krewetki - 3802 przepisów (strona:41/254)

Lekkie curry z bakłażanem i krewetkami 176

nadał potrawie lekkości i kremowej konsystencji. Zaprawdę, połączenie tych wszystkich składników w jednym daniu jest niezwykłe i pozwala zaspokoić kulinarne żądze na pyszności! :D Delikatny bakłażan, chrupiąca fasolka, miękkie krewetki w kremowym sosie o cytrusowej nucie pomarańczy i cały zestaw pikanterii w podstawie curry przenoszą nas do dalekich krajów, w których słońce świeci jaśniej, a bryza morska delikatnie chłodzi(...)łyżeczki garam masala 100g fasolki mutant lub groszku cukrowego 1 opakowanie kremowego serka Apetina Naturalny sok z 1/2 pomarańczy 1/3 szklanki wody + 1/3 szklanki wody 300g dużych krewetek (ja użyłam czerwonych Argentyńskich, ale można zastąpić je innym rodzajem lub kurczakiem) sól do smaku Dodatkowo: listki bazylii opiekane pieczywo/ ugotowany ryż Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażana i obie cebule pokrój

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Surówka z rukoli, kopru włoskiego i krewetek 215

Lubię fenkuł. Staram się podawać go w różnych zestawieniach. Tym razem prosta, ale bardzo smaczna surówka z dodatkiem cukrowego groszku, rukoli i krewetek. Użyłam krewetek koktajlowych, oczywiście najlepsze byłyby krewetki duże  - królewskie. Ale i te małe nie są najgorsze ;) Polecam! Składniki 220 g drobnych krewetek koktajlowych (mrożone, obrane, zblanszowane) ok 260 g -1 duża(...)cytryny sos 7 - 8 łyżek. oliwy 1 ząbek czosnku, roztarty 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej 1 - 2  łyżki octu jabłkowego sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku przygotowanie Krewetki ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu - ja swoje gotowałam 3 minuty. Przygotować groszek cukrowy : obciąć końcówki i jeżeli trzeba, usunąć łyko. Wrzucić na wrzątek, gotować 3 minuty. Ma być

Stare Gary
KREWETKI PO TAJSKU NA FIOLETOWEJ MARCHWII 183

łodziach palą się ogniska z węgla drzewnego nad nimi wiszą gary z najlepszym street foodem świata (a może jest to river food...), warto z takiej jadłodajni skosztować wszystkiego, a krewetek to już na pewno. SKŁADNIKI (na dwie porcje): - 8 dużych krewetek (obranych, oczyszczonych) - 1 fioletowa marchew - olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 2 łyżki(...)liści kolendry - sezam biały i czarny - łyżka soku z limonki KREWETKI ZAMARYNUJ  w paście curry, oleju sezamowym i sosie sojowym- powinny być delikatnie pokryte marynatą. Odstaw na 20 minut. MARCHEW OBIERZ i pokrój obieraczką w długie paski, dopraw olejem sezamowym i sosem sojowym, posyp sezamem. Dokładnie wymieszaj i ułóż w gniazdo na talerzu. ROZGRZEJ PATELNIĘ grillową i smaż

Kuchnia bezglutenowa Loli
Orkiszowa pizza z krewetkami po tajsku w mleczku kokosowym 211

. Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy przeciśnięty czosnek, odrobinę soli himalajskiej, pieprzu i liście limonki. Dusimy krewetki zdejmujemy z gazu gdy zostanie minimalna ilość mleczka kokosowego. Ściągamy krewetki i na tej samej patelni rozmrażamy szpinak. W miseczce łączymy składniki na sos czyli: passatę, paprykę słodką, bazylię, czosnek granulowany, pieprz czarny i odrobinę soli himalajskiej. Mozzarellę ścieramy(...)Ciasto wałkujemy lub rozciągamy w dłoniach. Przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nakładamy sos, szpinak, krewetki i posypujemy całość obficie mozzarellą. Pieczemy

Czarnawisienka
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 165

puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka oliwa do smażenia  Wykonanie: Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucić krewetki i smażyć około 3 minuty. Usmażone krewetki wyjąć z garnka. W tym samym(...)kapustę pekińską oraz fasolkę szparagową. Smażyć wszystko razem jeszcze 3 minuty. Następnie do warzyw dodać pastę curry - wymieszać. Wlać mleko kokosowe oraz bulion - zagotować. Na koniec dodać do garnka krewetki. Zupę doprawić do smaku limonką ( sok i skórka ), sosem sojowym oraz rybnym, a także cukrem i ewentualnie sola. Zupę można podać  makaronem ryżowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
Szybki makaron z krewetkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami 141

zrobić to ugotować makaron, a następnie przygotować szpinak, suszone pomidory i krewetki. Proste, szybkie i pocieszające w każdą pogodę! Składniki Ilość porcji: 2 Makaron tagliatelle – 150 g Krewetki – 200 g Szpinak – 100 g Suszone pomidory – 80 g Masło – 20 g Oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku Białe wino Sól i pieprz do smaku(...)będzie al dente. Odcedź i odstaw. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak, suszone pomidory i smaż dopóki szpinak nie zmięknie. Następnie wrzuć krewetki, dopraw solą, pieprzem i smaż około 3 minut, aż krewetki się zarumienią. Na patelnie wlej 1/3 szklanki białego wina i poczekaj, aż odparuje. Następnie wrzuć masło i poczekaj

ale Pysznie
Makaron z krewetkami i szpinakiem 126

dente. Odcedź i odstaw makaron. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i 25 g masła. Dodaj zmielony czosnek, czerwoną paprykę i gotuj do momentu, aż zacznie pachnieć. Wrzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj do momentu kiedy krewetki zrobią się różowe, ale nie do końca usmażone. Dodaj oregano, szpinak i gotuj. Wrzuć wcześniej ugotowany makaron, dodaj(...)masło, parmezan i pietruszkę. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Gdy krewetki będą gotowe dodaj sok z cytryny, wymieszaj ponownie i podaj gorące. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 966,6 kcal Białko: 175,8 g Tłuszcze: 59,9 g Węglowodany: 180,9 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 491,6 kcal Białko: 43,9 g Tłuszcze: 14,9 g Węglowodany

ale Pysznie
Koktajl krewetkowy 188

taki zachwyt, ale krewetkowy koktajl zawsze z dużym sentymentem wspominam. I od czasu do czasu robię.  składniki ( 2 duże lub 4 małe porcje) ok 200 g koktajlowych krewetek ( gotowanych, obranych) 1/2 awokado 2 liście sałaty płatki papryki  garść świeżej kolendry sok z cytryny sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczka sosu Worcestershire  1/2 łyżeczki harissy sól, pieprz przygotowanie  Krewetki rozmrozić, najlepiej w lodówce, po rozmrożeniu osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać składniki sosu. Doprawić do smaku. Z awokado usunąć skórę, pokroić na cienkie plastry, skropić cytryną. Odłożyć 1/4 krewetek, pozostałe wymieszać z sosem. W naczynkach lub kielichach przygotować przystawki. Z boku ułożyć liść

Stare Gary
Szwedzka kanapka z krewetkami 156

jest bardzo proste w przygotowaniu, a niezwykle smaczne i sycące. Przygotowałam te kanapki w dwóch wersjach, na jednej położyłam krewetki na sosie koperkowym, a na drugiej najpierw dodałam krewetki do sosu, wymieszałam je z nim i dopiero położyłam na kanapce i muszę przyznać, że ta wersja bardziej mi smakowała ;) Składniki : 100-150g ugotowanych, małych krewetek(...)sokiem z cytryny i koperkiem, doprawić do smaku salą i pieprzem. Pieczywo posmarować masłem, ułożyć na nim sałatę i jajko, nałożyć sporą ilość sosu, a na nim ułożyć krewetki i przybrać koperkiem.  Druga wersja - krewetki dodać do sosu majonezowo - koperkowego, dokładnie wymieszać i takie kłaść na kanapkę. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Krewetki w sosie pomarańczowym 148

lekko gęstym sosie z pomarańczy. Do szczęścia już nic więcej nam nie potrzeba niż tylko wytrzeć pieczywem talerz do sucha ;) Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 20 sztuk surowych krewetek bez głowy, rozmiar 16/20 2 łyżki masła mąka do panierowania 2 pomarańcze papryczka chili (u mnie w płatkach) sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki grzanki do podania SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA: 1. Krewetki delikatnie oprószamy mąka. Rozgrzewamy patelnie z odrobina masła i smażymy krewetki z obu stron, do czasu, aż zmienią kolor na różowy. Pod koniec smażenia dodajemy chili i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Zalewamy krewetki sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Odparowujemy nadmiar płynu, a następnie zagęszczamy sos łyżką zimnego masła. Krewetki podajemy

W kuchni Katie
Zapiekanka ze szpinakiem i krewetkami 188

koloru. Następnie dodać umyty i wysuszony szpinak. Smażyć aż powstanie papka ze szpinaku. Lekko doprawić solą. Taką masę wyłożyć na makaron. Przykryć, żeby nie wystygło. Przygotowanie krewetekkrewetki oczyścić i skropić delikatnie sokiem z połowy cytryny. Jeśli patelnia po smażeniu szpinaku jest zbyt sucha dodać trochę masełka, wrzucić posiekany czosnek i chilli. Smażyć aż czosnek nabierze złotego(...)koloru. Jeśli chcecie wersję łagodną to nie dodajcie chilli. Wrzucić krewetki i posiekaną natkę pietruszki. Smażyć 1-2 co chwilkę mieszając. Krewetki muszą stracić kolor surowizny. Krewetki rozłożyć na masie ze szpinakiem. Sos – do głębokiego naczynia dodać serek topiony, jajko, śmietanę i dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dokładnie rozmieszanym sosem polać zapiekankę. Można posypać dodatkowo cienką

Kuchnia Pokoleń
Kuskus z krewetkami. 140

Plan był taki: ma być kasza i mają być krewetki. Wybrałam kuskus (czyli niby-kaszę ;)), ponieważ miałam niewiele czasu na przygotowanie obiadu. Do krewetek dodałam cukinię, czosnek, cebulę i pomidory. I wiecie co? To było naprawdę bardzo smaczne. Bardzo. Mąż był szczerze uradowany :) Oczywiście, ja również :) Ostatnio często zabieram ze sobą różne dania z kaszą do pracy. Jest(...)świetna alternatywa dla kanapek. Szczególnie posmakowała mi kasza jaglana z owocami i jogurtem naturalnym. Polecam. Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 1 szkl. kaszy kuskus 1 mała cukinia 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych 2-3 ząbki czosnku połowa papryczki chili natka pietruszki bulion warzywny 1/2 łyżeczki kuminu masło Wykonanie: Krewetki rozmrozić. Warzywa umyć i pokroić w kostkę

zadanie-gotowanie
KREWETKI NA SOLI/ FOREST GUMP 174

Dziś sprzedam wam najprostszy przepis na krewetki- mało pracy, efekt WOW. W filmie  Forest Gump  główny bohater przez zupełny przypadek zostaje głównym dostawcą krewetek w kraju, zbija fortunę i spełnia marzenie swojego przyjaciela z wojska- Bubby- kupuje kuter rybacki. Wprawdzie Bubba nie podaje przepisu na krewetki, tylko wymienia wszystkie możliwości zrobienia jej, więc musiałam coś(...)Pewnie wszyscy widzieli ten film, ja zachęcam obejrzeć go jeszcze raz, bo co może być lepszego od wzruszającej historii o prostym, przyzwoitym chłopcu z Alabamy, który podbija świat. SKŁADNIKI: - krewetki w pancerzach (w zależności od wielkości kilka na osobę) - sól morska - 200 gr majonezu - 30 gr keczupu - łyżeczka tabasco - 50 ml wytrawnego wina musującego PIEKARNIK NAGRZEJ NA 180 STOPNI

Kuchnia bezglutenowa Loli
Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym 200

danie.  Lekko zbliżone do tajskiego Pad Thai, ale to w kolejnych przepisach. Na inny przepis na moim blogu kuchni orientalnej zapraszam: Krewetki z woka. Składniki: 150 g krewetek 1 mały brokuł 1 marchew 1/2 cukinii młodej 2 cm świeżego imbiru 1 cebula 5 ząbków czosnku    1 garść świeżych pędów fasoli mung 400 g mleka kokosowego(...)mała ostra papryczka  1 szczypta kolendry w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki oleju sezamowego Wykonanie:   Na rozgrzany tłuszcz w woku wrzucić umyte i odsączone krewetki, przesmażyć, przełożyć na półmisek. Kolejno do woka dodawać posiekany czosnek i imbir, papryczkę oraz pokrojona w piórka cebulę, podsypać przyprawami wraz z cukrem, chwilę karmelizować, a następnie dodawać pokrojoną

Wino Francja Kuchnia
Makaron z krewetkami i parmezanem 226

opakowaniu w osolonej wodzie, do stanu al dente. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy całą resztę. Krewetki szybko odmrażamy. Wrzucamy je na sito i pod ciepłą bieżącą wodą pozbawiamy krewetki lodowej osłonki. Odsączamy je z wody na sitku lub wyrzucając je na papierowe ręczniki. Cebule szalotki obieramy i drobno siekamy. Drobno kroimy szczypior i bazylię. Z cytryny ścieramy skórkę(...)masło z dwoma łyżkami oliwy. Wrzucamy na gorący tłuszcz drobno posiekaną szalotkę i smażymy do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Wciskamy ząbki czosnku, wsypujemy posiekaną pietruszkę i od razu wrzucamy krewetki. Całość smażymy na małym ogniu, stale mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy startą skórkę. Solimy, mocno pieprzymy. Do sosu dodajemy 2-3 łyżki wody z gotowania

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania