krewetki - 3802 przepisów (strona:37/254)

Tagliatelle w sosie ze świeżych pomidorów z krewetkami 166

pietruszki łyżka masła łyżka oliwy z oliwek 1/2 szkl śmietanki 30% (temperatura pokojowa) 1/2 szkl białego półwytrawnego wina sól pieprz makaron brązowy tagliatelle garść startego sera typu parmezan Wykonanie: Krewetki oczyścić, umyć i osuszyć. Makaron ugotować al'dente. Pomidory wraz z koncentratem i połową natki pietruszki zmiksować za pomocą blendera. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać przeciśnięty przez(...)czosnek oraz posiekaną papryczkę, smażyć chwilę, po czym dodać zblendowane pomidory i wino. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Krewetki posypać delikatnie świeżo mieloną solą. Dodać do sosu pomidorowego i gotować z każdej strony ok 1,5 minuty. Po tym czasie wlać śmietanę i pozostałą natkę pietruszki. Dusić jeszcze

Trufelkowo
krem pomidorowy z krewetkami 150

Dzisiejsza moja propozycja dla Was to krem ze świeżych pomidorów w towarzystwie pysznych krewetek :). Idealna propozycja na obiad z przyjaciółmi lub rodzinką. Krewetki idealnie komponują się z pomidorowym kremem. Składniki na krem pomidorowy: 5 świeżych pomidorów 1 szkl przecieru pomidorowego, np. Łowicz 1 puszka pomidorów w całości, np. Łowicz 1 łyżka koncentratu pomidorowego, np. Łowicz 2 ząbki czosnku(...)posiekanej ostrej papryczki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek pora świeża bazylia sól pieprz oliwa z oliwek masło świeża bazylia Składniki na krewetki: 10 krewetek 1 duży ząbek czosnku 1/3 posiekanej ostrej papryczki masło oliwa z oliwek Wykonanie: Świeże pomidory obrać ze skórki, dodać pomidory z puszki i koncentrat. Wszystko zmiksować blenderem. Obrane marchewki, pietruszkę

Trufelkowo
MAKARON Z KREWETKAMI I KURKAMI W LEKKIM ŚMIETANOWYM SOSIE 354

Dziś mam dla Was mój mały eksperyment: makaron z krewetkami i kurkami w delikatnym śmietanowym sosie... Postanowiłam połączyć, wydawać by się mogło, zupełnie różne składniki i zobaczyć co mi z tego wyjdzie... Okazało się, że danie jest tak pyyyyyyszne, że aż sama byłam zaskoczona smakiem! 🤗😋  Krewetki doprawiłam czosnkiem oraz papryczką chili na lekko pikantnie, kurki natomiast przesmażyłam(...)dokładnie ręcznikiem papierowym. Na tę samą rozgrzaną patelnię wlej pozostałe 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę masła, rozpuść je i dorzuć papryczkę chili drobno pokrojoną (bez pestek). Teraz wrzuć krewetki, posyp je suszonym chili lub w płatkach, 2 łyżkami natki pietruszki, podsmaż je około 2 minuty z jednej strony. Przerzuć krewetki na drugą stronę i dodaj przeciśnięty przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem z ogórka i awokado z krewetkami wg Aleex 134

Dzisiaj zapraszam na przepyszną zupę krem z zielonego ogórka i awokado, którą podajemy z krewetkami i odrobiną pysznej oliwy z papryczką chili, czosnkiem i natką pietruszki. Przepis znalazłam na kwestii smaku i odrobinę go zmodyfikowałam. Nie podałam także zupy w wersji chłodnika, my wolimy ją na ciepło. Przyznaję, że zanim zjadłam ją po raz pierwszy, nie mogłam wyobrazić sobie(...)zupełnie. Zupa jednak smakuje równie dobrze na ciepło. Jeśli taką ciepłą wersję wolimy, schładzamy ją tylko trochę. 10. W tym czasie przygotować krewetki: Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć krewetki bez rozmrażania, dodać posiekaną papryczkę chilli i czosnek. Smażyć krewetki na średnim ogniu przez pół minuty z każdej strony. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem i posypać natką

W mojej kuchni
Makaron z krewetkami 132

instrukcji na opakowaniu. 2. Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy ogon, wyciągamy jelito, dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem (w internecie znajdziecie wiele tutoriali jak prawidłowo oczyścić krewetki). 3. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło oraz olej (dzięki olejowi masło się nie spali) i przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek(...)Dalej na patelni lądują krewetki, które smażymy z obu stron przez 1 minutę. 5. Do zrumienionych krewetek dodajemy przekrojone na pół pomidorki i smażymy jeszcze przez minutę. 6. Następnie wlewamy wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dusimy, aż wino trochę odparuje (ok. 5 minut), po czym dodajemy odcedzony makaron. 7. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze

Bez Cebuli
Makaron z pesto z liści mięty i rzodkiewek ze szparagami i krewetkami marynowanymi w limonce 142

smażonymi krótko szparagami i orzeźwiającymi, limonkowymi krewetkami. Nie muszę dodawać, że smakowało to wyśmienicie? Drobny makaron Lubella, oblepiony doskonałym pesto z moimi ukochanymi szparagami zielonymi i krewetkami do perfekcyjne w swej prostocie połączenie do którego z chęcią nie raz wrócę.  Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu drobnego Lubella Mini rurki 5 warzyw  10 krewetek  marynata do krewetek: skórka otarta z jednej limonki, sok z 1/4 cytryny, sól i pieprz  12 szparag zielonych  oliwa z oliwek  sól i pieprz bazylia tajska do dekoracji Pesto z liści rzodkiewek i mięty: garść młodych listków rzodkiewki  garść liści mięty  4 łyżki startego parmezanu  2 łyżki migdałów w płatkach

Mango Papaja
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 211

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Tagiatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Bardzo szybkie, smaczne, efektowne i efektywne danie na romantyczny wieczór . A i jeszcze koniecznie butelka białego wina. Dania Danie główne , Kolacja Kuchnia Włoska Porcje 2 osoby Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut(...)Czas oczekiwania 35 minut Składniki 20 szt krewetka 2 szt szalotki 2 szt ząbek czosnku 1 szt papryka chilli 1 pęczek natka pietruszki 2 łyżki masło klarowane 10 szt pomidorki koktajlowe parmezan sól pieprz Sposób przygotowania Tagliatelle gotujemy wg. przepisu. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy szalotkę, czosnek i chilli. Rozmrożone krewetki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.Gdy mamy krewetki

lysygotuje.pl
KREWETKI W MAŚLE CZOSNKOWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 160

Osobiście nigdy nie byłam fanką owoców morza, ale mam w domu 2 wielbicieli tego typu potraw więc przygotowuję je specjalnie dla nich. Jednak do krewetek z masłem czosnkowym przekonałam się również i ja sama Do przygotowania polecam świeże krewetki w pancerzu (mogą być gotowane) a na pewno poczujecie różnicę w smaku porównując do tych mrożonych. Danie nie tylko(...)czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Na 2 minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Tak przyrządzone krewetki są gotowe do podania np z miksem sałat i ulubionymi warzywami. Krewetkę należy obierać od urwania głowy, potem ogona i zdjęcia pancerza. Można ją lekko rozkroić z góry wzdłuż

Ola la LCHF
Kremowe risotto z dodatkiem pesto, z karmelizowaną szalotką i groszkiem cukrowym. z krewetkami w sosie pesto i chipsem z szynki 102

łyżki oliwy z oliwek  1 łyżka soku z cytryny  szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu  1 łyżka płatków migdałów lub orzeszków pinii  Krewetki w pesto: 200 gram ulubionych, obranych krewetek  1 łyżka pesto  1 łyżka masła  1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Karmelizowane warzywa: 150 gram(...)dokładnie mieszam. Dodaję starty parmezan i resztę masła. Ściągam risotto z ognia i dokładnie mieszam przygotowane danie.  W momencie gdy risotto powoli się gotuje przygotowuję pozostałe dodatki.  Krewetki mieszam z pesto, sokiem z cytryny i przyprawami. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską na chrupko po minucie z każdej strony, następnie usmażoną szynkę przekładam na talerz

Mango Papaja
Makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami 162

makaronem ryżowym. Babcia zadowolona, bo znikało z talerza w szybkim tempie. Smakowało! Może i Wy skusicie się na taki obiad bez pszenicy i glutenu. Polecam również sałatkę z krewetkami  , którą znajdziecie na moim blogu. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g krewetek 200 g makaronu ryżowego 1 duża cebula 180 g tofu 1 ząbek czosnku(...)oprószyć je solą, pieprzem i zrumienić na dwóch łyżkach masła klarowanego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz krewetki. Smażyć wszystko około 2-3 minut  mieszając. Całość przełożyć do kurczaka. Na czystej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zrumienić tofu pokrojone w kostkę i rumiane dodać do kurczaka

O kuchni z uczuciem
Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado 328

Wrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek 1/2 czerwonej papryki 15 pomidorków koktajlowych mały pęczek natki pietruszki 1 awokado 1 cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane(...)każdej tartaletki wycisnąć szprycą dekoracyjną odrobinę pasty z awokado, następnie nałożyć kawałek papryki i połówkę pomidorka koktajlowego, ponownie wycisnąć nieco więcej pasty, ułożyć na niej krewetkę i udekorować całość kawałkiem natki pietruszki. Uwagi: Krewetki zamiast ugotować można również usmażyć na maśle. Wystarczy wrzucić je zamrożone na kilka sekund do wrzątku, przełożyć do miski, skropić cytryną i przyprawić, następnie

Passions hobbies life
Krewetki w winie, czosnku i zielonej pietruszce 119

domu jemy je tylko z Moniką. Chłopaki „robali” nie jedzą. Tym lepiej dla nas, bo nie musimy się z nikim dzielić. Moje krewetki pachną czosnkiem, pietruszką i winem, i są bardzo chrupiące. Składniki: • 500 g małych krewetek gotowanych, mrożonych • pęczek zielonej pietruszki • 1 szklanka wina białego wytrawnego • 3 ząbki czosnku • sól(...)biały pieprz do smaku • masło klarowane do smażenia Wykonanie: • Krewetki rozmrozić, posypać solą i pieprzem. • Dodać wino, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. • Odstawić zamarynowane krewetki na kilka godzin do lodówki. • Następnie odcedzić krewetki, osuszyć w ręczniku papierowym. • Smażyć krewetki na sklarowanym maśle

To co kocham
Krewetki ''Jumbo'' gotowane na parze z dodatkiem oliwy truflowej , limonką w sosie Sweet Chilli 188

swoich walorach smakowych. Wolę bawić się ściąganiem pancerza podczas jedzenia , niż smakować nicość . Gotowane na parze nie tracą soczystości , smaku i lekkiej  jędrności . Składniki; 4 osoby 12 krewetek   Jumbo w pancerzu mogą być mrożone (tylko wyciągamy z 2 godziny przed planowanym gotowaniem) sok z połowy limonki 1/2 limonki pokrojona w trójkąty 1/2 papryki czerwonej i żółtej(...)dodatku tłuszczu garść drobno pokrojonego szczypiorku i natki pietruszki 250ml sosu Sweet Chilli 1 łyżeczka oliwy truflowej 1 mała papryczka chilli drobno pokrojona sól morska grubo mielona Sposób: Krewetki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nadziewamy na patyk drewniany do szaszłyków. Skrapiamy krewetki sokiem z liomonki i oprószamy solą. Zostawiamy na kilka chwil. Zajmujemy się warzywami . Papryką, cebulą

Viola cooks with passion
Risotto z cukinią i brokułem oraz pikantne krewetki 154

łyżki oleju rzepakowego 500 - 600 ml bulionu warzywnego 50-60 gram startego parmezanu 3-4 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii szczypta soli i pieprzu Pikantne krewetki: 10-12 krewetek królewskich lub tygrysich 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sambal oelek Na patelni rozgrzewam oliwę(...)brokuł. Tuż przed końcem gotowania doprawiam danie szczyptą soli oraz pieprzu, dodaję masło oraz parmezan. Całość dokładnie mieszam i ściągam z ognia. Dodaję posiekane drobno zioła. Ponownie mieszam. Pikantne krewetki Sos sojowy, syrop klonowy, sok z cytryny oraz sambal oelek dokładnie mieszam. W marynacie umieszczam krewetki i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie krewetki wyciągam

Mango Papaja
Pikantne krewetki z pietruszką i kolendrą 321

kiedy mam gości i chce ich zaskoczyć czymś niebanalnym i niestandardowym poza kurczakiem, wołowiną czy wieprzowiną, które tak często królują na naszych stołach. Staram się też mieć jakiś zapas krewetek w zamrażalniku jak już brakuje pomysłów na kolację lub obiad. Wystarczy do tego jakaś szybka sałatka lub makaron z cukinii ew. ryż i danie gotowe. Możemy przygotować pikantne krewetki wcześniej, a przed samym podaniem podgrzać je przez parę minut na patelni. Składniki: opakowanie krewetek 250g pół cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka papryki chilli sos sojowy oliwa z oliwek miód świeże zioła: natka pietruszki, kolendra i rozmaryn Przygotowanie marynaty: Do miski wlewamy ¼ szklanki oliwy z oliwek, 1,5 łyżki

PaleoLife