małym ogniu, aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Czekoladowy krem: 400 ml śmietanki 30%, 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady, 100g orzechów laskowych (użyłam Helio ). Śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać tak, by czekolada się rozpuściła, lecz
Z miłości do słodkościciastach i deserach czekoladowych. Wsrod 10 przepisow wypatrzylam kilka godnych sprobowania i zupelnie nie wiem dlaczego przypomnialam sobie o tej ksiazeczce wlasnie teraz. Na warsztat poszlo ciasto czekoladowe z kremem pomaranczowym. Od poczatku mialam zamiar wykorzystac tylko podstawe tego ciasta, a wiec czekoladowy biszkopt. Krem i dekoracja to juz moja ulanska fantazja. Upieklam ciasto, ktore pachnialo oblednie i na pierwszy(...)ciasta, ktore stanowiloby wierzch mojego tortu. Coz moglam zrobic? Upieklam wiec drugie ciasto z polowy porcji uzyskujac dosc cienki blat stanowiacy gorna czesc tortu. Krem to maly eksperyment, ktory okazal sie calkiem smaczny i mocno czekoladowy. Dekoracja poczatkowo miala byc zupelnie inna, ale ostatecznie poprzestalam na prostocie wykorzystjac obfitosc pewnego ogrodu. Tort i wygladem i smakiem zachwycil rodzine co bylo
Przysmaki Karolkidwie części – do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do drugiej zielony barwnik spożywczy. Na talerz lub podstawkę (ja swoją zrobiłam z kawałka miękkiego plastiku owiniętego sreberkiem) nakładamy trochę czekoladowego kremu i przyklejamy największy spód brownie. Dla wygody krem możemy przełożyć do małego woreczka strunowego. Przyklejamy kolejne warstwy tortu używając kremu jako kleju. Spód ryżowy dobrze jest przygotować sobie wcześniej(...)kostki, które będą podtrzymywać od tyłu spody z brownie. Układamy trzy warstwy, żeby pasowały do położonych już spodów brownie. Nie szkodzi jeśli będą trochę wyższe, warstwa czekoladowa będzie miała jeszcze trawę z kremu, więc podniesie się o parę milimetrów. Galaretkę przygotowujemy z połowy wody podanej na opakowaniu, żeby była bardziej stabilna. Nie byłam pewna ile galaretki będę potrzebować, dlatego
CiastkozercyLubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie
kolorowotorcikowoschłodzonej michałkowej masy dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. 3. Przygotowujemy krem śmietankowy: 1) Do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone, śmietanę 36 % oraz 1-2 łyżki cukru pudru i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu. 4. Przygotowujemy nasączenie, czyli ok. 200-250 ml wody mieszamy z sokiem z połowy cytryny(...)krawędzi tortu. Następnie wykładamy krem michałkowy i przykrywamy kolejnym blatem. Powtarzamy czynności, czyli nasączamy biszkopt i smarujemy go konfiturą, po czym wykładamy krem śmietankowy. Następnie układamy ostatni blat, który również nasączamy. Wewnętrzne krawędzie wyciętego kręgu smarujemy nutellą lub rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Do środka wsypujemy czekoladowe drażetki i wierzch przykrywamy wyciętym kółkiem. Tak przygotowany
Na kulinarnym poligonieOdstawiamy do wystygnięcia. Ganache z białej czekolady – składniki: 3 tabliczki białej czekolady (około 300g) 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% Przygotowanie idealnej masy czekoladowej: Ganache czekoladowy to tylko 2 składniki. Sekret idealnego kremu jest w jego przygotowaniu. Czekoladę należy zetrzeć na tarce lub połamać na drobne kawałeczki. Podgrzewamy śmietankę (uwaga! nie zagotujej sobie!) – jeśli pojawią się bąbelki(...)godz. aby ganache czekoladowy miał temp. pokojową i delikatnie stężał. Przygotowanie tarty z białą czekoladą i malinami: Wierzch ciasta smarujemy malinami w żelu (frużeliną), a następnie wylewamy nasz krem czekoladowy. Przechowujemy w lodówce, najlepiej aby tarta ładnie stężała, więc najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Tarta z białej czekolady z malinami powinna być przechowywana z w lodówce. Artykuł Glam shine
W KawiarenceCzasami możemy sobie pozwolić na taki kaloryczny i pysznościowy deser. Zapraszam Składniki: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 deser czekoladowy (150g) 200 ml śmietanki 30 % schłodzonej 1 op. śmietanki w proszku 1 banan 50 g kremu karmelowego 3 łyżeczki pokrojonych orzechów Przygotowanie: Czekoladę ścieramy na tarce, przekładamy do miseczki i dodajemy mleko. Wstawiamy do mikrofalówki na 30 sekund(...)niej deser czekoladowy. Jeszcze raz mieszamy i przekładamy do pucharków które przechylamy. Odstawiamy do stężenia. W tym czasie ubijamy śmietankę razem ze śmietanką w proszku na sztywno. Dodajemy do kremu czekoladowego. Banan obieramy i kroimy w plasterki. Dzielimy na 3 części i układamy banany w pucharkach. Polewamy kremem karmelowym i posypujemy orzeszkami. Przechowujemy w lodówce
słodkie i nie tylko historie kulinarneswoją ulubioną, trata to ciasto, które nie powinno nie wyjść :) W sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite :):) Składniki : Na krem czekoladowy: Szklanka mleczka kokosowego ja użyłam tego klik 2 tabliczki gorzkiej czekolady Na spód : 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (możecie ją zastąpić inną dowolną) 1/4 szklanka wiórków(...)łyżki syropu z agawy lub miodu w wersji niewege 1/4 szklanki kakao opcjonalnie w wersji niewegańskiej jajko kilka łyżek wody szczypta soli maliny do dekoracji Przygotowanie : krem : mleko kokosowe podgrzewam w małym garnku gdy zacznie się gotować wyłączam gaz i wrzucam połamaną czekoladę po chwili można wymieszać (jeśli używacie bardzo gorzkiej czekolady powyżej 80% to możecie odrobinę
zdrowa vege kuchniaObserwuj Słodki Pomysł na Instagramie! Krem z Nutellą to przepyszny krem czekoladowy do tortu, ale również do dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Czekoladę w przepisie można pominąć. Na bazie tego kremu można zrobić krem Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady! Składniki: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 130 g kremu Nutella(...)mlecznej czekolady (opcjonalnie)* Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem się zwarzy. W misce umieszczamy serek mascarpone, Nutellę i ostudzoną czekoladę. Całość krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Gotowy krem nakładamy na biszkopt/ciasto. Krem z Nutellą nie nadaje się jako tynk
Słodki Pomysłsmakują zawsze i wszystkim Składniki: 300g mąki tortowej Orkiszowej Basia 100g cukru 150g masła 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Dodatkowo: aromat pomarańczowy krem czekoladowy typu nutella gorzka czekolada posiekana nożem w drobną kostkę Porada: Przygotowanie ciastek należy rozpocząć od przygotowania kremu do nadziania ciastek. Za pomocą 2 łyżeczek formować małe kulki
W garach u Gosismakują zawsze i wszystkim Składniki: 300g mąki tortowej Orkiszowej Basia 100g cukru 150g masła 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Dodatkowo: aromat pomarańczowy krem czekoladowy typu nutella gorzka czekolada posiekana nożem w drobną kostkę Porada: Przygotowanie ciastek należy rozpocząć od przygotowania kremu do nadziania ciastek. Za pomocą 2 łyżeczek formować małe kulki
W garach u Gosispojrzenia gości. Jak tego dokonać? Czy zawsze trzeba być mistrzem cukiernictwa by nasz wypiek cieszył oko? Dekorowanie tortu kremem Najpopularniejsza i zarazem najłatwiejsza dekoracja, którą oczywiście można dowolnie urozmaicać o różne ozdoby. Można wykorzystać dowolny krem np. maślany, krem mascarpone, krem czekoladowy itd. Niezależnie od tego, jakim kremem zdecydujemy się udekorować tort, musimy pamiętać, że krem powinien być zarówno dość(...)gładki, by można nim było bez problemu pokryć nasz tort. Warto wyposażyć się w odpowiednie artykuły ułatwiające nakładanie kremu na tort. Z kremu można też wykonać dekoracje. Wystarczy przełożyć go do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką. Przepis na prosty krem śmietankowy z mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% (powinna być dobrze chłodzona) 250 g serka mascarpone (schodzonego) 3 łyżki cukru
Słodkie okruszkitruskawki smakować powinny. Z braku tej odrobiny szczęścia, użyjcie mrożonych. Nie ma to większego znaczenia, bo i tak przerabiać będziemy wszystko na gładki mus... Na dnie szklanek znajduje się krem czekoladowy. Gdyby podgrzać mniej śmietanki, a więcej ubić, wyjdzie mus. Tymczasem mamy niezbyt ciężki, ale kremowy... Krem . Po prostu. Na niego wylewamy cienką warstwę ganache z dodatkiem wasabi, które jest(...)nieco mdła) i łagodzą ostrość wasabi. Niebanalne połączenie na niebanalny dzień. Spróbujcie. Przepis znalazłam u Ani , i od kiedy go zobaczyłam, czułam przymus spróbowania. A czekoladowe smakołyki na Walentynki znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki . Krem z białej czekolady z truskawkami i wasabi Składniki: (na 4-6 porcji) krem z białej czekolady: 375 ml śmietany kremówki (38%) 225 g białej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrze