z jabłkami lub gruszkami. Jeśli macie ochotę na inne ciasta to zapraszam tutaj Składniki ciasto
O kuchni z uczuciem