mrożonych krewetek 150 g boczku 4 jabłka czerwona papryka 2 cebule 2 łyżki sosu sojowego 100 ml wódki pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki chili Przygotowanie Krewetki rozmroziłem, przyprawiłem imbirem oraz chili, a następnie zalałem sosem sojowym wymieszanym z wódką. Odstawiłem do lodówki na 20 minut. Boczek pokroiłem w kostkę, a resztę składników na kawałki. Na patyczki(...)nadziałem na przemian krewetki, boczek, cebulę, paprykę i jabłka. Szaszłyki grilowałem ok. 8 minut, często je obracając
R'n'G KitchenSkładniki 1 litr bulionu kalafior 12 krewetek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 łyżki oliwy świeży koperek do posypania sól, pieprz Przygotowanie Kalafior podziel na różyczki, ugotuj w bulionie, dodaj pokrojone(...)kostkę ziemniaki. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie i dodaj do zupy. Gotuj przez około na 20 minut na małym ogniu. Zupę zmiksuj blenderem, przypraw do smaku. Krewetki obierz z pancerza zostaw tylko ogonek. Podsmaż je na łyżce masła, z każdej strony po 2 minuty, przypraw solą. Rozlej zupę do miseczek i włóż po 3-4 krewetki
KukuleczkiPonieważ krewetki uwielbiamy pod każdą postacią, a takich w chrupiącej tempurze jeszcze nie próbowaliśmy, czas przyszedł i na nie. Krewetki są mega pyszne, chrupiąca skorupka pod którą jest miękkie wnętrze. Do tego sos z mango dopełnia całości, lekko słodkawy i kwaskowaty, pyszny. Zapach kokosu podczas smażenia jest rewelacyjny, polecam. Krewetki w tempurze kokosowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedzisiaj w zamrażarce mam jej sporo ( mimo pakowania musu do słoików ). Od czasu do czasu wyciągam trochę, rozmrażam i przygotowuję z niej posiłek. Dzisiaj zupa z dyni z krewetkami. Pycha. Składniki: dynia ( ilość tyle co mała dynia ) 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki Ok 2 ½ bulionu warzywnego Sól chili sól opakowanie krewetek ( około(...)dynią ) po umyciu / obraniu kroimy na kawałki ( nie ma szczególnego znaczenia na jakie duże ) i gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dokładnie miksujemy. Dodajemy krewetki. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy solą i chili do smaku. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. I teraz wystarczy już tylko podać. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyKolejny pomysł na kolorową sałatkę. Potrzebne nam będą: 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 2 cukinie, 3 marchewki, 1 cebula, oliwa z oliwek. Ta sałatka świetnie komponuje się z krewetkami. Przygotowanie: Umyć paprykę i cukinię. Obrać marchew i cebulę. Wyczyścić paprkę w środku. Pokroić na cieniutkie plasterki. Cukinię i marchewkę pokroić w cieniutkie batoniki. Poszatkować cebulkę. Na patelni podgrzać(...)miarę możliwości pozostały chrupiące. Chodzi o to, by ich nie rozgotować. Przed podaniem warzywa można posypać ziarnkami sezamu lub poszatkowaną kolendrą. Całość świetnie komponuje się z krewetkami. Smacznego Pozdrawiam serdecznie. Beata Z mojego Instagramu : Salatka warzywna i krewetki. #healthy #healthyfood #instafit #instafood #fit #fitness #followall #foodphotography #foodporn #crab #crevette Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared
MODA NA BIOłyżeczki pasty chilli sok z pół limonki 1 por 125 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu rybnego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Omułki, krewetki, rybę pokrojoną w kostkę 2 cm na 2 cm, 1 łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem. W garnku(...)przez 25 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Następnie zupę blendujemy tak aby powstało puree (używamy blendera) i dodajemy mleczko kokosowe. Następnie dodajemy wcześniej zamarynowane omułki, krewetki i rybę wraz z marynatą i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min aż ryba zacznie się rozpadać. Przyprawiamy do smaku pieprzem ,solą , pastą chilli i resztą
Niezły Młyneknajmniej 40min. Przed przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu do miseczki, wystudzić i namoczyć w zimnym już bulionie szafran. Dorsza należy oczyścić z reszty ości, skóry i wymyć. Krewetki polecam przelać ciepłą wodą. Sama Paella to bardzo proste wbrew pozorom danie. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulkę i czosnek siekamy na drobno, pomidory parzymy i obieramy(...)grubości i delikatnie go przesmażyć z odrobiną soli, pieprzu i czosnku. Gdy ryż będzie miał odpowiedni stopień twardości dodajemy posiekane zioła i szczypiorek, w naszą Paelle wkładamy krewetki ogonkami do góry a na nie wykładamy obsmażonego dorsza i przykrywamy wszystko na minimum 4-5 min. Po tym czasie danie będzie gotowe do podania. Cytrynę pokrójcie w cząstki
