kotlety - 13055 przepisów (strona:676/871)

Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką 182

szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki) ser żółty (4 kawałeczki) olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego papryka czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe) Czyścimy mięso,  Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy.  Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Smarujemy masłem

Kuchnia moimi oczami
Indyk w towarzystwie gorących pieczarek 229

pora na indyka w pieczarkach. Indyk w towarzystwie gorących pieczarek kilka kawałków kurczaka (filety) 2 cebule 6 dużych pieczarek sól pieprz mąka 3 łyżki śmietany. Przygotowujemy mięso jak na kotlety, następnie przekrawamy na kawałki średniej wielkości, obtaczamy w mące i smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz sól. Smażymy aż się zarumienią.  Mięso przekładamy do garnka

Kuchnia moimi oczami
Kotleciki z ryżu i selera 171

Staramy się podawać jak najwięcej  przepisów na niezbyt doceniane, nasze polskie warzywa. Był już burak, teraz czas na  selera. Na początek jako dodatek do kotletów ryżowych. Porcja na 8 sztuk Składniki: 1 szklanka ryżu 1 średni lub pół dużego selera korzeniowego cebula jajko  bułka tarta olej sól, pieprz pietruszka lub koperek  Wykonanie: Ryż zalać 2 szklankami

Anioły w kuchni
Ryż z warzywami i schabowym 341

dodajemy ugotowany ryż, mieszamy- doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, mieszamy i smażymy jeszcze 2 min. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Gotowe :) Ryż podałam z kotletami schabowymi, ale można z pulpetami, przepis tutaj lub z tym co lubicie najbardziej. Smacznego

Smaki Edyty
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 480

odchodzić". Przewracamy naszego naleśniora i smażymy znowu kilka chwil. Zsuwamy na odwrócony talerz. Podajemy z FIT dodatkami. A u mnie wrapy z: 1. Ugotowany szpinak z kotlecikami sojowymi 2. Kotlety sojowe, papryka, pomidor i sałata Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille

Czarnawisienka
Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" (bezglutenowe) 251

wykombinowałam! Tadam!!! Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" Powiem krótko: PYCHAAAA!!! Mówiąc dłużej;-) mój M - rodowity Kaszub, Kaszub z krwi i kości, Kaszub w stylu "Kobieto daj mi kotleta schabowego, bulwy z sosem i będę szczęśliwy" stwierdził, że są "NAPRAWDĘ smaczne", więc dla fanów rybich posmaków i zapachów powinny być SUUUUPEEER!!! Dosyć pisania, przejdźmy do działania;-) Składniki: około

Restauracyjka Literacka
Rolada z biedronkami. 197

mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Tajemnica soczystości naszej rolady ( również jak robimy kotlety mielone), tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany 18% . Z cukinii  ściąć końcówki, środek wydrążyć, blanszować 3 minuty. Ostudzić i osuszyć. Napełnić zmielonym mięsem wymieszanym z pokrojoną w drobną kostkę papryką

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone kalarepki z mięsem mielonym. 231

Składniki: 3 kalarepki 0,5 kg mięso mielone 1 cebula 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko sól, pieprz, Mięso przygotować tak, jak na kotlety mielone. Kalarepki obrać ze skórki. Odciąć czapeczkę, wydrążyć wnętrze. Pozostawić ścianki około 1 centymetra. Miąższ drobno posiekać i dodać do mielonego. Wypełnić wnętrze mięsem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nakryć pokrywką i piec około

Kulinarny karnet Christophera
Wigilia , starodawne zwyczaje… 241

musi być barszczyk. Grzyby w starożytnym Rzymie uważano za pokarm  bogów. Odgrywają magiczną rolę. Oby nie przeniosły nas zbyt szybko w niebiosa. Uszka z grzybami  prawdziwymi  , kotlety z grzybów ,kapusta z grzybami dają  siłę i zdrowie. Rośliny strączkowe wpływają korzystnie na płodność. Fasola gotowana z miodem i imbirem ponoć ma „moc przyciągania pieniędzy”. O znaczeniu kasz

Kulinarny karnet Christophera
Szarpańce z polędwiczek drobiowych. 432

dodać starty żółty ser, pokrojone polędwiczki i natkę pietruszki. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnio nagrzanej patelni, nakładając  łyżką  na rozgrzany olej. Formujemy na patelni kształt kotleta jaki chcemy. Ja formowałem moje szarpańce  w obręczach

Kulinarny karnet Christophera
Pulpeciki w sosie pomidorowym 224

zrobić, żeby było smaczne? Najpierw trafiłam na post o "Idealnym Pulpecie" w Fabryce Odkryć Kulinarnych .  Przemyślałam i stwierdziłam, że bułki tartej tam nie dodam, przecież nie chce kotleta mielonego. Chciałam jednak czymś ją zastąpić, więc pomyślałam o kaszy mannej, po prostu gdzieś, kiedyś słyszałam, że takie są dobre- nie wiem czy przypadkiem nie od mojej mamy, a mama

Czerwona Porzeczka
Sasznie 206

masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli i pieprzu, aby nabrały wyrazistego smaku. 2. Odrywać kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt,  nakładać farsz, zlepiać, formować kotlety i gotowe odkładać na blat kuchenny obficie podsypany mąką. Smażyć na patelni w dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu. 3.  Sasznie

Apetyczna babeczka
Łopatka wieprzowa w czerwonym winie 368

łyżek mąki kilka łyżek oleju 2 łyżki cukru kilka listków świeżej szałwii i majeranku,(lub po 1 łyżka suszonej) pieprz szczypta soli Mięso umyć, osuszyć, podzielić na dość grube kotlety. Oprószyć pieprzem i solą, obtoczyć w mące. Zrumienić na rozgrzanym oleju w garnku. Przełożyć do miski, przykryć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebule i czosnek, często mieszając. Kiedy czosnek nabierze

Apetyczna babeczka
Zawijaski z mielonego mięsa z pieczarkami 215

Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju, zestawić z ognia, dodać po łyżce stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.   źródło,,mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka
Seler w sosie grzybowym 189

Selerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :) Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos: 3 dag suszonych grzybów cebula po łyżce mąki i masła pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz 1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać,  pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić

Apetyczna babeczka