Przyznam, że już dawno nie jedliśmy krewetek, bo przyznam, że nam się trochę znudziły. I któregoś dnia, chciałam zrobić coś totalnie "na szybko", bo akurat nie chciało mi się stać przy garnkach. Miałam akurat w lodówce otwarte opakowanie sobrasady z pieprzem z Hiszpańskiego Smaku - mojego sklepu z hiszpańskimi łakociami i winami(...)ponieważ sobrasada jest świetna do różnych sosów, makaronów, świetnie rozpuszcza się dając fajny pomarańczowy kolor, paprykowy podwędzany smak, pomyślałam, że może wyjdzie coś ciekawego. I wyszło. Zupełnie nowe oblicze krewetek. Chłopakom smakowało. Mam nadzieję, że Wam też będzie. Składniki: 500 g krewetek cebula 2 ząbki czosnku 6 plasterków sobrasady z pieprzem lub bez łyżeczka pimnienton picante oliwa
Cytryna&Co.pudełko mini farfalli Barilli w pomarańczowym kolorze, zabarwione marchewką i pomidorem, czyli makaronu dla dzieci, którego jej Dzieci nie chciały jeść ;) Za to my spałaszowaliśmy z przyjemnością. Składniki: 250g krewetek 2 małe lub 1 duża cukinia cebula czosnek słoik sosu tomate frito lub przecieru dobrej jakości (można dosłodzić ksylitolem) oregano bazylia sól pieprz oliwa z oliwek natka(...)oliwie. Zdejmujemy z patelni. Cebulę i czosnek drobno kroimy, następnie podsmażamy razem z bazylia i oregano, dodajemy startą na tarce, na grubych oczkach cukinię. Dodajemy tomate frito i krewetki. Chwilę podgrzewamy. Podajemy z makaronem, posypujemy natką z pietruszki
Cytryna&Co.Panzanella ze stekiem, makaronowa sałatka caprese, tajski makaron z dresingiem z masła orzechowego, miks soczewicowo-ryżowy z krewetkami, tortille z pieczonym batatem i awokado – na koniec zimy mamy dla Was pięć prostych, zdrowych sałatek (jedna zawinięta), które można zamrozić. Pozbądź się oponki zimowej Wiosna u nas za oknem, w sercu i w kuchni. Ukuliśmy nawet hasło, że czas pozbyć(...)dodaje smaku całości. Użyliśmy świderków z mąki z ciecierzycy. Można je kupić w jednej z ogólnopolskich sieci dyskontów. Bardziej na L niż na B ;-). Środa: Sałatka soczewicowo-ryżowa z krewetkami W tym daniu godny uwagi jest sposób gotowania soczewicy i ryżu. Każde z nich gotuje się osobno. Soczewicy charakteru nadaje chorizo, ryż nabiera niesamowitego smaku dzięki dodatkowi kory cynamonowca
Niedzielny kucharzkilku powodów przede wszystkim można je zrobić z wielu składników np. jarmużu, szpinaku czy innych warzyw. Może być wegetariańskie lub nie. U mnie dzisiaj risotto z jarmużem i krewetkami. SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu do risotto - 1/4 kostki masła - 1 szklanka mleka plus woda - oliwa z oliwek, chili, czosnek, rozmaryn - mrożony jarmuż bio - krewetki koktajlowe Na rozgrzanej patelni rozpuść(...)przykryj pokrywką, jak ryż wchłonie wilgoć dodaj jarmuż wodę i gotuj dalej. Wodę dodajemy aż ryż będzie miękki. Na osobnej patelni na maśle przesmaż czosnek i chili , dodaj krewetki i smaż chwilkę, dodaj do risotta. Całość jeśli lubisz możesz posypać serem np. wędzonym solankowym lub parmezanem. Smacznego
SMYKWKUCHNISauvignon, Macabeo i Tintorera, ale też produkty rolne. Za kuchnię odpowiadała Dominika Bień zbloga Nóż i Widelec a wina polewał Jerzy Moskała z Winneokolice. Menu: Przystawki: Pimentos de padron Krewetki z czosnkiem i pimentonem Wine pairing z: Terrazas Navarra Garnacha Blanca 2017 produkowanym przez Unsi Pinxtos z boczniakami i serrano Pinxtos z foie gras z gruszką w winie Oliwki(...)Tapaski podane były z białą garnachą z Nawarry – Terrazas Blanca. Wino miało mocno kwiatowy nos i świeży, owocowy, lekko maślany smak. Dobrze pasowało do lekko pikantnych papryczek i krewetek. Kolejnym daniem był zestaw 2 pinxtos, czyli baskijskich przekąsek w formie kanapeczek z boczniakami i szynką serrano oraz posmarowanych foie gras z gruszką w winie. Do tego Dominika podała
Ugotowane pozamiatanepodlać wodą i gotować około 10 minut. Następnie wlać mleczko kokosowe i ponownie gotować na małym ogniu 5 minut. Wrzucić fasolkę i krewetki, wymieszać. Gotować tak długo aż krewetki zrobią się różowe. Na koniec wrzucić kiełki, w razie potrzeby doprawić do smaku i gotowe. Podawać z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. Danie pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńlaskowe i mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy jeżynami po wierzchu i pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Fot: Magda Pawlak z Home Photo Shot Krewetki w panierce tabasco(...)już nieco bardziej pracochłonna wersja, ale za to goście cię pokochają, jeśli im je zaserwujesz. Są też pyszne w kanapce shrimp po boy . Składniki na 4 porcje: min 24 krewetki średniej wielkości (lub więcej jeśli masz, bo szybko znikają) olej do smażenia mąka do oprószenia krewetek sos tatarski wymieszany z tabasco do podania Panierka: 100 g mąki pszennej
Ugotowane pozamiatanePyszna rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i ananasem oraz batatem. Zupę zrobiłam na mleczku kokosowym, z chili bo lubię na ostro. Do tego rozgrzewający imbir. Zupa jest tak dobra(...)szybko znika. Uwielbiam azjatyckie smaki. Podałam ją z ryżem. 1 batat 1 cebula mała 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1/2 papryczki chili 1 limonka 25 dag krewetek 1/3 ananasa świeżego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej olej kokosowy sól, pieprz 400 ml mleczka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki przyprawy
wesoła kuchniazawierają więcej niż 5 składników, lepiej ich nie kupujecie. Sałatka z pieczonym awokado jest niezwykle łatwa do zrobienia i gotowa jest w 20 minut. Od siebie dodaliśmy do przepisu krewetki, żeby sałatka była bardziej sycąca. Możecie spokojnie je pominąć lub dodać do jej np. pieczone mięso. Składniki: 2 dojrzałe awokado 3 placki tortilli (najlepiej domowych) 200 g krewetek(...)brązowieć, wyjmij tackę z piekarnika. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić wrzuć na nie dwa rozgniecione ząbki czosnku. Smaż przez krótką chwilę, następnie dodaj krewetki obrane z pancerzyków. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Posól i popieprz. Krok 4 Rozłóż sałaty na talerzach, wyłóż na nie chipsy z tortilli, pestki i nasiona
Niedzielny kucharzłyżka drobno posiekanego koperku sok z cytryny (do smaku) pieprz czarny mielony 8 kromek jasnego pieczywa tostowego majonez (do posmarowania tortów z zewnątrz) ogórek świeży (do ozdoby) małe krewetki (do ozdoby) listki świeżego szpinaku (do ozdoby) kawior (do ozdoby) rzodkiewka (do ozdoby) pasta z łososia (do ozdoby) posiekaj drobno łososia (bez plasterka do ozdoby). Wymieszaj z serkiem, ziołami, dopraw(...)kromki pieczywa, układając jedną na drugiej tak, by otrzymać 2 torty składające się z 4 kromek, gdzie ostatnia nie jest posmarowana (możesz oprócz serka ułożyć na kromkach np krewetki, ugotowane jajko czy ogórka) posmaruj wierzch ostatniej kromki majonezem (możesz posmarować całe torciki, tylko wtedy nie będą już „naked” ) i ułóż na nim dekoracje przełóż torciki na talerze wyłożone listkami
SandraFrej.comzbrązowieje i będzie chrupki i łamliwy. Przełóż na ręcznik papierowy i osącz z oleju, potem pokrusz na mniejsze kawałki. Usmaż w ten sposób wszystkie płaty papieru ryżowego. Krok 2 Krewetki obierz z pancerzyków. Usmaż je na oleju, na którym smażyłeś papier – po 2 minuty z każdej strony. Krok 3 Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź(...)wody jeśli sos jest za gęsty. Krok 5 Umyj warzywa. Marchew obierz i pokrój w słupki, papryki w krótkie paski. Krok 6 Wyłóż do miseczki makaron, ułóż wokół warzywa, krewetki, kiełki i chipsy ze smażonego papieru ryżowego, posyp sezamem, polej sosem. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Sajgonki bez zawijania, czyli spring rolls bowl pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzWykwintnie, choć banalnie prosto. No chyba, ze porywacie się na samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego - a wybieram gotowe, ale czytam skład ;) Składniki: - płat gotowego ciasta francuskiego - ok 10 krewetek (używam mrożonych gotowanych) - 3 plastry ananasa z puszki - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki keczupu - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - natka pietruszki do dekoracji - łyżka masła - trzy ząbki czosnku - jajko Ciasto francuskie(...)robimy sos koktajlowy: Mieszamy keczup, majonez i musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ananasa kroimy w kostkę. Do wystudzonych, upieczonych koszyczków wykładamy po łyżeczce sosu koktajlowego, układamy krewetkę ogonkiem do góry, kostkę ananasa i ozdabiamy listkiem pietruszki. Smacznego
Cook&Lovepodanych składników wyszły 2 porcje 100 g makaronu ryżowego wstążki Pół kostki tofu 2 jajka Garść kiełków (w oryginale fasoli, u mnie rzodkiewki) Sos sojowy Sos rybny Sproszkowane krewetki Łyżka cukru brązowego Płatki chili Olej do smażenia Orzeszki ziemne i limonka do podania Zanim przystąpimy do gotowania warto przygotować sobie wszystkie składniki tak, żeby były pod ręką w formie(...)olej, około 2 łyżek Wbić jajka i mieszać delikatnie aż zaczną się ścinać Dorzucić tofu, kiełki, cukier, płatki chili, podsmażać chwilę cały czas mieszając Dodać odcedzony makaron, sosy, sproszkowane krewetki, mieszać żeby makaron równomiernie pokrył się sosami i przyprawami Trzymać na ogniu tylko chwilę, żeby makaron nie zrobił się suchy Przełożyć gotowy makaron na talerz, przybrać kiełkami, cząstkami limonki
HealthyCreationscały urok potrawy skrywa się w mieszance aromatycznych przypraw i chrupiących orzeszkach piniowych. W zależności od nastroju możecie przygotować to danie bez białkowych dodatków lub dodać coś ekstra np. krewetki lub pierś z kurczaka – oba składniki świetnie się komponują z egzotycznym ananasem *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Zagotuj wodę(...)limonki, sok z pomarańczy, chilli, kumin, kolendrę, kurkumę. sos rybny, sól i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Na patelni lub w woku roztop olej kokosowy, wrzuć ananasa i jeśli dodajesz krewetki lub kurczaka to wrzuć je też na patelnię. Smaż około minuty. Wlej sos i gotuj kolejne 4 minuty co jakiś czas mieszając. Dodaj makaron i smaż jeszcze przez
Eat me! Fit me!