Bardzo często rozpoczynam gotowanie na płycie, a potem wstawiam potrawę do piekarnika. Żeliwna patelnia idealnie się do tego nadaje. Paella z kurczakiem jest bardzo aromatyczna i pożywna. Dodałam również krewetki. Lubię połączenie owoców morza z mięsem. W paella nie może zabraknąć szafranu. Szafran nadaje potrawie piękny, żółty kolor ale i nietuzinkowy smak. Uwielbiam szafran, zwłaszcza z ryżem . Paella wypełniła(...)międzyczasie pokrój piersi z kurczaka w kostkę i zrumień na patelni. Po 20 minutach dodaj rozmrożony groszek , zrumieniony kurczak i gotuj bez mieszania jeszcze 10 minut. Na koniec dodaj krewetki i lekko przemieszaj paella. Zdejmij patelnię z kuchni i przykryj aluminiową folią. Odczekaj 5 minut aż krewetki się zagrzeją i podaj paella. Spara Spara
codojedzeniasłabość do lekkich sałatek z owocami morza, ten niech wypróbuje poniższy przepis – póki chłód nie odbierze ochoty na podobne dania Składniki na 2 porcje: 8 – 12 oczyszczonych krewetek tygrysich kilka liści kruchej sałaty, np. lodowej, rzymskiej około 15-cm kawałek ogórka garść pomidorków koktajlowych 1/2 średniego awokado 1 łyżka oleju, np. ryżowego, kokosowego, z pestek winogron nierafinowana sól(...)plasterki dymki Oczyszczone z pancerzy i jelit krewetki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do niedużego naczynia do zapiekania. Czosnek, imbir i papryczkę bardzo drobno posiekać, przełożyć na krewetki, polać olejem i posolić, a następnie delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 6 – 8 minut, zależnie od wielkości krewetek. Pomidorki przepołowić, ogórka
Even Better Foodmalizną. 1 doniczka salaty strzępiastej 1 garść borówek 1 szklanka malin 1 cukinia mała 1 nektarynka 1 brzoskwinia 1/2 cebuli czerwonej 5 dkg sera feta sos balsamico 20 dkg krewetek oczyszczonych sól, pieprz przyprawa do szaszłyków 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka migdałów obranych Krewetki myję, osuszam i przekładam do miseczki. Dodaję olej rzepakowy, sól, pieprz, i przyprawę(...)szaszłyków. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Brzoskwinię, nektarynkę kroję na ćwiartki, cukinię na plastry.Cukinię smaruję olejem i grilluję razem z nektarynką i brzoskwinią. Krewetki nabijam na wykałaczki po pięć sztuk i też grilluję.Sałatę myję i strzepię na talerzu, dodaję zgrillowane owoce, cukinię krewetki, maliny, borówki i pokrojoną cebulę oraz fetę, migdały. Polewam sosem balsamico przed
wesoła kuchniaktóra wpisała się w ten sam, bo hiszpański rodowód. Zupa nie mogła obyć się bez słodkich pomidorów oraz soczystych papryk, a treści nadały jej kąski białej ryby oraz pyszne krewetki. Całość była aromatyczna, lekka i pożywna zarazem, a smakowała tak, że wszelkie niedostatki pogodowe zostały mi na dzisiaj wynagrodzone Składniki na 4 porcje: 1 średnia(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki około 450 g świeżych pomidorów około 300 – 350 g filetu białej ryby 12 krewetek tygrysich, oczyszczonych (lub około 200 g mniejszych krewetek) 600 ml bulionu warzywnego, rybnego lub wody 2 łyżki oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) lub delikatnej oliwy 1 niepełna łyżeczka soku z cytryny czerwona ostra papryczka (ilość
Even Better Foodmakaronu - raj na talerzu. Polecam! Makaron z krewetkami w ziołowym sosie Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu Czanieckiego Tasiemka 250g obranych krewetek 250g Mascarpone 3 suszone pomidory w oliwie mała cebula ząbek czosnku pół szklanki białego, wytrawnego wina przyprawy: sól, pieprz pęczek świeżych ziół (bazylii, zielonej pietruszki i oregano) Wykonanie(...)obrywami listki i siekamy. Pomidory kroimy w paseczki. Makaron gotujemy al dente, odsączamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu około minuty, dodajemy 3/4 ziół, podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy krewetki z winem, dodajemy pomidory i dusimy, aż połowa wina odparuje. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy mascarpone i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy resztę ziół, przekładamy makaron i mieszamy
Smak mojej kuchniKrewetka-najpopularniejszy skorupiak, wśród owoców morza. Przepisów na przygotowanie krewetek są setki. Dziś proponuję szybki sposób. Jesteśmy zmęczeni po Świętach Wielkanocnych-dlatego.dziś, będzie łatwo. SKŁADNIKI: 300 g. krewetek (gotowanych) Marynata: 1/2 cebuli pokrojona w drobną kosteczkę ok 3-4 cm świeżego imbiru -drobno posiekanego 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) sok z jednej cytryny sos sojowy (wg uznania) posiekana(...)natka pietruszki ew. woda, jeżeli sos będzie zbyt słony. PRZYGOTOWANIE: Łączymy wszystkie składniki marynaty, następnie zanurzamy w niej krewetki i odstawiamy do lodówki na noc. (lub przynajmniej kilka godzin) Nagrzaną patelnię pokrywamy mgiełka tłuszczu (najlepiej w sprayu) wykładamy krewetki. Smażymy ok. 2-3 minut. Trzeba uważać,żeby nie przesmażyć. DO PODANIA: Sałata z sosem winegret
Kopystką po garachs.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -op. mrożonych krewetek ( u mnie 10 sztuk ) -2 łyżki oliwy z oliwek -20 g masła czosnkowego ( masło + 2 ząbki czosnku + koperek lub pietruszka: zmiksować ) -bagietka do grzanek -mix sałat -natka(...)cytryna -sól Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić obrane i wypatroszone z ciemnego jelita krewetki. Smażyć po minucie z każdej strony, dodać masło czosnkowe i potrząsając co chwilę patelnią, smażyć jeszcze ok. 2 minut. Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, lekko posolić. Wyłożyć
Kulinarne przemysleniasię to nadrobić ,tą wspaniała przystawką gotową w 20 minutek Wolny weekend i Ja!!! Składniki: 2 osoby 4 Krewetki Wietnamskie (wspaniała odmiana Tygrysiej czarnej krewetki jej rozmiar to około 20 cm) 100g solirodu CO TO JEST? 1 łyżka oliwy truflowej 4 plasterki Hiszpańskiego chorizo drobno pokrojony w kostkę 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku(...)trawa cytrynowa 2 posiekane czerwone papryczki chilli odrobina soli tylko do krewetek świeże figi po jednym jajku na porcję(ugotowanym w koszulce) Sposób: Do dużego garnka wlewamy wodę tyle by skąpać nasze krewetki , dodajemy :papryczkę , 2 ząbki czosnku i trawę cytrynową. Trawę cytrynowa doradzam pociąć wzdłuż , wydobędziemy z niej zapach i smak . Doprowadzamy wodę
Viola cooks with passiontapenadę — jest świetna). Chociaż oczywiście mogą znaleźć one swoich zwolenników, którzy wpadną do Korby na piwo. Ale ja jednak pozostanę przy serach z Łomnicy. Hitem z całą pewnością są krewetki w tempurze. Świeże, duże i chrupiące, ze świetnymi sosami obok (kabayaki niszczy system). Inne propozycje to carpaccio (jak najbardziej poprawne), faszerowane smardze na pureé selerowo-pietruszkowym (według mnie dość(...)naciowy, humus klasyczny, chutney z czerwonej cebuli, kindziuk, szynka parmeńska, pieczywo. Grzanki: z pomidorami, z mozzarellą i szynką parmeńską oraz z pastą, przypominającą tapenadę z oliwek i suszonych pomidorów. Krewetki w tempurze z 3 sosami: mango, limonkowym i kabayaki. Carpaccio z marynowanego antrykotu z roszponką, serem kozim i czosnkiem niedźwiedzim. Smardze faszerowane musem z kurczaka podawane na pureé selerowo
Food Squarezresztą też nie 😕 Zostaniemy jednak przy klasycznym schabowym i roladkach z kurczaka! Składniki: 10-15 szt krewetek najlepiej królewskich masło czosnek świeży szalotka natka pietruszki szczypta soli Przygotowanie: Krewetki obieramy z pancerzy. Nacinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Tak przygotowane krewetki opłukujemy i dokładnie osuszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, układamy na nim świeże(...)oczyszczone krewetki, drobniutko posiekany czosnek i szalotkę. Po kilku minutach wrzucamy posiekana natkę pietruszki. Krewetki smażymy około 6 minut mieszając
Życie zaczyna się w kuchnimango o lekko żywicznym posmaku, i limonkowego awokado. Kropka nad „i” to anielskie włosy z makaronu. Składniki: – 500 g mrożonych krewetek – 1 małe awokado – sok z 1/2 limonki – 1 mango – sól, pieprz do smaku Sos do krewetek – 4 ząbki czosnku – kawałek(...)makaronu nitek z fasoli – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany i posiekany czosnek, imbir i papryczkę, podsmażyć. – Wrzucić krewetki, podsmażyć. Skropić octem, dodać liście limonki i poddusić ok. 2 minuty. Doprawić solą do smaku. – Awokado obrać, przeciąć na pół i pokroić
To co kochamdomownikowi taką szybką kolację, chociaż na obiad też się nada ;) Quinoa, trochę szpinaku, krewetki, masło czosnek i danie gotowe. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 12 krewetek tygrysich 4 garście szpinaku baby 3 łyżki klarowanego masła 3 ząbki czosnku czarny pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Krewetki obieramy i oczyszczamy do ogonków i podsmażamy na patelni(...)się zrumieniły z obu stron. Po przewróceniu ich na druga stronę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uważając, żeby się nie spalił. Zdejmujemy krewetki i na tą samą patelnię wrzucamy szpinak, zmniejszamy ogień, chwilę mieszamy, aż listki się zblanszują. Mieszamy ciepłą ugotowana quinoę ze szpinakiem i krewetkami i podajemy, najlepiej z lampką białego
Quinoa Raz!chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą(...)wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy, ogórek, marchewkę, kiełki i krewetki. Składamy tak jak krokiety. Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem słodkim-chili
Smaki Przyprawy i Kolorytrochę za ostre i trochę za słone. W połączeniu z makaronem będzie idealne. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy się będzie gotował można przygotować krewetki ze szpinakiem. Na oliwie na wolnym ogniu podgrzać trochę oliwy z posiekanym ząbkiem czosnku i ostrą papryczką. Dodać krewetki i smażyć wszystko razem przez 1 minutę. Dodać(...)szpinak i smażyć aż liście zwiędną. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron wymieszać dokładnie z pesto. Na wierzchu ułożyć krewetki ze szpinakiem
Kulinarne Inspiracjenajlepiej, bo rozgrzewa do czerwoności. Polecam ;) SKŁADNIKI: ( 2 porcje) 300 ml passaty pomidorowej (przetarte pomidory) 400 ml mleka kokosowego dobrej jakości Ok. 300 g mrożonych lub świeżych krewetek tygrysich 2 ząbki czosnku, drobno posiekany 1 papryka czerwona 1 łyżka drobno posiekanego imbiru Połowa średniej papryki, drobno posiekana 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki kurkumy w proszku(...)zagotować. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez około 10 minut, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub/i cukrem. Ugotować ryż w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki mrożone rozmrozić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę i poszatkować drobno imbir, czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć
Calzonella.com