Kokos to orzech, który swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym – zwłaszcza rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. Może być bazą do mas i kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się
mojewypiekiinietylkopaluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście
Karo in the Kitchenukazał się las... ;) No może nie las, ale na pewno leśny mech. W internecie jest mnóstwo różnych wariacji na temat tego ciasta. Ja, swoim zwyczajem pomieszałam różne receptury. Zamiast kremu z mascarpone użyłam bitej śmietany. Dzięki temu deser jest nieco lżejszy i bardziej delikatny. Wierzch udekorowałam truskawkami i borówkami, a żeby nadać ciasto jeszcze bardziej wiosennego charakteru dodałam jajeczka ulepione
Kulinarne Inspiracjedrożdzowe z kruszonką 9.Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami 10.Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi z sosem maślano ziołowym 11.Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką 12.Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami
VioletoweKucharzenieskładników. Na ciasto w formach wyłożyć ubita pianę bezową ,posypać pokrojonymi orzechami . Piec w nagrzanym piekarniku do 150 °C 45 minut. Ciasto można zrobić w większej formie i przełożyć kremem,owocami,lub bita śmietaną ,w zależności co kto lubi..Na święta tak u mnie będzie ,owoce i bita śmietana ,bo w większej formie będzie niższe,co pozwoli połączyć dwa. takie
w mojej kuchnicukier waniliowy 3/4 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm. foremką z zajączkiem wyciskamy ciasteczka. Rękaw cukierniczy z cieniutką końcówką napełniamy marmoladą
Sama słodycz i szczypta chiliwielkanocny stół. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń czekoladowy firmy Gellwe 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao firmy Gellwe 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 500 g serka naturalnego 3 ugotowane żółtka 100 g miękkiego masła 150 g cukru pudru firmy Gellwe 3/4 szkl pistacji solonych firmy Targroch 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1. Białka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzyspieszam i umieszczam go już dziś. Bułeczki bardzo wszystkim smakowały. Podoba mi się ta masa jabłkowa, jabłka ciekawie łączą się ze śmietanką tworząc coś na wzór jakby budyniu, delikatnego kremu. Polecam nie tylko do śniadaniówki, ale także na piknik! Dla kogo: dla szukających przepisu na "coś do śniadaniówki" dla jabłkożerców dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej
Mania Wypiekaniawybrałam swoje ulubione, jak np. kaczka, która była idealnie doprawiona i rozpływająca się w ustach czy pasty do pieczywa – bakłażanowa, paprykowa oraz hummus. Jako pierwsze danie zaserwowano nam krem warzywny z makaronem i mleczkiem kokosowym – nietypowe połączenie, które mi smakowało. Ciekawym doświadczeniem również były dla mnie żołądki (które uwielbiam!) w dwóch odsłonach – jedne zapiekane z pomidorami
Kuchnia Bazyliipszennej 40 - 50 g naturalnego kakao 100 ml mleka 200 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jajka i ucierać do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Wymieszać mleko z jogurtem. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do masy
Kuchcik gotujebułeczki i zjeść je z ubitym w nim domowym masłem rano. Można ugotować zdrowy obiad na parze gotując w jednym urządzeniu warzywa i pulpety na parze. Zrobimy też zupę krem, a właściwie maszyna zrobi, miksując warzywa i gotując je w jednym urządzeniu. Najlepsze, że nie trzeba nad nim stać, kiedy danie się gotuje, bo tylko włączamy odpowiedni program
Ugotowane pozamiataneNajfajniejsze pomysły na ciastka, to takie w których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu. Składniki
Świat Ciastasmaku wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko. Wsypujemy kaszę i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem. Jeśli kasza manna będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco mleka. Podajemy na ciepło lub na zimno. Posypujemy wiórkami kokosowymi
Moja smaczna kuchniaLemon curd czyli lekki, maślany i aksamitny krem cytrynowy jest świetnym dodatkiem do różnych wypieków i deserów. Lubię smarować nim świeżą chałkę czy bułeczki, można przełożyć nim też kruche ciasteczka. Jest słodki i jednocześnie kwaśny. Jest przepyszny i uzależniający. Dobrze mieć lemon curd go w słoiczku, w lodówce, i móc sięgnąć po niego w każdej chwili. Ale nie warto robić
Smaczna Pyzamasa wyraźnie zgęstnieje, cały czas mieszając, alby nie zrobiły się grudki. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj więcej kaszy. Pod koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Krem odstawić do ostygnięcia (może być letni), a następnie podzielić na 3 części i równomiernie przełożyć nim płaty miodownika. Polewa czekoladowa: 4 łyżki masła 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki
Mojewlasne.pl