sycące. Polecam spróbować tym, którzy lubią zdrowe eksperymenty w kuchni. Jest to kolejny przepis, z którego mogą korzystać osoby będące na diecie Whole 30 :) A więc potrzebujemy: 200 g krewetek białych, 1 cukinia, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, olej kokosowy, 65 ml śmietanki kokosowej, 1 łyżeczka zielonej pasty curry, 2 łyżeczki żółtego curry w proszku, 1 łyżeczka trawy cytrynowej, sól(...)gotującej wody na 60 sekund po czym płuczemy pod zimną wodą. Odkładamy. Krewetki obieramy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz żółtym curry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na którym smażymy krewetki - po 2 minuty z każdej strony. W osobnej miseczce mieszamy śmietankę kokosową wraz z bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, zieloną pastą curry, żółtym curry oraz trawą cytrynową. Wlewamy na patelnię
Przepis na Dzień DobryDziś proponuję Wam oryginalne, proste i lekkie danie na lato i na każdą porę roku, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Krewetki pieczone z białą kapustą i marchewką, skropione sokiem z limonki i posypane kolendrą. To danie możecie podawać samo lub np. z dodatkiem ryżu lub quinoa. Czas przygotowania : 20 min. Czas pieczenia(...)Porcja dla 4 osób Składniki: ● 16 krewetek tygrysich ● 1 mała biała kapusta (lub ½ kapusty) ● 4 marchewki ● ½ pęczek kolendry ● 1 limonka bio ● 4 łyżki oleju słonecznikowego ● sól, pieprz Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do 200°C. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie paski przy pomocy mandoliny lub obieraczki. Kapustę drobno poszatkuj. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Limonkę umyj, osusz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOpis Makaron z owocami morza : Przedstawiamy przepis na pyszny makaron z owocami morza. Jest to potrawa podobna do włoskiego spaghetti frutti di mare. Smak małży i krewetek podnosi dodatek białego wina, aromatu potrawie dodają suszone zioła, czosnek i zielona pietruszka. Uwielbiam to danie za jego smak i prostotę przygotowania, danie jest gotowe dosłownie w kilka minut. Danie idealne(...)smakiem oraz zabójczym wyglądem. Zachwyci każdego, jak również przekona do siebie tych którzy nie przepadali za owocami morza. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony . Składniki: 250 g krewetek 350 g makaronu spaghetti 250 g małży 4 ząbki czosnku 100 ml białego wina (wytrawne) natka pietruszki Oliwa z oliwek Sól, świeżo mielony pieprz 1 ostra papryczka chili
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKrewetki albo się lubi albo nienawidzi, ja uwielbiam i najlepiej takie podsmażone na masełku z czosnkiem i posypane natką pietruszki, może nie być nic innego! No chyba, że z grilla, też fajnie smakują :) Tym razem dodałam je do kremowego risotto które bardzo często robię i uwielbiam. Ich dodatek wspaniale podkreślił smak dania. Podane ze schłodzonym białym winem(...)paski cukinię, podlać znów bulionem całość dusić do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Na małej patelni na reszcie masła podsmażyć 2-3 minuty krewetki, wlać z całą zawartością soków do ryżu, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku, rozłożyć na talerze, posypać tartym serem garna padano lub parmezanem, podawać z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI (4 porcje) 320 g spaghetti 500 g krewetek 100 ml białego wina 2 cukinie 3 ząbki czosnku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, pieprz szczypta peperoncino oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di spaghetti 500 g di gamberetti 100 ml di vino bianco 2 zucchine 3 spicchi d'aglio(...)smażymy ok. 1 minuty. Wlewamy wino i na większym ogniu odparowujemy. Zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i szczyptą peperoncino; kontynuujemy smażenie krewetek kolejne 2-3 minuty. Do krewetek wrzucamy startą cukinię . Całość podsmażymy ok. 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec wrzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany
La grande e la piccola cuocawodą, na centymetr powyżej powierzchni ryżu. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do ryżu drugą połowę krewetek, wmieszaj je w warzywa i duś 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj soczewicę i ryż rozłożone obok siebie, albo wymieszane. Smacznego! Artykuł Środa: Sałatka(...)soczewicy, ryżu, krewetek i chorizo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzbył on najbardziej wyczuwalny i widoczny, zaraz obok owoców morza. W mojej wersji nie ma niestety też wielkiego bogactwa jeżeli chodzi o owoce morza, bo udało się "upolować" tylko krewetki, ale jeżeli mamy i lubimy możliwość to polecam wzbogacić go o jak największa ich ilość. Składniki: Bulion: 1 litr wody ½ małej cebuli 1 pietruszka 2 marchewki 1 łyżka(...)całej objętości patelni. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 8-10 minut (nie mieszać – składniki mają bulgotać, ale nie za mocno). Dodać krewetki i owoce morza. Przykryć patelnię folią aluminiową, zmniejszyć ogień i gotować przez 6 minut. Po tym czasie sprawdzić czy ryż jest miękki (jeśli nie to gotować jeszcze przez chwilę). Odstawić
Healthy food explorerczosnek. Następnie pokrój go w plasterki a pomidorki przekrój na pół. Rozgrzewamy patelnię dodając odrobinę oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy masło i oczyszczone krewetki a także pomidorki koktajlowe. Podsmażamy kilka minut (3-4 min.). Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy na patelnię wino i smażymy do czasu(...)Energicznie wymieszać z makaronem. Gotowe Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy opcjonalnie posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego ! Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy masło i oczyszczone krewetki a także pomidorki koktajlowe. Podsmażamy kilka minut (3-4 min.). Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy na patelnię wino i smażymy do czasu
I LOVE LIFEdalekowschodnie. Pulpety zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów(...)przygotowania. Wyjątek stanowi tu sałatka COBB, w której jest jajko, a jak wiadomo, jajka trzeba zjeść maksymalnie w ciągu 2 dni od ugotowania. Podobnie jest z krewetkami – lepiej nie trzymać ich długo w lodówce. Trzeba też uważać na sałatki z dodatkiem owoców, jak np. granat, czy winogrona, gdyż mogą one zacząć fermentować, dlatego nie należy za długo trzymać
Niedzielny kucharzdodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych, aromatycznej bazylii i zielonej fasolki. Danie przygotujemy w 15 minut. Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku ½ papryczki chili 1 szalotka 400g krewetek królewskich 250g pomidorków koktajlowych 250g fasolki zielonej lub żółtej sól, czarny pieprz łyżka masła garść świeżej bazylii Sposób przygotowania : Ugotować fasolkę w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru(...)opłukać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek i szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć na oliwie razem z posiekaną papryczką chili. Dodać przygotowane wcześniej krewetki i przesmażyć na gorącej patelni około 2 minut. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ugotowaną fasolkę. Przesmażyć razem 2 minuty. Dodać łyżkę masła. Doprawić do smaku solą
Pyry na Gazzajmie Wam dużo czasu a Wasze kubki smakowe będą oczarowane :P Potrzebujemy: 200 g makaronu spaghetti (u mnie ten z mąki durum), ok. 250 g zielonego pesto, 300 g krewetek koktajlowych, 300 ml białego wytrawnego wina, oliwa z oliwek, cytryna, czosnek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, parmezan Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaję krewetki(...)kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem, dużą ilością czosnku oraz ziołami. Wlewam świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz białe wino. Wszystko duszę ok. 10-12 minut. W garnku gotuję makaron. Krewetki odcedzam od wina i mieszam z ugotowanym makaronem. Dodaję pesto i wszystko ze sobą łączę. Wykładam na talerz i dekoruję startym parmezanem oraz świeżą bazylią. Całość jest już gotowa
Przepis na Dzień DobryKrewetki w sosie ze śmietanki i świeżego pomidora. Z orzechami włoskimi i brandy, które dodatkowo wzbogacają sos i nadają całości charakteru. Koniecznie z odrobiną soku i skórki otartej z cytryny. Danie łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne. Robi się ekspresowo - jest gotowe w kilkanaście minut. Z lampką wina smakuje wybornie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 20 g masła(...)siekamy, pomidorki kroimy na połówki. Na dużej patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy szalotkę i orzechy, smażymy 2 minuty, często mieszając. Zwiększamy płomień do średniego, dodajemy krewetki i pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Podgrzewamy 30 sekund. Wlewamy brandy i gotujemy 1 minutę, aż alkohol wyparuje. Dodajemy śmietankę, ocet balsamiczny i sok z cytryny
cool and mintyPrzepis jakim się ostatnio zainspirowałam i wzięłam "pod lupę" to Śródziemnomorska zupa rybna ze strony 214. Przyznaję, jest to zupa wprost idealna na jesienne kaprysy pogodowe . Treściwa rybą i krewetkami oraz aromatyczna warzywami - idealnie rozgrzewa przy nierównej walce z jesienną aurą. Czas przygotowania składników to jedynie 15 minut, plus do tego 15 minut gotowania i można się cieszyć talerzem(...)450g] 0,75l [3 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoiczkach 450g ryb o białym mięsie - u mnie polędwica z dorsza 450g krewetek - u mnie mrożone, choć wiadomo że najlepsze byłyby świeże 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać
Grunt to przepis!palonej, wyrazistej w smaku, która może zdominować resztę składników. Polecamy Wam ten przepis jako prosty i szybki sposób na lekką kolację lub lancz do pracy. Składniki: 200-300 g krewetek, najlepiej surowych 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 mała cebula cukrowa 1 ząbek czosnku(...)szpinakiem. Dopraw łyżeczką chilli, papryki słodkiej i oregano. Skrop sokiem z cytryny. Posól i popierz do smaku. Wymieszaj. Artykuł Poniedziałek: Południowo-zachodnia sałatka z kukurydzą, fasolką i krewetkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpołowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wina Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża szczypta tymianku i oregano Natka pietruszki 4 łyżki masła 4 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz ręcznikiem(...)całe kapelusze. Posól i smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij z patelni. Krok 5 Obierz krewetki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i oleju. Wyłóż na tłuszcz krewetki Smaż na dość mocnym ogniu po minucie z każdej strony. Krok 6 Włóż do rondla z kurczakiem pieczarki i krewetki, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Podawaj
Niedzielny kucharz