krewetek - 2 małe cukinie - 250 ml śmietany 18% - mały kieliszek koniaku - szafran - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie: Krewetki podsmażamy na oliwie i połowie masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy na talerz. Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami a pozostałość kroimy na talarki i wrzucamy na patelnie(...)której smażyły się krewetki. Przyprawiamy solą i pieprzem, gdy cukinia będzie al dente wyjmujemy i dokładamy do krewetek. Na patelnie ze smażenia wlewamy koniak i odparowujemy. Wlewamy śmietanę, dodajemy szafran dokładnie mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 min. W między czasie przygotowujemy makaron według opisu na opakowaniu. Do śmietany dodajemy krewetki z cukinią, natkę pietruszki
Kulinarne życieobiadu lub kolacji. Wykonanie przepisu nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Do dzieła, bo do nowego roku zostały już tylko 2 dni! Zimna przekąska z awokado i krewetek Składniki (na 1-2 osoby) : 1 duże awokado 1 zielony ogórek (najlepiej perski, jeśli nie jest dostępny to jak najmniejszy o długości ok. 10-15 cm, pokrojony w plasterki(...)grubości ok. 0.5 cm) 6 krewetek średniej wielkości lub ekwiwalent małych (ugotowanych i schłodzonych) garść świeżych listków kolendry 3-4 pomidorki koktailowe (przekrojone na pół) 1-2 lemonki 1 młoda cebulka ze szczypiorem (drobno posiekana) 1 małe chili (drobno posiekane) sałata maślana lub rzymska (podzielona na osobne listki, użyć te mniejsze ze samego środka sałaty) świeżo zmielony, czarny pieprz
Jem więc Jestemkrewetki do siebie nie pasują. To nieprawda ! W towarzystwie szpinaku, tworzą pyszne danie. Musicie spróbować ! Składniki (2 porcje): 1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej 16 – 20 krewetek 2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu sojowego(...)pęczka natki pietruszki olej kokosowy do smażenia (lub inny olej roślinny) Wykonanie: Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz
Moja pasja smakurozgrzanej patelni grillowej usmażyć kurczaka, po 5 minutach dodać szpinak i suszone pomidory. Na koniec dodać makaron. Wszystko wymieszać. Podawać z mozzarellą i natką pietruszki. Danie Mężczyzny, krewetki z suszonymi pomidorami, czosnkiem, białym winem, natką pietruszki. Podawane z makaronem. Składniki na jedną porcję: opakowanie krewetek z Biedronki szklanka makaronu 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory(...)oleju rzepakowym (my robimy sami) lampka wina białego półwytrawnego natka pietruszki sól morska Falksalt czarny pieprz łyka oleju kokosowego Olejowy Raj Wykonanie: Krewetki zmieszaj z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku, solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni na łyżce oleju kokosowego około 5 minut. Podlej białym winem. Na małym ogniu duś krewetki aż wino odparuje, dodaj
Bike By Lifedyni 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 50 gram masła 80 gram parmezanu 750 ml bulionu sól i świeżo zmielony pieprz 300 gram krewetek (ulubionych) marynata do krewetek: 1 łyżka sambal oelek, sok z 1/2 limonki, skórka otarta z 1 limonki, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy(...)oliwek do smażenia krewetek Składniki marynaty mieszam i wrzucam do niej krewetki. Marynuję 20 minut, następnie smażę na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaję startą dynię, całość duszę 4-5 minut. Dodaję ryż. Smażę jeszcze
Mango PapajaNajszybszy sposób na przyrządzenie wyśmienitych krewetek. Zaledwie kilka składników, a efekt zachwyci podniebienie. W ten sposób krewetki przyrządza zawsze moja kuzynka, a teraz także ja i nie wyobrażam sobie, aby mogło ich tu zabraknąć. To danie zawsze kojarzy mi się z wieczorami spędzanymi ze znajomymi, kiedy to jemy te pyszności prosto z patelni, a kiedy się skończą każdy(...)bierze kawałek bagietki i macza ją w pysznym, kwaskowym maślano-czosnkowo-pietruszkowym sosiku… :) Składniki: ok. 500 g krewetek tygrysich duży pęczek natki pietruszki cytryna kilka ząbków czosnku masło lub masło klarowane (ok. 3-4 łyżek) kilka kropel oleju (przy maśle klarowanym pomijamy) przyprawa typu Vegeta sól Wykonanie: W przypadku zamrożonych krewetek wrzucamy je do garnka z wrzącą wodą
MyCookBook.plkawałki. Papryczki pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić, podzielić na ćwiartki. Zagotować bulion, wrzucić trawę cytrynową, rozerwane liście limonki, galangal. Zagotować. Dodać krewetki. Gdy krewetki zrobią się różowe, dodać grzyby i sól. Zagotować. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i papryczkami. Na talerzach, zupę posypać kolendrą. Oprócz Tom Yum Kung, przygotowaliśmy również Krathong Thong(...)siekany kurczak ze słodką kukurydzą, w chrupkiej złotej miseczce z ciasta. Na zakończenie spotkania, poznaliśmy podstawy carvingu, czyli rzeźbienia w owocach. Stworzyliśmy wspaniałe kwiaty ;) *krewetki surowe - szare, nie gotowane – różowe, **bulion z kurczaka lub wywaru z pancerzyków krewetek, ***można użyć pieczarki zdjęcia królestwo garów i Michał Cessanis w podróży
królestwo garówporcję) kroję nożyczkami na kwadraty. Gruby szczypior i odrobinę pietruszki kroję- szczypior grubo, pietruszkę drobniutko. Rzodkiewce każę udawać kwiat. Na patelni podprażam łyżkę ziaren sezamu. Z zamrażalki wyjmuję kilka krewetek, parzę je na sicie żeby pozbyć się lodu. Nacinam od szerszego końca do połowy- wrzucone na gorący wywar rozwiną się na kształt podobny do łabędzia. Drobno kroję kawałek kapusty(...)patelnię, żeby skarmelizował się z każdej strony. Nie ma boczku? Nie szkodzi, zostało pół wczorajszego wołowego steka, pokroję w plastry, też będzie dobrze. Nie ma mięsa? Trudno. Wystarczą krewetki. Lubię ramen z jajkiem. Wyjęte z lodówki jajka trzeba ogrzać w ciepłej wodzie żeby nie popękały, w małym rondlu zagotować wodę i uzbroić się w stoper- zagrzane jajka wrzucamy
Karo in the Kitchentrochę za ostre i trochę za słone. W połączeniu z makaronem będzie idealne. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy się będzie gotował można przygotować krewetki: na oliwie na wolnym ogniu podgrzać trochę oliwy z posiekanym ząbkiem czosnku i ostrą papryczką. Dodać krewetki i smażyć wszystko razem przez 2 minuty. Więcej nie trzeba(...)krewetki zostały przed zamrożeniem ugotowane. Odcedzony makaron wymieszać dokładnie z pesto, ułożyć porcje na talerzach. Na każdej porcji kładziemy po 3-4 krewetki. Dekorujemy świeżą bazylią i pomidorkami. Partnerem "Włoskiego tygodnia" na moim blogu jest marka Barilla
Kulinarne Inspiracjewersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje potrawie charakteru. Składniki 150 g makaronu chow mein 400 g mrożonych krewetek 1 szalotka ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżeczka nasion kopru włoskiego 100 ml sosu słodko pikantnego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Krewetki rozmrażamy polewając ciepłą wodą ,osuszamy. Makaron(...)przygotowujemy według przepisu ,płuczemy i odsączamy. Szalotkę kroimy w plasterki ,podsmażamy na rozgrzanym maśle ,dodajemy krewetki ,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone nasiona kopru. Smażymy aż krewetki będą rumiane. Do krewetek wrzucamy makaron oraz sos i podgrzewamy ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą i zmielonym pieprzem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką
R'n'G Kitchensuflet: - 2 główki czosnku - 2 żółtka - 1 łyżka mąki pszennej Porcja dla 2 osób Najpierw do garnka wrzucamy cukier żeby nam się skarmelizował. Potem wrzucamy garść pancerzy z krewetek oraz cebulę pokrojoną na kawałki i dusimy. Jak cebula nam się zrumieni to wrzucamy marchewkę pokrojoną w dużą kostkę. Gdy wszystko nam zmięknie to dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wino(...)wino nam się zredukuje to dolewamy wodę. Gdy zmięknie nam marchewka to wrzucamy kilka krewetek i miksujemy na gładki krem. Kilka krewetek zostawiamy do dekoracji. W między czasie robimy suflety. Całe główki czosnku zawijamy w folię z dodatkiem oliwy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu czosnek obieramy i miksujemy
Kuchenne Wariacjewiem czy jest przekonana do jedzenie krewetek, al na pewno lubi je mój syn, moja córka. Osobiście spróbowałam, ale nie przepadam. Wolę tradycyjna żywność. Krewetki to danie śródziemnomorskie, wyśmienita przekąska dla miłośników owoców morza. W Polsce świeże możemy kopić np. w MAKRO. Dla tych , którzy planują zjeść krewetki po raz pierwszy prezentuje kilka ważnych(...)Mamy już piękne świeże krewetki ich obieranie, wbrew pozorom, nie jest trudnym zdaniem. Krewetki płuczemy pod bieżąca wodą. Pierwszy etap to usunięcie głowy. Łapiemy kciukiem i palcem wskazującym i zdecydowanym ruchem ukręcamy i odrywamy głowę. Kolejny etap to oderwanie nóżek Następnie trzymając z a miejsce , w którym była główka usuwamy skorupki jedna po drugiej, Pociągamy ściągając
W kuchennym oknie Ewyniego czekam z krewetkami, sernikiem na zimno i muffinami greckimi. By Was za bardzo nie zapchać zdjęciami, na pierwszy rzut idzie prosta krewetka. Lipcu nie zepsuj się! ;) Składniki 1 opakowanie krewetek mrożonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła pietruszka, pieprz cytryna Sposób przygotowania Krewetki dać na sitko, polać zagotowaną wodą by się rozmroziły. Rozgrzać masło na patelni(...)przecisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku, podsmażyć go przez chwilę. Dodać krewetki, smażyć ok 3-5 min aż nabiorą różowego koloru. Skropić cytryną, podać z pieczywem czosnkowym i sałatą ;) Smacznego
pink envelopeuczta dla najbardziej wymagającego podniebienia i trudno mi stwierdzić, który sos jest lepszy, bo oba są przepyszne. Na dwie porcje: 150 g makaronu spaghetti omnomom Sos mango z krewetkami: 1 owoc mango 100 g krewetek 1/2 pomarańczy 100 g serka mascarpone 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos groszkow - serowy 1 szklanka świeżego lub mrożonego(...)Owoc mango obrać i pokroić w kostkę. Sok z pomarańczy zagotować, dodać pokrojone mango, dusić na mały ogniu do czasu aż owoc zmięknie. Na patelni rozgrzać masło dodać krewetki, roztarty czosnek, sól, pieprz i smażyć nie dłużej niż 3 minuty, aby krewetki nie zrobiły się gumowe. Odstawić. Gdy mango będzie już miękkie dodać do niego usmażone krewetki
Jadło i czytadłoPani ta (bo to Pani), jest moją sąsiadką z okolicy i od jakiegoś czasu śledzi mojego bloga. Niesamowite, nie? Dziękuję za ten podarunek, a oto przepis z wykorzystaniem tych krewetek dedykowany specjalnie Pani Znajomej-Nieznajomej. Nie do uwierzenia... Czego użyłem? Wywar z warzyw: -marchew, seler -pietruszka -ziele angielskie -dwa liście laurowe -por, część zielona -pieprz czarny kilka ziaren -ząbek(...)ryż będzie "na ząb". W ostatnim etapie ściągamy ryż z ognia dodajemy masło, parmezan i małą szczyptę szafranu. Mieszamy wszystko do połączenia składników, tak by risotto było aksamitne. Krewetki: -200 gram krewetek pozbawionych przewodu i pancerzyka -50 gram masła -dwie łyżki posiekanej natki pietruszki -szczypta soli Masło podgrzewamy, wrzucamy krewetki, smażymy 3-5 minut, solimy i zasypujemy
BaRepas