krewetki - 3802 przepisów (strona:47/254)

Sałatka krabowo – krewetkowa 256

Bardzo dobra sałatka, jadłam, jadłam i jadłam. Ha ha uwielbiam takie klimaty. Przygotowanie krewetekkrewetki umyć i osuszyć. Polać krewetki sokiem z cytryny. Na patelni roztopić masło wrzucić krewetki, posiekany drobno czosnek, posiekaną chili. Smażyć mieszając jedną minutkę. Obsypać pietruszką i wymieszać, zdjąć z patelni. Przygotowanie sałatki – makaron zalać wrzącą wodą i zostawić(...)sekund. Odcedzić i wrzucić do miski. Rzodkiewki umyć i pokroić w pół talarki, dodać do makaronu. Ogórka obrać i pokroić w kostkę, również dodać do makaronu. Krewetki razem z sosem który pozostał podczas smażenia wrzucić do makaronu razem z krabowymi paluszkami pokrojonymi w drobne paseczki. Koperek i pietruszkę posiekać dodać do sałatki. Teraz już tylko wymieszać majonez z jogurt

Kuchnia Pokoleń
Szaszłyki z krewetkami i serem halloumi 181

pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki wrzucić wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Przygotowanie krewetekkrewetki jeśli są mrożone zalać wrzącą wodą. Zostawić na kilka sekund odcedzić. Włożyć krewetki do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Zalać krewetki marynatą i zostawić na 30 minut do godziny. Ser pokroić w małe kostki. Na patyczki nabić krewetki

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą 120

się niezwykle delikatnym, wykwintnym daniem, które zachwyciło mojego ją jedzącego. Dziś propozycja również bardzo wiosenna i świeża. Owoce morza można z powodzeniem zastąpić swoją ulubioną rybą, ale uważam, że krewetki pasują tutaj idealnie. Namawiam do spróbowania!   Składniki: 4-5 liści zielonej sałaty 6-7szt dużych krewetek 5 łodyg zielonych szparagów 1/2 zielonego ogórka 1/2 pomidora garść(...) przełożyć na talerz, posolić. Umyte liście sałaty porwać, ułożyć na półmisku. Dodać listki mięty, pomidora pokrojonego w kostkę i w plasterki ogórka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić krewetki, smażyć z obu stron przez kilka minut, następnie dorzucić pokrojone na większe kawałki szparagi, smażyć kilka minut. Krewetki ze szparagami przełożyć do półmiska, polać octem balsamicznym, oprószyć pieprzem

Raj dla Podniebienia
Krewetki w tempurze na pędach groszku 156

grilla) To jest ważne ,dzięki tej metodzie krewetka nam się wyprostuje ,a podczas smażenia nie skręci się i będzie idealnie prosta .   Ciasto  na tempurę: Jajko roztrzepujemy ,dodajemy piwo lub wodę ,sól i pieprz . Łączymy wszytko trzepaczką dodając mąkę kukurydzianą i pszenną. Rozgrzewamy Oliwę w  woku ,albo garnku . Krewetki obtaczamy w mące ,pozbywamy się nadmiaru poprzez obicie(...)delikatne krewetki o talerz. Następnie obtaczamy w cieście na tempurę i ostrożnie pojedynczo kładziemy krewetki do rozgrzanej oliwy. Smażymy około 4-5 minut aż nabiorą złotego koloru Jako bazę na talerzu wyłożyłam pędy groszku ,groszek cukrowy i kwiaty jadalne . Smacznego ViolaPassion

Viola cooks with passion
JAJKA MIMOZA Z KREWETKAMI 174

dopraw solą i pieprzem, jeśli będzie to konieczne. Żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub drobno posiekaj, odłóż małą część do dekoracji. Resztę wymieszaj w misce z majonezem, krewetkami i drobno posiekanym szczypiorkiem. Wypełnij połówki białek przygotowaną masą, posyp z wierzchu szczypiorkiem i startym żółtkiem. Niezwłocznie podawaj lub wstaw do lodówki do momentu podania. *Lub około 12 większych(...)krewetek. Krewetki muszą być ugotowane. **Jeśli wolisz, użyj gotowego majonezu. ***Oleju słonecznikowego lub oleju z pestek winogron albo rzepakowego, ważne, żeby miał neutralny smak. **** Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki na majonez miały temperaturę pokojową, i aby dolewać olej powoli i w niewielkich ilościach, zwłaszcza na początku ubijania. Jeśli majonez jest zbyt płynny, dodaj kilka kropli soku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka ze szpinakiem i krewetkami w sosie pomarańczowym 128

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na słodko-pikantną sałatkę na bazie szpinaku, smażonych krewetek, orzechów nerkowca i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 250 g mrożonych krewetek - 2 garście świeżego szpinaku - kilka pomidorków koktajlowych - garść solonych nerkowców - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - 1 łyżeczkę masła - 1 łyżkę oliwy z oliwek - sok z połowy pomarańczy - szczyptę(...)chili - szczyptę soli i pieprzu do smaku Do przygotowania sosu potrzebujemy: - sok z połowy pomarańczy - 1 łyżkę miodu - szczyptę chili 1. Mrożone krewetki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Na maśle i oliwie przez minutę podsmażamy czosnek z dodatkiem chili. Następnie dodajemy krewetki, które smażymy przez 3 minuty z każdej strony. 3. Do usmażonych krewetek dodajemy

Bez Cebuli
Sylwestrowe menu z Lidl. Przepis na jajka z krewetkami 226

soczyste oliwki, steki maminha  Lidl stek i Prosecco.  Aby dobrze się bawić przygotowano dla nas kolorowe gadżety sylwestrowe. Więc będzie zabawa!!! Przygotowałam dla Was pastę jajeczna z krewetkami   4 jaja  100 g mrożonych krewetek koktajlowych łyżka masła sok z cytryny(...)łyżka serek Philadelfia  1 łyżeczka musztardy (żółtej amerykańskiej lub Dijon) sól i pieprz, do smaku natka pietruszki, szczypiorek lub koperek chleb żytni ze słonecznikiem z Lidl  Rozmroź krewetki. W garnku zagotuj wodę z  sokiem  z cytryny. Do gotującej się wody wrzuć rozmrożone krewetki i gotuj 30 sekund.  Rozpuść masło wrzuć krewetki, podsmaż

AZgotuj!
Koktajl krewetkowy z zielonym groszkiem i kukurydzą na domowym majonezie 174

Koktajl krewetkowy z zielonym groszkiem i kukurydz ą na domowym majonezie Pomysł na krewetki w święta? Nic prostszego!  Niewielka ilość składników i jest smaczna sałatka z krewetkami w roli głównej. Przepis na smaczny: Majonez Składniki: 150 g podgotowanych krewetek królewskich 1 garść mrożonego groszku  1 garść mrożonej kukurydzy (albo z puszki)  około(...)oleju słonecznikowego użyłam oliwy z pierwszego tłoczenia) 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu kilka ziaren czerwonego pieprzu  Wykonanie: Opłukane i oczyszczone krewetki umieścić w misce. Mrożony groszek oraz kukurydzę przelać wrzątkiem na sicie, odsączyć z wody, dodać do krewetek. W kolejności majonez i posiekaną natkę pietruszki. Oprószyć solą i pieprzem

Wino Francja Kuchnia
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 235

dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy czy skrzydełka kurczaka. C CHILLI-   To niezbędny składnik większości azjatyckich potraw, nie tylko ze względu na walory smakowe ale i praktyczne, gdyż ich jedzenie zapewnia(...)tworzą się na nich "poduszeczki", przypominają chipsy lub krakersy. Do kupienia w sklepach z orientalną żywnością. Są podawane do curry albo z sałatkami czy sosem nam prik. CHIPSY Z KREWETEK-  To popularna przekąska, podawana często w restauracjach przed przyrządzeniem zamówionych dań. Robione są z krewetek, skrobi, soli i cukru. W sklepach z azjatycką żywnością można kupić surowe

ClauditteMissCooking
Spaghetti ze smażonymi pomidorami i krewetkami 124

sól morska czarny mielony pieprz Wykonanie: Pomidory nacinamy, patrzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy w grubą kostkę. Czosnek drobno siekamy, przesmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, natkę i przyprawy. Krewetki obieramy, kroimy na 3-4 części, również wrzucamy na patelnię. Chwilę wszystko razem przesmażamy, tak aby smaki dobrze się połączyły. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Ugotowany makaron dodajemy do krewetek, skrapiamy oliwą, mieszamy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Makaron aglio & olio z krewetkami 138

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Makaronu, koniecznie trzeba go godnie i smakowicie uczcić ! Dlatego dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają na królewskie danie czyli makaron aglio & olio z krewetkami. Krewetki i czosnek to bardzo smakowite połączenie, do tego makaron ugotowany al dente i eleganckie danie gotowe. A na dodatek jego przygotowanie jest bardzo proste(...)chili. Uważajmy, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie wtedy gorzki. Na koniec dodajemy posiekaną natkę, solimy i pieprzymy. Makaron gotujemy  z godnie z przepisem na opakowaniu. Kilka krewetek odkładamy, resztę obieramy i kroimy na trzy części, wrzucamy na patelnię, mieszamy. Następnie dodajemy makaron, mieszamy z sosem. Makaron podajemy od razu, ozdobiony dużymi krewetkami

Kulinarne przygody Gatity
Krewetki w sosie pomidorowym 134

pomidorowym i do tego makaronem może wydawać się świętokradztwem, ale zapewniam, że warto spróbowa ć, tym bardziej , że danie to jest ś wietnym pomysłem na szybki obiad albo kolacje. KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM z MAKARONEM Składniki: makaron np. tagliatelle 200 g krewetek 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych) sól i pieprz do smaku(...)oliwa do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy.  Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekana cebulę oraz czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy krewetki. Krewetki obsmażamy z każdej strony, a następnie całość zalewamy pomidorami z puszki (najlepiej jeśli używamy krojonych) Można także użyć świeżych pomidorów (2-3 szt.) Całość dusimy kilka minut mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku sola

Bon appetit mon amie
TATAR Z KREWETEK I MANGO 151

Chłodzenie: 30 minut Składniki: 300 g dużych krewetek* 3 owoce mango 2 gałązki świeżej kolendry 2 limonki Szczypta sproszkowanego imbiru Szczypta świeżo zmielonego pieprzu   Przygotowanie: Krewetki obierz z pancerzyków, natnij grzbiety i usuń czarną żyłkę, pokrój na drobne kawałki. Mango obierz, pokrój miąższ w drobną kostkę. Połącz w misce pokrojone krewetki i mango. Kolendrę umyj, osusz(...)oberwij listki, odłóż kilka listków do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Wyciśnij sok z limonki na krewetki połączone z mango. Dodaj posiekaną kolendrę, imbir i oprósz pieprzem. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Podawaj w małych szklaneczkach lub przygotuj sześć kokilek* i wypełnij je tatarem z krewetek i mango. Ugnieć lekko za pomocą łyżeczki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kolorowa sałatka z krewetkami wg Aleex 161

wymieszać. 3. Na patelni rozgrzać olej i masło. 4. Przecisnąć ząbki czosnku przez praskę, podsmażyć na patelni, ale nie rumienić, bo będzie gorzki. 5. Do czosnku na patelni włożyć krewetki, opłukane i osuszone w ręczniku papierowym. Można użyć krewetek mrożonych, ale najlepiej najpierw je rozmrozić, opłukać i osuszyć. 6. Krewetki dusić na maśle ok. 5 minut(...)czasu do czasu mieszając. 7. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. 8. Wyłączyć gaz, krewetki posolić. 9. Na płaski półmisek wyłożyć różnokolorowe sałaty z sosem. 10. Poukładać pomidorki koktajlowe. 11. Na wierzchu rozłożyć gotowe krewetki. 12. Całość polać odrobiną uduszonego czosnku z patelni. 13. Podawać z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym. Smacznego

W mojej kuchni
Tajska zupa kokosowa z krewetkami (Tom Kha) 150

podchodzę z dużą rezerwą,a tak naprawdę ich nie jadam. Krewetki są wyjątkiem od tej reguły. To jedyne owocami morza, które lubię. Jeśli ktoś jednak nie lubi nawet krewetek, do zupy tej można użyć kurczaka.  TAJSKA ZUPA KOKOSOWA z KREWETKAMI TOM KHA GAI   Składniki: 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu pasta(...)zmiażdżoną trawę cytrynową i  liście kafiru. Zalewamy wszystko bulionem i chwilę gotujemy.  Następnie dolewamy mleko kokosowe , wyjmujemy liście kafiru oraz trawę cytrynową, a do zupy dodajemy krewetki (bez pancerzy) oraz pieczarki. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie.  Na koniec doprawiamy do smaku sosem rybnym oraz sojowym. Podajemy posypane sezamem lub kolendrą

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania