kotlety - 13055 przepisów (strona:692/871)

Serce prosto z piersi 310

wysiłki - cóż, jest bardzo wdzięcznym obiektem dla moich testów bo lubi jeść :D Dzisiaj pomysł na prosty, ale ładnie wyglądający kawałek mięsa, które wcale nie musi być zwykłym, nudnym kotletem, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mielone z kaszą i ogórkiem 176

Mielone z kaszą i ogórkiem - brzmi bardzo zwyczajnie, prawda ? W wyobraźni widzę kotleta mielonego, obok stertkę kaszy i może mizeria do tego ? Tak to się kojarzy i użyłam składników takich jak właśnie do takiego dania. Ale postarałam się podać je troszkę inaczej. Mała zmiana a jednak potrawa wyszła zupełnie inna :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sznycle z boczniaków 232

dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet Żarłoczek takie lubi. Boczniaki większość z Was zapewne zna tylko ze sklepów czyli w wersji hodowlanej tak jak pieczarki. Jednak te grzyby rosną u nas w stanie dzikim tworząc przeważnie

Smaczna Pyza
C - Filet z kurczaka w serowo-tymiankowej panierce 280

najczęstszych dań goszczących na polskich stołach, niekwestionowaną pozycję lidera utrzymuje również we wszelkiego rodzaju barach, restauracjach, pubach i ofertach obiadowych na telefon. Nie to, że bym miała coś przeciw kotletom. Skądże. Też je lubię. Aczkolwiek bywam niepocieszona, gdy głosowanie rodzinne decyduje o wyborze "bitego kotlecika bez dodatków" na niedzielne menu, bo moja żądza kulinarnego eksperymentatora zostaje niezaspokojona

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce 151

dawno dzieliłam się pomysłem na niestandardową panierkę do kotleta , dziś przy piątku postanowiłam ją nieco zmodyfikować i wykorzystać do obiadu z rybką w roli głównej. Szczegóły poniżej: Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce Składniki: filety z dorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36318

zanurzać różyczki kalafiora (trzymając za ogonki;) i smażyć powoli na  patelni, na rogrzanym oleju/oliwie. Można smażyć w głębokim tłuszczu, ja jednak użyłam ilości nieco większej niż standardowe kotlety a  w trakcie smażenia obracałam by równomiernie zrumienić boki. Miętę drobno posiekać, wszystkie składniki dipu dokładnie wymieszać (można zmiksować), schłodzić przed podaniem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab imbirowo-czosnkowy czyli pieczyste na obiad i na kanapkę 165

wniosek o schabowego. Takiego zwykłego. Bitego. W panierce. Krwawi moje spragnione kulinarnych eksperymentów serce;) Plasterem okazała się pieczeń, którą z zakupionego schabowego kawałka, po wyporcjowaniu na kotlety udało się uratować. A, że mięsko doskonale smakuje zarówno w wariancie gorąco-obiadowym jak i zimno-kanapkowym, tak więc i wilk syty i owca cała ostała

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka rybno-ziemniaczana 211

Pomysł na zapiekankę powstał spontanicznie - w planie były rybne kotlety jako jedno z dwudziestu dań na wigilijnym stole, ale że zegar w ten szczególny dzień zdawał się odmierzać czas zdecydowanie szybciej niż zwykle, skończyło się na zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:) Zapiekanka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Surówka marchewkowo-jabłkowa z morelami 169

Prosta słodka surówka do obiadku, pasuje do słodkich dań np. roladek z żurawiną czy zwykłego kotleta drobiowego w panierce z kokosa czy orzechów. Idealna do zjedzenia na podwieczorek. składniki: 400 g marchewki 4 jabłka 200 g suszonych moreli Kresto 5 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Morele

Monia miesza i gotuje
Bitki wieprzowe 160

bitek – na rynku jest teraz dość szeroki ich wybór (1 lub 2 w zależności od ilości wody) olej Przygotowanie: 1.        Schab pociąć na kotlety, rozbić je dość cienko, posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące. 2.        Mięso smażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka w sezamie 298

samymi półproduktami. Dlatego miałam zamiar trochę urozmaicić swoje obiady, choć nadal musiały być one szybkie ze względu na burzliwy okres z nauką.   Stąd dzisiejsza wersja to sposób na kotlety inaczej. Podaję je na różne sposoby: z frytkami i sałatką albo z ryżem i sosem słodko kwaśnym, z którym idealnie się komponują. Po prostu odkąd zrobiłam je pierwszy raz, weszły

Fabryka pomysłów
Zupa mleczna z dynią i zacierkami 185

najważniejsze - niechętnie dzieliłam się tą zupą z bratem. Była moja i już! Natomiast mam też kilka takich potraw, do których próbuję się nawrócić, są to m.in.: kotlety jajeczne czy rybne. Do dziś pamiętam jak ich nie znosiłam jako dziecko. Gdy były serwowane na obiad, zawsze powstawała w mojej głowie myśl jak się wywinąć od ich jedzenia. Ach, kombinator byłam

Fabryka pomysłów
Szpinakowe tagliatelle w sosie porowo-pieczarkowym z kurczakiem 348

kuchni kieruję się podstawową zasadą – ma być przede wszystkim smacznie i niebanalnie. Nie mogłabym chyba jeść non stop klasyki w postaci pulpetów, gołąbków, kotletów , zup itp. To nie dla mnie. Oczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty

Fabryka pomysłów