arkuszy wodorostów nori Zaprawa do ryżu: 4 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru szczypta soli przykładowe dodatki: łosoś (ok. 200 g) awokado paluszki krabowe (jedno opakowanie) sałata lodowa krewetki (ok. 150 g) ogórek Sushi - Temaki - Sposób przygotowania: Ryż dokładnie wypłukujemy w wodzie. Czynność tę należy powtarzać do momentu aż woda w której płuczemy ryż stanie się całkowicie przejrzysta(...)górny róg i prawy dolny zwijamy do części wewnętrznej tworząc rożek. Brzegi "sklejamy" odrobiną wody" lub niewielką ilością ryżu. Przykładowe łączenia składników: paluszek krabowy łosoś krewetka awokado łosoś awokado ogórek sałata lodowa krewetki sałata lodowa awokado ogórek Do sushi warto podać: - marynowany imbir który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować
Słodka Stronakawałki sushi najczęściej macza się w sosie sojowym, a w międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego imbiru celem oczyszczenia kubków smakowych. Wybrane dziś składniki: sprasowane płaty glonów nori łosoś wędzony krewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane) paluszki krabowe marynowana tykwa awokado zielony ogórek strzępiasta sałata (np. fryzyjska) majonez mascarpone chrzan wasabi (polecam w proszku) sezam czarny i biały Przygotowanie : Wszystkie(...)majonezem. Maki z tykwą i ogórkiem, obwinięte łososiem. Uramaki z łososiem, mascarpone i awokado, posypane czarnym i białym sezamem. Futomaki z awokado, majonezem i paluszkami krabowymi. Nigri z krewetką. Podawanie Sushi podajemy na dużej tacy, desce lub talerzu, z której wszyscy mogą się częstować. Każdy wybiera kawałek dla siebie korzystając z drugiej strony pałeczek — tej grubszej (cieńsza strona
Food SquareKrewetki uwielbiam, w każdej postaci. Dzisiaj w bardzo pikantnej, tajskiej odsłonie. Na przygotowanie tego dania wystarczy 15 minut. Więc(...)dzieła! Skladniki na 2-3 porcje: mleczko kokosowe 165 ml łyżka zielonej pasty curry (skład: chili, trawa cytrynowa, czosnek, sól, szalotka, galangal, kmin, limonka) 250 g krewetek 1 cukinia kilka liści mięty natka pietruszki ryż Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zieloną pastę curry i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy krewetki i dusimy, aż się
Smakowity Blog Kulinarnyskorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty curry mającej w składzie: chili, trawę cytrynowa, czosnek, szalotkę, galangal, kmin, limonkę kaffir. Składniki: 500g dużych krewetek 1 łyżka oleju arachidowego 1, 5 litra wody 2 łyżki zielonej pasty curry 2 male czerwone papryczki chili, pozbawione nasion i drobno posiekane 1 łyżeczka startego świeżego imbiru(...)kolendry 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 2 szalotki Fasolka szparagowa, drobno pokrojona Przygotowanie: W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 minut krewetki (wcześniej rozmrożone). Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa: szalotkę , papryczki chili, imbir, paprykę żółtą i zielona, cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy
Smakowity Blog KulinarnyMiały być serwowane krewetki z chili i pietruszką, jednak ich ilość okazała się mniejsza niż początkowo założono, więc w celu uratowania obiadu powstał makaron z sosem krewetkowym zainspirowany początkowym zamysłem. Ratunek zawdzięczamy A., który zamiast sałatki wolał konkret, rzucając hasło: makaron(...)Składniki na 2 porcje: 200-250g makaronu ½ papryczki chili Ok. 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 150 g śmietany – 18 % 150 g rozmrożonych krewetek koktajlowych/ obranych grenlandzkich Sól Pieprz Przygotowanie: Czosnek i chili posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać pietruszkę i krewetki. Smażyć ok. 1,5 minuty. Dodać śmietanę. Chwilę dusić
Fabryka pomysłówważne, że wybornie smakuje. Samo zdrowie!. Najlepszej jakości oliwę oraz sos vinegar znajdziecie na stronie Hiszpańskich Delikatesów . Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu 10-15 dag krewetek koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 6-7 pieczarek oliwa z oliwy 1 łyżka sosu limonkowego lub cytrynowego vinegar, lub świeży sok z limonki świeża bazylia sól pieprz(...)patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno pokrojoną paprykę i pieczarki, lekko solimy. Gotowe przekładamy do miski. Na pozostałej oliwie smażymy drobno posiekany czosnek, gdy się przyrumieni dodajemy krewetki z łyżką sosu vinegar, lekko solimy. Czas pieczenia krewetek nie dłuższy niż 3 minuty. 3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na patelni, doprawiamy do smaku i dodajemy świeżo zmielony
Apetyczna babeczkagrzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posól i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki chili i odrobinę pasty curry.Odced(...)kiełki fasoli mung. Dołóż kawałki kurczaka do zupy i chwilę gotuj. Są cienkie więc nie potrzebują dużo czasu. Spróbuj i przypraw do smaku. W miseczce połóż krewetki i kiełki fasoli mung i zalej gorącą zupą. Smacznego
Anioły w kuchniskład zestawu Hiszpańska uczta z owocami morza dla 4 osób , wchodzi zupa z owocami morza lub czosnkowa, talerz degustacyjny ( krokieciki z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmary po andaluzyjsku, krewetki, kiełbaski chorizo, tortilla hiszpańska, marynowane oliwki), deser i lampka wina lub napój bezalkoholowy. Drugi zestaw zamiast talerza degustacyjnego zawiera paellę, jedno z typowych dań kuchni hiszpańskiej. Po wejściu do restauracji(...)która jest doskonałą przyprawą, często stosowaną w hiszpańskiej kuchni. Po zupie na stole zagościła paellla z owocami morza, podana tradycyjnie na specjalnej patelni, nazywanej paellera. W paelli były kalmary, krewetki i małże. Jak widać na załączonym zdjęciu, paella bardzo nam smakowała ! Obok paelli pojawił się talerz degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie
Kulinarne przygody Gatitypoddałam się. Gofrowałam ponownie. Tym razem wytrwanie. Monochromatycznie. Jednak zgodnie z opisem bloga... Pomysł na smarowidło podsunął mi Stwórca. Zupełnie niechcący. Zainspirował mnie jak pożerał tosta wypchanego krewetkami skąpany po paliczki w ketchupie. Cóż, postanowiłam mu sprawę trochę ułatwić. Tak sobie wykombinowałam. I jest :) Krewetkowa pasta/masło/smarowidło... Jak zwał, tak zwał. W każdym bądź razie okład(...)Niedzielny poranek. Gofrowanko. I szamanko. To jest to! 3-4 łyżki surowych krewetek (w wodzie) 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego koperku sól, pieprz do smaku Krewetki wymieszałam z łyżką masła i podpiekłam 10 min. (150 st.). Wystudziłam. Następnie dodałam resztę masła (rozpuściłam je w mikrofali), koperek, sól, pieprz i całość zblendowałam. Masę przełożyłam do foremki
bastalenakostki) - sól i świeżo mielony pieprz - 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół na pół) Dodatkowo: - prażone płatki migdałów (na suchej patelni) - po 3-4 krewetki grillowane na porcję W garnku rozgrzać oliwę lub olej. Dodać pokrojoną w większą kostkę obraną cebulę. Lekko zrumienić. Dodać zmiażdżony czosnek. Mieszając chwilę podsmażyć (nie przypalić). Zalać bulionem (można(...)następnie wszystko zmiksować, używam ręczny blender. Uzupełnić wrzącą wodą, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Można również dodać łyżeczkę zapachowego oleju kokosowego, tak dla odmiany. Ja dodałam krewetki grillowane, ale równie dobrze można je podsmażyć na minimalnej ilości oliwy (lub suchej patelni) z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich. Smacznego
Smaczne Zdrowepatelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek. Kiedy czosnek się lekko zrumieni usuwamy go. Dodajemy świeże lub rozmrożone, umyte i pokrojone owoce morza ( oprócz krewetek) i smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli(...)wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty. Na osobnej dużej patelni na łyżce oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone na pól. W międzyczasie gotujemy makaron na bardzo al dente( u mnie 8 min). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy owoce morza z sosem, delikatnie mieszamy
Mia Cucina Sofietaoleju szczypiorek 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 150 ml bulionu kurczakowego 4 kaffir liście ok 400 gr łososia ok 250 gr krewetek 1 łyżka sosu rybnego 2 łyzki sosu sojowego ryż, natka pietruszki lub kolendry Wykonanie: Na rozgrzanym oleju smażymy szczypiorek I imbir ok 1 min. Dodajemy paste curry. ( Pamiętajmy(...)Smażymy 1 minutę Dodajemy bullion kurczakowy, kaffir liście, mleko kokosowe. Trzymamy ok 1 min do połączenia składników. Dodajemy łososia. Trzymamy od momentu zagotowania ok 2-3 min.Teraz dodajemy krewetki sos sojowy I rybny. Trzymamy minute I zabieramy z gazu. Jeżeli będziemy trzymać dłużej- nasze krewetki będą twarde. Gotujemy ryż- I obiad gotowy. Śmieję się , że ugotowanie
Smaki Edytyłyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle 1/4 limonki + ryż jaśminowy lub makaron ryżowy 1. Imbir ucieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy na pół i pozbywamy się pestek można pokroić(...)cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone krewetki. Zalewamy zupą i podajemy z kawałkiem limonki. Posypujemy zieloną częścią dymki. Smacznego
Tajskie smakijada się takie bogate jajecznice bo to znakomity pomysł aby na jednym talerz znalazły się różne składniki połączone jajami. A ponieważ w mojej lodówce były dziś i szparagi i krewetki i jaja więc takie danie powstało szybciutko ku uciesze zjadających. Macie ochotę? czy każdy składnik wolicie osobno? Jajecznica na bogato z krewetkami i szparagiem - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś zaproponuję Wam pyszną przekąskę na jesienne wieczory, panierowane chrupiące krewetki w dipie koktajlowym. Moja córka uwielbia :) Czytaj więcej
Ana Mari's world