jest całkiem łatwa do przygotowania. Problemem mogą być u nas owoce morza - dostanie świeżych krewetek prawie graniczy z cudem. Ja użyłam tych mrożonych, w wersji bardzo dużej (tzw. krewetki tygrysie). W smaku są takie same jak mniejsze, ale jest z nimi mniej zabawy przy "rozbieraniu" :) Do zrobienia paelli użyłam specjalnej patelni zwanej "paellerą", którą przywiozłam z Hiszpanii. Domyślam(...)silikonowych rączek (spalą się w piekarniku!). Składniki na 4 porcje 50 dg ryżu do paelli (można go ewentualnie zastąpić ryżem do risotto) 4 podudzia z kurczaka 100 g krewetek tygrysich 250 g mrożonych owoców morza 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 1/2 papryki czerwonej 1/2 szklanki mrożonego groszku ok. 1,5 l bulionu drobiowego 3 łyżki oliwy kilka
Zakręcony WidelecMówiłam już, że uwielbiam krewetki? Nie? Otóż kocham je miłością od pierwszego wejrzenia. W zasadzie dotyczy to jedynie krewetek tygrysich, bo koktajlowe jakoś nigdy na kolana mnie nie powaliły. Być może po prostu chodzi o ich wielkość. Są za małe i ich smak czasami ginie wśród innych aromatów. Do dania, które dzisiaj chcę Wam zaprezentować zdecydowanie się(...)łyżeczki gałki muszkatołowej, chili lub ostrą mieloną paprykę (opcjonalnie), sól i cukier do smaku (zupa powinna być tylko delikatnie słodkawa) Dodatkowo: kilka placków tortilli (ilość wedle zapotrzebowania) Krewetki rozmrażamy. Marchewkę kroimy dość drobno (ja pokroiłam ją w takie niby słupki). Paprykę kroimy tak samo lub w kostkę, cebulę i dymkę w piórka, pieczarki w grube plasterki, czosnek w paseczki/s
Ratunku obiadPrzed Wami moja pierwsza sałatka z krewetkami. Uważam, że pomimo dodatku krewetek, jest bardziej prosta, niż wykwintna. Składa się z kilku składników, ryżu, ananasa, kukurydzy i krewetek, z sosem majonezowo-ketchupowym. Przy szykowaniu jej do zdjęć, zostawiłam ogonki krewetek, ale normalnie usunęłabym je po usmażeniu, by móc sałatkę wymieszać i nie przejmować się nimi podczas jedzenia(...)puszka ananasa lub kilka plastrów ananasa świeżego 200 g ryżu jaśminowego lub basmati 250 g krewetek mrożonych 1 mini puszka kukurydzy (165 g po odsączeniu) 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu zioła prowansalskie sól, pieprz Ryż dokładnie płuczemy na sicie, następnie gotujemy wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Ananasa kroimy w kostkę. Krewetki
Smaki Na TalerzuGenialne połączenie smaków. Krewetki z cukinią zanurzoną w śmietanowo serowym sosie zadowolą najbardziej wymagające podniebienia. Ponadto całe danie stanowi niską zawartość węglowodanów czyli sprawdzi się idealnie dla osób będących na keto czy też low carb. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krewetki na cukiniowym spaghetti – składniki 100g obranych ugotowanych krewetek (czyli 1 opakowanie) mała cukinia ok.200g 2 szalotki(...)śmietany 30% 50g tartego cheddara 2 łyżki serka kanapkowego naturalnego – opcjonalnie gdyby sos był za rzadki 20g masła 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krewetki na cukiniowym spaghetti – wykonanie Krewetki podsmażyć na maśle z pokrojonymi: szalotką, 1 ząbkiem czosnku i porem. Na koniec dodać trochę soku z cytryny i doprawić solą
Do Garów!Lubicie krewetki? Ja bardzo! Ale w domu jemy je tylko z Moniką. Chłopaki „robali” nie jedzą. Tym lepiej dla nas, bo nie musimy się z nikim dzielić. Moje krewetki pachną czosnkiem, pietruszką i winem, i są bardzo chrupiące. Składniki: ? 500 g małych krewetek gotowanych, mrożonych ? pęczek zielonej pietruszki ? 1 szklanka wina białego wytrawnego ? 3 ząbki(...)czosnku ? sól, biały pieprz do smaku ? masło klarowane do smażenia Wykonanie: ? Krewetki rozmrozić, posypać solą i pieprzem. ? Dodać wino, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. ? Odstawić zamarynowane krewetki na kilka godzin do lodówki. ? Następnie odcedzić krewetki, osuszyć w ręczniku papierowym. ? Smażyć krewetki na sklarowanym maśle i od razu podawać
To co kochamnasz ulubiony sposób na przyrządzanie krewetek z patelni. Maślany sos z czosnkiem i chili robi tu niesamowitą robotę. Uwielbiamy! Przepis na krewetki z patelni z masłem, czosnkiem i chili Składniki: 250 gramów krewetek bez pancerzyków – im większe, tym lepsze, 1/5 kostki masła , 1 duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze, pół łyżeczki pasty z ostrych papryczek(...)przykład harissa (można zastąpić świeżym chili), 3 łyżki sosu sojowego, łyżka posiekanej natki pietruszki. Jak zrobić krewetki z patelni z masłem, czosnkiem i chili? Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża. Można też użyć moździerza. Na patelni rozgrzej mniej niż połowę przygotowanego masła, wrzuć krewetki (jeśli były mrożone, najpierw je rozmroź
Kulinarna Polskawarto zjeść przystawkę Pobudzenie kubków smakowych i apetytu, to bardzo ciekawe zjawisko. Dlatego miłym wstępem i zachęceniem do dalszej konsumpcji jest właśnie przystawka. Prostym a zarazem wyrafinowanym posiłkiem będą krewetki w sosie z białego wina . SKŁADNIKI : – ok. 300g krewetek (świeżych lub mrożonych) – 4 ząbki czosnku – 50g masła – 100 ml białego wina – łyżka soku(...)cytryny – 30 ml oliwy – przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz, świeża natka pietruszki (opcjonalnie mała papryczka chili) PRZYGOTOWANIE : 1.Świeże krewetki obrać z pancerzy i oczyścić. Decydując się na zamrożone krewetki, pamiętajmy o ich uprzednim rozmrożeniu. Oprawione krewetki należy opłukać i dokładnie osuszyć. 2.Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek z dodatkiem masła. Dodajemy krewetki
MenmagazineWyobraźcie sobie risotto, ale pełne azjatyckich smaków. Taki właśnie jest kokosowy ryż z krewetkami, niezwykle kremowy, a jednocześnie bardzo wyrazisty i rozgrzewający. Przepis na kokosowy ryż z curry i krewetkami Składniki: 200 gramów ryżu – najlepiej jaśminowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku , około 2-3 cm kawałek świeżego imbiru, 1 papryczka chili lub podobna ilość zwykłej, 3 łyżeczki(...)czerwonej pasty curry – kupując, zwróć uwagę na stopień ostrości, 400 ml mleka kokosowego (jedna puszka), około 200 gramów większych krewetek w pancerzykach lub bez, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry, olej, sól. Jak zrobić kokosowy ryż z curry i krewetkami? Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Czosnek i imbir drobno posiekaj, oprósz
Kulinarna PolskaLubicie krewetki ? Przyznam, że ja jeszcze jakiś czas temu byłam do nich sceptycznie nastawiona. Jednak trzeba otwierać się na różne smaki i odkąd spróbowałam to przyrządzam krewetki co jakiś czas na przeróżne sposoby. Tym razem postawiłam na połączenie makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami no i oczywiście nie mogło zabraknąć czosnku. Taki szybki, ale jakże wykwintny obiad(...)powiecie na takie połączenie? Składniki na makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami : * około 120 g makaronu tagliatelle * około 200 g krewetek (użyłam mrożonych) * 120 g świeżego szpinaku * 170 g pomidorków koktajlowych * 2 łyżki masła * 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki soli cebulowej (użyłam Skworcu ) * około 80 ml śmietany
Zrób to smacznielekkich sałatek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego świetnie sprawdzą się w menu osób zabieganych. Dziś przepis na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie – szparagi z krewetkami. Połączenie tych dwóch produktów zapewnia bardzo ciekawe wrażenia smakowe. Składniki szparagi – 200g krewetki tygrysie – 350g masło klarowane – 2 łyżki czosnek – 2 ząbki białe wino(...)sól, pieprz cytrynowy – do smaku Szparagi z krewetkami – przepis Krewetki doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Ostawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny, by przeszły przyprawami. Od szparagów odrywamy twardą część, gotowe łodygi umieszczamy w wysokim garnku. Wlewamy wodę tak, by nie zakrywała główek. Wsypujemy po łyżeczce cukru i soli. Dodajemy odrobinę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Noodle z krewetkami w sosie teriyaki – zapraszam dzisiaj na przepis z kuchni azjatyckiej. Jeśli jak ja jesteście fanami owoców morza , z pewnością będzie wam smakować! Danie jest proste do przygotowania i szybkie jak to dania makaronowe. Sos teriyaki robiłam od podstaw wykorzystując sos sojowy, miód, sake, mirin, czosnek, imbir, chili, olej sezamowy. Można posiłkować się gotowym(...)domowy jest o niebo lepszy i bardziej aromatyczny. Do przepisu wykorzystałam też makaron azjatycki pszenny typu noodle, ale można wykorzystać też ryżowy czy z groszku. Użyłam mrożonych krewetek, świeże byłyby idealne więc jeśli macie do nich dostęp, polecam. PRZEPIS NOODLE Z KREWETKAMI W SOSIE TERIYAKI Składniki na 2 porcje: 300g makaronu azjatyckiego typu noodle 300g (lub więcej) krewetek
Dorota Smakujesię z codziennością. Ale to dopiero za dwa dni. A dziś podkreślę ten nasz bezpieczny, zimowy spokój pysznymi zapachami domowej kuchni. W sobotnie popołudnie zaserwuję swoim chłopakom makaron z krewetkami, który bardzo lubimy. Na deser upiekę ciasto, na które zaproszę Was jutro. Składniki dla 4 osób: • 50 dag makaronu ryżowego • 40 dag mrożonych krewetek (oczyszczonych(...)drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na gorącym maśle, cały czas mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. 2. Dodać 1 łyżeczkę ostrej pasty paprykowej. Podsmażyć. 3. Dodać krewetki, bez rozmrażania. Wymieszać. Krewetki będą się rozmrażać i wydzielą wodę, która częściowo odparuje, nie odlewajcie jej. Doprawić odrobiną (!) przyprawy uniwersalnej i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. 4. Kiedy krewetki
W mojej kuchni