Kuba Gotujemięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku, drobno posiekany 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego świeżo mielony pieprz Sos do maczania(...)Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Farsz: Zamrożone krewetki należy wcześniej rozmrozić i oczyścić. Tak przygotowane krewetki drobno siekamy i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy
Smakowity Blog Kulinarnyporcje: 1/2 kg krewetek surowych 6 ząbków czosnku 100 ml wina białego pół wytrawnego sól Falksalt pieprz szczypta chilli 1 łyżka masła klarowanego oliwa z oliwek Wykonanie: Krewetki włóż do szklanej miski, wyciśnij czosnek na prasce. Na rozgrzanej patelni dodaj masło i oliwę z oliwek. Smaż krewetki , doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli i zalewamy winem. Po około
Bike By LifeVannamei) 1 marchewka 1/2 zielonego ogórka kiełki rzodkiewki 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 100 g makaronu ryżowego sos sojowy natka pietruszki (suszona lub świeża) szczypiorek sól Przygotowanie: Krewetki podsmażamy przez parę minut na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Delikatnie solimy do smaku. Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy(...)sojowego. Wlewamy na talerzyk wodę i zamaczamy w niej arkusz papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce i na jego środku układamy trochę makaronu, jedną krewetkę oraz paski marchewki i ogórka. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki. Papier ryżowy zawijamy ku górze, tworząc w ten sposób sakiewkę. Zamykamy ją wykałaczką. Górę sakiewki przewiązujemy szczypiorkiem. Można je podawać
Taste Therapyryby to moja achillesowa pięta. Niby wiem co i jak, ale najczęściej to najprościej - albo filet dorsza w panierce, albo łosoś z piekarnika, albo ryba w zapiekance. Szaleństwem są krewetki trzy razy w roku, o innych owocach morza nie wspominając. W restauracji zamawiam chętnie, ale sama w domu już taka odważna nie jestem. Obecność Doroty Wellman sprawia(...)kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara, ale zostanę raczej przy krewetkach :) Jest w czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami, a na święta obowiązkowo - skorzystam. I na pewno
bistro mamaserwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Wykonanie: Kurczaka kroimy na kawałki ok. 1,5 cm x 1,5 cm, solimy i podsmażamy na oleju sezamowym do lekkiego zarumienienia. Krewetki rozmrażamy (jeśli trzeba), obieramy, dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej ilości osolonej wody(...)wyjąć je przed podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się „przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym, pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą
PatchworkZostałam szczęśliwą posiadaczką wędzonych krewetek, są pyszne, zniknęły zaskakująco szybko, uratowałam trochę do sałatki. Jeśli uda się Wam zakupić takie krewetki polecam zrobić ową sałatkę, zapraszam. Podałam sałatkę na liściach sałaty lodowej. Sałatka z wędzonymi krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekrewetek tygrysich obgotowanych(...)pomidor pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 60 ml białego wina sól pieprz pomarańczowy natka pietruszki Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na maśle, dodać wino, ułożyć krewetki i dodać pokrojony w kostkę pomidor. Krewetki obrócić . Smażenie nie powinno trwać długo , zaledwie kilka minut. Pod koniec posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatwekońcowy i tak będzie zadowalający- zawsze!- dlatego też przyrządzam je dosyć często, tak jak dania z makaronem :) Dzisiejsze risotto przygotowałam ponownie z dynią, tyle, że tym razem z krewetkami i pestkami dyni, podlane białym i słodkim winem oraz doprawione gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z dynią. Całe danie tworzy prostą, słoneczną, spójną i wyborną kompozycję smaków :) Porcja(...)kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu (i postępować tak, aż do wyczerpania się bulionu). Przy wlewaniu ostatniej porcji bulionu dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz krewetki. Kiedy już risotto będzie gotowe, należy doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszać z masłem. Posypać świeżym, posiekanym koprem oraz (opcjonalnie) startym serem. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca