karmelem na czekoladowym spodzie. Wypiekarnię odwiedzamy w tygodniu tuż przed Bożym Narodzeniem. Tutaj także czuć świąteczny klimat. W menu są akurat przepięknie wyglądające babeczki z świątecznym w smaku kremem. Każde ciasto jest dopracowane pod kątem smaku oraz składników. O efekcie wizualnym nie wspominając! Wypiekarnia to także miejsce przyjazne dzieciom. Najmłodsi mają do dyspozycji maly stoliczek z kredkami, czymś
Raj dla Podniebieniaczasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli. W sobotę, gdy zimowym popołudniem wracamy z łyżew, podgrzewamy smakowitą zupę- krem z warzyw albo aromatyczny rosół z królika. W niedzielę zaś, po spacerze na naszym ulubionym Kopcu Kościuszki taka porcja polędwicy z dorsza smakuje wyśmienicie! Jedno jest pewne i tego uczę moje dziecko
Raj dla Podniebieniawyłączeniem palnika pod zupą dodać do niej kminek, lubczyk i trochę soli. Zupę z miękkimi warzywami zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Do gorącego kremu dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać zupę udekorowaną usmażoną chorizo (lub boczkiem) i główkami szparagów
Weekendy w domu i ogrodzieporze roku. Wersji jest wiele. Bardzo lubię zieloną zupę, taką jarzynową, z tym, co teraz świeże i pyszne, oczywiści także ze szparagami. Jednak najlepszy według mnie jest krem z tych warzyw. Zmiksowane oddają mnóstwo smaku i aromatu. Powstaje swego rodzaju esencja, można by rzec, że to 200% szparagów w szparagach. Proponuję Wam dzisiaj moją wersję, aksamitną, jednak z chrupiącą, także
Pichceniomaniamąką ziemniaczaną, dodajemy do białek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy na papier. Pieczemy w 180 stopniach do momentu, aż ciasto ładnie nam się zarumieni. Krem: 500 ml mleka 2% 5 dużych żółtek 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej lub 1 kostka do pieczenia Kasia W większym garnuszku zagotowujemy mleko. Jak zacznie
kruche babeczkiOwoce morza. Jedni uwielbiają, inni nie mogą na nie patrzeć. Ja krewetki uwielbiam w każdej postaci, jako szaszłyki, jako krem, jako sałatkę czy jako pastę. Dlatego obiad, w którym krewetki grają pierwszoplanową rolę uważam za idealny. A Wy lubicie? Jeśli tak, to zapraszam – będzie pyyysznie! Składniki: 400 gram krewetek (tak na wypasie u mnie tygrysie i koktajlowe) gałązka pomidorków
Mama z miastamieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami
Smakowity Blog KulinarnyCzosnek niedźwiedzi dobrze umyj, od liści odetnij długie ogonki. Liście grubo posiekaj, następnie przełóż do garnka z zupą. Gotuj ok. 2 min., aż czosnek zwiędnie, następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera. Dodaj do zupy śmietanę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Podawaj z grzankami czosnkowymi, udekorowaną kleksem śmietany i kwiatami czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie). ➤ Wskazówka: Jeżeli nie masz
Chilli Czosnek i Oliwaoraz groszek, doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na krem. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera naciowego oraz szynki parmeńskiej. Dla uzyskania lepszego smaku, kawałki szynki parmeńskiej możemy podsmażyć
La grande e la piccola cuocaceny dochodzą do 15-20 zł za kg), to w sezonie wiosenno-letnim pozwolić na nią może sobie każdy :) Cukinia rewelacyjnie smakuje w połączeniu z pomidorami w postaci zupy krem , którą bardzo często przygotowuję w sezonie jesiennym. Idealnie sprawdza się też jako dodatek do sałatek . Faszerowana cukinia z powodzeniem może stanowić samodzielne danie podane na obiad bądź
Pobite gary BarbaryKolejna pyszna zupa , którą mogę jeść przez cały rok, to zupa z kalafiora i brokułu. Na ogół gotuję dwie oddzielne zupy, kalafiorową i brokułową w postaci kremu. Czasami jednak kiedy już mam w domu i świeży kalafior i dorodny brokuł decyduję się na zupną fuzję. Gotuję zupę na bulionie z kurczaka. Jest smaczna z pływającymi oczkami tłuszczu. Zadowoli każdego głodomora
codojedzeniazanurzaj w niej szybko po jednym biszkopcie, po czym układaj je jeden obok drugiego na dnie dużego prostokątnego naczynia****. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptów, wyłóż na nie połowę kremu z ricottą, i posyp z wierzchu przesianym przez drobne sitko kakao. Następnie ułóż na wierzchu drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą, po czym przykryj je resztą masy z ricottą. Przykryj naczynie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście. Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka
Bullioolejem. Następnie wyjąć ciasto i formować małe kuleczki, umieszczać je w patelni i piec do ładnego zarumienienia. I tak do wyczerpania ciasta. Połówki orzechów ostudzić a następnie nadziewać ulubionym kremem. Ja część nadziałałam także masą kajmakowa. Przygotowanie masy; Płatki należy podpiec na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia. W rondelku podgrzać masło z cukrem i mlekiem - do momentu aż cukier
Radość kipiąca uśmiechem.śniadania, zupy, kasze i sałaty, zdrowe przekąski, koktajle detoksykujące, wody smakowe. Po detoskie znajdziemy też przepisy wprowadzające jajka, mąkę, nabiał, drób i ryby. Przepisy są naprawdę smaczne: zupa krem z czosnku, zupa z pomidorów, papryki i marchewki, kasza jaglana z pestkami granatu i rukolą, bigos warzywny, trufle daktylowe idealne na przekąskę, czy quinoa z jarmużem. Jest ich wiele, prostych
kruche babeczki