zrobię za mało ostre to prostestują. Lubicie jambalayę? To danie przyrządzam na wiele spososób. Ostatnio robiłam je z pomidorami . Najczęściej jednak gości u mnie jambalaya na ostro z szynką, krewetkami i curry. Dzisiaj właśnie przyrządziłam podobne danie ale dodałam jeszcze kurczaka. To danie można komponować z różnymi warzywami i mięsem, nawet z kiełbasą! Jambalaya przepis Składniki: 250 g ryżu(...)kostka bulionowa, warzywna i bio 1 mała żółta papryka 1 mała czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 duży por 3 łyżki natki pietruszki 300 g gotowanej szynki 150 gotowanych krewetek 200 g grillowanego kurczaka 2 chili, czerwone i zielone 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu lub wedle smaku 2 łyżeczki curry w proszku 2 łyżki oliwy do smażenia Ryż wypłukaj
codojedzeniaząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 2 garści ugotowanej zielonej fasolki 200 g zielonego groszku Poltino 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 2-3 nitki szafranu (lub barwniku do ryżu - colorante) 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz oliwa z oliwek EV 1 cytryna Wykonanie: Najpierw robimy(...)rozłożone. Jeśli Wasze palniki są małe, paellę można przygotować w piekarniku, przykrywając ją uprzednio folia aluminiową. Gdy woda się lekko wchłonie na wierzchu układamy krewetki, przykrywamy. Mniej więcej po 25 minutach paella jest gotowa, ale musimy kontrolować miękkość ryżu, w zależności od tego jaki mamy gatunek. Jeśli zauważymy, że mamy za mało płynu, zawsze
Kulinarne przygody Gatityśledzi nam nigdy nie zabraknie. Składniki: na 4 porcje 5 filetów śledzia matias, 8 kromek chleba, 1/2 kopru włoskiego, 160 g selera w słoiku, 12 gotowanych krewetek, 1 jabłko, 2-3 łyżki majonezu, 2-3 łyżki śmietana, cytryna, koperek, sól, pieprz Ewentualnie: musztarda ziarnista Koper włoski kroimy cieniutko nożem lub na mandolinie, wkładamy do miski z zimną wodą(...)śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem - możemy dodać musztardę ziarnistą. Kromki chleba smarujemy masłem, układamy seler, następnie kawałki śledzia, pokrojone w słupki jabłko, cieniutkie plasterki kopru włoskiego i krewetki. Całość polewamy sosem majonezowym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Plate of JoySkładniki: miks sałat czarne oliwki czerwona cebula – w piórka jajka ugotowane na twardo – pokrojone w grubą kostkę krewetki – usmażone an maśle z dodatkiem czosnku i pietruszki – pokrojone w mniejsze kawałki kilka truskawek pokrojonych w grubą kostkę Dressing: 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka wody 1 łyżeczka miodu 1 ząbek(...)czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki sałatkowe układamy na talerzu. Polewamy dressingiem. Artykuł Sałatka z krewetkami i truskawkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpoświecono na nie sporo czasu, a w rzeczywistości jest gotowe w pół godziny. Smakuje przy tym naprawdę pysznie. Polecamy, spróbujcie. Składniki: Podane składniki wystarczą na cztery porcje. Pulpety: Opakowanie krewetek 200 g 4 łyżki szczypiorku 4 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka utartych nasion Chiński rosół: 500 ml rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego(...)pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Krewetki, szczypiorek i kolendrę włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Zwilż ręce olejem i z masy utocz pulpety, mniejsze niż piłeczka pingpongowa – powstanie ich około 14. Włóż
Niedzielny kucharzdrobno ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać mleczko kokosowe i śmietanę. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałeczki. Łososia, krewetki dodać do zupy i gotować około 1 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać i serwować. Pycha polecam
Kuchnia PokoleńSkładniki: 100 g krewetek 1 łyżka majonezu 1 łyżka serka śmietankowego 1/2 papryki czerwonej sól, pieprz sok z cytryny szczypiorek 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Z krewetek usunąć … Czytaj dalej Skaldjur på rågbröd – kanapki z sałatką krewetkową
czarrna od kuchniArtur. Ja tylko spisywałam co wszystko dodawał i jak to robił. Było pyszne, nie mogliśmy przestać jeść . jest to duża porcja,Pięć dorosłych osób naje się do syta. Krewetki umyć i dokładnie odcedzić, mule umyć za pomocą drapaka. Jeśli któraś muszelka będzie otwarta to puknij w muszelkę. Jeśli się zamknie to oznacza że jest dobra, ale gdyby się(...)również umyć i osuszyć. Skropić owoce morza sokiem z cytryny. Na patelnię dodać masło i oliwę, rozgrzać. Wrzucić pokrojone drobno ząbki czosnku i połowę posiekanej natki pietruszki. Pierwsze wrzucić krewetki i przegrzebki oraz homara. Smażyć 1 minutę. Zdjąć owoce morza z patelni, przykryć. Do dużego garnka wlać masło z patelni i wrzucić mule. Przykryć garnek i podgrzewać, potrząsając garnkiem
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 opakowanie krewetek mrożonych (225 g) 1 cebula 1/2 papryki 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1/2 słoika kiełków fasoli mung 1 łyżka grzybów mun w paseczkach 1 łyżeczki … Czytaj dalej Spaghetti z krewetkami
czarrna od kuchnioleju. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę, czosnek, potarty imbir, posiekaną chilli i smażyć 30 sek. Dodać pokrojone drobno papryki i smażyć kolejne 3 minuty. Cały czas mieszać. Do woka dodać krewetki, smażyć 1 minutę. Teraz już czas na makaron, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajko i smażyć mieszając 1 minutę. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry. To już
Kuchnia PokoleńTAJSKA ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI, pomidorkami i mnóstwem kolendry... Artykuł TAJSKA ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki: 150 g krewetek w oleju(...)czosnkiem (2 opakowania) 1/2 pora 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 1/2 czerwonej papryki 3-4 połówki brzoskwiń z puszki 2 saszetki sosu 1000 wysp Fanex … Czytaj dalej Sałatka z krewetkami
czarrna od kuchnigłówne. SKŁADNIKI 1/2 dużego korzenia selera 1 średniej wielkości korzeń pietruszki 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 225 g krewetek białych koktajlowych 225 g mieszanych owoców morza (skorupiaków i mięczaków) 500 g filetów z dorsza bałtyckiego 200 g ryżu sól, pieprz mały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Korzeń selera obrać(...)garnka lub wybrać sitkiem (marchewki nie wyrzucać). W osobnym garnku ugotować do miękkości ryż według instrukcji na opakowaniu. Filety z dorsza umyć, wyciągnąć dokładnie ości i pokroić w kostkę. Krewetki i owoce morza przełożyć do dużego sitka i opłukać dokładnie zimną wodą. Do wywaru warzywnego dodać rybę i owoce morza, po czym gotować 15 minut. Następnie wsypać ryż, dodać
Passions hobbies lifeosób) - 250 g krewetek black tiger - 200 ml mleka kokosowego - 100 g orzechów nerkowca - 1 papryczka chili - 1 cm czerwonej pasty curry - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka soli - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 pęczka kolendry(...)garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili, podsmażamy. dorzucamy krewetki, podsmażamy około 5 minut, uważamy, żeby nie zrobiły się gumiaste, dolewamy mleko, doprawiamy pastą curry, curry, solą i kurkumą, dusimy minutkę, dodajemy nerkowce i posiekaną kolendrę, mieszamy. konsumujemy z ryżem lub makaronem lub świeżym pieczywem
Gocha gotuje!