łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem cappuccino: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 40 g kawy cappuccino czekoladowe krem cytrynowy: 2 jajka 1 żółtko 160 cukru 80 g masła sok z 2 cytryn beza: 2 białka 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki
Bon appetit mon amiewegańskiej, należy wtedy zastąpić żółtko zamiennikiem jajka np. siemieniem lnianym rozmieszanym z wodą. Jeśli jednak wolisz mazurki czekoladowe to koniecznie wypróbuj ten przepis na mazurka z nadzieniem daktylowym i kremem czekoladowym . Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram
Book of spellsDzisiejsze ciasto to lekki pierniczek przekładany czekoladowym kremem. A że święta coraz bliżej, więc czas odświeżyć stare przepisy SKŁADNIKI: ciasto: 1 szklanka cukru 300 g mąki 1 szklanki mleka 150 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sodki 2 łyżeczki dowolnego dżemu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżki kakao Podane składniki włożyć do miski, utrzeć mikserem na głdką masę
Z MarcepanemPogoda nas nie rozpieszcza, słońca brakuje, a chłód i wiatr jeszcze bardziej potęgują depresyjną aurę. Jak sobie wtedy pomóc? Endorfinami! Możesz iść pobiegać, zrobić trening i/lub...przygotować jaglany krem czekoladowy, który nieźle poprawia nastrój! Czekolada zwiększa przepływ energii i uczucie szczęścia. Kremu użyłam do tortu urodzinowego. I nikt, kto go jadł, nie domyślił się, że to zdrowa wersja z kaszy
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńponownie zmiksować. Przygotowaną masą napełnić foremki i odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem polać sosem czekoladowym i udekorować czereśniami. *** Niecierpliwi mogą zastąpić czekoladę i masło dobrej jakości kremem czekoladowym lub gęstym sosem czekoladowym, uważając jednak, aby konsystencja masy nie była zbyt płynna i aby pudding nie był za słodki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMoje maluchy są miłośnikami różnego rodzaju musów czekoladowych, kremów...najlepiej żeby wszystko było związane z czekoladą ;) Dlatego co pewien czas przygotowuję im różnego rodzaju kremy. Składniki: 250ml śmietanki 30% 2 gorzkie czekolady 150g pianek marshmallow 40gr masła Przygotowanie: Pianki marshmallow rozpuścić (na małym ogniu
Amatorka kuchennaMoja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem czerwono-czarny gorset. W środku krem czekoladowy z mocno alkoholowymi wiśniami i kakaowe biszkopty. Przepis na biszkopty i krem znajdziecie tutaj
Krakowskie smaki Aniwięc nadrobić muszę cały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek
Przysmaki Karolkikońcu przystałem na "aksamitny", ale też nie poszło to łatwo ;) Nie ma co - takiego sukcesu domowego dawno nie odniosłem! Inna sprawa, że syn zupełnie nie wykazał zainteresowania degustacją. Ten krem czekoladowy, to bez wątpienia świetny deser, ale może rzeczywiście dla dorosłych? A może gdyby spróbował, to podzieliłby zdanie mamy? Mam nadzieję :) Krem ma naprawdę delikatną konsystencję i intensywny smak
zadanie-gotowanielusette.pl/ , owce mrożone: maliny, wiśnie, czarna porzeczka. Przygotowanie: Do przygotowania deserów potrzebne będą metalowe krążki, jeśli ich nie macie deser można przygotować np. w szklanych dużych kielichach. Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy w rondelku, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszamy do momentu rozpuszczenia, na gładką masę. Masę pozostawiamy w lodówce(...)godz., następnie miksujemy na krem, robotem z końcówkami do ubijania. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Krążki układamy na deseczce. Herbatniki rozkruszamy i wypełniamy nimi dno krążków. Następnie dodajemy połowę masy czekoladowej. Nugatowe wafelki Lusette kroimy w kostkę, wkładamy w masę czekoladową i przykrywamy je pozostałą częścią masy. Wierzch delikatnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki. Pana cotta: W tym czasie przygotowujemy
Moniki Smakołykidobrze. Fasola w ciastach? Nie brzmi zbyt zachęcająco, chyba że wiemy jakiej należy użyć, aby nie była wyczuwalna. Kalafior w budyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom na diecie niskowęglowodanowej. Najlepsza będzie organiczna cukinia od sprawdzonego dostawcy(...)babci! :) Budyń idealnie sprawdza się jako krem do przełożenia naleśników :) Składniki: 1/2 dużej cukinii 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka miodu 1 miarka odżywki białkowej o smaku czekoladowym 1 łyżka mąki kokosowej Cukinie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zalać wodą lub mlekiem i gotować 10-15 minut, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Można spożywać od razu
Chocolate Muffin Blogwystarczy do żelatyny dodać 2-3 łyżki wody. Po rozpuszczeniu dodaj ją do gorących jeszcze owoców, wymieszaj i schładzaj. Kiedy frużelina wstępnie ostygnie wstaw ją do lodówki aby stężała. KREM CZEKOLADOWY: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą postaw miskę a w niej czekoladę, rozpuszczaj mieszając od czasu do czasu). Po rozpuszczeniu nieco przestudź czekoladę(...)cukier. Miksuj całość aż krem się ubije, około 7-9 minut. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszaj. SKŁADANIE TORTU: Przekrój ciasto na dwa blaty. Na paterze na której podasz tort połóż dolny blat, na nim rozsmaruj połowę kremu a następnie 1/3 frużeliny. Połóż drugi blat na dodatkach i powtórz czynności – krem i frużelina. Z porcji w przepisie powinno
nietylkopasta.plUpieczony pozostawiamy na ok. 10-15 min. w formie. Następnie przy pomocy noża delikatnie odkrawamy od foremki, odrywamy papier do pieczenia i odwracamy do góry dnem. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 6 żółtek 220 g cukru 1 budyń waniliowy 300 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: 4 kostki czekolady deserowej parę wiśni z nalewki 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(...)jednej części kremu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, miksujemy tylko do połączenia się z kremem. Do drugiej dodajemy suchą kawę rozpuszczalną i również miksujemy tylko do połączenia się z kremem. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków lub możemy dodać posiekane orzechy. wykonanie tortu: Na paterze układamy jeden blat kakaowy, nasączamy go ponczem, rozsmarowujemy na nim cały krem czekoladowy i wciskamy
Domowy Smak Jedzeniamisce i również ubijam końcówką do jajek. Krem wstawiam do lodówki. Kwiaty myję i odkładam na ręcznik papierowy, żeby „oddały” wodę. Mamy już wszystkie składniki i możemy przystąpić do komponowania tortu. Biszkopt kroję na trzy blaty. Kładę pierwszy blat na talerzu i nasączam wodą z sokiem. Blat smaruję dżemem i wykładam krem czekoladowy. Przykrywam drugim blatem, nasączam go wodą
Słodki sentymentprzepisie orzechów laskowych, więc smakiem jednak nie jest do niego zbyt podobny. Chciałam, żeby warstwa czekoladowa była na spodzie, dlatego troszkę skomplikowałam sobie proces wykonania, ponieważ po zrobieniu kremu czekoladowego blender trzeba umyć i dopiero wtedy miksować warstwę waniliową. Można sobie więc ułatwić pracę i zrobić w odwrotnej kolejności. Budyń wyszedł pyszny, bardzo słodki i pożywny, więc najlepiej zrobić
Healthy food explorerpołożyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać posypką waflową
Ciastka - domowe słodkościkąpieli wodnej. W misce ucieramy masło, mieszamy je z żółtkiem utartymi z cukrem,olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym. Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Robimy kuleczki z ciasta, kładziemy na papier
Różne smaki w kuchniKolejna odsłona dietetycznego kremu czekoladowego :) Na blogu możecie już znaleźć wersję z awokado, a dziś zapraszam na krem z... kalafiora :) Warzywa na słodko - wiem jak to brzmi, ale to połączenie jest zaskakująco udane. Idealny dodatek do omletów czy placuszków :) Składniki: 100 g ugotowanego kalafiora 3 łyżeczki ciemnego kakao 1-2 łyżeczki miodu lub więcej wg smaku Składniki zmiksować
Chocolate Muffin BlogZbiór przepisów z wykorzystaniem czerwonej porzeczki: Roladka z czerwoną porzeczką Kruchy placek z porzeczkami i bezą Porzeczkowa fantazja z serem Kruche z porzeczkami - taki oszukany sernik Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym Ciasto lawendowo - porzeczkowe Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami Konfitura z czerwonej porzeczki Koktajl kokosowo - porzeczkowy Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką
Z miłości do słodkościDomowa nutella z dobrym składem? A proszę bardzo! Do jej wykonania potrzebne są tylko 4 składniki i blender. Nutella… smak dzieciństwa. Gęsty czekoladowy krem na bułce śniadaniowej z żółtym serem (tak, trudno to sobie wyobrazić, ale to kiedyś było moje ulubione połączenie). Jakie macie z nią skojarzenia? U mnie zawsze funkcjonowała zamiennie z określeniem “masło orzechowe”, mimo(...)Zmiksować na krem. Może to zająć minutę czy dwie, w zależności od tego jak gładki krem chcecie osiągnąć i od mocy blendera. Mój krem nie jest super gładki, bo lubię czuć, że jest z orzechów. Gotowe, można pałaszować. Krem można jeść samodzielnie, albo też świetnie się nada jako farsz do naleśników. W filmie zdradzam mój patent na czekoladowe naleśniki. Niedawno
Dietologprzygotowaniu. Polecam! Tort czekoladowo - wiśniowy Składniki na tortownicę 20cm: Na biszkopty: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na masę czekoladową: 400ml śmietanki kremówki 200g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) Do nasączenia: pół szklanki herbaty z cukrem Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła(...)wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Masę dzielimy na równe 3 części. Na podkładce do tortów układamy pierwszy blat, nasączmy go lekko posłodzoną, wystudzoną herbatą. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie nasączamy, rozsmarowujemy krem i układamy wiśnie. Kończymy trzecim blatem, który również nasączamy. Wierzch i boki smarujemy
Smak mojej kuchni