kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:92/152)

Ciasto ala tarta z jabłkiem i kruszonką 153

Już czwartek! Zapraszam na przepis na tartę, ciasto na niedzielę, a ja dzisiaj upiekłam je na urodziny mojego męża. Jest to ciasto ala tarta z jabłkiem

codojedzenia
Chrupiąca tarta z gruszkami 88

cieście nie musi być szklanki cukru, by było ono wystarczająco słodkie. Tarta gruszkowa – pyszna alternatywa do szarlotki Jeśli lubicie klasyczne szarlotki, to zdecydowanie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Choć gruszki i jabłka są podobne, to różnią się nieco smakiem w cieście. Jabłka są kwaskowate, a gruszki bardziej słodkie. Jednak to właśnie dzięki tej słodyczy ciasto nabiera charakteru(...)tarty z gruszkami: z budyniem, szarlotką czy mascarpone. Jednak według mnie te dodatki, choć pyszne, to jednak “zagłuszają” subtelny smak gruszek. Natomiast idealnym partnerem dla gruszek jest ciasto kruche. Jego chrupkość jest tu nie do przecenienia Oto mój prosty i sprawdzony przepis na tartę z gruszkami: TARTA Z GRUSZKAMI Składniki: na ciasto: 350 g mąki pszennej (użyłam

Wiszniówka
Szarlotka z budyniem jaglanym i kokosową kruszonką 187

tego jeszcze budyń z kaszy jaglanej, a całość zwieńczona została kokosową kruszonką. Naprawdę ta szarlotka smakuje rewelacyjnie. Bardzo przypadło mi do gustu ciasto z mąki kokosowej - robiłam je pierwszy raz, w smaku bardziej przypominało biszkopt niż kruche ciasto, ale do tej szarlotki pasowało idealnie. Dla urozmaicenia budyń postanowiłam zrobić z kaszy jaglanej, co również okazało się świetnym pomysłem, a przy(...)można użyć zwykłego budyniu :). Szarlotka jest oczywiście nieco "uzdrowiona" i odchudzona - zamiast białego cukru użyłam ksylitolu, a do kruszonki dodałam troszkę miodu, użyłam również oleju kokosowego oraz mleka roślinnego. Ciasto robiłam w bardzo małej formie (ok. 20 x 20 cm), dlatego jeśli mamy większą to radzę użyć większej ilość składników. Dobrze sprawdziłaby się też mała tortownica. Co do spodu

Healthy food explorer
Kruche ciasto z czereśniami 151

ścierania, a samo ścieranie będzie krócej trwało. Kruche ciasto nie powinno za bardzo ogrzewać się w dłoni, gdyż po upieczeniu straci na kruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki.  Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce(...)pianę zetrzeć resztę ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na koło 35-40 minut. Starte na wierzchu ciasto powinno się przyrumienić, podobnie jak pianka.  Uwaga: Ilość cukru do ubicia piany z białek podałam orientacyjnie. W przypadku kwaśnych owoców warto dodać go więcej. Słodsze owoce nie wymagają już tyle cukru, bo ciasto będzie zbyt słodkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Niezawodne faworki mojej Mamy 129

ciasto z miski na stolnicę. Przy użyciu wałka energicznie zbić ciasto – uderzać wałkiem aż ciasto rozpłaszczy się, składać ciasto i ponownie je bić wałkiem. Ta czynność powinna trwać 15 minut. Zbite ciasto uformować w kulę i przykryć ściereczką by nie podeschło. Przygotować miejsce do układania faworków i ściereczki do ich przykrycia. Mogą to być tace, deski, stolnica. Z kuli ciasta(...)odkrawać kawałki ciasta, każdy wałkować bardzo cienko. Przez rozwałkowane ciasto powinna być widoczna stolnica. Tylko w ten sposób otrzymamy bardzo kruche, delikatne faworki. Rozwałkowane ciasto kroić na dłuższe lub krótsze paski o szerokości 3 cm np. 12 x 3 cm. Pośrodku każdego zrobić nożem podłużne nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec paska. Gotowe faworki odkładać na przygotowane wcześniej tace

