Jestem ogromną fanką kremów na bazie kaszy jaglanej. Swego czasu z uporem maniaka męczyłam czekoladowy krem jaglany na sposobów multum. Ten, zdecydowanie delikatniejszy niż czekoladowy, jest równie smaczny, jeżeli nawet nie smaczniejszy. Gotowana na mleczku kokosowym kasza jaglana, zmiksowana z bananem i wodą z kokosa smakuje bezbłędnie w towarzystwie kwaśnych owoców oraz równie kwaśnego soku z Jeżyn marki Oleofarm, który(...)Jeżyn 100% Oleofarm do dekoracji Kaszę jaglaną gotuję do miękkości w mleku kokosowym. Ugotowaną kaszę studzę a następnie miksuję z bananem, miodem i wodą kokosową na gładki krem. Podaję z granatem, malinami. Przed podaniem polewam sokiem z jeżyn. Można zjeść od razu lub przechowywać w lodówce, gdyż na zimno smakuje równie dobrze. Smacznego, Klaudia
Mango Papajatwardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić na 3-4h do ostygnięcia. Ja piekłam biszkopt dzień wcześniej, z 1,5 porcji (na formę ø 18cm) Mus czekoladowy /inspiracja: Jacqueline Bellefontaine "Czekolada"/ 150ml śmietany kremówki 125g czekolady gorzkiej rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie musu W garnuszku zagotować śmietankę stale mieszając. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej(...)Dodatkowo dżem porzeczkowy (opcjonalnie) odsączone wiśnie z zalewy lub kompotu Przygotowanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć (dość obficie) przygotowanym ponczem, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Położyć drugi blat. Ponownie nasączyć, wyłożyć resztę kremu oraz połówki wiśni (dość gęsto, nie żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło
coolinarnastrefa.blogspot.comminut w temp 190 st, następnie "suszymy " 60 minut w temp. 150 stopni. Aby upiec 2 blaty składniki podwajamy i czynności wykonujemy po raz drugi 😊 Składniki na krem czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki margaryny 200 ml mleka 200 g masła Cukier, kakao, mleko i margarynę gotujemy na małym ogniu "do nitki"( jak polewę). Studzimy. Masło(...)miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę czekoladową. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo : owoce liście mięty bądź melisy do dekoracji WYKONANIE: beza + krem beza krem + dekoracja Smacznego
Domowe ciastazajadamy jeszcze ciepłe. Serek wiejski z gruszką Składniki: serek wiejski gruszka 1. Gruszkę myjemy,obieramy i kroimy w kostkę. Bardzo ciekawe połączenie smakowe. Czekoladowy serek na kanapki Zamiast kremu czekoladowego, podaję coś równie smacznego, a jednak bez niepotrzebnych dodatków. Składniki: (na kilkanaście porcji, najlepiej przechowywać w zamkniętym opakowaniu oczywiście w lodówce, na jedną porcję biorę 3 łyżki serka, łyżeczkę
Na moim talerzulekko ciepła) i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na zastygniętą frużelinę wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch ciasta cieniutko posmarować kremem budyniowym i polać polewą czekoladową. Krem budyniowy można podzielić na dwie równe części, z których jedną część wykładamy na frużelinie, a drugą na wierzchu ciasta
In my kitchenzajadamy jeszcze ciepłe. Serek wiejski z gruszką Składniki: serek wiejski gruszka 1. Gruszkę myjemy,obieramy i kroimy w kostkę. Bardzo ciekawe połączenie smakowe. Czekoladowy serek na kanapki Zamiast kremu czekoladowego, podaję coś równie smacznego, a jednak bez niepotrzebnych dodatków. Składniki: (na kilkanaście porcji, najlepiej przechowywać w zamkniętym opakowaniu oczywiście w lodówce, na jedną porcję biorę 3 łyżki serka, łyżeczkę
NA MOIM TALERZUByły już ptysie, czas na eklerki. Aby urozmaicić zrobiłam je z kremem waniliowym (ale może być również bita śmietana, lub krem czekoladowy). Nowy post Eklerki z kremem waniliowym pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcejajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść łyżeczkę kremu czekoladowo orzechowego, lepić kulkę z kremem w środku. Odkładać na deskę oprószoną mąką na kilka minut. Kulki smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Olej jest gotowy
królestwo garówmałym ogniu, aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Czekoladowy krem: 400 ml śmietanki 30%, 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady, 100g orzechów laskowych (użyłam Helio ). Śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać tak, by czekolada się rozpuściła, lecz
Z miłości do słodkościciastach i deserach czekoladowych. Wsrod 10 przepisow wypatrzylam kilka godnych sprobowania i zupelnie nie wiem dlaczego przypomnialam sobie o tej ksiazeczce wlasnie teraz. Na warsztat poszlo ciasto czekoladowe z kremem pomaranczowym. Od poczatku mialam zamiar wykorzystac tylko podstawe tego ciasta, a wiec czekoladowy biszkopt. Krem i dekoracja to juz moja ulanska fantazja. Upieklam ciasto, ktore pachnialo oblednie i na pierwszy(...)ciasta, ktore stanowiloby wierzch mojego tortu. Coz moglam zrobic? Upieklam wiec drugie ciasto z polowy porcji uzyskujac dosc cienki blat stanowiacy gorna czesc tortu. Krem to maly eksperyment, ktory okazal sie calkiem smaczny i mocno czekoladowy. Dekoracja poczatkowo miala byc zupelnie inna, ale ostatecznie poprzestalam na prostocie wykorzystjac obfitosc pewnego ogrodu. Tort i wygladem i smakiem zachwycil rodzine co bylo
Przysmaki Karolkidwie części – do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do drugiej zielony barwnik spożywczy. Na talerz lub podstawkę (ja swoją zrobiłam z kawałka miękkiego plastiku owiniętego sreberkiem) nakładamy trochę czekoladowego kremu i przyklejamy największy spód brownie. Dla wygody krem możemy przełożyć do małego woreczka strunowego. Przyklejamy kolejne warstwy tortu używając kremu jako kleju. Spód ryżowy dobrze jest przygotować sobie wcześniej(...)kostki, które będą podtrzymywać od tyłu spody z brownie. Układamy trzy warstwy, żeby pasowały do położonych już spodów brownie. Nie szkodzi jeśli będą trochę wyższe, warstwa czekoladowa będzie miała jeszcze trawę z kremu, więc podniesie się o parę milimetrów. Galaretkę przygotowujemy z połowy wody podanej na opakowaniu, żeby była bardziej stabilna. Nie byłam pewna ile galaretki będę potrzebować, dlatego
CiastkozercyLubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie
kolorowotorcikowoschłodzonej michałkowej masy dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. 3. Przygotowujemy krem śmietankowy: 1) Do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone, śmietanę 36 % oraz 1-2 łyżki cukru pudru i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu. 4. Przygotowujemy nasączenie, czyli ok. 200-250 ml wody mieszamy z sokiem z połowy cytryny(...)krawędzi tortu. Następnie wykładamy krem michałkowy i przykrywamy kolejnym blatem. Powtarzamy czynności, czyli nasączamy biszkopt i smarujemy go konfiturą, po czym wykładamy krem śmietankowy. Następnie układamy ostatni blat, który również nasączamy. Wewnętrzne krawędzie wyciętego kręgu smarujemy nutellą lub rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Do środka wsypujemy czekoladowe drażetki i wierzch przykrywamy wyciętym kółkiem. Tak przygotowany
Na kulinarnym poligonieOdstawiamy do wystygnięcia. Ganache z białej czekolady – składniki: 3 tabliczki białej czekolady (około 300g) 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% Przygotowanie idealnej masy czekoladowej: Ganache czekoladowy to tylko 2 składniki. Sekret idealnego kremu jest w jego przygotowaniu. Czekoladę należy zetrzeć na tarce lub połamać na drobne kawałeczki. Podgrzewamy śmietankę (uwaga! nie zagotujej sobie!) – jeśli pojawią się bąbelki(...)godz. aby ganache czekoladowy miał temp. pokojową i delikatnie stężał. Przygotowanie tarty z białą czekoladą i malinami: Wierzch ciasta smarujemy malinami w żelu (frużeliną), a następnie wylewamy nasz krem czekoladowy. Przechowujemy w lodówce, najlepiej aby tarta ładnie stężała, więc najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Tarta z białej czekolady z malinami powinna być przechowywana z w lodówce. Artykuł Glam shine
W Kawiarence