krem - 19817 przepisów (strona:735/1322)

Rolada miętowa 175

papier, biszkopt zwijamy wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa miętowa: mascarpone, kremówkę i barwnik umieszczamy w misce, miksujemy do powstania gęstego kremu, dodajemy cukier i pastę miętową, miksujemy do połączenia składników.  Ostudzoną roladę rozwijamy, z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę rozsmarowujemy całość na biszkopcie zostawiając z jednej strony

Smak mojej kuchni
Pączki serowe na drożdżach 155

Wykonanie: Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy i powstały zaczyn odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku, następnie po 1  żółtku. Następnie dodajemy stopniowo twaróg. Do masy dodajemy alkohol,  wyrośnięty zaczyn, skórkę otartą z pomarańczy, sól oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto

Smak mojej kuchni
Sernik z truskawkami na zimno 192

polewę: 2 tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) łyżka masła Dodatkowo: kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg. Utartą masę dzielimy na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodajemy barwnik i miksujemy. Na folii aluminiowej układamy 3 rzędy herbatników, długość

Smak mojej kuchni
Cytrynowiec 245

rozpuszczamy budynie, wlewamy na gotującą się wodę z cukrem. Mieszamy energicznie około minuty, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia.  Margarynę ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę  i dobrze miksujemy

Smak mojej kuchni
Babka ucierana 173

białko 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Wykonanie:  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany. Białka ubijamy

Smak mojej kuchni
Francuskie ślimaczki z łososiem 275

się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek do zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam! Francuskie ślimaczki  z łososiem Składniki na około 10-12 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego 250g łososia wędzonego 1 jajko czarnuszka Wykonanie: Ciasto wyjmujemy

Smak mojej kuchni
Babeczki tiramisu 164

łyżki cukru pudru kolorowa posypka lub kakao  Wykonanie: Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Kawę rozpuszczamy z łyżce gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną kawę oraz likier i miksujemy. Na końcu wsypujemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami

Smak mojej kuchni
Jarzynowa zupa krem 194

Składniki - fasolka szparagowa - kalarior - brukselka - szpinak - ziemniak - seler naciowy - natka pietruszki - oliwa - sól - pieprz Do zupy można użyć świeżych warzyw lub mrożonek. Przygotowanie 1. Warzywa umyć

Kuchenne innowacje
Zdrowe ciasto banoffee z kokosową bitą śmietaną 243

Niebo w gębie.... nie przesadzam. Chrupiący spód z ciasteczek owsianych z dodatkiem masła orzechowego idealnie komponuje się z pokrywającą go warstwą czekoladowego kremu. Wbijając łyżeczkę dalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych

Chocolate Muffin Blog
Wafle przekładane masą z mleka w proszku 214

uwierzę ;) Choć w moim rodzinnym domu masa z mlekiem pojawiła się dość późno, bo dopiero ja jako nastoletnia panna przyniosłam przepis od koleżanki, a wcześniej mama przekładała wafle kremem z masła, cukru pudru, żółtek i kakao. Dzisiaj mało kto odważyłby się poczęstować gości masą z surowymi żółtkami, ale 30 lat temu jajka mama miała od własnych kur, które biegały

bistro mama
Ekspresowy krem z zielonego groszku 162

niedźwiedzi, kminek, ostrą paprykę i biały pieprz. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować aż groszek będzie miękki. Całość zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie rozcieńczyć wrzątkiem. Doprawić do smaku solą. Podawać krem posypany rzeżuchą

Weekendy w domu i ogrodzie
Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza w Kulinarnych Kreacjach w Krakowie 202

przekonałam się do ryb. Pstrąg wyszedł obłędny. Do wina i risotta nie trzeba było mnie przekonywać, bo te ubóstwiam. Sami zobaczcie nasze menu i smakowite fotografie z warsztatów: Staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną Mule duszone w mleku kokosowym, kolendrą i chilli Roladki z pstrąga ze szpinakiem i orzechami w sosie kurkowym Risotto szafranowe z krewetkami Ilość zdjęć ograniczyłam

Karola gotuje
Krucha tarta z ptasiego mleczka 230

średnie, owalne kokilki o długość 15 cm.  Pieczemy 10-12 minut w 200 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół. Pozostawiamy do wystudzenia a w tym czasie rozpuszczamy ptasie mleczko. Krem z ptasiego mleczka: W większym garnku koniecznie z grubym dnem podgrzewamy śmietankę do której wrzucamy ptasie mleczko pokrojone na mniejsze kawałki. mieszając od czasu do czasu czekamy aż się prawie

Życie zaczyna się w kuchni
Cytrynowy sernik z truskawkami 162

masła 1/2 łyżeczki kardamonu Sernik: 450 g mielonego sera z  wiaderka 2 duże jajka 200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki drobnego cukru 1  budyń do ciast i kremów Waniliowy smak Winiary sok z 1 dużej cytryny skórka z 1 dużej cytryny 250 g świeżych truskawek cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć

Kulinarne przygody Gatity
"Nutella" z awokado i banana 183

drobno mielonych orzechów laskowych - opcjonalnie Awokado i banana pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera, dodać miód i zmiksować. Dodać kakao i orzechy, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli krem jest mało słodki można dodać więcej miodu. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania