Upieczony pozostawiamy na ok. 10-15 min. w formie. Następnie przy pomocy noża delikatnie odkrawamy od foremki, odrywamy papier do pieczenia i odwracamy do góry dnem. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 6 żółtek 220 g cukru 1 budyń waniliowy 300 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: 4 kostki czekolady deserowej parę wiśni z nalewki 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(...)jednej części kremu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, miksujemy tylko do połączenia się z kremem. Do drugiej dodajemy suchą kawę rozpuszczalną i również miksujemy tylko do połączenia się z kremem. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków lub możemy dodać posiekane orzechy. wykonanie tortu: Na paterze układamy jeden blat kakaowy, nasączamy go ponczem, rozsmarowujemy na nim cały krem czekoladowy i wciskamy
Domowy Smak Jedzeniamisce i również ubijam końcówką do jajek. Krem wstawiam do lodówki. Kwiaty myję i odkładam na ręcznik papierowy, żeby „oddały” wodę. Mamy już wszystkie składniki i możemy przystąpić do komponowania tortu. Biszkopt kroję na trzy blaty. Kładę pierwszy blat na talerzu i nasączam wodą z sokiem. Blat smaruję dżemem i wykładam krem czekoladowy. Przykrywam drugim blatem, nasączam go wodą
Słodki sentymentprzepisie orzechów laskowych, więc smakiem jednak nie jest do niego zbyt podobny. Chciałam, żeby warstwa czekoladowa była na spodzie, dlatego troszkę skomplikowałam sobie proces wykonania, ponieważ po zrobieniu kremu czekoladowego blender trzeba umyć i dopiero wtedy miksować warstwę waniliową. Można sobie więc ułatwić pracę i zrobić w odwrotnej kolejności. Budyń wyszedł pyszny, bardzo słodki i pożywny, więc najlepiej zrobić
Healthy food explorerpołożyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać posypką waflową
Ciastka - domowe słodkościkąpieli wodnej. W misce ucieramy masło, mieszamy je z żółtkiem utartymi z cukrem,olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym. Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Robimy kuleczki z ciasta, kładziemy na papier
Różne smaki w kuchniKolejna odsłona dietetycznego kremu czekoladowego :) Na blogu możecie już znaleźć wersję z awokado, a dziś zapraszam na krem z... kalafiora :) Warzywa na słodko - wiem jak to brzmi, ale to połączenie jest zaskakująco udane. Idealny dodatek do omletów czy placuszków :) Składniki: 100 g ugotowanego kalafiora 3 łyżeczki ciemnego kakao 1-2 łyżeczki miodu lub więcej wg smaku Składniki zmiksować
Chocolate Muffin BlogZbiór przepisów z wykorzystaniem czerwonej porzeczki: Roladka z czerwoną porzeczką Kruchy placek z porzeczkami i bezą Porzeczkowa fantazja z serem Kruche z porzeczkami - taki oszukany sernik Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym Ciasto lawendowo - porzeczkowe Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami Konfitura z czerwonej porzeczki Koktajl kokosowo - porzeczkowy Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką
Z miłości do słodkościDomowa nutella z dobrym składem? A proszę bardzo! Do jej wykonania potrzebne są tylko 4 składniki i blender. Nutella… smak dzieciństwa. Gęsty czekoladowy krem na bułce śniadaniowej z żółtym serem (tak, trudno to sobie wyobrazić, ale to kiedyś było moje ulubione połączenie). Jakie macie z nią skojarzenia? U mnie zawsze funkcjonowała zamiennie z określeniem “masło orzechowe”, mimo(...)Zmiksować na krem. Może to zająć minutę czy dwie, w zależności od tego jak gładki krem chcecie osiągnąć i od mocy blendera. Mój krem nie jest super gładki, bo lubię czuć, że jest z orzechów. Gotowe, można pałaszować. Krem można jeść samodzielnie, albo też świetnie się nada jako farsz do naleśników. W filmie zdradzam mój patent na czekoladowe naleśniki. Niedawno
Dietologprzygotowaniu. Polecam! Tort czekoladowo - wiśniowy Składniki na tortownicę 20cm: Na biszkopty: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na masę czekoladową: 400ml śmietanki kremówki 200g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) Do nasączenia: pół szklanki herbaty z cukrem Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła(...)wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Masę dzielimy na równe 3 części. Na podkładce do tortów układamy pierwszy blat, nasączmy go lekko posłodzoną, wystudzoną herbatą. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie nasączamy, rozsmarowujemy krem i układamy wiśnie. Kończymy trzecim blatem, który również nasączamy. Wierzch i boki smarujemy
Smak mojej kuchniPiernikowe naleśniki* z czekoladowym kremem z fasoli i daktyli; bananem *z kakao, cynamon, sokiem z pomarańczy, przyprawą do piernika Naleśniki idealne na taki poranek ^^ W tamtym roku wyszło tak jak wyszło, że jedynie wspólne śniadanie tutaj zjadłam, dzisiaj też, bo piernikowo jest ..ale też i wcześniej trochę przygotowań było, bo pierwsze, kogo wylosuje, kogo wylosuje, mam , Natalia geniuszu
More food, love and dreamsCzekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana(...)być letnia. 7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać. Następnie żelatynę dodać do pozostałego kakaowego kremu i wymieszać dokładnie łyżką. Krem rozłożyć na banany w tortownicy. Polewa
Mała CukierenkaPrzepyszne małe co nie co do kawy. Kruche orzechowe babeczki, wypełnione mega czekoladowym kremem z dodatkiem kawy, które przełamuje smak dżemu z czarnej porzeczki. Pięknie się prezentują i doskonale smakują dzięki prażonym orzechom laskowym Helio . SKŁADNIKI Babeczki: 16 sztuk 1 szkl. mąki tortowej, ½ szkl. mąki krupczatki, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych(...)jajko, 1/3 szkl. cukru pudru, olejek waniliowy szczypta soli Krem: 300 ml śmietany 30%, 150 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE Babeczki: W misie malaksera mieszam obie mąki z cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą
słodki bratekPrzekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia. składniki na krem: 750 ml mleka 4 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 i 1/2 łyżki kakao 3-4 łyżki cukru (do smaku) 2 żółtka 250-300 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie(...)spożywczą (aby nie zrobił się ciemny kożuch) i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: ok. 150 ml posłodzonego naparu kawy, wystudzonego 1 duże opakowanie delicji wiśniowych polewa czekoladowa przepis tutaj opcjonalnie: posypka czekoladowa wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden delikatnie nasączamy naparem kawy. Równomiernie rozsmarowujemy 1/2 część masy
Domowy Smak JedzeniaChrupiące ciasto z nutellą i brzoskwiniami, bez pieczenia! Pyszne śmietankowo- czekoladowe ciasto dopełnione delikatnym brzoskwiniowym musem. Spód wykonany jest ze zmiksowanych sucharków zmieszanych z kremem nutella, co daje mu wspaniały smak i rewelacyjną chrupkość. Ciasto jest nieskomplikowane i nie wymaga pieczenia. Polecam! Niebo w ustach Składniki: 1/2 opakowania sucharków – 150 gram 300 gram nutelli 400 gram śmietanki kremówki(...)żelatyny 1 puszka brzoskwiń (ok 800g) 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym opcjonalnie: małe bezy do dekoracji *** Sucharki miksujemy w robocie na bułkę tartą *** *** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder
Blog z Apetytemnajmniej dwukrotnie 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń czekoladowy 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 4-5 łyżek kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik) Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno wszystkie składniki i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Następnie przekładamy
Rozpustne gotowanieWelesa (żmija). Mazurek to oczywiście nieodłączny element Wielkanocy. Moim ulubionym jest ten czekoladowy, który w tej wersji może zaskoczyć. :) Ciasto: 120g miękkiego masła (raczej nie polecam margaryny) 4 łyżki stołowe cukru pudru 2 żółtka (z jajka M) 280g mąki pszennej (t. 500) pół łyżeczki soli kuchennej Krem: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła 150g(...)łączymy śmietankę z czekoladą i dodajemy również masło. Krem pozostawiamy do przestudzenia. Do polania spodu powinien mieć temperaturę pokojową. Na przestudzone kruche ciasto wykładamy konfiturę z róży. Tę zalewamy kremem czekoladowym. Na koniec formę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli chcemy mazurek ozdobić bakaliami, należy zrobić to po polaniu ciasta kremem
Kuchenna Kontrrewolucyaspodziewałam się czegoś skomplikowanego i zaskakującego. Zaskakujący jest kolor który dodaje uroku, a jeśli chodzi o smak to krem się obronił. Słodko, słony, waniliowy to dla mnie idealne połączenie. Prosty do wykonania. Ozdobiłam go czekoladowym dripem i truskawkami. Pobawiłam się też czekoladą, z której robiłam dekoracje. Wdzięczny do dekoracji. Polecam gorąco! Przepis. Będziecie potrzebować trzech(...)odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta (samej góry). Przykryjcie ostatnim kawałkiem ciasta, posmarujcie górę i odstawcie do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort wyrównajcie dookoła zbierając nadmiar kremu. Czekoladowy drip 100 g czekolady 1 łyżka śmietany kremówki. Rozpuśćcie czekoladę ze śmietaną na gładką masę. Niech ostygnie do temperatury 30-34 stopni Celsjusza. Delikatnie oblejcie brzegi ciasta
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDziś znowu troszkę Was pokuszę świątecznymi słodkościami. Tym razem mam dla Was chrupiące owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym. Są obłędne! Uważam, że wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka idealnie sprawdzają się na świątecznym stole, no i pięknie wyglądają 💗. Owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 60 g brązowego cukru 60 g miękkiego masła
Kulinarne przygody Gatityformę do tart z wyciąganym dnem wybór był dość prosty. Tarta z malinami i kremem z białej czekolady wbrew oczekiwaniom nie przytłacza słodyczą. Lekko kwaśne maliny idealnie współgrają z czekoladowym kremem. Osoby nielubiące kruchego ciasta lub nie posiadające piekarnika, jako spód mogą wykorzystać pokruszone herbatniki i roztopione masło (ewentualnie można do nich dodać trochę roztopniej gorzkiej czekolady ) W każdej
PatiGotujeKochani Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia, a sprawi radość każdemu. Mowa o pysznych pischingerach, czy prościej-waflach przełożonych kremem czekoladowym. Myślę, że wielu z Was ten deser kojarzy się z dzieciństwem :) Polecam gorąco, ponieważ krem, którym przekładamy wafle jest rewelacyjny, a gotowe wafelki znikają z rekordową szybkością :) Polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukakao, aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy i jeszcze chwilę miksujemy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu/paterze, na nim rozsmarowujemy słoiczek dżemu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy naszym kremem czekoladowym (zostawiamy trochę do posmarowania brzegów tortu) i przykrywamy trzecim blatem. Boki tortu smarujemy pozostawionym kremem. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy na wierzchu tortu, następnie posypujemy posypką
Moje-pitraszenieWykorzystałam wiśnie w syropie, które miałam jeszcze w spiżarce. Składniki (blaszka 26x34cm): Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe / śmietankowe 3 łyżki cukru 1 kostka masła krem typu nutella Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 1/2 litra wrzątku wiśnie
Kuchnia domowa Anioczywiście warto też zrobić wersję bezalkoholową. Już sobie wymyśliłam, że powtórzę to ciasto, zamieniając masę budyniową na cytrynową masę z lemon curd Ja poszłam na łatwiznę i mój krem czekoladowo – orzechowy to najzwyklejsza w świecie nutella. Myślę jednak, że warto byłoby ja zastąpić jakimś kremem własnego wyrobu. Ciasto byłoby wtedy na pewno smaczniejsze i zdrowsze. Składniki na blaszkę
RelaxtimeRurki lub ptysie, eklerki wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Sweet Orange – Ptysie z chrupką - Sama słodycz i szczypta chili – Rurki z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym - Marcepanowy Kącik – Ptysie i eklerki - Izioni pyszne smaki – Ptysie - Esmeralda ze smakiem – Eklerki z kremem kawowym i czekoladą - W garach u Gosi – Rurki ze śmietaną
mojewypiekiinietylkopodwójne urodziny - mojej Mamy i mojej Babci. Tym razem przygotowałam z tej okazji Malinowo-czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi. Smak powala. Gorzki spód połączony z kwaskiem malin i słodyczą kremu czekoladowego. Jeżeli lubicie połączenie różnych smaków to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki : 5 jajek 100 g cukru 2 łyżki golden syrop 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki
Słodkie Przyjemnościkokosy i czekoladę. Ciasto genialnie smakuje, a do tego nie wymaga pieczenia. SKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub 1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru 100 g wiórek kokosowych Masa(...)Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Formę wykładamy papierem, wykładamy warstwę herbatników i wylewamy masę czekoladową, na którą układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę kokosową, a na to biszkopty. Wkładamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy i wrzucamy czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy krem na jakiś czas i gdy zaczyna tężeć, wykładamy na biszkopty. Dekorujemy orzechami
Zofiana