Składniki (na 1 porcję) - mała papryczka chili (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - 2 łyżeczki masła (ok. 10 g), - ok. 150 g krewetek, - kieliszek białego wina (ok. 20 ml), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - łyżka soku ze świeżej cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Usuwamy nasiona z papryczki chili. 2. Drobno pokrojony ząbek czosnku(...)Krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. 6. Do krewetek dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 7. Krewetki doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Krewetki z chili i czosnkiem są bogate w: - pełnowartościowe białko. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 215 g Energia: 214,5 kcal Białko: 21,5 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachświęta, podana np na kolację we dwoje. Świetnie sprawdzi się też na obiad czy lunch do lunchboxa. Smaczna na ciepło i na zimno. PRZEPIS NA TARTĘ Z KREWETKAMI Składniki na tartę z krewetkami: ciasto: 150g mąki żytniej 150g mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół 3 łyżki oliwy ok pół szkl wody nadzienie: 400g(...)śmietany 18% 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ulubionych ziół 0,5 łyżeczki soli pieprz 250g krewetek 1 liść jarmużu – opcjonalnie Jak zrobić tartę z krewetkami: Do miski wsypujemy mąki, zioła, sól, mieszamy. Dodajemy oliwę i zaczynamy po trochu dodawać wodę mieszając i wyrabiając ciasto. Wody trzeba dodać tyle by powstało zwarte ciasto. Chwilę je wyrabiamy
Dorota SmakujeZupa rybna z akcentem azjatyckim Podparyski rynek, który mam przyjemność odwiedzać, spowodował narodzenie się tego dania. Świeże, ogromne krewetki w pancerzach przemówiły do mnie: "Ten wywar będzie przepyszny" i tak się stało. Akcentami azjatyckimi są makaron ryżowy (u mnie są to grubsze nitki), pyszny sos ostrygowy oraz przyprawa pięciu smaków. Moja propozycja może być inspiracją do przygotowań(...)Święta oraz daniem rozgrzewającym w Nowy Rok dla osób które nie lubią nudy w kuchni. Zapraszam! Składniki: 300 g świeżych krewetek królewskich w pancerzach z głowami 300 g świeżych filetów z dorsza bez sk ó ry 300 ml białego wytrawnego wina (U mnie jest to świetnie nadające się do tej potrawy Pinot blanc
Wino Francja Kuchniapadło na kaszę jęczmienną i krewetki. Dodałam również ser gorgonzola dla bardziej wyrazistego smaku. Mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszotto z krewetkami i serem gorgonzola składniki: 200 g krewetek 1 zielona papryka 100 g pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej łyżka masła 1 - 2 szklanek bulionu 2 łyżki sera gorgonzola 1 ząbek czosnku Kaszotto(...)krewetkami i serem gorgonzola wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kaszę i podsmażamy przez około 40 sekund do minuty. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn, następnie dodajemy kolejna porcję bulionu i tak aż do momentu aż kasza będzie ugotowana i z płynu utworzy się sos. Za drugim razem gdy dolewamy bulion dodajemy
Delusional Trinelasagne, tortellini... U nas na talerzach smakujemy tagliatelle, które swój piękny zielony kolor zawdzięczają algom morskim. Podałam go z krewetkami w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. Pycha! Tagliatelle z krewetkami i pomidorami Składniki na 2 porcje: 200g makaronu tagliatelle 300g świeżych krewetek 2 ząbki czosnku 100ml białego wina 100ml śmietanki 30% 200g pomidorów cherry pęczek pietruszki 2 łyżki(...)masła 1 łyżka oliwy sól świeżo mielony pieprz cytryna do podania Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, wyciągnąć czarną "nitkę" na grzbiecie krewetki. Dokładnie opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Pomidory zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzątku, wyjąć, zdjąć skórki. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, rzucić pokrojony w plasterki czosnek, smażyć kilka sekund. Na patelnię wrzucić
Obiad gotowyzmiękną doprawiam czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami oraz sokiem z cytryny. Po ok. 6 minutach wlewam białe wino. Wszystko gotuję na małym ogniu ok. 20 minut (chodzi o to by krewetki wchłonęły cały aromat z wina i przypraw). Kromki pieczywa (nie ma znaczenia czy będzie to bułka, chleb czy pieczywo czosnkowe - wedle uznania) smaruję masłem, które wcześniej wymieszałam z czosnkiem(...)minut. W tym czasie robię sos - bardzo prosty w przygotowaniu. Do jogurtu naturalnego dodaję 2 łyżki majonezu, przyprawiam solą, pieprzem a następnie dodaję posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam. Krewetki wyjmuję z sosu winnego i kładę na talerz. Grzanki są pyszne i chrupiące. Sos delikatny - idealnie komponuje się z całym daniem :) Krewetki w białym winie Krewetki w białym
Przepis na Dzień DobryMakaron z krewetkami po włosku Przepis na makaron z krewetkami po włosku jest świetnym pomysłem na smaczny obiad lub kolację dla smakoszy śródziemnomorskich potraw. Można czasami ugotować sobie takie pyszne włoskie danie bez wychodzenia z domu i powspominać wakacje spędzone nad lazurowym wybrzeżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 400g makaronu spaghetti 200g obranych krewetek 200 g pomidorów(...)koktajlowych 4 łyżki oleju z oliwek 2 ząbki czosnku papryczka chili pół szklanki białego wytrawnego wina swieża natka pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jeśli krewetki są jeszcze nie obrane (świeże lub mrożone) to należy je najpierw rozmrozić (np. w zimnej wodzie) a następnie obrać z pancerzy. Naciąć grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita - to taka ciemna
zielonacukinkarazem coś dla wielbicieli owoców morza... Krewetki po toskańsku to bardzo efektowne danie - duże krewetki Black Tiger w gęstym, kremowym parmezanowo - śmietanowym sosie z dodatkiem młodych liści szpinaku i suszonych pomidorów. Potrawa może wydawać się skomplikowana, ale wcale taka nie jest, ponieważ przygotowuje się ją w niecałe 15 minut. Wybornie smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką lub ulubionym makaronem(...)Składniki: 400 g krewetek Black Tiger 3 szkl. świeżego szpinaku baby cebula kilkanaście kawałków suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła łyżka oliwy szklanka śmietany do sosów 1/2 szkl. tartego parmezanu sól, pieprz garść natki pietruszki Krewetki obrać z pancerzy, oczyścić i umyć. Cebule, czosnek i natke posiekać, pomidory pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło
wyzwania kuchenneczasu warto je zjeść bo są świetnym źródłem białka (mają go więcej niż kurczak), witamin z grupy B oraz potasu, magnezu i fosforu :) Już kiedyś przekonałam się, że krewetki świetnie komponują się z groszkiem i makaronem (spaghetti - przepis TU - KLIK! ), tym razem fajne połączenie z makaronem orzo, przyrządzone bardzo podobnie do risotto :) Polecam, danie jest przepyszne :) SKŁADNIKI(...)makaronu orzo 450 g średnich krewetek pęczek dymki 200 g mrożonego groszku 1.5 l bulionu warzywnego sok z 1/2 cytryny lub limonki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, chili w proszku 100 g parmezanu PRZYGOTOWANIE W woku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy kilka minut krewetki doprawione pieprzem, solą i chili (według uznania). Gotowe zdejmujemy
Moje Kuchenne Rewelacjestation. Od tego czasu często sięgamy po naszą obieraczkę. Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowo pietruszkowym i krewetką to nasz autorski pomysł. Danie jest łatwe do zrobienia i mega szybkie w wykonaniu, a przy tym szalenie efektowne, zdrowe i smakowite. Składniki: Krewetki tygrysie 250 g Duża cukinia Garść pomidorków koktajlowych Kilka rzodkiewek Łyżka masła Ząbek czosnku Sól Pieprz Pesto(...)minuty. Cukini nie obieramy przed krojeniem, wystarczy ją umyć. Delikatnie solimy makaron i zostawiamy na sicie, żeby cukinia, która jest bardzo wodnistym warzywem, ociekła z wody. Krok 4 Rozmrożone krewetki (najlepiej zostawić je w tym celu na noc w lodówce) myjemy i obieramy z pancerzyków. Rozgrzewamy masło, przez chwilę podsmażamy na nim rozgnieciony ząbek czosnku, po czym dodajemy krewetki
Niedzielny kucharzrzeczy: z listy warzyw do upieczenia usunęliśmy cebulę, zamiast której dodaliśmy brokuł. Fundamentalna zmiana polega na tym, że zamiast z sałatą (tak jak było w oryginale) pieczone warzywa i krewetki podaliśmy z makaronem chińskim. Całość jest skomponowana jak klasyczny stir fry, tyle, że niczego nie smażyliśmy. Danie nazwaliśmy stir free, bo jest to potrawa absolutnie w stylu wolnym(...)fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 250 g makaronu chińskiego pszennego Czerwona papryka Żółta papryka Cukinia Brokuł 250 g mrożonych krewetek 250 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Pół łyżeczki sosu rybnego Łyżeczka miodu Świeże zioła do posypania (dymka, kolendra lub pietruszka
Niedzielny kucharzpodejrzeliśmy u sióstr Hemsley , tyle że u nich jest w wersji wegetariańskiej. My postanowiliśmy dodać do warzyw krewetki, żeby danie było bardziej treściwe. Poza tym po prostu uwielbiamy krewetki, które doskonale komponują się z surowymi, chrupiącymi warzywami. Czas: 12 minut Poziom trudności: łatwe Zobacz inne przepisy z menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Składniki: Papryka pomarańczowa Średnia cukinia(...)Pół kalarepki Ćwiartka czerwonej kapusty Awokado Papryczka chili Krewetki Dresing Sok z połowy cytryny Miód Sprawdź więcej naszych pomysłów na sałatki. Przygotowanie Krok 1 Krewetki rozmroź i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Popieprz i posól. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw krewetki na 10 minut do nagrzanego pieca. Krok 2 Przygotowujemy spaghetti warzywne
Niedzielny kucharzząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki ( 1/3 natki pietruszki zostawić do posypania na koniec), miąższ z mango,sok z cytryny,potarty imbir, wlać mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać osuszone krewetki, wymieszać i zostawić na godzinę. Na patelnię położyć masło i roztopić. wrzucić krewetki razem z całą marynatą. Gotować około 3 minut. Dodać mięsko raków, wymieszać. Gotować jeszcze chwilkę(...)samym czasie jak zaczynamy smażyć krewetki na drugiej małej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Ser pokroić w półcentymetrowe plasterki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ser hallumi się nie rozlewa tylko zmięknie w środku. Na półmisek wyłożyć sałatę obłożyć obsmażonymi krewetkami i obłożyć usmażonym serem. Podawać w miseczkach i polać wytworzonym pysznym sosem. Serwować z bułeczką
Kuchnia Pokoleńmorza, smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki smakują wybitnie, są prostym i szybkim w przygotowaniu niezwykle aromatycznym daniem. składniki na 2 porcje 250 g mrożonych krewetek królewskich lub tygrysich 2-3 łyżki masła klarowanego 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól przepis Obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno(...)siekamy. Na patelni z rozgrzanym masłem krótką chwilę podsmażamy pokrojony czosnek, następnie dodajemy odmrożone, opłukane i odsączone z wody krewetki, wsypujemy posiekaną natkę, całość oprószamy solą i bardzo delikatnie razem łączymy. Krewetki smażymy po 3 minuty z obu stron, nie mieszamy tylko odwracamy na drugą stronę po upływie czasu. Usmażone krewetki zdejmujemy z patelni i od razu
Smakowite Dania