zimną wodą. Rozgrzej na patelni lub w woku łyżkę masła, kiedy zacznie się pienić dorzuć posiekane w plasterki 2 ząbki czosnku, a po pół minuty później obrane z pancerzyków krewetki. Smaż po minuty z każdej strony na dość mocnym ogniu. Posól i popieprz. Wyciągnij z piekarnika warzywa, dodaj do krewetek, wymieszaj, dodaj makron, wymieszaj. Obieraczką do warzyw (końcówką(...)Dodaj czosnek, smaż chwilę, dodaj paprykę, po chwili brokuł, na koniec pieczarki. Smaż mieszając często. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego. Smaż przez 2 minuty. Przełóż z powrotem na patelnię krewetki oraz makaron. Wymieszaj całość. Dodaj sos z masła orzechowego i dokładnie wymieszaj. Podawaj makaron pospany szczypiorkiem i nasionami sezamu. Artykuł Poniedziałek: Krewetkowy stir fry z sosem z masła orzechowego
Niedzielny kucharzkolendry. Zamiast ostro-słonego sambalu oelek użyliśmy po prostu papryczki chili, a jeśli ktoś zechce, może też dodatkowo potrawę dosolić. Pasta krewetkowa nie będzie koniecznie potrzebna wobec dodania krewetek w “naturalnej” postaci – można użyć zarówno mrożonych jak i świeżych. Pomijając konieczność wcześniejszego ugotowania ryżu, nasi goreng to potrawa szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Nie zawiera również jakiś(...)rodem z Indonezji. Możliwość stosowania niemal dowolnych dodatków daje niezliczoną ilość kombinacji smaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 250g białego ryżu 250g fileta z kurczaka 250g obranych krewetek 3 duże (L) jajka 1 lub 2 papryczki chili (ostrożnie!) 5 szalotek środkowa część dużego pora 5 ząbków czosnku 12 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru kilka goździków
Kulinarna PokusaPulpety wołowe, z indyka, kurczaka, jagnięciny, ryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Tak jest. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia i gotowania : 25 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Jaki jest największy problem z pulpetami? Ano taki, że mają tendencję(...)wchłania wilgoć. Tyle tylko, że można ją przedawkować i w efekcie powstaną pulpety mięsno-chlebowe. Pulpeciki, które nigdy się nie rozpadają Wszystkie te problemy zupełnie nie dotyczą pulpecików z krewetek. Żeby je zrobić nie potrzeba żadnego spoiwa. Wystarczy je zmiksować na gładką masę, dodać przyprawy, zwilżonymi rękami uformować zgrabne kulki i wstawić do pieca na 12 minut. I gotowe
Niedzielny kucharzPORCJE 150 g czarnego makaronu (barwionego sepią) 50 g masła 3 ząbki czosnku 1 szalotka 1/3 papryczki chili / można dać mniej lub pominąć 150 g krewetek Black Tiger (surowych lub obgotowanych, mogą być mrożone) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 duży pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pokrojona na ćwiartki cytryna sól, świeżo zmielony czarny(...)minuty, wyjmujemy na deskę, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, łyżką zbieramy powstałą pianę. Dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chili. Smażymy 1 minutę, dodajemy krewetki i smażymy po 0,5 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy białe wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy pokrojone pomidory, smażymy 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje
cool and mintycytryny i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Do gotującego się sosu wrzucić oczyszczone krewetki. Gotować co jakiś czas zamieszać około 1 minuty. Czas gotowania zależy jakie duże krewetki dodacie. Jak mniejsze to gotować krócej. Jak już krewetki są gotowe dodać jogurt i wymieszać. Obsypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Podawać z bułkami lub chlebkiem naan lub domową
Kuchnia Pokoleńkolendry. Zamiast ostro-słonego sambalu oelek użyliśmy po prostu papryczki chili, a jeśli ktoś zechce, może też dodatkowo potrawę dosolić. Pasta krewetkowa nie będzie koniecznie potrzebna wobec dodania krewetek w „naturalnej” postaci – można użyć zarówno mrożonych jak i świeżych. Pomijając konieczność wcześniejszego ugotowania ryżu, nasi goreng to potrawa szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Nie zawiera również jakiś(...)rodem z Indonezji. Możliwość stosowania niemal dowolnych dodatków daje niezliczoną ilość kombinacji smaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 250g białego ryżu 250g fileta z kurczaka 250g obranych krewetek 3 duże (L) jajka 1 lub 2 papryczki chili (ostrożnie!) 5 szalotek środkowa część dużego pora 5 ząbków czosnku 12 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru kilka goździków
Kulinarna Pokusapapryki i orzeszków ziemnych lub ziarenek nerkowca. Syczuański Kung Pao jest najostrzejszy, gdyż bazę stanowi pikantna odmiana papryczek. Standardowo jest to danie z kurczakiem, ale czasem zamiast niego występują krewetki – to wersja szybsza do zrobienia, którą dzisiaj Wam polecamy. Ważnym składnikiem Kung Pao są orzeszki – podsmażone na gorący oleju, aromatyzujące całe danie, przyjemnie chrupkie podczas jedzenia, stojące(...)smaż przez kolejne 5 minut. Temperatura smażenia powinna być wysoka zatem uważaj m, żeby niczego nie przypalić. Krok 5 Na koniec dodaj czosnek, smaż przez pół minuty a potem krewetki i orzeszki. Zalej całość sosem i smaż jeszcze przez minutę, dwie aż sos zgęstnieje i oblepi składniki. Artykuł Czwartek: Krewetki Kung Pao pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkolejny przepis na tartę ze szparagami Smacznego ! Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 250 g krewetek ( ok. 15 sztuk) – 300 g szparagów – 1 szklanka gęstej śmietany 18% – 3/4 szklanki parmezanu – 250 g serka ricotta – 2 duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (szparagi + krewetki) Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Posyp parmezanem. Wierzch tarty udekoruj szparagami. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta z krewetkami
I LOVE LIFEminut Składniki: – 2 pszenne tortille – 1 długi ogórek – 1-2 pomidory – 50 g sera feta – 10-15 czarnych oliwek bez pestek – 250 g krewetek – 2 łyżki masła – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki jogurtu greckiego – kilka krążków czerwonej cebuli Przygotowanie : Na patelni rozpuść masło, dodaj krewetki i przepuszczony przez praskę(...)czosnek. Duś ok 8-10 minut. Na tortilli ułóż pokrojone pomidory, ogórka, pokruszoną fetę, oliwki, cebulę, krewetki i jogurt grecki. Zawiń tortillę i podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Tortille z krewetkami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plpodoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 10-12 krewetek 1 pomarańcza 1 łyżka miodu imbir, pieprz, kolendra 50g mąki ziemniaczanej oliwa Grzanki : bagietka przyprawa do masła masło lub margaryna kanapkowa Przygotowanie: Aby przygotować marynatę , należy wycisnąć(...)pomarańczy , rozpuścić w nim miód , przyprawić imbirem , kolendrą i pieprzem . Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty z obu stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos . Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje. Przekąskę można podawać z grzankami
Za drzwiami kuchnikurczaka. My zaszaleliśmy i dorzuciliśmy do warzyw krewetki. To połączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki masła Ząbek czosnku drobno posiekany Główka sałaty rzymskiej (z grubsza posiekanej) Ogórek świeży pokrojony w plastry Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki(...)chwilę tak żeby wchłonęło oliwę. Następnie ściągnij je patelni. Krok 3 Na tej samej patelni rozpuść 2 łyżki masła. Wsyp na nią posiekany drobno czosnek. Smaż minutę. Dodaj obrane krewetki. Smaż 1-2 minuty, aż zrobią się różowe. Posól i popierz. Krok 4 Przygotuj desing. Przełóż składnik słoiczka i energicznie potrząśnij. Krok 5 Wymieszaj składniki sałaty. Podawaj z krewetkami
Niedzielny kucharzząbki czosnku / pokrojone w plasterki 1/2 czerwonej papryki / pokrojonej w kostkę 2-3 łyżki ziaren kukurydzy (świeżych, mrożonych lub odsączonych z puszki) 1/2 puszki krojonych pomidorów 300 g dużych krewetek Black Tiger (surowych lub gotowanych, świeżych lub mrożonych) PRZYPRAWY: sól, szczypta chili w proszku, po 1 łyżeczce ziaren kolendry, kminu rzymskiego, słodkiej i wędzonej papryki w proszku DO PODANIA(...)ugotowany ryż, marynowana papryczka jalapeño i słodka papryka czereśniowa , jogurt naturalny, guacamole , cząstki limonki do wyciśnięcia WYKONANIE Mrożone krewetki wkładamy do miski z dużą ilością ciepłej wody i rozmrażamy. Nieoczyszczone krewetki nacinamy ostrym nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Opłukujemy i osuszamy. Ziarna kolendry i kminu rzymskiego rozcieramy w moździerzu. Na średniej wielkości patelni rozpuszczamy masło
cool and mintywersją przepisu z bloga NaturallyElla.com , którego autorka jest znaną propagatorką wegańskiej kuchni. My makaron z mąki gryczanej w jej wykonaniu wzbogaciliśmy o krewetki i rzodkiewki. Jeśli nie lubicie krewetek możecie zastąpić je kurczakiem, albo w ogóle pominąć, też będzie pysznie. Składniki: 250 g makaronu soba lub makaronu z mąki gryczanej 250 g krewetek surowych lub obgotowanych(...)minuty. Ściągnij z patelni i odstaw. Krok 3 Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić dodaj 2 ząbki czosnku, zamieszaj, przesmaż przez kilkanaście sekund, dodaj krewetki, smaż około 2 minut. Ściągnij z patelni. Krok 4 Wlej na patelnię olej, rozgrzej, dodaj pozostały czosnek oraz imbir. Smaż minutę. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, a po chwili cukinię
Niedzielny kucharzcytryny Przygotowanie: Krok 1 Przed rozpoczęciem smażenia przygotuj wszystkie składniki, tak żeby później po kolei wrzucać je na rozgrzaną patelnię lub wok i sprawnie gotować. Pamiętaj o wcześniejszym rozmrożeniu krewetek (jeśli będziesz korzystać z mrożonych). Krok 2 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy go zalać wrzątkiem i odstawić na 4-5 minut. Następnie odcedź i przelej zimną(...)wodą. Krok 3 Rozmrożone krewetki osusza ręcznikiem. Krok 4 Teraz warzywa. Dwa ząbki czosnku posiekaj w cienkie plasterki. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki, oddziel pestki, a następnie posiekaj miąższ w kostkę. Imbir obierz (najłatwiej zrobić to łyżeczką) i pokrój w plasterki, a potem w zapałkę. Papryczkę chili umyj i drobno posiekaj. Tak samo zioła. Jajko wybij do miseczki
Niedzielny kucharzdelikatny smak mleka kokosowego. Jeśli nie macie innej możliwości, zamiast dużych krewetek użyjcie mniejszych, drobniejszych. Ale wiadomo, im większe, tym lepsze ;) SKŁADNIKI / 2 porcje 250 g krewetek (najlepiej Black Tiger) 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego lub masła) 3 ząbki czosnku 1/2 małej czerwonej papryczki chili garść listków jarmużu 1 pomidor malinowy 1 szklanka mleka(...)pestki). Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju lub masła, dodajemy czosnek, papryczkę chili oraz listki jarmużu. Smażymy na średnim ogniu, przez około 2 minuty, często mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy krewetki i smażymy po 1 minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojonego pomidora i smażymy kolejne 2 minuty, aż większość płynu odparuje. Stopniowo dolewamy mleko kokosowe
cool and minty