Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkilodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając jednocześnie przy tych samych(...)mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, masło do posmarowania papieru, cukier demerala do posypania, 4 łyżki migdałów w płatkach, 600 g jabłek. Tarta - krem frangipane
SzczyptaSmaQproszku do pieczenia nadzienie około 1200-1300g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych 850-900g) 80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) 60g miodu 50g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem(...)ciasto kruche, może się nieco kleić, lecz niezbyt mocno - gotowe ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na dwie części: większą około 2/3 i mniejszą około 1/3 całości - na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz - większą częścią ciasta wyłożyć dno oraz boki formy do mniej więcej 2/3 jej wysokości - spód nakłuć widelcem - jabłka oczyścić, obrać
Smakołyki BerenikiTo chyba najstarszy przepis z mojego zeszytu, ale zawsze na czasie Składniki mąka pszenna, 500g margaryna, 250g cukier, 1/2 szklanki żółtka, 3 sztuki śmietana kwaśna
Gotowanie moimi oczamiCIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania 1 kostka margaryny Kasia 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany MASA BUDYNIOWA : 1 l mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 1 łyżka kopiasta mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 6 dużych jabłek blaszka(...)tradycyjna jak na zdjęciu WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i ścieramy na tarce margarynę, szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy w drugiej połowie rozpuszczamy budynie z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę i energicznie mieszamy
Sama słodycz i szczypta chilidobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku moim zdaniem nadał mu charakteru retro, który w listopadzie jakoś tak bardzo do mnie przemawia. Ale zacznijmy od jabłek. Żeby spełnić wyzwanie(...)jednym stoisku sprzedawca podpisał jako kosztelę Golden Delicious- zrobiliśmy w domu test i okazało się, że pan się mylił). Szarlotka wyszła cudowna- dzięki różnym odmianom jabłek, nadzienie było urozmaicone. Niektóre jabłka zostały kruche, inne się rozpadły, część była słodka, część kwaskowa- do tego gałka lodów waniliowych i można kwiczeć ze szczęścia. Jakoś tak jednak wyszło, że jabłek
les mirabellesnawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :) Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) kostka margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka
Szczęśliwa kuchniajeden kęs". Dziś mam dla Was pyszne, małe kruche ciasteczka z jabłkową niespodzianką w środku. Kształtem przypominają usta, zaś ciasto smakiem przypomina ciasto francuskie. Pyszne! Składniki: 250g mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, 250g białego sera, jajko, 1/2 szklanki cukru, 2 jabłka. Wykonanie Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i surowe
Z miłości do słodkościlodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony kruchy spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Z białek
Smakołyki Asinawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :) Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) kostka margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzyznać ile ich zjadłam, ale jedno jest pewne – warto było Kruche ciasteczka nadziewane jabłkami z cynamonem i solonym karmelem. Przepyszne! Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
karmelowydań świątecznych, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć wspaniałych ciast tj. baby, makowce, serniki czy mazurki. Od XIX wieku mazurki są w Polsce ozdobą stołu i podstawą Świąt wielkanocnych. Kruche spody pokrywane są bardzo słodką masą, bogato dekorowane. Mój mazurek jest przekładany orzechową masą i musem z prażonych jabłek. Jego przygotowanie jest może trochę czasochłonne, ale efekt końcowy wynagradza(...)skórki jabłek 1 szklanka cukru Składniki na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich 0,5 szklanki gorącego mleka 60 g cukru pudru 75 g masła Składniki na polewę czekoladową: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30 % Dodatki dekoracyjne (takie jak chcecie): 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki płatków migdałów biały pisak dekoracyjny Przygotowanie: CIASTO NA SPÓD Mąkę przesiać
KierunekuchniaSzarlotkę robię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :)Dodatkowo w połączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe. Obecnie mamy
Serce zamknięte w formie pysznościspróbowała kawałek ciasta była tak zachwycona smakiem, że nie obyło się bez dokładki! Sama jako wielka fanka wszelkich serników byłam z siebie dosłownie dumna, że udało mi się wykonać taki smaczny wypiek. Puree z dyni można wykorzystać na wiele przepisów i nie mogłam go ominąć jako dodatek do sernika. Wcześniej wykorzystałam go do korzennego ciasta z jabłkami, który(...)woreczkach foliowych. 1. Przesianą mąkę mieszamy z masłem i roztrzepanymi żółtkami. Zagniatamy dokładnie do powstania kruchego ciasta. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby stwardniało. 2. Spód blachy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce i tworzymy spód lekko ugniatając. Można również od razu rozwałkować i przełożyć placek
Zdrowie i pysznie na talerzuspróbowała kawałek ciasta była tak zachwycona smakiem, że nie obyło się bez dokładki! Sama jako wielka fanka wszelkich serników byłam z siebie dosłownie dumna, że udało mi się wykonać taki smaczny wypiek. Puree z dyni można wykorzystać na wiele przepisów i nie mogłam go ominąć jako dodatek do sernika. Wcześniej wykorzystałam go do korzennego ciasta z jabłkami, który(...)woreczkach foliowych. 1. Przesianą mąkę mieszamy z masłem i roztrzepanymi żółtkami. Zagniatamy dokładnie do powstania kruchego ciasta. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby stwardniało. 2. Spód blachy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce i tworzymy spód lekko ugniatając. Można również od razu rozwałkować i przełożyć placek
zdrowo i aktywnie