maniapieczenia
Ciasteczka z powidłami 141

popołudniowej kawy proponuję Wam kruche ciasteczka ze swojską konfiturą. Są bardzo pyszne i o 100 razy lepsze od tych, które kupujemy w sklepie. Ja osobiście nie lubię kupnej marmolady, więc zrobiłam powidła   śliwkowe.   Ciasteczka można też zrobić z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym opakowaniu przez kilka dni.   Składniki: 50 g drożdży(...)podsypania jak będzie za mokre, 2 szkl. śmietany 18% 2 kost. smalcu ( w całości bez roztapiania), 0,5 szklanki cukru,   marmolada. Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy kroimy na kwadraty. Wielkość   tych kwadratów zależy od Was. Na środek kładziemy marmoladę. Potem łapiemy za dwa rogi po przekątnej i składamy je do środka. Trzeba je skleić

Passion of Cooking
Pierożki z jabłkami - szybkie i kruche ciasteczka. 88

Uwielbiacie jabłka? Macie dość szarlotki? Zróbcie "pierogi" z jabłkami - są to bardzo smaczne, kruche ciasteczka. Składniki:  3 szklanki mąki 225g margaryny zimnej 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Przygotowanie: Mąkę z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać. Dodać(...)żółtka, zimną margarynę i śmietanę - wymieszać dokładnie. Zagnieść i pozostawić na godzinę w lodówce. Następnie wycinać ciasto tak jak na pierogi, do środka włożyć kawałek jabłka. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. SMACZNEGO

My World by Dagmara Rek
Szarlotka Apple Pie wg Aeex 120

siekać na stolnicy jak ciasto kruche). Ja miksowałam w Thermomixie. 4. Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. 5. Złączyć je wszystkie w kulę. Rozpłaszczyć na 2 placki, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. 6. Pierwszą część ciasta rozwałkować na placek większy niż średnica(...)formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. 7. Ciastem wyłożyć spód i boki formy. 8. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki (max. 3 mm). Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać. 9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód

W mojej kuchni
Szybkie pierniczki 21729

polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam

Czerwona Porzeczka
proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką 154

składników. Dodajemy sól i ekstrakt migdałowy i mieszamy. Przekładamy masę do blachy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysypujemy je na wierzchu ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: ~100g mąki ~30g płatków migdałowych ~70g cukru ~50g masła Wszystkie składniki rozcieramy rękami do momentu ich połączenia i powstania kruchych okruszków (kruszonki). Kruszonką posypujemy przygotowane wcześniej ciasto. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego

chili & sugar
Kruche jabłkowe ciasteczka drożdżowe 116

Kruche i drożdżowe jednocześnie? To nie pomyłka! Dokładnie takie są te ciasteczka! Rozpływają się w ustach! pycha! Składniki: 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 żółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 aromat pomarańczowy ½ kg jabłek cukier puder do posypki cynamon mielony do posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę(...)posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazdka nasienne. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto, szklanką wycinać kółeczka i nakładać jabłka. Następnie zlepiać, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 180 stopni około

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto Afrykańczyk 186

Hej :)) Kolejne po świąteczne ciasto. Upiekła go ciocia Dorotka. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Fanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie

kruche babeczki
Sypane ciasto z truskawkami 114

Znacie szarlotkę sypaną ? To ciasto, w którym suche składniki przekłada się na zmianę z jabłkami. Istnieje też wersja truskawkowa. To ciasto nie wymaga w zasadzie żadnych umiejętności wypiekowych. Nie potrzebuje miksera, blendera czy wagi. Nie napracujemy się przy nim, a efekt nas zaskoczy. Ciasto sypane z truskawkami nie jest ani kruche, ani wilgotne – ma mokrą konsystencję, jest treściwe

Poezja smaku
Ciasta z białek 142

niezwykle puszysta.   *** Czekoladowe ciasto na białkach PRZEPIS TUTAJ Wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe ciasto wykonane na samych białkach.   *** Zebra – ciasto z białek PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczny, mocno maślany i wspaniale puszysty wypiek. Polecam!   *** Piankowiec bezowy z malinami PRZEPIS TUTAJ Lekka jak piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo(...)ustach!   *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ Pyszne ciasto z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami to prosty i szybki sposób na pozbycie się nadwyżki białek :))   *** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ Puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne.   *** Puszysty sernik na białkach PRZEPIS TUTAJ Puszysty, delikatny

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania