krewetki - 3802 przepisów (strona:33/254)

Zielone fusilli z krewetkami 132

mnie z dodatkiem orkiszu) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Krewetki odmrozić, przełożyć na sitko i opłukać zimną wodą. Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać krewetki i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, po czym przełożyć krewetki do miski. Jarmuż i liście kalarepy umyć, posiekać i przełożyć do patelni, gdzie smażyliśmy krewetki. Całość(...)smażąc potrawę jeszcze minutę.  Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do potrawy. Dodać krewetki, skropić całość odrobiną oliwy i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym

Passions hobbies life
Walentynkowa kolacja – przepis: krewetki i chili, czyli afrodyzjaki w kuchni 214

lekka sałatka, ewentualnie kromka bagietki i … nic nam więcej nie trzeba. Nie chcemy przecież po jedzeniu ociężali zasnąć przed telewizorem. Walentynkowa kolacja przepis na krewetki z chili i białym winem Składniki: Krewetki – ok. 400 g. na 2 osoby, gotowane lub surowe Białe wino – 1 szklanka Masło(...)Czosnek – 1-2 ząbki (opcjonalnie) Chili – 1 świeża papryczka Sól – 1/3 łyżeczki Świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Krewetki umyj i oczyść – ja zdejmuję z nich pozostałości skorupki i pozbywam się ciemnego jelita. W niewielkim garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i wino. Z chili usuń pestki

Patchwork
Szparagi, krewetki, cytryna, maślany sos – jedna blacha 243

wyposażenia piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie. Masło kroimy w kostkę, cytrynę parzymy, odcinamy sobie połówkę – 2/3 kroimy w niezbyt grube plasterki, resztę połówki wyciskamy – potrzebna nam łyżka soku. Krewetki odmrażamy na sicie pod ciepłą ale nie gorącą bieżącą wodą. Te w pancerzach oczyszczamy – zostawiamy samo mięso. Jeśli są duże – można dodatkowo przekroić je wzdłuż na pół. Te mniejsze(...)łyżki oliwy z oliwek, wsypujemy płatki chili i posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki, przeciskamy w prasce czosnek. Minimalnie solimy i całość dokładnie mieszamy. Na czas pieczenia szparagów zostawiamy krewetki do szybkiego marynowania. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce – zielone szparagi mają ich niewiele, nie tnijcie za wysoko i nie marnujcie surowca. Wrzucamy je do wysokiej blaszki, wlewamy łyżkę lub dwie naprawdę

Karo in the Kitchen
Walentynkowa kolacja – przepis: krewetki i chili, czyli afrodyzjaki w kuchni 176

tego białe wino, lekka sałatka, ewentualnie kromka bagietki i … nic nam więcej nie trzeba. Nie chcemy przecież po jedzeniu ociężali zasnąć przed telewizorem. walentynkowa kolacja przepis na krewetki z chili i białym winem Składniki: Krewetki – ok. 400 g. na 2 osoby, gotowane lub surowe Białe wino – 1 szklanka Masło – 50 g Czosnek(...)ząbki (opcjonalnie) Chili – 1 świeża papryczka Sól – 1/3 łyżeczki Świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Krewetki umyj i oczyść – ja zdejmuję z nich pozostałości skorupki i pozbywam się ciemnego jelita. W niewielkim garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i wino. Z chili usuń pestki i posiekaj ją na drobne kawałeczki. Dodaj do sosu

Patchwork
pikantne krewetki z chili i czosnkiem 168

Lubicie owoce morza? Ja uwielbiam! Szczególnie takie świeże, wielkie i pyszne krewetki jakie mieliśmy przyjemność jeść na Sycylii. A ten przepis na pikantne krewetki to jest mój kolejny comfort food. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, albo po prostu jest taki dzień, że nie chce się nic robić, to wrzucam je na na patelnię i mam gotowe pyszne(...)danie i to w kilka minut. Składniki: 300 g krewetek 2-3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru, świeżo startego ½ szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płatków chilli 1 łyżka miodu Przygotowanie: Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy krewetki i smażymy około 2-3 minut. Ściągamy krewetki z patelni i odkładamy

PaleoLife
Tagliatelle z krewetkami w winie 155

(dużych, całych) 2 ząbki czosnku 150ml białego wina 100ml śmietanki 30% mała chili pęczek pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 200g makaronu tagliatelle sól świeżo mielony pieprz Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, zostawiając jedynie końcówkę przy ogonku. Wyciągnąć czarną "nitkę" na grzbiecie krewetki (to jej układ pokarmowy). Opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni(...)rozpuścić masło, wlać oliwę, rzucić pokrojony w plasterki czosnek i chili, smażyć kilka sekund. Dodać krewetki, smażyć ok minuty z każdej strony, zalać białym winem, zagotować i odparować przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al'dente. Makaron odcedzić, wymieszać z krewetkami i sosem, wyłożyć na talerze, podawać

Obiad gotowy
Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami / Spicy shrimp pasta salad 240

najlepsza jest od razu po przygotowaniu z jeszcze ciepłymi składnikami jednak spokojnie można ją przechowywać też w lodówce. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami (8 porcji) Składniki: 400 g kokardek z Lubelli , ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 6 plasterków boczku, wędzonego lub surowego 1 ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego ½ łyżeczki(...)odsączenia i odlej tłuszcz z patelni zostawiając około 2 łyżki do podsmażenia następnych elementów. W dużej misce wymieszaj wędzona paprykę, czosnek, oregano, kmin, sól, cukier i pieprz cayenne, wrzuć krewetki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię po boczku na średnim ogniu włóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Jeżeli nie mieszczą się na patelni, obsmaż

karmelowy
Krewetki na ostro, pysznie i kolorowo 128

mogłam skończyć je jeść. Były pyszne. Jeśli zrobicie z tej porcji dla dwóch osób to musicie wiedzieć, że będą to małe porcje. jest w tym daniu tylko 160 G krewetek. Krewetki umyć, osuszyć. następnie skropić sokiem z cytryny. Czosnek obrać i posiekać drobno, chilli umyć usunąć nasionka i pociąć drobno. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Na patelni(...)rozgrzać masło, wrzucić posiekany czosnek i chilli smażyć chwilkę do momentu aż poczujesz intensywny zapach czosnku. Dodać pomidorki i smażyć chwilkę. Teraz już dodać krewetki smażyć co jakiś czas mieszając trochę dłużej niż minutę 1 minutkę. Krewetki muszą zmienić kolor na różowy. Bardzo trudno jest określić jak długo smażyć to zależy od grubości krewetek. Teraz już dodać

Kuchnia Pokoleń
Krewetki z Sherry zapiekane w piekarniku 177

czterech osób. W zależności od wielkości użytych naczyń czas pieczenia może się skrócić lub lekko wydłużyć, należy więc pilnować piekarnika.  inspiracja   tutaj składniki 450 g surowych krewetek 1/2 łyżeczki płatków ostrej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, posiekane 4 łyżki wytrawnego Sherry do podania: 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki cytryna pokrojona w kliny(...)przygotowanie Krewetki, o ile kupiliśmy mrożone, wyjąć odpowiednio wcześnie z zamrażalnika i rozmrozić, najlepiej w lodówce. Obrać, oczyścić (poodrywać głowy, obrać ze skorupek, usunąć jelito na grzbiecie - naciąć grzbiet lekko nożem i wypłukać pod bieżącą wodą). Możemy obrać całkowicie, lub zostawić ogonki.  Możemy też kupić surowe, mrożone, już obrane krewetki, gotowe do przyrządzenia. Jak obrać krewetki

Stare Gary
Krewetki w mleku kokosowym, miodzie i chilli. 129

kalorii na 100g, natomiast zwykły ryż ma w 100g około 150 kalorii – przekonało mnie to w 100%. Do takiego kalafiorowego ryżu świetnie nadają się słodko-ostre krewetki. Połączenie miodu, chilli, mleka kokosowego i imbiru a także kolendry nadaje im niesamowitego smaku. Wszyscy Ci, którzy już przygotowywali, któreś z moich propozycji wiedzą i nie muszę ich ponownie przekonywać(...)kolejne szybkie i łatwe danie. A oto jak je przyrządzić. Składniki: 500 gram krewetek ¼ kubka oliwy kalafior sól i pieprz do smaku ⅓ szklanki mleka około 1 łyżki startego świeżego imbiru 1 papryczka chilli posiekana 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki miodu 4 wyciśnięte ząbki czosnku świeża kolendra i bazylia Przygotowanie kalafiora: Wrzucamy go surowego do blendera

PaleoLife
Paella 185

macie ochotę poczuć trochę Hiszpanii, chwytajcie za patelnie i do dzieła! :) Przepis podpinam pod Wyzwanie Kulinarne 2015-Tradycyjna potrawa Twojego ulubionego kraju. Składniki na 4 porcje: 250 g mrożonych krewetek 170 g ryżu średnioziarnistego  np.  calasparr a lub  arborio  750 ml bulionu warzywnego 1 duży pomidor (najlepiej malinowy)* 1 papryka czerwona 1 papryka zielona(...)dlatego moja paella jest bardziej pomarańczowa niż żółta. Jeśli lubicie pomidory-śmiało możecie zwiększyć ich ilość do 2-3 sztuk, ale dodajcie sam miąższ bez soku i gniazd nasiennych. Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obieramy ogonki (kilka krewetek zostawiamy z ogonkami do ozdoby), ale ich nie wyrzucamy. Papryki, pomidora, cebulę kroimy w jak najmniejszą kostkę, czosnek

Zawsze głodna!
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 240

papai ale z marynowanym krabem i rybą. Spróbowałam ale nie dałam rady :)  Tajowie się nią zachwycają. A to bardzo smaczna sałatka z papai z jajkiem  :) Grilowany kalmar, krewetki i rybka a wszystko razem za niecałe 20 zł w przeliczeniu. Ulubione piwko :) Rosołek :) Grzyby z pak choi. Zielona herbata ze słodkim skondensowanym mlekiem,  zaparzana w skarpetce "antygwałtce(...)Wspaniałe ! Ko Phangan :) Kaczka na targu jedzeniowym na Ko Phangan Pad Thai, samemu można wybrać makaron i dodatki. Sushi Wiele rodzajów curry :) Każdy znajdzie coś dla siebie. Grillowane kalnmary, krewetki ... i ośmiornice.. Red snapper czyli LUCJAN CZERWONY z grilla w soli.  Krewetki tygrysie Sushi Pyszne pomelo, ku naszemu zdziwieniu ( jak większość owoców ) podawane z woreczkiem chilli

Jemy Pijemy
Grande Grill - Steak house w Krakowie 220

Kiedy kelner przyniósł nam napoje zdecydowaliśmy się złożyć zamówienie - na przystawkę zamówiliśmy roladki z grillowanej cukinii, z kozim serem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz zupą Tom Kha z krewetkami - obie nasze przystawki były pyszne! Kelner w trakcie posiłku przyniósł jeszcze talerz z wodą i cytryną, aby po zjedzeniu krewetek móc przemyć ręce.  Przystawka w postaci grillowanej(...)cukinii była pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie w chrupiącym cieście kokosowym z sosem słodko-pikantnym Rib Eye Stek - stek z antrykotu wołowego marynowany w pieprzu Jeśli chodzi o danie główne - Tomek chciał tylko steka z antrykotu, nie skusił się nawet na dodatki. Kelner od razu przy składaniu zamówienia dopytywał

Plate of Joy
Czosnkowe krewetki 196

lubi krewetek, to mogę mu zagwarantować, że jak zje te, to zmieni zdanie na zawsze. :) W tym przepisie najtrudniejsze jest jednak nie samo gotowania, a dostanie dobrych krewetek. Niestety nie odważyłabym się chyba kupić surowych krewetek, bo miałabym poważne wątpliwości co do ich świeżości. Dlatego zazwyczaj korzystam z krewetek mrożonych, które możecie spokojnie użyć do tego(...)przepisu. Składniki (2 porcje): 4 krewetki tygrysie w pancerzykach (ok. 20 dag) 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól i pieprz biały Przygotowanie: Krewetki rozmrażamy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie delikatnie solimy i pieprzymy i zostawiamy na 15 minut.  Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie ciepła

Zakręcony Widelec
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 136

opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również  ryż biały.. Moqueca:  Składniki dla 4 osób: - 0,5 kg filetów dorsza (tą rybę polecamy) - 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie) - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 2 duże pomidory - 2 cebule - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 Cytryny(...)hinduską. Kumin również można spotkać w sklepach zielarskich. ** My dodajemy nasz specjalny śmiertelny sos, którego przepis pojawi się w późniejszych wpisach.   Krok 1:  Marynowanie dorsza i krewetek. Płaty dorsza i krewetek marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminem, szczyptą soli i sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. czosnek starty kumin trochę cytryny

Smaki Brazylii