Największa kulinarna porażka? Jak chyba każdy, miałam kilka wpadek. Najczęściej wtedy, gdy próbowałam ściśle trzymać się jakiegoś zupełnie nowego przepisu. W taki sposób powstały kiedyś rybno-chlebowo-warzywne kotlety, które ani nie smakowały, ani nie wyglądały. Jakoś je co prawda przełknęliśmy, ale od tej pory zawsze dokładnie analizuję nowe przepisy, zanim wezmę się do gotowania
Ratunku obiadZ okazji Dnia Matki, a przy okazji również moich imienin postanowiłam się zmobilizować i dodać nowy przepis. To kolejny pomysł na zdrowy, względnie dietetyczny obiad, którego
Ratunku obiadzmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jajko, bułkę tartą, parmezan i miętę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem. Masę podzielić na 6 równych części, formować okrągłe kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju. Burgery podawać w bułce z pokrojonymi w plastry dodatkami. Smacznego! Wyliczenia: ciecierzyca 2,5 zł kukurydza 2 zł cebula 0,2 zł czosnek
Obiad za dychęwody 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor
Monia miesza i gotujeprzepadam za mięsem mielonym, może dlatego, że nigdy nie robiłam z niego nic innego poza mielonymi kotletami;) Tym razem mięso było tak apetyczne i w dodatku w promocji, że nie mogłam się oprzeć. Kupiłam i zaczęłam myśleć co tu zrobić innego. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowysuszone * 3-4 łyżki mleka, w zależności od konsystencji - u mnie nie było potrzeby dodawać Najpierw nastawiłam piekarnik na 180*C. Bakalie wsypałam do woreczka i utłukłam tłuczkiem do kotletów. Mogłam włożyć tylko orzechy, bo w ten sposób potłukły się (tzn. przybrały kształt placka, hehe) również żurawina i kawałeczki moreli, ale w końcu co to ma za znaczenie;) Pokroiłam nożem
Zdrowa Kuchnia Sowypodwójnej porcji:) ***** „W konfrontacji strumienia ze skałą strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość” Budda Komentarze m.dawid 2012/03/29 12:39:35 boskie!!! właśnie robię kotlety z ciecierzycy z twojego przepisu:) krakersy też na pewno kiedyś mnie skuszą:) basia3005 2012/03/29 13:23:15 wspaniale i super II faze MM zawsze.oliwek 2012/03/29 13:27:25 i kolejna zdrowa
Zdrowa Kuchnia SowyMoja propozycja obiadu na dziś... KOTLETY z KARTOFLI Jeśli zostały wam ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, można z nich stworzyć obiad na drugi dzień :) Taka odmiana od kopytek. Jak to zrobić ? Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól i mąkę. Mąkę dodawać stopniowo, zgniatając ciasto. Ciasto ma być lepkie, rzadsze niż na kopytka. Z ciasta formować kotleciki, maczać
kolorowotorcikowoZnalazłam fajny przepis w miesięczniku Smaki Życia - tym z Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego . Będzie jeszcze szybciej :) Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki
kolorowotorcikowowrzucamy na patelnię, posypujemy papryką i smażymy. 3. Do ryżu dodajemy cebule, pieczarki, 2 jajka i 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. 4. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego
Pasja SmakuDzisiaj przedstawiam Wam przepis wypróbowany już kilka razy. Za każdym razem kotleciki tak samo dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów w celu urozmaicenia jest sos tzatziki. Składniki: woreczek ryżu garść kaszy jaglanej garść soczewicy 30 dag pieczarek cebula 2 jajka 3 marchewki szklanka bułki tartej przyprawy: papryka, curry, pieprz olej Wykonanie: 1. Soczewicę moczymy
Pasja SmakuUwielbiam wszelkie kotlety w wersji wegetariańskiej. Dlatego chętnie sprawdzam różne nowe przepisy. Ostatnio trafiłam na kotleciki sojowe i postanowiłam, że będą idealne na obiad. Przepis z "Przyślij przepis" 7/2011 (z moimi zmianami) Składniki: - woreczek soi - czerstwa bułka - cebula - 2 jajka - natka pietruszki - sól - pieprz - bułka tarta Wykonanie: 1. Soję zalewamy w garnku wodą i moczymy przez 4-5 godzin. Następnie
Pasja SmakuCzasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie próbowałam, a zawsze miałam na to ochotę. Mimo, że to bardzo popularne danie i wiele osób pomyśli sobie: "nigdy nie robiła faszerowanej piersi z kurczaka?", odpowiadam nie, nie robiłam. Zawsze wydawało mi się
Pasja Smakukotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Rada: Podczas formowania kotlecików warto moczyć ręce w wodzie, inaczej ryż klei się i nie pozwala na dobre formowanie kotletów. Oczywiście każdy pewnie o tym wie, ale może znajdą się jeszcze tacy
Pasja Smaku