sosu: Sok z pomarańczy i limonki wymieszać dokładnie z cukrem, sosem sojowym jasnym i mąką ziemniaczaną. Sposób wykonania: Cebulkę z czosnkiem i łyżeczką cukru podsmażamy na oleju. Dodajemy krewetki i podsmażamy jeszcze przez około 1 minutę. Po czym dodajemy sos. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy ryż dookoła układamy przesmażone warzywa(...)wierzchu krewetki. Przepis na 2 porcję
Przepisy kulinarne babci AntoninyPaella z quinoną, małżami nowozelandzkimi i krewetkami! Jest przepysznie, zdrowo i obłędnie kolorowo ;-) Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować mój przepis na przepyszny i zdrowy posiłek. Owoce morza i ryby są uznawane za jedno z najzdrowszych źródeł białka w naszej diecie, zdecydowanie częściej powinniśmy po nie sięgać niż po mięso, świeże zioła, nadają daniu nie tylko wspaniałego aromatu i smaku(...)sól morska - sok z 1/2 cytryny - szafran - łyżka masła - 1 malutka cukinia - woda - świeże chili WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże i szafran. Całość dusimy przez 4-6 minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy
SMYKWKUCHNIOpis: Tom Yum to tajska, ostra zupa, która przygotowywana jest na bazie bulionu lub wody. Zazwyczaj podawana jest z krewetkami lub kurczakiem. Zupa ma charakterystyczny i znakomity ostro-kwaśny smak. Zupa Tom Yum jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Składniki: 400 ml wody 15 dużych krewetek obranych z pancerzyków 1 puszka mleczka kokosowego 2-3 łyżki pasty(...)podłużne plasterki papryczki chili oraz pastę tom yum. Zupę doprawiamy sosem rybnym oraz łyżką brązowego cukru. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na samym końcu dodajemy surowe krewetki. Całość gotujemy przez chwilę. Z zupy wyciągamy trawę cytrynową, liście limonki kaffir oraz imbir. Następnie dodajemy drobno posiekana szalotkę oraz kolendrę. Zupa jest gotowa do podania
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni. Porcja: 2 osoby Składniki: ½ słoika pasty TomYum House of Asia 1 Mleczko kokosowe House of Asia 12 dużych surowych krewetek 1 szkl. grzybów (enoki, pieczarki, boczniaki itp.) ½ szkl. dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 limonka świeża chili szalotka lub dymka świeża tajska bazylia 2 łyżki Oleju kokosowego House(...)usmaż do miękkości na oleju kokosowym, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Dodaj pastę Tom Yum i połowę mleka, smaż chwilę aż zacznie pachnieć. Dodaj oczyszczone krewetki i mleko kokosowe do uzyskania oczekiwanej konsystencji, doprowadź do wrzenia, gotuj 1-2 minuty. Przełóż do misek, na wierzchu połóż grzyby, plastry szalotki i chili oraz sporą porcję świeżej
SzczyptaSmaQsezon z powodu łatwej dostępności dyni w sklepach warzywnych i supermarketach. Wiele aromatu, cudowny smak i sycące danie jest idealne na jesienne wieczory! Zapraszam do gotowania. Zupa curry z krewetkami i dynią porcja dla 3 osób Składniki: 200 g krewetek (mogą być zamrożone) 1,5 szklanki upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni 70 g makaronu ryżowego cienkiego 3/4 szklanki(...)smażyć wszystko około 3 minuty. Dodać dynię i wszystko razem wymieszać. Wlać bulion, mleko kokosowe, dodać sos rybny, sos sojowy i lekko do smaku dodatkowo posolić. Wymieszać. Zagotować. Dodać krewetki i gotować około 2 minuty. Dodać makaron ryżowy i pozostawić pod przykryciem na około 5 minut. Spróbować i ewentualnie dosolić. Podawać. Smacznego
Jaglusiadalej rządzą makarony! Dzisiaj proponuję bezglutenowe spaghetti z komosą z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Bardzo aromatyczne, smaczne i syte danie - nie tylko dla bezglutenków ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)posiekany czosnek i zeszklij go przez 1 minutę. Wlej wino, włóż pomidorki i trzymaj na mocnym ogniu, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje, a pomidorki się pomarszczą. Dodaj krewetki i podduś 2-3 minuty z pomidorkami. Dopraw do smaku solą. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekana pietruszką. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaViolaPassion Kolejna odsłona zupy Tajskiej tym razem z polędwiczką kurczeca i krewetką. Składniki:( 8 osób) Składniki: 300g krewetek królewskich 8 polędwiczek kurczęcych podsmażonych bez dodatku tłuszczu zalanych sokiem z limonki 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok z jednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy(...)saszetka sweet chilli z imbrem Bulion drobiowy 1.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie papryki drobno pokrojona Sposób: Sokiem z limonki zalewamy krewetki W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imir korzeń,pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem dodajemy kurczaka
Viola cooks with passionz awokado podane na liściach sałaty rzymskiej Propozycja przystawki oraz lunchu, jedna z moich ulubionych. Zapraszam i życzę pięknego weekendu. Składniki: 200 g podgotowanych oczyszczonych krewetek tygrysich 1 dojrzale awokado 1 garść pomidorków koktajlowych 1 garść oliwek 1 mała ostra papryczka 1 cytryna 1 mała sałata rzymska 1/4 czerwonej cebuli(...)cebulką 2 ząbki czosnku oliwa z pierwszego tłoczenia sól morska pieprz biały 1 garść pokrojonego szczypiorku Wykonanie: Sałatę umyć, osuszyć, rozdzielić listki, ułożyć na talerzach. Krewetki dokładnie opłukać (bardzo ważna świeżość), osuszyć, umieścić w misce, dodać pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe, ostrą papryczkę, posiekaną cebulkę oraz czosnek, pokrojone w krążki oliwki, całość oprószyć solą, pieprzem, skropić
Wino Francja Kuchniakałamarnicy, to użyj tradycyjnego. Na pewno będzie równie smacznie, tylko mniej kontrastowo na talerzu. :) * SKŁADNIKI na 2 porcje 250 g makaronu tagliatelle barwionego atramentem z kałamarnicy 250 g dużych krewetek (obranych i oczyszczonych) pół pęczka natki kolendry (opcjonalnie pietruszki) 2 ząbki czosnku 2 małe cebule dymki 1 czerwona papryczka chili 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól(...)plasterki. Gdy woda się zagotuje, wrzuć makaron, a na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć posiekany czosnek oraz cebulkę i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj papryczkę chili i krewetki. Smaż przez kilka minut. Dopraw solą, jeśli trzeba. Makaron ugotuj al dente i odcedź. Wrzuć go na patelnię i wymieszaj z krewetkami. Posyp posiekaną natką kolendry i natychmiast
Food SquareOwoce morza w sushi Składniki ryż do sushi 250 g nori 5 szt ocet ryżowy 3 łyżki cukier 1 łyżka sól 1 łyżeczka uramaki z krewetkami i łososiem: krewetki … Czytaj dalej Sushi uramaki z krewetkami i łososiem
czarrna od kuchnijest pycha, uwielbiam krewetki. Zrobiłam to danie z sosem Ajwar, który zrobiłam wcześniej. Mam go w słoiczkach w spiżarce, ale możecie ten sos kupić w każdym supermarkecie. Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać posiekaną cebulkę, czosnek, kolendrę, smażyć chwilkę, Seler naciowy pokroić drobno, chilli posiekać, pomidory pokroić w dużą kostkę,dodać wszystko do cebuli. Wymieszać(...)smażyć około 1 minuty. Wlać sos ajvar i wodę, doprawić do smaku solą. Zagotować, wrzucić makaron i gotować tak długo aż makaron będzie prawie miękki. Na koniec wrzucić oczyszczone krewetki i pokrojony w kostkę filet łososia. Delikatnie wymieszać i gotować minutę, może chwilkę dłużej. Obsypać drobno posiekaną pietruszką. Jeśli będzie trochę za gęste, dolać trochę wody i zagotować
Kuchnia PokoleńHosomaki z krewetką w tempurze Przepis na 2 rolki (12-14 hosomaków): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru 4 krewetki w tempurze 3 łyżki oleju rzepakowego kawałek tykwy kawałek marynowanej rzepy 4 łyżki serka Philadelphia szczypta sezamu 2 wodorosty nori Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i(...)resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego, solą, cukrem i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. Tykwę i rzepę kroimy w słupki. Na rozgrzanym oleju smażymy krewetki po 1-2 minuty z każdej strony, następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na bambusowej macie kładziemy nori, delikatni zwilżamy wodą i układamy na połowie cienko ryż, pozostawiając
Mango PapajaRisotto z krewetkami i chorizo, to proste danie z niewielką ilością dobrych składników. Wyśmienity smak(...)krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę o tak intensywnym smaku. Składniki : 200g ryżu do risotto 40ml białego wina 1/4 cebuli 8-10 większych krewetek 100g hiszpańskiej kiełbasy chorizo 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
zobacz ich smakznów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami. Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało. Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree(...)łyżki wody – gotujemy ok. 3-4 minuty. Wlewamy przecier z pomidorów, dodajemy mleczko kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje. Dodajemy krewetki, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem! Świetnym dodatkiem jest świeża kolendra
Ostra na Słodkosycące, pożywne dania. Makaron z pysznymi dodatkami, może być świetnym pretekstem do spędzenia wieczoru w miłym towarzystwie znajomych :) Spróbujcie :) Składniki: Makaron tagliatelle 250 g szpinaku baby 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki(...)czosnku łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i polewamy zimną wodą, aby sie nie sklejał. Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Na rozgrzaną patelnię z oliwa wykładamy czosnek i krewetki. Delikatnie je podsmażamy z każdej strony. Dodajemy umyty i osuszony
ChilliJemy